Annons

Annons

Ikeas nya designsamarbete går i svart och gråskala – och det är så snyggt

Svenska designern Martin Bergström tar hjälp av indiska modestudenter i Ikeas nya kollektion. Här är ett smakprov av resultatet som släpps den 9 september.

Vi är vana att förknippa Indien med starka färger, dofter och smaker. Men det Martin Bergström fastnade för var ljuset, följt av de patinor och texturer som tiden och och monsunregnen lämnat efter sig.

Annons

– De avtrycken kändes som Indien för mig. De var både abstrakta och organiska. Moderna och traditionella på samma gång, säger Martin Bergström.

Resultatet blev kollektionen Svärtan, som går helt i svart, vitt och gråskala. Den är framtagen tillsammans med studenter från National Institute of Fashion Technology i New Delhi.

Läs mer: Hemma hos Ikea-aktuella Martin Bergström

svartan2

– Jag bad dem hitta mönster i nötta väggar och de kablar som hänger över gatorna, och sedan göra abstrakta tryck och teckningar av dem. Jag ville visa poesin i det som många tycker är vardagligt, säger Martin Bergström.

svartan1

IKEA_SVARTAN

Av de 2000 teckningarna blev 50 till mönster i den nya kollektionen, som innefattar bord, skålar, vaser, anteckningsblock och alla sorters textilier och tryck.

svartan3

IKEA_SVARTAN_

Här pratar Martin Bergström med om Svärtan, som börjar säljas den 9 september.

Läs mer: 
Ikea börjar sälja citycyklar med världens mest passande namn
Ikea lyfter fotokonsten i ny kollektion med uppskattade konstnärer
Ikea satsar på barnmöbler i trendig furu – se nya kollektionen här

 

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar