3 goda efterrätter att satsa på till påskbuffén

Avsluta påskmiddagen med en buffé av bakverk. Istället för att bara ha en dessert, gör flera små bakelser, puddingar och minidesserter så alla kan välja sina favoriter.

Annons

1. Syltgömmor med smak av mandel

pask-syltgommor-700x817
Syltgömmor med smak av mandel. Recept och foto: Dansukker  

Recept på 12 st

Deg:

250 g vetemjöl

1 ¼  dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker

1 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade

1 krm salt

125 g smör eller margarin, i bitar

2 äggulor

1 msk kallt vatten

Fyllning:

3 äggvitor

1 krm salt

½ dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker

125 g smör eller margarin, rumstempererat

100 g mandel, mald, skalad

1 ¼  dl vetemjöl

1 dl sylt, valfri sort

Garnering:

Dansukker Ekologiskt Florsocker, påskgodis

Gör så här:

Smörj 12 stycken brioche- eller andra veckade formar. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, salt och matfettet i en skål och rör om tills fettet är finfördelat. Tillsätt äggulor och vatten och arbeta samman till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp i cirka 30 minuter. Vispa vitor och salt till fast skum. Tillsätt därefter sockret under fortsatt vispning. Arbeta in matfettet och därefter mandel och vetemjöl. Tryck ut degen i formarna. Lägg en knapp matsked sylt i varje form. Fyll därefter formarna med mandelsmet. Grädda mitt i ugnen i 175° (varmluft 150°) och grädda i cirka 30 minuter. Dofta florsocker över kakorna vid serveringen. Lägg en bit påskgodis på varje kaka.

2. Påskbakelser med persikor och grädde

pask-bakelse-700x817
Påskbakelser med persikor. Recept och foto: Dansukker  

Recept på 8 st

Du behöver:

4 ägg

1 krm salt

¾  dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker

2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade

Annons

¾ dl vetemjöl

1 msk potatismjöl

1 tsk bakpulver

50 g mandelspån

Fyllning:

3 dl vispgrädde

2 msk Dansukker Gelésocker Multi

2 msk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade

8 persikohalvor

Garnering:

Dansukker Ekologiskt Florsocker

Gör så här:

Rita åtta cirklar, 12 cm i diameter, på bakplåtspapper. Klä ett eller flera rör, t ex papprullar från hushållspapper, med folie. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna med saltet till fast skum. Tillsätt därefter rör- och vaniljsocker under fortsatt vispning. Vispa ner äggulorna. Blanda samman vete- och potatismjöl samt bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten i cirklarna och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 200° i cirka åtta minuter, varmluft är inte lämpligt. Lossa kakorna från papperet direkt och lägg dem över de folieklädda rullarna. Låt svalna på rullen.

Vispa grädden med gelé- och vaniljsocker till fast skum. Skär persikorna i klyftor. Spritsa/klicka grädde i kakorna och lägg därefter på persikorna. Dofta florsocker över och servera direkt.

pask-creme-brulee-700x856
Crème brûlée med apelsinsmak. Recept och foto: Dansukker  
Annons