Annons

Annons

världens bästa stad att bo i

Det här är världens bästa stad att bo i

Vilken stad i världen är bäst att leva i? Ledtråd: Stockholm finns i toppen.

Annons

Världens största konsultfirma för personalfrågor, Mercer, har rankad världens bästa städer utifrån socioekonomiska faktorer som hälsa, utbildning, säkerhet, miljö och boendesituation, för att svara på var livskvaliteten är bäst. Och trots den senaste tidens terrorattentat och oroligheter är det Europa som dominerar i toppen.

På första plats hamnar Österrikes huvudstad, Wien, följt av Zurich, Aukland, München, Vancouver, Düsseldorf och Frankfurt. Det är alltså fem tyskspråkiga städer i topp sju.

Helena Hartlauer, 32, bor i Wien. Hon är inte särskilt förvånad över sin hemstads ranking som bästa stad i världen.

– Jag bor i en 100 kvadratmeter stor sekelskifteslägenhet i ett bra område ungefär 20 minuters promenad från stadskärnan. Men min hyra är bara €800 per månad (ungefär 7 500 kronor), säger hon till Guardian.

Hon säger också att hon är fantastiskt nöjd med lokaltrafiken som är både billig och öppen 24 timmar om dygnet på helger.

Wien har också tjänat otroligt mycket på Berlinmurens fall. Det öppnade en portal till Östeuropa som har historiska förbindelser med det forna riket Österrike-Ungern. Numera är staden lite av en handelshub mellan östra och centrala Europa.

Bästa Skandinaviska stad är Köpenhamn på plats nio, medan Stockholm kommer som andra stad i regionen på totalt plats 19. Oslo och Helsingfors kommer in på delad 30de plats.

I USA är San Francisco den högst rankade staden, som ändå inte hamnar högre än på plats 28 på listan. Landets generellt sett dåliga placeringar handlar främst om personlig säkerhet och brottsligheten.

Sämst av alla städer i undersökningen är Baghdad i Irak, på plats 230. Här kan du se hela listan.

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar