Residence http://www.residencemagazine.se Svenskt inredningsmagasin med fantastiska hem, massor av inspiration och seriös läsning. Thu, 28 Apr 2016 13:06:25 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.3.1 Ems designblogg visar tjusiga nyheter från Muutos vårkollektion http://em.residencemagazine.se/one-pic-wednesday-muuto-spring-news/ http://em.residencemagazine.se/one-pic-wednesday-muuto-spring-news/#comments Thu, 28 Apr 2016 12:03:24 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17309 http://em.residencemagazine.se/one-pic-wednesday-muuto-spring-news/feed/ 0 Bo som en president i Grand Hôtels lyxsvit – för 70 000 kronor natten http://www.residencemagazine.se/bo-som-en-president-i-grand-hotels-lyxsvit-for-70-000-kronor-natten/ http://www.residencemagazine.se/bo-som-en-president-i-grand-hotels-lyxsvit-for-70-000-kronor-natten/#comments Thu, 28 Apr 2016 09:39:01 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17284 Vad sägs om två terrasser med utsikt över slottet, egen bio, spaavdelning med liten pool och träningsutrustning samt eget kök? Kostar bara 70 000 kronor natten, men då blir man också hämtat i Grand Hôtels egen limousin från flygplatsen om man vill …

Det är inredningsarkitekten Sanna Nathanson som också inrett vid tidigare renoveringar på Grand Hôtel som uppdaterat sviten, som första gången invigdes år 2006.

– Normalt räknar man med sju års livstid för en hotellinredning, säger Pia Djupmark, vd för Grand Hôtel.

Efterfrågan på den här typen av lyxboende har ökat markant under de senaste åren. Inte minst för att det finns två nya event-arenor i Stockholm som drar internationella artister. Dessutom har säkerhetskraven på hotellboendet ökat. I Prinsessan Lilian-sviten kan man vara helt anonym och det går att ta sig till sviten via en hemlig ingång och hiss.

Sviten andas efter renoveringen sober, klassisk lyx med nylagda parkettgolv och handvävda heltäckningsmattor i sovrummen. Den lilla privata bion har mysfåtöljer i röd sammet. I sovrummet och gästrummet ståtar Dux värstingsäng. Priset per natt har legat på samma nivå i tio år. Rena rama rean, med andra ord, om man tänker på hur kvadratmeterpriserna på liknande adresser har tagit fart under samma tid…

Grand Hotel lyxsvit 9

I sviten har du plats att bjuda på middag för 12 personer samtidigt som du river av ett klassiskt musikstycke på flygeln.

Grand Hotel lyxsvit 13

Stiligt arbetsrum och minibibliotek i Prinsessan Lilian-sviten.

Grand Hotel lyxsvit 11

En egen spaavdelning med liten pool och träningsutrustning har du också tillgång till om du hyr sviten för en natt.

Grand Hôtel fortsätter också att renovera övriga rum, nu är rummen i det så kallade Burmanska palatset på tur. Här har arkitektbyrån DAP satsat på en omgörning med tydliga nutida inslag. Den just nu så trendiga mörka blågråa färgen får vara med på snickerier, moderna armaturer och nyritade bord och sideboards samt fotokonst av Residencefotografen Magnus Mårding ge en modern version av klassiska Grand Hôtel. Vi lyfter på hatten.

Grand Hotel lyxsvit 6

Näst på tur för renovering står Burmanska palatset. Här finns redan färdiga rum uppfräschade på våning fyra av arkitektbyrån DAP.

Grand Hotel lyxsvit 4

]]>
http://www.residencemagazine.se/bo-som-en-president-i-grand-hotels-lyxsvit-for-70-000-kronor-natten/feed/ 0
Titta in i arkitektens spektakulära sommarhus i Dalarna http://www.residencemagazine.se/titta-in-i-arkitektens-spektakulara-sommarhus-i-dalarna/ http://www.residencemagazine.se/titta-in-i-arkitektens-spektakulara-sommarhus-i-dalarna/#comments Thu, 28 Apr 2016 08:30:09 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17246 Text: Daniel Golling
Foto: Åke E:son Lindman
Styling: Lotta Agaton

”Som arkitekt är det en mardröm att rita sitt eget hus.”

Ursäkta?! Hörde jag rätt? Ska det inte vara precis tvärtom? Är det inte när arkitekten är sin egen chef och uppdragsgivare som det finns en möjlighet att göra allt det där som inte går när andra är inblandade. Ta ut svängarna, testa det oprövade, slippa ta hänsyn. Gör inte de möjligheterna ritandet av det egna huset till alla arkitekters största dröm? Kanske, men arkitekten Leo Qvarsebo är uppenbarligen av en annan åsikt.

Det visar sig snabbt att hans inställning grundas på hans erfarenhet med fritidshuset beläget i en kohage i närheten av släktgården en bit utanför Hedemora i Dalarna. Och det kan ju hänga ihop med att det var Leo som ritade huset och byggde det också. En lång resa på två och ett halvt år som gjorde honom ett knippe erfarenheter och insikter rikare. I mitt anteckningsblock hittar jag den här meningen: ”Att som arkitekt bygga sitt eget hus är att säga att ›det här är min världsbild‹ och det förpliktigar”.

– Det är tufft att ta på sig de anspråken, förklarar Leo.

Så vilka är anspråken?

Även här är svaret förvånande.

– Jag ville hitta det arkaiska. Det enkla.

Och han ville hitta en plats som kunde tillfredsställa familjens längtan efter något som är en kontrast till livet i stan. I byn i Dalarna hade Leos familj redan ett ställe. Han och hans syskon delade på ett torp, men där fick den växande storfamiljen inte plats. Lösningen blev att köpa ett stycke kohage av en granne.

– Hade det funnits något hus till salu i byn hade vi kanske köpt och byggt om det spekulerar Leo. För mig är det viktigaste att ha en plats man har en anknytning till.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman2

Ett hus som liknar en oerhört kaxig ostbit. På kant med konventionerna, men i full harmoni med omgivningarna. Korgarna på terrassen kommer från Svensk slöjd, hinkarna Knut & Svea. Leo Qvarsebo är utbildad i Stockholm och Paris. Hans för­äldrar är konstnären Lena Lervik och skulp­tören Thomas Qvarsebo, han är yngst av fyra syskon.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman3

Med all utsikt åt ett håll står valet mellan att rita en utdragen glaslåda eller att bygga på höjden med stora akvariefönster. Fönster som ramar in kohagen som huset är byggt på eller landskapet bortom det. Arkitekten Leo Qvarsebo valde i stället att gå mot strömmen: huset ser i profil ut som ett toppigt tält, är mörkgrönt och sträcker sig uppåt.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman5

Glasburkarna på bordet kommer från Garbo och Iris, mattan och puffen är från Designhouse Stockholm.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman8

Nu ska vi inte gå så långt som att säga att huset är komplicerat, det är ju trots allt ett fritidshus, ritat för det där bekymmerslösa ledighetslivet. Kravspecifikationen skiljer sig inte så mycket från de flestas: ett mobilt kök, så att det även går att laga mat på det stora däcket framför huset. Ett vidunderligt arbetsrum och ett sovrum där husbyggaren kan ligga i sängen och titta på stjärnorna och lyssna på åskan.

Kort sagt ett fritidshus där det går att arbeta en stund, grilla en bit och slappa en hel del. Inga konstig­heter. Räck upp handen den som inte önskar det av sommar­stugan. Trots det har familjen Qvarsebo fastnat för, och realiserat, en lösning som ligger en bra bit från schablonbilden av ett hus som i Sverige är falurött, har fyra väggar, räta vinklar och sadeltak. Så hur landade det ett hus som bara är ett tak med tre gigantiska akvarier som sticker ut, på en kohage en bit utanför Hedemora? Och ett hus som dessutom vågar vara mörkgrönt och inte falurött. I Dalarna!

– När allt schysst ligger åt ett håll har man två val, säger Leo.

Med ”allt schysst” syftar Leo på utsikten, för bortom ko­hagen är det ett underskönt landskap med Bysjön och stora skogar som breder ut sig. Skulle kunna vara hämtat ur en målning av Helmer Osslund. Åt andra hållet, på husets bak­sida, är det en kompakt granskog. En John Bauer-värld mer lämpad att utforska i fantasin än att rikta stora fönsterytor mot.

– Vi hade en massa idéer, men vi kände att skulle vi bygga något lågt på marken skulle vi förlora tomten, säger han.

Så tanken på vad Leo kallar en uppglasad låda sköts åt sidan och i stället siktade de in sig på det andra alternativet: söka sig uppåt, bygga på höjden för att skapa en variation i upplevelsen av tomten.

Till taknocken är det imponerande åtta meter. Trapphuset skär som ett schakt rakt genom hela huset, med några halvplan och avsatser instuckna på vägen. På markplanet finns en liten alkov, gjord för lek, under trappan, och lite högre upp i huset finns lönndörrar genom vilka barnen kan för­flytta sig på oväntade sätt mellan rummen. Fönstren är fynd från Blocket. Effekten av att samtliga är begagnade blir tydligast när de står öppna eftersom alla är hängda på olika sätt.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman9

Det stora taket har perfekt solstolsvinkel och det finns rep som familjens alla klätterbaroner kan använda för att ta sig upp till terrasserna ovanpå de stora fönstren.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman6

I sann gör-det-själv-anda är köket byggt med likadan plywood som husets inredning i övrigt, med gamla kökslådor, vitvaror och diskbänk som fyndats på Blocket eller donerats av vänner.Skärbrädor, Garbo.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman7

Men huset har inte bara fönster utåt, mot den där själv­klara utsikten, utan även in mot schaktet. Just det fönstret kommer från Leos brors, formgivaren Alexander Lerviks, hus på Lidingö och är en vink till barndomshemmet där Leo och Alexander bodde på ett loft med 1,6 meter i takhöjd. Från ett invändigt fönster kunde de titta ned i mammans ateljé, och när det var öppet ropa till föräldrarna. Nu har Leos barn Siri och Edvin den möjligheten. Invändigt är huset klätt i plywood, även trappan är av limmad plywood. Leo verkar rätt säker på att den är Sveriges billigaste. Materialet dominerar invändigt, men huset bjuder på kontraster. Gammal spis och ugn, fynd från Blocket eller gåvor från släktingar. Men det finns även kontraster i takhöjd. I köket har höjden krympt så att Leo når taket när han sträcker upp armen.

– Huset ska vara som en bil, menar Leo. Man ska kunna sätta sig utan att slå i huvudet.

En variant på den mossiga liknelsen att god arkitektur liknas vid en damsko – liten och nätt, men rymlig och bekväm att bära. Att se ett hus som en bil är ett sätt att se på arkitekturen. Det går också att beskriva hus krassare, vilket är precis vad Leo med sin erfarenhet gör:

– Man kan se ett hus som en kulturell produkt eller som tvåtusen timmar. Antingen lägger man dem själv på huset, eller så gör någon annan det.

Det är femtio arbetsveckor. Tio års semestrar. Även om Leo skapat huset med en hel del hjälp av släkt och vänner så är det mycken förlorad ledighet som lagts i potten. Hur har han hunnit med detta sedan byggstarten på hösten 2010? Vad har familjen behövt göra avkall på? Och framför allt, har äventyret varit värt besväret?

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman4

Två exemplar av Mogens Kochs regissörsstol MK 16 ståtar i fönstret.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman11

I våningsängen ligger överkast från Linum och kuddar från NK. Inredning.

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman10

Aldrig har väl kontrasten mellan fram- och baksida varit så tydlig som här. Men varför ska fönster placeras mot en mörk granskog när ett vidunderligt landskap ligger framför huset?

Leo Qvarsebo sommarstuga foto Ake Eson Lindman12

Man kan anta att en och annan av de där timmarna har varit outhärdliga minuter av frustration, slitet hår och hammare som träffar tummen i stället för spiken. Men borde inte uppoffringar, mödor och strapatser göra tillfredsställelsen större när allt väl är klart? Kan de förhöja njutningen av att klättra upp längs taket (som lämpligt nog har fått en idealisk solstolsvinkel) och sätta sig på den terrass som skapats av taket till fönsterlådan utanför köket?

Italo Calvinos bok Klätterbaronen, ligger på bordet i läs- och arbetsrummet. Det är naturligtvis en slump, men det ser ut som en tanke att berättelsen om Cosimo di Rondò som år 1767 klättrar upp i ett träd för att aldrig mer sätta sin fot på marken, ligger framme när vi rör oss upp i huset. Vi rör oss för att få nya perspektiv på tillvaron. Vem vill inte ha det, och vem hittar inte sina egna önskemål på Qvarsebos lista över vad det är tänkt att familjen ska få ut av vistelsen i huset på landet. Och just därför kan Leo, utan att tveka, säga att huset är ett uttryck för vår tid. Fast det ser ut som raka motsatsen till det mesta som byggs.

– Det är inte så att vanliga krav alltid kräver vanliga lösningar, förklarar han. Eller att unika krav alltid får unika lösningar.

]]>
http://www.residencemagazine.se/titta-in-i-arkitektens-spektakulara-sommarhus-i-dalarna/feed/ 0
4 enkla steg – så skapar du snygg väggfond i betong http://www.residencemagazine.se/4-enkla-steg-sa-skapar-du-snygg-vaggfond-i-betong/ http://www.residencemagazine.se/4-enkla-steg-sa-skapar-du-snygg-vaggfond-i-betong/#comments Wed, 27 Apr 2016 13:00:59 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17190 I år har en stark trend inom inredning varit att satsa mer på strukturer – på väggar, i materialval och på våra möbler. Kalkfärgen har gjort comeback i våra hem och är ett tydligt exempel på att vi vågar låta struktur ta plats i våra hem på allvar.

För Alcro har stylisten Emma Wallén tagit fasta på just detta i form av en vacker väggfond i betong. Med hjälp av spackel, strukturmedel och väggfärger i två nyanser har hon skapat en väggfond med en härligt grovkornig industrikänsla. En vacker inredningsdetalj för den som inte vill måla om ett helt rum eller en vägg.

Så lyckas du själv skapa en väggfond i betong i 4 enkla steg.

1. Välj storlek

Det första steget är att välja ut vilken träskiva du vill måla.

2. Spackla

Spackla ojämnt och tunt för att få fram den struktur du själv tycker om.

3. Måla

Alcro_struktur_Styling Emma Wallmen Foto Therese Winberg

Med hjälp av de kulörer du själv tycker om målar du färgen i runda rörelser med en kökssvamp. Blanda den mörkare kulören med den ljusare för att få fram fler nyanser.

4. Tillsätt struktur

Alcro_struktur_Styling Emma Wallmen Foto Therese Winberg

Med hjälp av strukturmedel eller handspackel kan du i valda färger och partier för att få till en ojämn betongstruktur på den målade ytan. Tänk bara på att inte tillsätta för mycket då ytan blir mer lik puts än betong då.

Alcro_struktur_Styling Emma Wallmen Foto Therese Winberg

Stylisten Emma Wallén har använt produkter från Alcro i form av deras handspackel samt Pashmina helmatt i kulörerna Anis och Silverpil för detta tjusiga resultat.

Styling: Emma Wallmén. Foto: Therese Winberg.

]]>
http://www.residencemagazine.se/4-enkla-steg-sa-skapar-du-snygg-vaggfond-i-betong/feed/ 0
Årets 5 hetaste möbeltrender http://www.residencemagazine.se/arets-5-hetaste-mobeltrender/ http://www.residencemagazine.se/arets-5-hetaste-mobeltrender/#comments Wed, 27 Apr 2016 12:49:34 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17105 1. 80-talsflirt

Nu är det dags! Vi vågar oss på svart och svulstigt, marmor och färgat glas igen.

1. Boksnurran är tillbaka

Boksnurra-Revolving-bookcase,-Folkform

Boksnurra Revolving bookcase, Folkform.

2. Raka linjer

Bord-Tabula-av-Note-design-studio-Fogia.

Bord Tabula av Note design studio för Fogia.

3. Skinn, skinn, skinn!

Soffa-Haddock-av-Johan-Lindsten-for-Johanson-design

Soffa Haddock av Johan Lindstén för Johanson design.

4. Röd dröm

Sittpuff-Cloud-pouf-av-Luca-Nichetto-for-Tradition-700x400

Sittpuff Cloud pouf av Luca Nichetto för &Tradition.

5. Grönt

Freckles-and-Shine-serie-tre-bord-av-designstudion-Fish-and-Pink

Freckles and Shine är en serie om tre bord av designstudion Fish and Pink.

6. Vitt 

w163-Lampyre-av-Inga-Sempe-for-Wastberg-700x400

w163 Lampyre av Inga Sempé för Wästberg.

7. Drömfåtölj

Fatolj-Bollo,-design-Andreas-Engesvik-for-Fogia

Fåtölj Bollo, design Andreas Engesvik för Fogia.

8. Mjuka former

Blob-easy-chair-av-Jonas-Ihreborn

Blob easy chair ingår i en familj soffor och fåtöljer som produceras av Jonas Ihreborn.

2. Linjerat

Som ritat med ett enda streck. Möbler så florstunna som handritade illustrationer!

1. Stilig drinkvagn

Drinkvagn-Julius-square,-design-Broberg-&-Ridderstrale-Klong.

Drinkvagn Julius square, design Broberg & Ridderstråle för Klong.

2. Stål

Stol-Giardini-chair-av-Bjorn-Dahlstrom-Articles.

Stol Giardini chair av Björn Dahlström för Articles.

3. Golvlampor

Golvlampa-Balancer-lamp-Yuue-design

Golvlampa Balancer lamp av Berlinbaserade Yuue design.

4. Svart!

Stol-Throne-New-tendency.

Stol Throne från New tendency.

5. Spännande lampa

Lampa-w164-av-Dirk-Winkel-Wastberg.

Lampa w164 av Dirk Winkel för Wästberg.

6. Lervik!

Stol-Dandy-av-Alexander-Lervik-Johanson-design

Stol Dandy av Alexander Lervik för Johanson design.

7. Enkelhet

Skrivbord-Palette-formgivet-av-Jaime-Hayon-&Tradition

Stol No 1 av Pontus Lomar för Steel by Göhlin.

8. Tjusigt skrivbord

Stol-No-1-av-Pontus-Lomar-Steel-by-Gphlin.

Skrivbord Palette formgivet av Jaime Hayon för &Tradition.

3. Trärent

Nu gäller vackra träytor, klassiska enkla former och en hel del miljötänk.

1. Naturnära

Fatolj-Easy-chair-av-Nirvan-Richter-Norrgavel

Fåtölj Easy chair i naturskinn av Nirvan Richter för Norrgavel.

2. Häng upp!

Hattstallning-Panama-Claesson-Koivisto-Rune-Smaller-objects

Hattställning Panama av Claesson Koivisto Rune för Smaller objects.

3. Lampa i trä 

Pendel-30-degrees-av-Johan-van-Hengel-Wrong-for-Hay

Pendel 30 degrees av Johan van Hengel för Wrong for Hay.

4. Klassiker

Regissorsstol-Junction-chair-av-Emma-Oblers-for-Skagerak.-700x400

Regissörsstol Junction chair av Emma Oblers för Skagerak.

5. Lager

Fatolj-Layer-av-Farg-&-Blanche

Fåtölj Layer av Färg & Blanche.

6. Svenskt

Stol-Hedwig-av-David-Ericsson-for-Garsnas

Stol Hedwig av David Ericsson för Gärsnäs.

7. Former

Skrivbord-Mopsy,-design-Marcus-Johansson-Karl-Andersson-&-soner

Skrivbord Mopsy, design Marcus Johansson för Karl Andersson & söner. 

8. Ljusa träslag

Stol-Wick-chair-av-Karl-Malmvall-Jesper-Stahl-Design-house-Stockholm

Stol Wick chair av Karl Malmvall och Jesper Ståhl för Design house Stockholm.

9. Nytt

Pall-The-Marfa-design-Claesson-Koivisto-Rune

Pallen ur The Marfa collection designades först till Inde/Jacobs Gallery i Marfa, Texas av Claesson Koivisto Rune. Nu produceras den av Nikari.

10. Snygg pall

Pall-Dio-fran-Gemla-700x400

Pall Diö från Gemla.

11. Bordad

Bord-Bjelke,-design-Andreas-Engesvik-Tonning-&-Styrn

Bord Bjelke, design Andreas Engesvik för Tonning & Styrn.

4. Elegant

Vi inreder sobert och elegant för vuxenliv med ett stänk internationell flärd.

1. Grönt är skönt

Stol-Coco-chair-av-OEO-studio-Gubi

Stol Coco chair av OEO studio för Gubi.

2. Tjusig spegel

Spegel-F.A.-33-av-Gio-Ponti-i-nyproduktion-av-Gubi

Spegel F.A. 33 av Gio Ponti i nyproduktion av Gubi.

3. Lampa

Takpendel-Decostick-av-JV-Arkitekter-for-Orsjo-belysning-700x400

Takpendel Decostick av JV Arkitekter för Örsjö belysning.

4. Mysig fåtölj

Fatolj-Sofo-av-Emma-Olbers-Ire-mobler

Fåtölj Sofo av Emma Olbers för Ire möbler.

5. Material

Fatolj-Lodger-design-Mats-Theselius-och-Andreas-Roth-Minus-tio

Fåtölj Lodger formgiven av Mats Theselius och Andreas Roth för Minus-tio.

6. Sammet

Soffa-Mayor-designades-av-Arne-Jacobsen-och-Flemming-Lassen-1939,-nu-i-nyproduktion,-&Tradition

Soffan Mayor designades av Arne Jacobsen och Flemming Lassen 1939, nu i nyproduktion, &Tradition.

7. Marmor

Matbord-i-marmor-Saw-table-av-Ida-Linnea-Hildebrand,-Friends-&-founders

Matbord i marmor Saw table av Ida Linnea Hildebrand, Friends & founders.

8. Runda former

Soffa-Dandy,-Massproductions

Soffa Dandy, Massproductions.

9. På nätta ben

Soffa-Chester-av-Thomas-Sandell-och-Pierre-Sindre-Kallemo

Soffa Chester av Thomas Sandell och Pierre Sindre för Källemo.

5. Rosa moln

Dammigt, knallrosa, pastelligt – bara det är rosa så funkar det. Kombineras gärna med blått, grått och vinrött.

1. Rosa, rosa, rosa!

Skrivbordslampa-Buddy-Mads-Sætter-Lassen-Northern-lighting

Skrivbordslampa Buddy, studentprojekt av Mads Sætter-Lassen för Northern lighting. 

2. Spännande skål

Skal-Phantom-av-Jin-Kuramoto-Smaller-objects

Skål Phantom i formpressad polyester av Jin Kuramoto för Smaller objects.

3. Snygg ljuddämpning 

Ljudabsorbent-Baux

Ljudabsorbent från Baux, nu med tredimensionell effekt. Baux acoustic 3D pixel.

4. Soffor! 

Soffa-Swell-av-Jonas-Wagell-Normann-Copenhagen

Soffa Swell av Jonas Wagell för Normann Copenhagen.

5. Som ett rosa moln

Soffa-Toward-av-Anne-Boysen-Erik-Jorgensen

Soffa Toward av Anne Boysen för Erik Jørgensen.

6. Rosa enkelhet

Fatolj-Pipe-av-Matz-Borgstrom-for-Jonas-Ihreborn

Fåtölj Pipe av Matz Borgström för Jonas Ihreborn. Ställer man flera på rad så blir de som en soffa.

7. Lounge!

Loungestol-Frankie-EC-design-Farg-Blanche-Johanson-design

Loungestolen Frankie EC, Färg & Blanche för Johanson design.

8. Fantastiska plädar

Plad-Koster-av-Note-design-studio-Fogia

Pläd Koster av Note design studio för Fogia.

]]>
http://www.residencemagazine.se/arets-5-hetaste-mobeltrender/feed/ 0
Så lyckas du med hemmagjord glass – på två ingredienser http://www.residencemagazine.se/sa-lyckas-du-med-hemmagjord-glass-pa-tva-ingredienser/ http://www.residencemagazine.se/sa-lyckas-du-med-hemmagjord-glass-pa-tva-ingredienser/#comments Wed, 27 Apr 2016 12:46:34 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17214 Du behöver ingen glassmaskin för att göra glass hemma. Det går både snabbt och lätt med vispad grädde och karamelliserad mjölk.

Resultatet är en ljuvlig, lätt kolasmakande glassbas som kan varieras i oändlighet.

Och den är verkligen superlätt att göra.

Du behöver (för 4 personer): 

5 dl grädde

En burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)

Gör så här:

1. Vispa grädden fluffig.

2. Rör i dulce de leche och blanda till en slät glassbas.

3. Häll upp i mindre mindre behållare, till exempel matlådor eller skålar som du täcker med folie. Frys i 2–3 timmar. Färdigt!

Det här receptet är perfekt om ni är flera som ska göra glass, men har olika smak. Ni kan lätt smaksätta de mindre skålarna med era personliga favoriter. Rör ner lite sylt till en jordgubbsrippel, eller blanda i krossad choklad eller kakor.

Bara fantasin sätter gränserna!

via: Bigger Bolder Baking

]]>
http://www.residencemagazine.se/sa-lyckas-du-med-hemmagjord-glass-pa-tva-ingredienser/feed/ 0
3 inredningsdetaljer i trendig terrazzo http://www.residencemagazine.se/3-inredningsdetaljer-i-trendig-terrazzo/ http://www.residencemagazine.se/3-inredningsdetaljer-i-trendig-terrazzo/#comments Wed, 27 Apr 2016 12:30:46 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17179 Redan 2014 kickstartade terrazzotrenden när Londonbaserade formgivaren Max Lamb tillsammans med företaget Dzek visade att terrazzo inte behöver begränsas till golv, utan att materialet med fördel kan användas till möbler och väggar.

Här är 3 utvalda inredningsdetaljer i det trendiga materialet.

1. Uppåt väggarna

Terrazzotapet PhotowaalNCGW-HolyGranite-photowall

I slutet av april lanserade det svenska företaget Photowall kollektionen Less Is A Bore. Kollektionen togs fram i samarbete med designduon Nothing Can Go Wrong. En av de sex olika motiven i kollektionen är en i det härliga terrazzomönstret.

Tapet, 347/kvm, Photowall.

2. I taket

Terazzolampa

Denna lampa i terrazzo kommer i fyra utföranden: vitt, svart, rött eller beige. En lampa som är en snygg detalj i varje hem.

Lampa, cirka 1500 kronor, via Parrot uncle.

3. Som dekoration

Terazzo-kudde

Vi har tidigare sett det trendiga materialet på kläder och nu flyttar de även in i vår inredning i form av dekorationskuddar.

Kudde, cirka 500 kronor, Bloomingville.

]]>
http://www.residencemagazine.se/3-inredningsdetaljer-i-trendig-terrazzo/feed/ 0
Kika in i det spektakulärt huset utöver det vanliga – byggt runt ett träd http://www.residencemagazine.se/arkitektritat-boende-byggt-runt-ett-trad/ http://www.residencemagazine.se/arkitektritat-boende-byggt-runt-ett-trad/#comments Wed, 27 Apr 2016 12:22:33 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=16997 Den stilrena trädkojan finns att se i Almaty, Kazakstan och är designad av arkitekten Aibek Almassov. Han säger själv att trädkojan inte är särskilt svår att bygga utan att det svåraste var att hitta investerare. Efter att de första investerarna ångrat sig klev ett företag som tillverkar glas- och solpaneler in och trädkojan är just nu på väg att byggas.

Ta en titt på bilderna nedan och hänförs av den unika byggnaden.

Via: amasow

Med väggar i glas kan besökaren se naturen från alla håll.

tradkoja i glas 4

Golvet är gjort av trä, väggarna i glas och en spiraltrappa går längs hela trädkojan.

tradkoja i glas 3

”Huvudsyftet med detta projekt är att erbjuda ett alternativ till stadslivets puls”, säger Aibek Almassov. ”Vi ville kombinera funktionerna i modern industriell design och naturrikedomar och skönhet.”

tradkoja i glas 2

Trädkojan ovanifrån är en vacker syn. Från översta våningen blickar man ut över resten av skogens trädtoppar.

tradkoja-cylinder-1-700x510

Wow! Här skulle vi gärna tillbringa ett dygn för att slappna av.

Foto och källa: A.Masow

]]>
http://www.residencemagazine.se/arkitektritat-boende-byggt-runt-ett-trad/feed/ 0
6 härliga drinkar att göra med cava http://www.residencemagazine.se/6-harliga-drinkar-att-gora-med-cava/ http://www.residencemagazine.se/6-harliga-drinkar-att-gora-med-cava/#comments Wed, 27 Apr 2016 11:30:49 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=16683 Vad passar bättre än ett glas cava på en solig uteservering en varm dag i maj? En drink på cava!

Här är 6 drinkar att testa i vår, med cava eller prosecco som huvudingrediens:

Samtliga recept är för 1 drink och tar 2-3 minuter att göra.

1. French 75

Du behöver:

4 cl gin

2 cl citronsaft

2 cl sockerlag

Cava

Is

Garnering: en smal spiral av citronskal

Gör så här:

Fyll en shaker med is, gin, citronsaft och socker. Skaka i 15-20 sekunder.

Sila drycken och häll upp i ett avlångt champagneglas.

Fyll upp med cava och garnera.

2. Prosecco Royale

Du behöver:

1 msk crème de cassis

1 tsk citronsaft

Färska blåbär

Prosecco

Gör så här:

Häll upp crème de cassis och citronsaft i ett champagneglas.

Fyll upp glaset med prosecco.

Krossa några blåbär och rör ner i drinken.

3. Negroni Sbagliato

Via: pairmag

Via: pairmag

Du behöver:

1 msk söt Vermouth

1 msk Campari

Cava

Is

Gör så här:

Fyll ett glas med is, vermouth och Campari. Rör om i glaset så att alkoholen blandas och kyls ner av isen.

Häll upp vermouth- och Campariblandningen i ett avlångt champagneglas (inte isen!).

Fyll upp med cava och rör om igen.

Om du önskar ett mildare alternativ kan du servera samma drink i ett lågt glas ihop med några iskuber.

4. Raspberry Prosecco Bellini

Via: The Sun

Via: The Sun

Du behöver:

1 del hallonlikör

4 delar prosecco

Färska hallon

Gör så här:

Häll upp hallonlikör och en handfull färska hallon i ett glas.

Mortla/krossa hallonen ihop med likören

Toppa med prosecco och några färska hallon

5. Hugo

Du behöver:

1 tsk koncentrerad flädersaft

0,5-1 tsk citronsaft

1-2 kvistar färsk mynta

Prosecco

Is

Gör så här:

Lägg några iskuber i ett vinglas.

Muddla mynta försiktigt i glaset.

Häll i citronsaft och koncentrerad flädersaft.

Fyll upp med prosecco.

 

6. Sweet & sour

Du behöver:

1-2 citronskivor

1 krm socker

2-3 färska, skivade jordgubbar

Prosecco

Gör så här:

Lägg citronskivorna i ett glas och häll över sockret.

Muddla citronen och sockret.

Häll i jordgubbarna och muddla även dessa.

Fyll upp med prosecco.

]]>
http://www.residencemagazine.se/6-harliga-drinkar-att-gora-med-cava/feed/ 0
Han vill bygga Stockholms högsta skyskrapa – i trä  http://www.residencemagazine.se/han-vill-bygga-stockholms-hogsta-skyskrapa-i-tra/ http://www.residencemagazine.se/han-vill-bygga-stockholms-hogsta-skyskrapa-i-tra/#comments Tue, 26 Apr 2016 12:51:12 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17157 133 meter högt, med 250 bostäder, 40 våningar och helt gjort i korslaminerat trä. Så ser akitekten Anders Berenssons förslag på Stockholms nya skyskrapa ut.

Att bygga skyskrapor i trä kan tyckas konstigt, men det är fullt logiskt menar Anders Berensson.

– Korslaminerat lämpar sig väldigt bra för att bygga högt, i och med att det är lätt och starkt. Dessutom är det, konstigt nog, bra vid bränder. Stål viker sig när det blir varmt, och då faller allt, medan trä förkolnar men står kvar. Så det når sin fulla potential i skyskrapor.

ABA_Regeringsgatan47_1_Frånmood_fågel_72dpi

Byggnaden, som fått namnet Trätoppen, är tänkt att stå ovanpå parkeringshuset Parkaden på Regeringsgatan 47 – mitt i city – vars sju våningar görs om till butiker och restauranger.

ABA_Regeringsgatan47_2_Frånmood_mittemellan_72dpi

Precis som Parkaden, ritat av Hans Asplund på 60-talet, har Trätoppen siffror på fasaden som visar vilken våning du är på. Mönstret fyller även en annan funktion.

ABA_Regeringsgatan47_3_Frånmood_fisk_72dpi

– Det svåra är att kyla en byggnad men inte att värma den. Det här mönstret löser det, samtidigt som det släpper in solen på vintern när solen ligger lågt, säger Anders Berensson.

ABA_Regeringsgatan47_5Inifrån_72dpi

Uppdraget att rita Trätoppen har han fått av Centerpartiet, som länge lobbat för fler skyskrapor och färre bilar i Stockholms innerstad. Om det blir verklighet eller inte återstår att se.

Detta är inte det första förslaget på höghus i trä. Tham & Videgård har tidigare föreslagit 20-våningshus i trä i Frihamnen, och liknande förslag diskuteras i Frankrike och Storbritannien.

skyskrapa

]]>
http://www.residencemagazine.se/han-vill-bygga-stockholms-hogsta-skyskrapa-i-tra/feed/ 0
18 vackra bröllopsbuketter att inspireras av http://www.residencemagazine.se/18-vackra-brollopsbuketter-att-inspireras-av/ http://www.residencemagazine.se/18-vackra-brollopsbuketter-att-inspireras-av/#comments Tue, 26 Apr 2016 10:07:07 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=16882 För många som ska gifta sig är blommorna nästan lika viktiga som själva ringen eller klänningen och att fatta ett beslut kan vara knepigt.

Det säkraste är att lyssna på din magkänsla och gå efter vad just du tycker är fint – det är trots allt din dag. Ett annat tips är att plöja igenom nätet för inspirationsbilder.

1. Har du svårt att välja mellan rosor, dahlior och pioner – varför inte ta några av varje? Blanda ut med blad och du får en personlig bukett. 

2. Vit och grön bas till ljuslila och rosa blomster är en populär färgkombo. 

3. Stora pioner i skära nyanser – mer behövs inte. 

4. En grön bukett ger ett naturnära intryck. 

5. Blushnyansen är en trend bland bröllopsklänningar och matchas finast med blommor i samma kulör.

6. Du behöver inte lägga dyra pengar på en köpebukett – gifter du dig på senvåren eller tidig sommartid hittar du de vackraste blomstren ute i naturen. 

7. Lätta upp matta, mörka blad och sammetsröda blommor med några kvistar brudslöja. 

8. Halvt utslagna pioner kan verkligen lyfta en hel bukett. 

9. Vem har sagt att snittblommor är att föredra? Några kvistar magnolia kan bli helt fantastiskt. 

05. brudbukett

Via: One Wed

10. Skogen bjuder på alla möjliga tjusiga kombinationer. Det är bara att gå ut och leta. 

11. Det här är ett bevis på att rosa och rött faktiskt gifter sig färgmässigt. 

Läs även:  Floristens bästa tips – 4 saker att tänka på när du väljer brudbukett

12. Tre nyanser av lila uppblandat med vita pioner kan aldrig bli fel. 

13. Handplockade, vilda ängsblommor i olika former och färger ger vigseln en bohemisk touch. 

14. Diskreta färger i en böljande sammansättning skapar magi. 

15. Astilbe passar inte bara som utfyllnad och bildar en fluffig och minimalistisk bukett. 

16. Strunta i trender och andras åsikter och välj de blommor som du föredrar. 

17. Vill du ha en bukett som doftar ljuvligt kan en bunt liljekonvaljer vara något för dig. 

18. Piffa upp med suckulenter – både nytänkande och ganska unikt. 

]]>
http://www.residencemagazine.se/18-vackra-brollopsbuketter-att-inspireras-av/feed/ 0
11 mest inspirerande platserna från möbelmässan i Milano http://www.residencemagazine.se/11-mest-inspirerande-platserna-fran-mobelmassan-i-milano/ http://www.residencemagazine.se/11-mest-inspirerande-platserna-fran-mobelmassan-i-milano/#comments Mon, 25 Apr 2016 13:03:22 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=16790 Pampiga palats, hemliga kloster, en bondgård med getter och höns och en skönhetssalong i en tunnelbana ritad av Pierre Porteluppi 1926, och som varit bortglömd i 70 år. Anrika villor, vackra bakgårdar och en och annan fabrikslokal. Ingen annan möbelvecka kan bjuda på så många oväntade rum att visa design i som Milano. Ingen annan stad vet heller vikten av att låta möbler, arkitektur och historia samspela för att skapa en sinnlig helhetsupplevelse.

Efter en vecka på möbelveckan i Milano är det inte möbellanseringarna som lämnat starkast avtryck, utan de fantastiska platser de visats upp i. Möbler behöver rum att vistas i. De behöver ett sammanhang bortom fyrkantiga mässmontrar. Det som vi tar med oss efter en intensiv vecka där nyheter pumpats ut i parti och minut är detta: att skapa en möbel är en sak, men att se helheten och presentera den i ett sammanhang är något helt annat. Allt hänger samman. Och i år handlade möbelmässan mer än någonsin om sammanhang.

När man talade om vad man ”sett” var det framförallt kontexten – möbel och plats i samspel – som man talade om. Lite talande så valde många att utse besöket på Fondazione Prada, ritat av Rem Koolhaas, som mässans starkaste upplevelse. Och det nyritade museet hade ju ingenting med möbelveckan att göra.

Under en lunch konstaterade några av våra främsta inredare att ”produkten var död” – ett sätt att understryka vikten av sammanhang. Och i ett samtal med designerna bakom amerikanska Apparatus tryckte de på platsens betydelse för att visa sin nya kollektion. Och hur många kallade dem stylister för att de ville skapa rum där besökaren ”kände något”. ”Och isåfall föredrar vi att kalla oss stylister framför att kalla oss möbelformgivare.”

1. Dimore studio

dimore-foto-hanna-nova-beatrice

Italiens hetaste inredare och designer öppnade som vanligt sitt showroom, vilket en gång i tiden var grundarnas lägenhet. Med möbler, belysning, doft och ljud skapade de en av sina allra starkaste installationer hittills, som många återvände till mer än en gång. Det var rumsligheter att känna.  

2. Ventura Lambrate

zetteler-structure-milan-2016-sara-polmar-between-siren-laudal_dezeen_936_5

Soffa av Sara Polmar, foto via Dezeen.

I området Ventura Lambrate föll vi framförallt för två utställningar – den som vi varit med och curerat i samarbete med Krakvik Dorazio och som visade upp 26 norska talanger under namnet Norweigan Structure, samt Design Academy Eindhovens studentuställning curerad av Ilse Crawford, som ville lyfta vikten av det taktila, att röra, att vara i verkligheten, i och med att vår tid blir allt mer digital, och hade skapat en bondgård med getter och höns utanför utställningen.

3. Varumärken

Nike Exhibition Milan

Marcus Fairs på Dezeen.com hävdade att det var de stora varumärkenas år – att de som tidigare sökt sig till möbelmässan i Milano för att göra reklamjippon för sina bil- dryck- eller klädmärken nu visade de starkaste utställningarna. Riktigt så långt kanske vi inte går, men det har skett ett skifte där varumärken som Cos och Nike verkligen samarbetar seriöst med designer för att skapa experimentella installationer som påverkar besökaren. Sou Fujimoto skapade an skog av ljus för Cos och Nike hade samarbetat med en rad fantastiska designer som Clara von Zweigbergk och Shane Schneck.

4. De Padova

de-padova

Foto (t.h): Hanna Wessman.

Italienska varumärket De Padova öppnade ett nytt showroom som alla talade om. Väldigt fint ritat och inrett av Piero Lisoni. Som för övrigt höll öppet hus i sin studio och bjöd in allmänheten att se hur ett av Italiens främsta arkitektkontor  arbetar.

5. Hay

hay

Hay Market återvände för andra gången till Milano och utöver en väldigt fin utställning i La Pelota med tydliga bra lanseringar höll de även sin pop up där besökare kunde köpa med sig deras senaste accessoarlansering. Populärast var utan tvekan Andreas Engeviks tandborste. Att Hay fått pop-ups att bli ett inslag på möbelveckan låter det ingen tvekan om – fler varumärken följde deras exempel.

6. Hemmiljöer

Casa Vitra

Möbler ska visas i hem, resonerade en rad företag. Däribland Vitra som bjöd in besökare till Casa Vitras flådiga våning, och Marimekko som inrett en lägenhet med Marimekkos stilkänsla och accessoarer.

7. Museum of shit

FullSiz eRender

Många talade om bajsmuseet, the Museum of shit, som inte  bara bjöd på spännande lokaler med en källare med diverse krypin utan också visade ett nytt material: merdacotta, lera blandat med kodynga.

8. Palats

Palazzo LittaFullSizeRender

De kanske starkaste platserna att få besöka i Milano är det stora antalet anrika palats, byggt under olika tider och i vissa fall fortfarande privatägda. Kombinationen pampiga rum och samtida design är oslagbar. På Palazzo Litta ställde bland annat svenska Daniel Rybakken ut, och på Atelier Clerici visade Sverigebaserade nick Ross sin senaste serie.

9. Klostret

Nendo-Chairs

Nendo visade installationen 50 Manga chairs i ett kloster i centrala Milano. En vacker plats, andäktig, som på alla sätt förhöjde upplevelsen av utställningen.

10. Fondazione Prada

Fondazione-Prada

Fondazione Prada. Foto (t.h): Shutterstock

Ritat av Rem Koolhas som tagit tillvara och förvandlat ett föredetta fabriksområde till en plats där rummen har intagit samma betydelse som konsten som visas i dem. Inte en del av designveckan, men en plats som alla besökte, och som berikade veckans upplevelser.

11. Öppet hus

milano

Piero Lisoni studio och Vico Magistretti. Foto: (t.h): Lotta Agaton

Något som adderar till veckan i Milano: antalet studios som håller öppet för allmänheten, en chans att se var en legend arbetade, eller var och hur en samtida arkitekt arbetar idag. Besök hos Castiglione och Vico Magistreti är en upplevelse. Liksom hos arkitekten Piero Lisoni som frikostigt öppnade alla dörrar till sitt kontor för allmänheten.

]]>
http://www.residencemagazine.se/11-mest-inspirerande-platserna-fran-mobelmassan-i-milano/feed/ 0
Hemmagjord vegoburgare med chiasalsa och knaperstekt grönkål http://www.residencemagazine.se/hemmagjord-vegoburgare-med-chiasalsa-och-knaperstekt-gronkal-2/ http://www.residencemagazine.se/hemmagjord-vegoburgare-med-chiasalsa-och-knaperstekt-gronkal-2/#comments Mon, 25 Apr 2016 13:02:46 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=16998 Många har en föreställning om att vegetarisk mat är tråkig och krånglig, vilket inte kunde vara mer fel.

Den här smaskiga hälsoburgaren är helt köttfri och enkel att göra själv. Servera med tomatsalsa med chiafrön, stekt grönkål och valfria tillbehör och du har en helvegetarisk middag med guldkant.

Hemmagjord vegoburgare med chiasalsa och grönkål

4 portioner

Du behöver:

 • 1 paket quornfärs (300 g)
 • 100 g kokta linser
 • 0,5 dl vatten
 • 1 ägg
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 msk pofiber
 • Salt och peppar
 • 2 msk BBQ-sås (valfritt)
 • 1 msk smör eller olja till stekning

Salsa med chiafrön:

 • 400 g krossade tomater
 • 1 msk honung
 • Saften av 1 lime
 • 1-2 msk sambal oelek
 • 3 msk chiafrön
 • Salt och peppar

Tillbehör:

 • 50 g grönkål
 • 4 hamburgerbröd
 • Romansallad, bruten i bitar
 • Skivad tomat
 • Skivad lök

Gör så här:

1. Mixa allt utom quornfärsen till en slät smet. Låt svälla 5-10 minuter.

2. Tillsätt färsen och blanda ordentligt. Forma fyra burgare på fri hand eller med hjälp av en stansring. Stek burgarna i smör eller olja på medelvärme, cirka fyra minuter på varje sida.

3. Gör salsan: Häll av tomatkrosset i ett kaffefilter, tillsätt övriga ingredienser och smaka av.

4. Fixa tillbehören: Stek grönkål krispig i smör eller olja på medelvärme, salta och peppra.

5. Montera burgarna med tillbehören och servera.

Burgaren kan även att läggas på grillen. Använd då gärna ett grillnät och hantera varsamt då den lätt kan falla isär.

Näringsvärde per portion: 287 kcal/26g kolhydrater/20,5g protein/11g fett

Recept och foto: Quorn

]]>
http://www.residencemagazine.se/hemmagjord-vegoburgare-med-chiasalsa-och-knaperstekt-gronkal-2/feed/ 0
I år satsar Gröna Lund på mat – här är 4 spännande nyheter http://www.residencemagazine.se/i-ar-satsar-grona-lund-pa-mat-har-ar-4-spannande-nyheter/ http://www.residencemagazine.se/i-ar-satsar-grona-lund-pa-mat-har-ar-4-spannande-nyheter/#comments Mon, 25 Apr 2016 12:13:00 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=16689 Totalt har parken satsat över 10 miljoner på fyra nya matupplevelser, och tagit in stjärnkocken Jonas Dahlbom som kreativ kulinarisk ledare.

– Processen med att ta fram två helt nya matupplevelser för ett tivoli är mycket spännande och jag ser fram emot att få öppna både Fiesta Taqueria & Bar och Hekto BBQ, säger han.

Inglasad Biergarten

biergarten

Alla som varit på Gröna Lund har nog också stått och frusit på kvällskvisten i Tyrolparken. Det är det slut på nu, eftersom hela parken blivit inglasad och fått en gräsmatta. Temat är Oktoberfest och på menyn står klassiskt Bayerninspirerade rätter som bratwurst med cyrrysenap, österrikisk pressylta med surkål, och fläskschnitzel med kapris och anjovis. Ett fantastiskt koncept som vi tror kommer bli väldigt populärt i sommar.

Hekto BBQ

Ute vid vattnet har de slagit upp en ny grill där du köper allt i lösvikt – otroligt bra koncept! Inspirationen kommer från foodtrucks och New York och maten är riktigt bra! Priset ligger på 45 kr/hg och på menyn finns bland annat långrökt fläsksida (en klar favorit), rökt kycklingklubba, Louisiana hot (korv), picklade grönsaker och cole slaw. Det här vill du inte missa!

Hekto BBQ gröna lund

Milkshakebar

Efter starka önskemål från publiken har Grönan nu öppnat en milkshakebar, och det känns ju som ett självklart inslag i en nöjespark. Du kan peka och välja smak helt själv, till exempel Oreo, jordgubb med lime och mynta, eller en veganskt variant med passionsfrukt och kola. Det tackar vi för!

Jetline Milkshakes gröna lund

Fiesta taqueria & bar

Välkommen till Mexiko! Restaurangen inringas med sand och kaktusar, och upplevelsen är total. Här serveras mexikanska tacos med nordisk touch, som till exempel den misomarinerade torsken. Det finns klassisk högrev, ceviche på både kammusslor och lax, fantastiskt goda fries på sötpotatis, quesadillas och en hel del annat. De har även både barnmeny och vegetariska alternativ med fänkål, sötpotatiscreme och manchego.

Fiesta taqueria gröna lund

Kort sagt finns det många nya anledningar att besöka Gröna Lund i sommar, för alla åldrar och smaker.

]]>
http://www.residencemagazine.se/i-ar-satsar-grona-lund-pa-mat-har-ar-4-spannande-nyheter/feed/ 0
Josefin Hååg: ”Jakten på den perfekt ljusgrå väggfärgen” http://josefinhaag.residencemagazine.se/den-perfekta-gra/ http://josefinhaag.residencemagazine.se/den-perfekta-gra/#comments Mon, 25 Apr 2016 11:47:19 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17094 http://josefinhaag.residencemagazine.se/den-perfekta-gra/feed/ 0 Han förvandlade en jetmotor till en 60-talsklassiker http://www.residencemagazine.se/han-forvandlade-en-jetmotor-till-en-60-talsklassiker/ http://www.residencemagazine.se/han-forvandlade-en-jetmotor-till-en-60-talsklassiker/#comments Mon, 25 Apr 2016 11:35:58 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17043 Vad kan man göra av ett flygplan som inte längre kan flyga? En hel del, visar det sig.

Möbeldesignerna Ben och Harry Tucker på brittiska Fallen Furniture har bland annat förvandlat en jetmotor till en snurrfåtölj.

boeing-737-jet-engine-chair-cowling-fallen-furniture-6a

Designen känns tydligt igen från Eero Aarnios stol Åskbollen från 1963, som klubbats för 32 500 kronor på Bukowskisaskbollen

 

Där Eero Arnio använde vitt glasfiber och rött tyg går Fallen Furnitures stol i svart och aluminium med stoppad skinnklädsel. Motorn är från en Boeing 737.

boeing-737-jet-engine-chair-cowling-fallen-furniture-3a

Bröderna Tucker säger sig inspireras av alltifrån art déco från tidigt 1900-tal till 40-talets robusta industridesign och dagens ekodesign. Här har de förvandlat vingdelar från en Airbus 320 till golv- och bordslampor.airbus-320

Och här är ett soffbord, gjort av nödutgången till samma flygplan.

airbus

 

Det finns inga prislappar angivna på Fallen Furnitures hemsida, men vem som än vill ha den här jetmotorstolen hemma bör nog överväga att bredda dörrkarmen lite.

boeing-737-jet-engine-chair-cowling-fallen-furniture-5b

]]>
http://www.residencemagazine.se/han-forvandlade-en-jetmotor-till-en-60-talsklassiker/feed/ 0
4 snygga bänkar för din trädgård eller balkong http://www.residencemagazine.se/4-snygga-bankar-for-din-tradgard-eller-balkong/ http://www.residencemagazine.se/4-snygga-bankar-for-din-tradgard-eller-balkong/#comments Mon, 25 Apr 2016 11:17:48 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17075 1. Stilrent
Bank-Palisade-av-Ronan-och-Erwan-Bouroullec,-Hay

Bänk Palisade av Ronan och Erwan Bouroullec,  2 750:-, Hay.

2. Prisvärd

Bank-Västeron,Ikea

Bänk Västerön, 249:-, Ikea.

Läs även:
6 avkoppplande utemöbler att slappa i under sommaren
4 utebord att sukta efter just nu

3. Tjusigt

Betongbank,-Grafitgra

Betongbänk, 4 995:-, Grafitgrå.

4. Betong

Betongbank,-House-doctor

Betongbänk, 4 500:-, House doctor.

Läs även:
7 tjusigaste utestolarna för din trädgård eller balkong
5 snygga soffor att inreda din uteplats med

]]>
http://www.residencemagazine.se/4-snygga-bankar-for-din-tradgard-eller-balkong/feed/ 0
9 infinitypooler att drömma sig bort till http://www.residencemagazine.se/9-infinitypooler-att-dromma-sig-bort-till/ http://www.residencemagazine.se/9-infinitypooler-att-dromma-sig-bort-till/#comments Mon, 25 Apr 2016 10:51:21 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=16756 1. One & Only Reethi Rah, Maldiverna

Maldiverna är känt för sina fantastiska miljöer och den här infinitypoolen gör oss inte besvikna. Det när något speciellt med kritvit sant och turkosblått vatten…

2. Hanging Gardens, Bali

En infinitypool som bjuder på en otrolig utsikt över skog och grönska. Det vackra kaklet i poolen ger vattnet en grönare nyans som vackert matchar omgivningen.

3. Grace Santorini, Grekland

Blått, blått, blått… Vi säger bara wow.

infinity7

Via: hotels

4. Kapstaden, Sydafrika

Inte bara är huset en arkitekturdröm, poolen är lika stilren den. Med stora fönster och bred terass är detta hus en riktig pärla.

5. Kata Rocks, Phuket

Tänk dig att njuta av solnedgången från den här platsen… Så vackert!

Via: Booking

Via: Booking

6. Kandalama hotel, Sri Lanka

Det är en varm sommarkväll, vinden är stilla och vattnet är spegelblankt… Magiskt.

7. Hotel Caruso, Italien

Med den här utsikten finns det inte mycket att klaga på. Poolen är dessutom så pass lång att det går bra att motionssimma från ena kanten till den andra.

8. Camps bay, Kapstaden

Den här infinitypoolen går längs terassen och bjuder på en spektakulär vy över horisonten och landskapet.

9. Alila Pool, Bali

Att simma på himlens spegel måste vara något likt detta.

]]>
http://www.residencemagazine.se/9-infinitypooler-att-dromma-sig-bort-till/feed/ 0
6 utemöbler att slappa i under sommaren http://www.residencemagazine.se/6-avkoppplande-utemobler-att-slappa-i-under-sommaren/ http://www.residencemagazine.se/6-avkoppplande-utemobler-att-slappa-i-under-sommaren/#comments Mon, 25 Apr 2016 09:03:04 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17044 1. Trärent
Solsang,-Granit

Solsäng, 1 599:-, Granit.

2. Randigt

Hangmatta,-Bloomingville.-

Hängmatta, 799:-, Bloomingville.

3. Lyxigt

Solbadd-Knit-Ethimo

Solbädd Knit, 17 600:-, Ethimo.

Läs även:
4 utebord att sukta efter just nu
4 snygga bänkar för din trädgård eller balkong

4. Grått, grått, grått! 
Hangmatta,-Granit

Hängmatta, 299:-, Granit

5. Luta dig tillbaka

Solsang,-Muubs

Solsäng, 15 050:-, Muubs

Läs även: 7 tjusigaste utestolarna för din trädgård eller balkong

6. Stilrent

 

Solsto-Roshult

Solstol Garden sunchair, 16 500:-, Röshult.

Läs även: 5 snygga soffor att inreda din uteplats med

]]>
http://www.residencemagazine.se/6-avkoppplande-utemobler-att-slappa-i-under-sommaren/feed/ 0
4 utebord att sukta efter just nu http://www.residencemagazine.se/4-utebord-att-sukta-efter-just-nu/ http://www.residencemagazine.se/4-utebord-att-sukta-efter-just-nu/#comments Mon, 25 Apr 2016 08:26:16 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=17026 1. Robust
Betongbord-Habitat.-

Betongbord, 6 490:-, Habitat.

2. Betong

Betongbord-Habitat

Betongbord, 2 390:-, Habitat.

Läs även:
7 tjusigaste utestolarna för din trädgård eller balkong
4 snygga bänkar för din trädgård eller balkong

3. Raka linjer

 

Bord-Bistro-av-Broberg-&-Ridderstrale-Roshult

Bord Bistro av Broberg & Ridderstråle, 32 990:-, Röshult.

4. Lätt och nätt

Bord-Classic-garden

Bord, 48 890:-, och stol, 6 840:-/st, Classic garden.

Läs även:
5 snygga soffor att inreda din uteplats med
6 utemöbler att slappa i under sommaren

]]>
http://www.residencemagazine.se/4-utebord-att-sukta-efter-just-nu/feed/ 0