Annons

Annons

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool



Familjen letade efter ett sommarboende helt utan 
farbror Melker-krav på ommålning och fixande. 
Det blev ett drömhus med pool på Bungenäs.

Poolen är 1,60 djup på sitt grundaste ställe. »Många tyckte att det var för djupt, för att ’man bara vill stå i en pool’. Men jag vill kunna simma«,säger Daniel.

Paret Hummel är den sortens människor som får saker och ting gjorda. Medan vi andra planerar, drömmer oss bort och ritar upp det ena luftslottet efter det andra blir det i Huset Hummel åka av.

Både Joanna och Daniel har eller har haft vd-positioner och har tydliga visioner kring vad de vill och inte vill. Så när Joanna, 41 år, insåg att hon hade semestrat klart på andra folks lantställen och behövde ett eget för att underhålla parets fyra barn på somrarna så gick det undan.
»Det började med att jag såg ett Facebookinlägg om att en lanthandel på norra Gotland skulle säljas.«

Annons

De sociala rummen i huset tar in brottet 
och havet, här är glasväggarna stora och öppningsbara med en sömlös övergång till det stora betongdäcket utomhus med matplats, pool och solhäng.

Daniel och Joanna chillar på uteplatsen tillsammans med mellandottern.

Två dagar senare satt hon och maken i bilen och åkte förbi samma lanthandel.

»Egentligen var Gotland inget måste. Det kunde blivit Skåne, Österlen, västkusten eller till och med Åre. Men ett lantställe skulle fram.«

Fast just denna lanthandel blev det inte.
»Redan när vi parkerade bilen utanför insåg jag att det var helt fel hus för oss. Jag hade behövt göra om allt. Fastän jag redan hade inrett hela stället klart i huvudet med moodboard och allt gick det lika fort att släppa det. Daniel var lite försiktig och vågade knappt fråga mig efter att vi hade sett huset, han trodde att jag skulle vara jättebesviken.«

Daniel ringde vännen och tillika Bungenäs-entreprenören Joachim Kuylenstierna, som 2007 hade köpt 160 hektar militärmark i det nedlagda kalkbrottet vid Bungenäs, som nu bebyggts med hittills 20 hus.

Kalkbrottet bjuder på ett dramatiskt landskap med oändliga möjligheter till lek för barnen. »Barnen cyklar runt på hela området och hittar gamla bunkrar och glider runt på stenbrottet med en flotte och berättar spökhistorier.«

 »Han visste att vi skulle titta på lanthandeln och sa redan innan, ’men kolla på den och ring mig sedan’. Han förstod ju direkt att det inte var rätt hus för oss. Sedan föreslog han att vi skulle åka förbi Bungenäs. Och redan när vi hade parkerat bilen, mitt i värsta ovädret dessutom, och började gå ner mot kalkbrottet kände jag att nu händer det, nu hittar vi huset.«

Det tog bara två veckor och så hade paret köpt en tomt och börjat rita på ett hus tillsammans med Joel Phersson från Skälsö Arkitekter, som är arkitektkontoret som tagit fram en detaljplan för hela Bungenäsområdet.

»Det var intressant att jobba med en beställare som hade så pass tydliga visioner kring hur huset ska se ut, det är inte så vanligt«, säger Joel.

De gamla kalkugnarna har blivit Bungenäs mest kända silhuett. I områdets hjärta finns en krog, en utställningshall och en liten lanthandel.

Det första ritade förslaget som han kom med fick inget gehör alls hos Hummels.
»Joel ringde och frågade om vi ville ändra några detaljer, men vi ville ändra allt egentligen«, skrattar Daniel.

Förslag nummer två blev sedan så exakt överensstämmande att spaden kunde sättas i jorden omgående.
»I en process där mycket handlar om valmöjligheter så tycker jag besluten vi tog gick snabbt och blev de rätta direkt. Oavsett beställare så handlar det om en balans – ibland testar man något helt annat än det givna – antingen blir det succé eller tvärtom. Men det är så man kommer framåt i arbetet«, säger Joel.

Att få till den öppna spisen tog några vändor. Insatsen hittade Daniel efter mycket research i Italien.

I sovrummet dominerar 
textilier från Linum. 
Takarmatur 
Vertigo Bird.

Tomten är kuperad i två nivåer, en lägre del med södersol i den glesa tallskogen och en högre belägen del som överblickar det dramatiska stenbrottet, havet i väst och kvällssolen. Utmaningen blev att ta tillvara båda dessa platser – och att få huset att smälta in utan att förlora de givna kvaliteterna på tomten.

»Vi ville ha ett kök med nära access till trädgården, flera sovrum på samma plan, inga trösklar, en pool som det är lätt att hålla uppsikt över från huset och två badrum«, säger Daniel.

Soffa, Hay, rotting-
fåtöljer, Sika, soffbord, Hay, matta, Kasthall i samarbete med Linum, 
gardiner Linum.

Matsalen intill barköket med matbord och bänk från No Early birds och stolar från Inga Sempé 
för Gärsnäs.

Det löste Skälsö Arkitekter med ett hus som klättrar i slänten, i två nivåer, inspirerat utifrån tomten.

»Den övre nivån med de sociala rummen tar in brottet och havet, här är glasväggarna stora och öppningsbara, en sömlös övergång till det stora betongdäcket utomhus med matplats, pool och solhäng. Den lägre nivån är den privata. Här sluter sig byggnaden och skapar samtidigt en skyddad gård där solen värmer blåsiga dagar«, säger Joel.

Poolen blev det en del diskussioner kring, inte minst för att den blev en stor post i budgeten.

»Även om poolen står för en stor del av budgeten så är det värt det. Det är poolen som gör vårt liv så oerhört mycket enklare. När man har fyra barn och alla ska utfodras med frukost är poolen chansen till att få äta sin egen macka när ungarna är klara med sitt. För då vill de gå iväg. Och om de kan slänga sig i poolen på tomten får vi till och med tid att läsa tidningen.«

Daniels poolvision var tydlig.

»Jag har alltid drömt om en pool i betong, med mörk botten. Sedan var det väldigt många människor som tyckte att de kunde allt om pool som hade en massa åsikter kring hur poolen skulle se ut, men jag höll fast vid mitt och det är jag väldigt glad för.«

Joanna hade en i det närmaste fix idé kring golven. Hummels bor till vardags i ett fantastiskt 60-talshus på Värmdö på 400 kvadratmeter, som kräver sitt när det gäller golvvård i och med att det ligger en ljus ullmatta på nästan alla dessa kvadratmeter.

»På Bungenäs var vi inne på ett helt underhållsfritt boende. Så jag ville ha betonggolv i samtliga utrymmen. Jag tycker också att det är viktigt med en sammanhållen materialkänsla«, säger Joanna.

»Vi ville inte att huset skulle vara för fint. Det ska vara lite ruff och extremt lättskött. Hemma är man livrädd att någon ska spilla. På ett betonggolv kan man hälla ut en hink rödvin, det är helt okej«, säger Daniel nöjd.

Efter första sommaren i huset är familjen så betagen i det skötselfria livet att de nu vill sälja huset på Värmdö och flytta till en lägenhet i stan.
»Jag har verkligen insett att för många saker och för mycket utrymme tynger en. I Bungenäs-huset har vi bara saker som behövs. Vi har inte tagit dit en enda gammal pryl utan inrett huset helt från scratch. Varje tallrik behövs.«

På Bungenäs får man varken odla en gräsmatta eller anlägga trädgårdsland. Omgivningen är således helt kravlös. »Det blir inga måsten över huvud taget här«, säger Daniel.

Det lite speciella livet i kalkstensbrottet, där bilarna parkeras vid ingången till detsamma och där man sedan cyklar runt i den mycket speciella naturen runt det gamla brottet, har båda omfamnat helt.
»Vi semestrar i huset året om, även på hösten och på våren. På sommaren är det verkligen ett Bullerbyparadis för barnen som cyklar till kompisar, köper glass på konto i kiosken och bygger koja i det nedlagda kalkbrottet.«

»Första året var jag utanför Bungenäs två gånger. Jag kom på mig att jag började undra vilket som var den riktiga världen, den inne i kalkbrottet eller den utanför«, skrattar Joanna.
Sättet att inreda i sommarhuset med lugna naturfärger och en enhetlig färgskala har börjat färga av sig på planerna för nästa boende.

»Jag har märkt att jag blir mycket lugnare när jag är i en miljö utan mönster och för många intryck. Så i nästa boende kommer jag definitivt att köra samma stil. Man kan säga att jag har moodboarden klar redan. Nu behövs bara en lägenhet.«
Det kommer nog inte att dröja alltför länge.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Joanna och Daniel Hummel

Ålder: Joanna är 41 och Daniel är 46 år.
Gör: Joanna är från och med hösten 
2017 vd för hår- och skönhetskedjan Lyko. 
Hon har tidigare jobbat på Kicks som CFO. Daniel har jobbat på Swedbank och som vd på fastighetsbolaget Fastator. Bor tillsammans med fyra barn i villa i Saltsjöbaden och sommarboende på Bungenäs.

Läs också:

Hemma i designern Annaleenas egenritade hus på Ekerö

Kika in i arkitektparets moderna drömvilla i Dalarna

Arkitektritad villa med utsikt mot Mälaren

Gilla Residence på Facebook

LÄS OCKSÅ

(167)
(92)


Annons



Laddar