bruno mathsson villa prenker

Kika in i arkitektritade villan av Bruno Mathsson – se bilderna!

Unik arkitektur signerad Bruno Mathsson. Villa Prenker i Kungsör är nu till salu och vi har spanat in alla bilder – kika in!

Annons
Hemma hos Bruno Mathsson
Hemma hos Bruno Mathsson
1:26

Bruno Mathsson (1907-1988) är en av Sveriges internationellt mest kända möbelformgivare och arkitekt. Han står bakom flera kända möbelverk – så som stolen Gräshoppan, vilstolen Pernilla och fåtöljen Karin. Förutom det har han även ritat 32 olika bostäder – däribland Villa Prenker i Kungsör. Bostaden fick sitt namn efter kontorsmöbelfabrikanten Helge Prenker som beställde villan av Bruno Mathsson i början av 1950-talet.

Bruno Mathsson kungsör
 

Sedan 1990-talet har designsamlaren Torbjörn Lenskog tillsammans med sin fru Ulla bott i fastigheten. Paret har återskapat detaljer och renoverat huset inspirerat av originalstilen. Något som gör att huset i dag är ett väl omhändertaget kulturarv.

Annons

Stora glaspartier och generös takhöjd

Bruno Mathsson hämtade inspiration från den amerikanska glasarkitekturen, vilket visar sig i form av ett 17 meter långt glasparti – något som tidigare använts som utställningslokal. Från alla rum leder dörrar ut till uterum och anlagda uteplatser. Takhöjden varierar mellan 260 och 350 centimeter och ovanifrån påminner byggnadens form om en flygplansvinge.

Villa Prenker
 
Villa Prenker
 
Annons
Villa Prenker bruno mathsson
 
Villa Prenker bruno mathsson
 

»Vi klagar över att vi får för lite sol men varför stänger vi in oss bakom tjocka murar, i mörker? Vi nordbor behöver så mycket ljus och luft som vi kan få, annars slokar vi som försummade blommor«, har Bruno Mathsson tidigare sagt.

Annons

Villa Prenker till salu

Huset är nu till salu och ligger ute till försäljning för cirka fem miljoner kronor. Bostaden har fyra rum och en yta på 265 + 35 kvadratmeter. Den före detta utställningslokalen är i dag en kombinerad ateljé, bibliotek och vardagsrum. Köksinredningen är ritad efter originalförlaga och platsbyggd i massivt trä.

»Chansen att få bo i ett hus av Bruno Mathsson återkommer mycket sällan«, skriver mäklaren på sin hemsida. Bostaden säljs via mäklarfirman Historiska hem och här kan läsa mer om objektet.

Villa Prenker bruno mathsson
 
Annons
Villa Prenker bruno mathsson
 
Annons
Publicerat 22 april 2022
Annons