Från Powerpoint till Persona - möt formgivare Erik Bratsberg

Erik Bratsberg lämnade finansbranschen och satsar nu helhjärtat på sitt konstnärskap. Med sin breda palett har han skapat interiören till hajpade restaurangen Persona – Residence mötte honom på Affordable Art Fair.

Annons
Emma Stocklassa - formgivare för Residence stora formpris
Emma Stocklassa - formgivare för Residence stora formpris
2:57

Blå ögon, blå skjorta och brett skägg. Inga kalkylblad i sikte. Konstverken är kurerade och inom någon timma öppnar konstmässan Affordable Art Fair. Erik Bratsberg sveper med blicken över sina skulpturala skapelser. Hans ögon lyser upp när han berättar om det kreativa utrymme han numera har i sitt liv: en plats bortom Powerpoints där han skapar med allt som kommer i hans väg. Han pekar på verket ”I can’t remember if I once had a memory” och berättar:

Annons

»Siffror, logik och räta linjer. Jag behövde gå emot allt det där, släppa loss och bara skapa utanför strukturerna, göra andra geometriska former som en reaktion mot finansvärlden. Och jag jobbar länge för att verkligen få de former jag vill ha. Jag älskar att jobba med händerna!«

Konstverk av Erik Bratsberg, i olika material och färger
Under Affordable Art Fair visades verk i olika material och tekniker såsom läder, trä, vattenfärg och akryl, ur serien "Can't remember if I once had a memory".  Foto: Foto: Josefine Chiacchiero
Blått konstverk av Erik Bratsberg, i ny geometrisk form
Irregular Polygon. Minimalistikt och abstrakt. Erik Bratsberg strävar efter att skapa nya geometriska former.  Foto: Foto: Affordable Art Fair Stockholm
Annons

En mångskiftande palett

Erik Bratsbergs verksamhet är bred och mångskiftande. På konstmässan visar han såväl originalbildkonst som målning och skulptur, handgjorda möbler och belysningsdesign. Vi ser också att han ägnar sig åt inredningsdesign med både möbelkurering och styling.

»För mig handlar det om estetik. Konst, design och inredning är samma sak. Att göra verken funktionella är inte helt självklart, det är som att försöka mixa olja med vatten«, säger Erik och fortsätter:

»Konstbranschen känns konservativ. Man förväntas forma en persona, bära upp en slags konstnärskostym men jag vill bort från det. Och nej, jag har inte Facebook! Jag älskar att vara spretig och göra lite av varje. Förut hatade jag akvarell för det rinner ut och bubblar till sig. Men nu inser jag att det går att måla med akvarell i ett svep och jag gillar det väldigt mycket.«

Vardagsrum med beige soffa och abstrakt tavla
Erik Bratsbergs konstnärskap rymmer både skulpturala verk, handgjorda möbler, målningar och belysningsdesign.  Foto: Foto: Affordable Art Fair Stockholm
Annons
Skulptur med fallande beiga kuber
Falling Cube tower. Konst som ger uttryck för ett behov av att släppa loss.  Foto: Foto: Affordable Art Fair Stockholm

Finansbransch och streckgubbar

Sedan pandemin 2019 har Erik Bratsbergs karriär tagit denna konstnärliga riktning. När han befann sig i en renoveringsprocess och gjorde byggritningar och designade sina första möbler i CAD, kom han i kontakt med sina barndomsminnen och insåg att han har ett enormt behov av att skapa. Allt detta ledde till att han lämnade finansbranschen.

»Som barn satt jag och ritade föremål hela tiden. Men nu fick jag börja om och rita streckgubbar. På den nivån var det. Jag har ingen formell utbildning inom konst. Men allt kom tillbaka till mig och jag kände mig trygg. På Handels blev jag hjärntvättad.«

Annons

Det verkliga steget att satsa helhjärtat på konsten togs när Erik fick i uppdrag att styla ett nybyggt hus inför en försäljning. Det var med kort varsel han fick hitta kreativa lösningar. Han målade tolv tavlor och sen fortsatte det bara.

Vikt papper med blå och svart vattenfärg
Teal Square  Foto: Foto: Affordable Art Fair Stockholm

»Folk var på semester så jag tänkte att ’jag får väl måla nåt’ och då sög det tag i mig och jag var fast. Jag sålde så gott som alla de 52 verk jag producerade under pandemin, så starten gick väldigt bra. Sen hade jag turen att tidigt träffa några verkligt passionerade och begåvade hantverkare här i Stockholm. Det var möten som hade en avgörande inverkan på den riktning jag tog efter min karriärförändring.«

Annons

Bergmans och Bratsbergs Persona

Under hösten 2022 tog sig Erik Bratsberg an det stora projektet att skapa hela interiören till restaurangen Persona, vars namn för tankarna till Ingmar Bergmans film. För Bergman har just denna film ofta betraktats som en vändpunkt i karriären: den markerade en början på ett realistiskt, existentialistiskt och avantgardistiskt uttryck. Titeln härleds till det latinska namnet för ansiktsmask och filmen handlar just om människors masker och attityder.

Erik Bratsberg på Restaurant Persona
Under hösten 2022 färdigställdes interiören till Restaurant Persona.  Foto: Foto: Christopher Hunt

Liksom Bergman vittnar Erik Bratsberg om upplevelsen av att vara ett fysiskt och psykiskt vrak, om att grubbla över det vanliga livet och konstens plats. Erik berättar om utbrändhet och minnesförlust. Och hans konst som visas på Affordable Art Fair sätter fokus på en önskan om att kliva ur det konventionella och omfamna mörkret.

Annons

»Min konst föds ur ett stort behov av att hantera sjukdom i familjen, min utbrändhet, stress och press i min tidigare karriär. Ibland har jag en hemsk prestationsångest. Det är en utmaning att vara kreativ och samtidigt sälja och det tar tid att komma in i skapandeprocessen mitt i en vardag med familjeliv. Men min fru har varit förstående och stöttande från början.«

»I all min konst strävar jag efter harmoni och balans, så att ögat kan vila. Jag får en idé och vill uttrycka den, vad än materialet är. På mitt förra jobb kallade de mig Powerpoint-snubben. Det finns många sätt att vara kreativ i vardagen.«

Svart-vit tavla i vattenfärg på temat föräldraskap
Målningen i vattenfärg bär namnet Trying to be a good father  Foto: Foto: Affordable Art Fair Stockholm
Annons
Annons