3 vegetariska tacos till fredagsmyset

Många hakar på trenden med en grön matdag i veckan och varför inte välja fredagen? Den traditionella tacomiddagen är ett utmärkt tillfälle att byta ut köttet mot vegetariskt.

Annons

Att vi borde äta mer vegetariskt är de flesta överens om, men att sedan verkligen göra det är en annan sak. Många är av uppfattningen att köttfritt är lika med krångligt och svårt, men det är faktiskt tvärtom – och tacomiddagen är inget undantag.

Genom att helt enkelt byta ut nötfärsen mot en vegetarisk variant är du i hamn. Det finns en uppsjö av olika alternativ på marknaden, både i frysdisken och som torrvara.

Förutom att det är snällare mot både djur och miljö är det dessutom mer kalorisnålt jämfört med exempelvis nötfärs. Färska siffror visar att man kan spara 5000 kalorier på ett år – bara genom att byta ut nötfärsen mot quornfärs en gång i veckan.

För en helvegansk tacomiddag kan du använda sojafärs, byta ut den vanliga osten mot veganost och istället för gräddfil eller crème fraiche, klicka på en havrebaserad fraiche.

Är du sugen på att testa något nytt kan de här tre enkla och goda tacorecepten vara något för dig.

Annons

Taco Feast

4 portioner

  • 1 paket Quorn Färs (300 g)
  • 3 msk egen tacokrydda (Se ingredienser nedan)
  • 3 msk olja
  • 1 dl vatten

Hemgjord tacokrydda:

  • 2 msk chilipeppar
  • 1 msk lökpulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 msk salt
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 1 msk socker

Till servering:

  • Tacoskal
  • Salsa
  • Picklad rödlök
  • Gräddfil
  • Riven ost (löpefri)
  • Sallad
  • Majs
  • Tomat
  • Lök

1. Blanda alla ingredienser till tacokryddan i en skål.

2. Bryn färsen i smör eller olja i en stekpanna. Tillsätt tacokrydda och vatten och rör om ordentligt. Koka

utan lock i 5-10 minuter. Smaka av med salt.

3. Servera tacofärsen i tacoskal tillsammans med tillbehör.

Näringsvärde per port: 609 kcal/33g kolhydrater/28g protein/39g fett

(inklusive 3 tacoskal och tillbehör)

Baked Beans med Quorn

4 portioner

  • 1 paket Quorn Bitar (300 g)
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås (800 g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 100 g BBQ-sås
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • Salt
  • Peppar

Till servering:

Tacoskal

1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala lök och vitlök, dela löken i klyftor och hacka vitlöken.

2. Smörj en ugnsfast form med olja. Blanda alla ingredienser i en bunke och lägg dem sedan i formen.

3. Baka i ugnen cirka 1 timme. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera i tacoskal med tacotillbehör.

Näringsvärde per port: 519 kcal/50g kolhydrater/25g protein/21g fett

(inklusive 3 tacoskal)

Tacos med Pankopanerad Quorn

4 portioner

  • 1 paket Quorn Filéer (312 g)
  • 2 ägg
  • 5 dl pankoströbröd

Till servering:

  • Tacoskal
  • Salsa
  • Picklad rödlök
  • Gräddfil
  • Riven ost (löpefri)
  • Sallad
  • Majs
  • Tomat
  • Lök

1. Tina Quorn Filéerna. Knäck äggen i en skål och lägg pankoströbrödet i en annan. Vänd Filéerna först i

ägg och sedan i panko.

2. Hetta upp rikligt med olja i en medelvarm stekpanna. Stek Filéerna ca 4-5 minuter på varje sida tills de

fått fin färg. Salta och peppra.

3. Skär upp Filéerna och servera dem i tacoskal med tillbehör.

Näringsvärde per port: 688 kcal/ 45g kolhydrater/33g protein/40g fett

(Inklusive 2 tacoskal och tillbehör)

Recept och foto: Quorn

Publicerat 12 februari 2016
Annons