Annons

Annons

gustaf nordenskiold ny bok

15 års konstnärskap i Gustaf Nordenskiölds första bok

Hur ser 15 års konstnärskap ut i bokform? Det får vi svar på i Gustaf Nordenskiölds första bok som lanseras i dag – och sammanfattar just det.

Annons

I kväll har den uppskattade konstnären Gustaf Nordenskiöld release för din första bok Gustaf Nordenskiöld To complete a collection (part2) Specified and unspecified objects. Ett spännande projekt som är resultatet av Nordenskiölds 15 års arbete med konst. Residence tog en pratstund med konstnären om den nya boken, arbetet som konstnär, framtiden och fler spännande projekt.

Du är aktuell med
din första bok som du har release för på Stene Projects. 
Kan du berätta lite om den?
– Boken Gustaf Nordenskiöld To complete a collection (part2) Specified and unspecified objects är en retrospektiv över de cirka 15 år jag arbetat med konst. Jag har försökt att presentera mina verk utan hierarkier, som en etnografisk samling – med koncentration på tydliga bilder. Strävan har varit att boken skall bli som ett arkiv. Min praktik är belyst textmässigt från tre olika håll av Johanna Gustafsson Fürst, Thomas Olsson och Andreas Nobel. Boken är formgiven av Johannes Molin och mig själv där vi har arbetat med att hitta tydliga synliga metoder för formgivningen. Boken har release på Stene Projects där jag samtidigt visar en retrospektiv miniutställning, som ett utsnitt från min ateljé och boken.

Gustaf Nordenskiold ny bok_6
Gustaf Nordenskiold ny bok_9

Hur har ditt arbete som konstnär utvecklats genom åren? 
– I arbetet med boken har jag insett att det inte förändrats så mycket. Jag gör typ samma sak fortfarande, kanske mer fördjupat och förfinat. Mitt huvudsakliga material är ju keramik men jag arbetar mer och mer med andra material som aluminium, glas och trä.

Läs också: Kika in i Gustaf Nordenskiölds ateljé

Vilket av dina objekt har fått mest uppmärksamhet? 
– Tror inte det är något specifikt objekt. Jag har hela tiden i mitt konstnärskap arbetat med någon form av samling, olika solitärer med egen kraft som bildar en helhet. Detta hoppas jag att boken kommer att förtydliga. 

Var har du din ateljé och hur ser en dag ut där? 
– Jag har min ateljé i Örnsberg. Dagarna där ser olika ut, men jag är i princip där varje dag under kontorstid. Beroende på vad som är på gång växlar jag mellan att arbeta direkt i lera, ta hand om verk som torkar, bygger transportlådor och jobbar med bilder på datorn…

Gustaf Nordenskiold ny bok_10
Gustaf Nordenskiold ny bok_2

Du arbetade under en period med försäljningsplattformen Last. Kan du berätta lite om det och vad ni har på gång framöver?
– Last är ett samarbete mellan Åsa Jungnelius, Fredrik Paulsen och mig. Last (lastedition.se) är en försäljningsplattform och plats för den del av våra arbeten som är handgjorda funktionella ting. Genom att hoppa över alla mellanhänder vill vi se om det är möjligt att både tillverka och sälja egenhändigt gjorda bruksting från våra respektive ateljéer.

Några andra spännande projekt framöver?
– Efter releasen ska jag slutföra arbetet med att ljussätta min konstnärliga gestaltning Cirkus Sågen i Haninge, sen arbetar jag med nya varianter på min lampa Hobo för Örsjö som skall visas på Möbelmässan. Sen hoppas jag på tid för att slutföra ett glasprojekt jag påbörjat.

Gustaf Nordenskiold ny bok_7
Gustaf Nordenskiold ny bok_11

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar