Annons

Annons

paddling-sverige2

5 bästa ställena att paddla på i sommar-Sverige

Sverige är ett land med lång kustremsa och tusentals sjöar, vilket gör det till ett perfekt ställe för paddling.

Annons

1. Höga kusten: Paddling på hög höjd

Världsarvet Höga kusten har världens högsta kustremsa – 286 meter över havet – men det är också en skärgård med många öar. Att paddla här är populärt både bland nybörjare och mer erfarna paddlare.

Missa inte Högakustenbron – paddling under den är en speciell upplevelse! Passa även på att kombinera paddelturen med vandring så får du en riktigt aktiv semester.

Mer info: Höga kusten kajak

Läs mer: 7 restauranger du måste besöka när du är på Gotland

2. Skärgårdsleden: Äventyr i Östergötland

Östergötlands skärgård är fylld med tiotusentals öar och kobbar. Här har man slagit mynt av den fina skärgårdsmiljöns möjligheter och erbjuder massor av olika paddlingspaket. Varför inte kombinera paddling med yoga? Eller paddla på en månskenstur bland glittrande stjärnor.

Har du ingen att paddla med så anordnas singelpaddling hela sommaren, men det mest udda är nog ”tree tent-paddling” där du kombinerar paddling med att sova i tält uppe bland trädkronor.

Mer info: Skärgårdsleden

3. Åland: I vikingarnas farled

Runt Åland, som ligger mitt i Skärgårdsleden, finns det tusentals små öar att utforska. Här kan du paddla med speciella teman, såsom säl- och fågelskådning eller följ vikingarnas led, Långhundraleden.

Åland är framför allt ett fint resmål på sommaren. Orkar du inte paddla ända dit så går det många färjor – och väl på plats kan du paddla kortare sträckor och sova på hotell i Mariehamn.

Mer info: Skärgårdsleden

4. Bohuslän: Paddla i nationalpark

Det påstås att Sveriges allra vackraste paddlingsmöjligheter finns i Bohuslän. Här finns bland annat Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavets nationalpark.

Du kan även paddla genom Fjällbackas varierande skärgårdsmiljö med runda stenklippor, små fiskebyar och grunda vikar med klart vatten. Bo på mysiga värdshus och njut av västkustens alla fisk- och skaldjursrätter.

Mer info: Västsverige

5. Oskarshamn: Sveriges mest örika kommun

En av Sveriges mest örika kommuner är Oskarhamn med sina 5 400 öar. Och det är inte många – förutom paddlare – som känner till området.

Paddla österut från Klintemåla till Pannkakeudden och ha målet att ta dig till Istergås där du kan tälta, bada och fika. Om ni är ett stort gäng på cirka 20–30 personer kan ni boka ett traditionellt vikingahus att bo i. Sams Camp heter platsen och ligger i Älmhult.

Mer info: Visit Småland

Foto: Unsplash

Läs mer: 3 drömboenden i Italien som får oss att vilja boka en resa dit direkt

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar