Residence http://www.residencemagazine.se Svenskt inredningsmagasin med fantastiska hem, massor av inspiration och seriös läsning. Fri, 22 Jul 2016 12:15:22 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.3.1 Dags att måla om köksluckorna? Tänk på det här när du väljer kulör http://www.residencemagazine.se/dags-att-mala-om-koksluckorna-tank-pa-det-har-nar-du-valjer-kulor/ http://www.residencemagazine.se/dags-att-mala-om-koksluckorna-tank-pa-det-har-nar-du-valjer-kulor/#comments Thu, 21 Jul 2016 11:32:48 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20564 Du behöver inte renovera för att ge ditt kök ett lyft. Ommålade luckor är ett snabbt och billigt sätt att fräscha upp matplatsen på – och du kan enkelt göra jobbet själv.

Läs mer: 6 sätt att fixa badrummet – utan att renovera

Precis som när det kommer till väggfärgen finns det mycket att tänka på när man ska välja kulör och nyans till luckorna.

4 tips: Så väljer du rätt färg till köksluckorna

1. Ljust eller mörkt

Färg och nyans handlar mycket om tycke och smak, vissa föredrar ljusa färger medan andra gillar mörkt. Ha dock i åtanke vad du vill förmedla av ditt kök. Medan mörka färger skapar ett djup i rummet får ljusa färger rummet att kännas luftigare.

01.upplandsgatan-hemnet

Foto: Östling Styling: Strenghielm Nord för Historiska Hem

2. Ha väderstrecken i åtanke

Rummets väderstreck har betydelse för hur olika kulörer uppfattas. I ett rum som vetter mot norr tenderar färger att kännas kallare och i ett rum med söderläge kan kulörer dra åt det varmare hållet.

Läs mer: Så lyckas du med köksrenoveringen – tv-snickarens 7 bästa tips

3. Harmoni eller kontrast

Vilken färg du har på väggarna i köket påverkar helhetsintrycket mer än du tror. Önskar du få ett harmoniskt intryck? Välj en luckfärg som går ton i ton med väggarna.

Mer kontrast skapar du med en avvikande kulör eller nyans. Våga testa. I värsta fall är det bara att måla om igen.

03. Hvitfeldtsgatan

Foto: Cim Ek Styling: Team Sarah Widman för Alvhem Mäkleri

4. Storleken spelar roll

Små kök kan upplevas som större med ljusa färger, men kan du inte riktigt släppa tanken på mörka luckor är ett tips att blanda upp med ljusare köksinredning. På så vis får du dina mörka färger utan att rummet blir att kännas trångt.

Källa: Alcro Trend

Läs mer: Tv-snickaren tipsar: 5 smarta budgetknep för köket som inte kräver renovering

]]>
http://www.residencemagazine.se/dags-att-mala-om-koksluckorna-tank-pa-det-har-nar-du-valjer-kulor/feed/ 0
Lär dig urskilja kvalitetsmöblerna på Ikea – 5 tips http://www.residencemagazine.se/lar-dig-urskilja-kvalitetsmoblerna-pa-ikea-5-tips/ http://www.residencemagazine.se/lar-dig-urskilja-kvalitetsmoblerna-pa-ikea-5-tips/#comments Wed, 20 Jul 2016 13:47:09 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20545 Ikea är ett strålande bevis på att det går att köpa kvalitet även för en liten peng. Och vill du vara säker på att dina möbler och inredningsprylar kommer hålla i många år framöver finns det vissa saker du bör ha i åtanke när du handlar.

Läs mer: Snart släpps Ikeas limiterade kollektion Svärtan – här är alla produkter

Med några enkla knep kan du nämligen särskilja hög kvalitet från en halvdan sådan.

1. Skippa onlineshoppingen

På Ikeas sajt hittar du allt du kan tänkas behöva – och mer därtill. Men vill du säkerställa att du får hem inredning av högsta kvalitet är det alltid bäst att besöka det fysiska varuhuset.

Hur ser möbeln ut? Är den stabil? Hur känsligt är ytskiktet? Känns den ostadig och är repig redan i butik är risken stor att den även kommer bli så hemma hos dig redan efter ett litet tag.

2. Välj rätt material

Spånskivor kan visserligen se snygga och massiva ut, men kvaliteten är inte alls som den äkta varan. Välj därför alltid solida material som trä, metall och glas, som kommer hålla sig snygga och stabila längre.

Vill du ändå köpa det där lite billigare bordet med en bas av spån? Investera då också i en skyddade glasskiva att lägga ovanpå, så slipper du repor, hack och fläckar som annars lätt kan uppstå. Enklast är att vända dig till din lokala glasmästare som kan skära till skivan efter dina mått på nolltid – det är heller inte särskilt kostsamt.

02. Ikea-inspiration

Foto: Sara Medina Lind/Ikea Livet Hemma

3. Undvik rörliga delar

Visst kan det vara smidigt att kunna justera på höjden eller bredden, men ju fler rörliga delar din möbel har, desto mer påfrestningar och större risk är det att något går sönder.

4. Håll utkik efter designsamarbeten

Ikea är kända för sina populära designsamarbeten och möblerna ur de kollektionerna är inte bara snygga att se på. Ofta experimenterar Ikea då med olika material som de vanligtvis inte använder särskilt ofta.

Eller vad sägs om Ingegerd Råmans kollektion Viktigt med keramik, glas och möbler i slitstarka naturmaterial, som kom i maj i år? Ilse Crawfords kollektion Sinnerlig från 2015 är ett annat exempel och där användes bland annat kork, stål och jute.

5. Glöm inte detaljerna

Stora, smarta och platta paket i all ära, men Ikea är så mycket mer än bara leveranssmidiga möbler. Vem känner inte igen sig i att man bara skulle köpa ett bord, men passerar kassalinjen med minst en stor blå prasselpåse fylld med servetter, värmeljus, textiler, diskborstar, köksredskap och matlådor?

Faktum är att alla dessa accessoarer och tillbehör oftast håller riktigt hög kvalitet – särskilt med tanke på de låga priserna.

05. ikea_SOMMARLOOK_SOVRUM_inspiration_1

Foto: Ragnar Ómarsson/Ikea Livet Hemma

Källa: Jules Yap, grundare av Ikea Hackers och Jen Chu, inredningsdesigner/Curbed

Läs mer: 
Ikea presenterar sina höstnyheter – här är 14 favoriter
Ikea släpper limiterad kollektion – se de första produkterna här
8 Ikeamöbler som blivit dyrgripar – och därför ökar de i värde

]]>
http://www.residencemagazine.se/lar-dig-urskilja-kvalitetsmoblerna-pa-ikea-5-tips/feed/ 0
Lägenhet med eget utomhusspa till salu – mitt i Stockholm http://www.residencemagazine.se/lagenhet-med-eget-utomhusspa-till-salu-mitt-i-stockholm/ http://www.residencemagazine.se/lagenhet-med-eget-utomhusspa-till-salu-mitt-i-stockholm/#comments Wed, 20 Jul 2016 07:43:56 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20506 Döbelnsgatan 4 i Vasastan, Stockholm hittar du den här välplanerade lägenheten på 107 kvadratmeter som just nu ligger ute till salu.

Läs mer: Äkta penthouse med 250 kvadrat takterrass till salu – mitt i Stockholm

Bostaden är ljus och fräsch och har ett nyrenoverat kök med nya vitvaror och en bänkskiva i carraramarmor. Parkettgolv är genomgående i alla fem rum, förutom i badrummet och den extra toaletten där det är klinkers som gäller.

Exklusiva material i all ära, men det bästa av allt är ändå den tillhörande uteplatsen.

01. dobelnsgatan

09. dobelnsgatan

10. dobelnsgatan

Läs mer: 5 tjusiga Hemnet-lägenheter som går i gråskala

Precis utanför ett av sovrummen är lägenhetens altan belägen – och det är ingen vanlig altan vi snackar om. Altanen på Döbelnsgatan är nämligen utrustad med ett alldeles eget utomhusspa.

14. dobelnsgatan

Bubbelbad, bastu och en stor loungedel under en paviljong, med staket på sidorna och ett utdragbart insynsskydd skapar en privat och riktigt lyxig villakänsla – mitt i stan.

03. dobelnsgatan

00. dobelnsgatan

Alla sovrum är inredda med vita väggar som skapar luft och rymd.

15. dobelnsgatan

Badrummet har exklusivt marmorgolv, väggar i tidlös klinker och en duschvägg klädd i natursten.

000. dobelnsgatan

Köket är fullutrustat och här har man satsat på bra förvaring, många skåp och arbetsytor.

06. dobelnsgatan

I anslutning till matplatsen finns en fransk balkong.

11. dobelnsgatan

Även vardagsrummet har mycket ljusinsläpp med ett stort fönster och en fransk balkong.

13. dobelnsgatan

Lägenheten har ett accepterat pris 9 miljoner kronor och säljs via Vision Mäkleri.

Foto: Vision Mäkleri

Läs mer:
Svarta detaljer, tegel och bjälkar – kika in i Stockholms snyggaste vindsetage
3 av de mest klickade lägenheterna på Hemnet just nu
Det här slottet är till salu – och prislappen är otroligt låg!

]]>
http://www.residencemagazine.se/lagenhet-med-eget-utomhusspa-till-salu-mitt-i-stockholm/feed/ 0
Snart släpps Ikeas limiterade kollektion Svärtan – här är alla produkter http://www.residencemagazine.se/snart-slapps-ikeas-limiterade-kollektion-svartan-har-ar-alla-produkter/ http://www.residencemagazine.se/snart-slapps-ikeas-limiterade-kollektion-svartan-har-ar-alla-produkter/#comments Tue, 19 Jul 2016 13:30:51 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20461 Ikeas kollektion Svärtan – framtagen med designern Martin Bergström i spetsen – kommer endast säljas i limiterad upplaga. Trots att den inte når butikerna förrän 9 september är den redan lika hypad som efterlängtad.

Läs mer: Ikeas nya designsamarbete går i svart och gråskala – och det är så snyggt

ikea-martin-svartan

Svenska Martin Bergström har skapat en rustik och mörk kollektion.

Kollektionen går i svart och gråskala och till sin hjälp har Martin Bergström tagit hjälp av indiska modestudenter. Ljuset och den textur och patinor som tiden och monsunregnen lämnat efter sig var det som inspirerade honom mest.

– De avtrycken kändes som Indien för mig, de var både abstrakta och organiska. Moderna och traditionella på samma gång, har han tidigare berättat.

IKEA_SVARTAN_kollektion_-33-1

Svärtan består av allt från möbler och tyger till dekorationer och anteckningsböcker.

Det svenska möbelföretaget har tidigare gett oss smakprov på vad som komma skall, men nu när det börjar dra ihop sig väljer Ikea att släppa alla produkterbilder och priser.

Här är alla produkter ur Ikeas kollektion Svärtan

1. Brickbord, 499 kronor

2. Sidobord/pall, 399 kronor samt 299 kronor

02. ikea-svartan-pall

3. Skål, 299 kronor samt 119 kronor

03. ikea-svartan-skal

4. Skål, 199 kronor

5. Värmeljushållare, 59 kronor

6. Matta, 599 kronor

7. Matta, 995 kronor

8. Kuddfodral, 49 kronor

9. Kuddfodral, 49 kronor styck

09-10-12. ikea-svartan-kuddfodral

 

10. Kuddfodral, 79 kronor

11. Glasflaska, 149 kronor samt 89 kronor och 49 kronor

13. ikea-glasflaska

12. Pläd, 299 kronor styck

14-15. plad-ikea

13. Påslakanset, 399 kronor

14. Påslakanset, 599 kronor

15. Påslakanset, 399 kronor

16. Bild, handgjort papper, 29 kronor

19. IKEA_SVARTAN_bild_50x70cm_vit

17. Bild, handgjort papper, 29 kronor

18. Bild, handgjort papper, 59 kronor

19. Bild, handgjort papper, 59 kronor

20. Konstkort, 29 kr för 6 stycken

21. Tyglängd, 199 kronor styck

23. ikea-tyglangd-svartan

22. Skissbok, 119 kronor

23. Skissbok, 59 kronor styck

25. skissbok-ikea-svartan

Foto och produktbilder: Ikea

Läs mer:
Hemma hos Ikea-aktuella Martin Bergström
Ikea presenterar sina höstnyheter – här är 14 favoriter
Ikea släpper limiterad kollektion – se de första produkterna här

]]>
http://www.residencemagazine.se/snart-slapps-ikeas-limiterade-kollektion-svartan-har-ar-alla-produkter/feed/ 0
Ny forskning: Här är färgerna du absolut inte bör måla ditt hem med http://www.residencemagazine.se/nu-ar-det-bevisat-har-ar-fargerna-du-absolut-inte-ska-mala-ditt-hem-med/ http://www.residencemagazine.se/nu-ar-det-bevisat-har-ar-fargerna-du-absolut-inte-ska-mala-ditt-hem-med/#comments Tue, 19 Jul 2016 08:14:50 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20307 Det var den australiensiska regeringen som beställde forskningsrapporten för att avgöra vilken färg de skulle sätta på cigarettpaketen för att minska antalet rökare – men resultatet kan också appliceras på inredning.

Där äggskalsvitt nästan alltid funkar så kom forskarna fram till att det finns en färg som är värre än alla andra – och den färgen heter Pantone 448 C, också kallad Opaque Couche. Den ser ut så här:

farg1

Läs mer: Så väljer du rätt grå nyans till dina väggar

Anledningen att man ska undvika den här grönbruna färgen när man målar om är att den helt enkelt sätter en i fel sinnesstämning.

– När man väljer vilken färg ens väggar ska ha så vill man ha färger som får en att känna sig glad och positiv. Den här färgen känns lite livlös, den sänker ditt humör, säger Heather Humphrey, grundaren av designfirman Alder and Tweed.

På frågan vilka andra färger man bör undvika när man målar om kom bland annat två färger snabbt på tal – en av dem var 60-talsfavoriten Peach Fuzz:

farg2

Läs mer: 11 inspirerande sätt att inreda med den trendiga glasväggen

Den andra färgen heter Orange Popsicle och även om färgen är intensiv så är den svår att inreda med.

farg3

– Den är helt enkelt för mycket. Målar man sina väggar med orange får man en riktig wow-faktor – men inte på ett bra sätt, säger Heather Humphrey till Realtor.com.

Startbild: Shutterstock

Läs mer: 12 kreativt halvmålade väggar att inspireras av

]]>
http://www.residencemagazine.se/nu-ar-det-bevisat-har-ar-fargerna-du-absolut-inte-ska-mala-ditt-hem-med/feed/ 0
7 glassbarer i Stockholm alla glassälskare borde testa http://www.residencemagazine.se/7-glassbarer-i-stockholm-alla-glassalskare-borde-prova/ http://www.residencemagazine.se/7-glassbarer-i-stockholm-alla-glassalskare-borde-prova/#comments Tue, 19 Jul 2016 07:00:21 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20385 Fryst, Kungsholms strand

dump1

Vill du ha glass som verkligen smakar mycket är det hit du ska gå. Åt en päronglass som smakade mer päron än ett riktigt päron. Älskar päron.

Adress: Kungsholms strand 167 Hemsida.

Läs mer: Svalka dig i sommar med gin & tonic-glass

King Scoopa, Hornstull

sam

Sem Fentie bakom sin glassdisk på Hornsgatan.

Skönaste atmosfären i stan. Missa inte glassburgaren, mastig och med extra allt, en genial produkt. Munk, glass, sås och kulor i ett litet papper. En kaloribomb av smarr.

Adress: Hornsgatan 156 Facebook.

Bomans, Hornsbergs strand

dump2

Ett 60-tal smaker som byts ut hela tiden på denna pärla som flyttat upp från Trosa och nu har två glassbarer i Stockholm. Favoriten är den på Hornsbergs strand, med det härliga gräset och vattnet utanför.

Adress: Nybrogatan 20 och Hornsbergs Strand 35 Hemsida.

Snö, Kvarnholmen

dump3

Det är såklart ett måste för alla seriösa glassälskare att prova vinnaren i SM 2016, Kenneth Erlandsons, glass på Snö som drivs av Bullandö glassfabrik. Vinnarglassen med mynta, gurka och melon är okejgod (inget för oss som gillar typ vanilj och jordgubb) – men det finns mycket mycket mer.

Adress: Mjölnarvägen 26 på Kvarnholmen och Bullandö marina Hemsida.

Stikki Nikki

dump4

Tjusningen sitter i att Stikki byter smaker med ojämna mellanrum så man aldrig vet vad som finns just i dag. Lyckan sedan när favoriten salt caramel finns inne hos detta lilla glassimperium.

Adress: Sankt Eriksplan 9, Nybrogatan 43, Götgatan 46, Drottninggatan 90B, Stora Nygatan 17 och Mariatorget 1C. Hemsida.

18 smaker, Mariatorget

dump5

Rikt, klassiskt utbud, även av veganglass. Alltid ett säkert kort.

Adress: Hornsgatan 64 Hemsida.

Gelato Scarfó, Ålsten

dump6

Låt inte kön med medelålders Brommabor i dyra gympadojor skrämma bort dig. Italienaren är klart värd en omväg, som det heter.

Adress: Ålstensgatan 12, Bromma Hemsida.

Skopa loss!

Läs mer: Här finns Sveriges bästa caféer enligt White Guide

]]>
http://www.residencemagazine.se/7-glassbarer-i-stockholm-alla-glassalskare-borde-prova/feed/ 0
3 av de mest klickade lägenheterna på Hemnet just nu http://www.residencemagazine.se/3-av-de-mest-klickade-lagenheterna-pa-hemnet-just-nu-4/ http://www.residencemagazine.se/3-av-de-mest-klickade-lagenheterna-pa-hemnet-just-nu-4/#comments Mon, 18 Jul 2016 12:06:41 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20387 1. Romantisk sekelskifteslägenhet med originaldetaljer

Den här snygga trerummaren på Upplandsgatan 44 i Stockholm är en perfekt mix av det klassiska och det moderna. Lägenheten på 90 kvadratmeter byggdes 1884 och trots att den är renoverad – både invändigt och utvändigt – har man medvetet valt att bevara många av originaldetaljerna.

Läs mer: Det här slottet är till salu – och prislappen är otroligt låg!

Utöver de vackra fönsternischerna, de höga socklarna, stuckaturen och takhöjden på 3,10 meter bjuder bostaden även på en öppen spis, en sober färgpalett och en balkong i österläge.

12. upplandsgatan-hemnet

01-09. upplandsgatan

07-08. upplandsgatan

10. upplandsgatan-hemnet

02-05. upplandsgatan

03. upplandsgatan-hemnet

06. upplandsgatan-hemnet

11. upplandsgatan-hemnet

04. upplandsgatan-hemnet

Foto: Östling Styling: Strenghielm Nord för Historiska Hem

Läs mer: Stockholm är värt nästan lika mycket som halva Sverige

2. Ljus våning med fantastiska fönster

I ett hus från 1904 på S:t Pauli kyrkogata 19B, i Rörsjöstaden, Malmö hittar vi den här fina våningen på 92 kvadratmeter.

Alla tre rum andas ljus och rymd och sällskapsrummets välvda fönster är verkligen något utöver det vanliga.

Läs mer: Så inreder du med svarta fönsterkarmar – 13 trendiga tips

Det stora köket är placerat i centrum och knyter ihop rummen på ett självklart sätt. Ekparkett, ljusa väggar och stuckatur går som en röd tråd genom lägenheten och från ett av sovrummen når man innergården från en egen trappa.

01. st-pauli-kyrkogata-hemnet

03. st-pauli-kyrkogata-hemnet

04. st-pauli-kyrkogata-hemnet

05. st-pauli-kyrkogata-hemnet

06. st-pauli-kyrkogata-hemnet

07. st-pauli-kyrkogata-hemnet

08. st-pauli-kyrkogata-hemnet

Foto: Anna Maria Sjöstrand för Bolaget Fastighetsförmedling

3. Kvadratsmart och välplanerad med tjusiga detaljer

Stilfullt och modernt med tidstypiska fönster och högt i tak kännetecknar den här smart planerade tvårumslägenheten på Köpmansgatan 2 vid Kronhusbodarna, Göteborg.

Läs mer: 3 tjusiga compact living-lägenheter i 3 olika stilar

Sina 46 kvadratmeter till trots känns lägenheten ändå rymlig. Ljusa väggar, rena linjer och generöst ljusinsläpp bidrar till helheten, men även de goda förvaringsmöjligheterna och de öppna ytorna.

Köpmansgatan_2

Köpmansgatan_2

Köpmansgatan_2

Köpmansgatan_2

Köpmansgatan_2

Köpmansgatan_2

Köpmansgatan_2

Foto: Christoffer Duff Styling: Sara Olausson/Epok Interiör för Reveny

Läs mer:
7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut
Compact living-dröm med 9 smarta och tjusiga lösningar
6 stylingknep: Så får du ditt hem att se ut som i ett inredningsmagasin

]]>
http://www.residencemagazine.se/3-av-de-mest-klickade-lagenheterna-pa-hemnet-just-nu-4/feed/ 0
13 av Sveriges bästa stränder och havsbad http://www.residencemagazine.se/13-bra-strander-och-havsbad-att-besoka-i-sverige/ http://www.residencemagazine.se/13-bra-strander-och-havsbad-att-besoka-i-sverige/#comments Mon, 18 Jul 2016 12:00:22 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20527 Sommar, saltstänk och klippor. Finns det något härligare och mer idylliskt än ett äkta havsbad eller en vit sandstrand?

Läs mer: 5 bästa ställena att paddla på i sommar-Sverige

Sverige bjuder på många pärlor, vi har valt ut de bästa havsbaden från norr till söder.

1. Pite havsbad, Piteå

Sandstränder hör inte bara till Sveriges sydvästligaste delar och Pite havsbad, beläget längst kusten i Norrbottens län, är ett strålande bevis på det. Den kilometerlånga sandstranden brukar till och med kallas för Sveriges riviera.

2. Tranviken, Alnön

Att vara på Alnön precis utanför Sundsvall är lite som att vistas utomlands. Det är inte för intet som Alnös havsbad även är känt som Norrlands Hawaii. På södra delen av ön finns det flera fina badvikar och sandstränder.

3. Trouville, Sandhamn

Sandhamn är inte bara ett seglarparadis under sommartid. Letar man sig till Trouville, på öns södra sida, finner man en långsträckt strand med vit sand. Trouville ligger cirka 20 minuters promenad från hamnen.

4. Ålö storsand, Utö

Ålö storsand ligger på södra Utö i Stockholms skärgård och här finns flera trevliga badplatser. Många menar att Ålö storsand på Utös utsida kan mäta sig med Gotlands finaste stränder. Kortaste vägen till Storsand är att ta båten från Nynäshamn till Utö och därifrån fortsätta färden med cykel cirka fyra kilometer.

archipelago-stockholm

Foto: Shutterstock

5. Stendörrens naturreservat, Nyköping

Ta dig till skärgården utan båt – till Stendörrens naturreservat vid kusten mellan Nyköping och Trosa kommer du ut till öarna och havet via hängbroar.

Bada från klippor och hällar och njut av de friska vågorna.

6. Tofta, Gotland

Tofta strand är ett havsbad som ofta benämns som västra Gotlands bästa sandstrand. En bilfärd på drygt 20 minuter tar dig från Visby till sanddynerna och utöver salta vågor finns här även ett utbud av matställen och strandaktiviteter.

7. Sudersand, Gotland

Sudersand på Fårö, Gotland, är ett omtyckt havsbad som röstats fram till en av Sveriges vackraste stränder. Långgrunt, barnvänligt och ljus, finkornig sand hittar du här och på Sudersand har du även nära till andra bekvämligheter och camping.

gotland-beach

Foto: Shutterstock

8. Skanörs havsbad, Skanör

Längst ut i Flommens naturreservat, ett stenkast från Skanörs hamn, hittar du Skanörs havsbad.

Det långgrunda badet är känt för sin fina sand och de söta badhytterna i pigga färger, som ligger belägna längs den norra och södra delen av stranden.

9. Tylösand, Halmstad

Tylösand är främst känt för två saker; Hotel Tylösand som bland annat ägs av Per Gessle och sin 7 kilometer långa sandstrand.

Med sin finkorniga sand, vackra dyner och blåa hav brukar Tylösand kallas flaggskeppet bland Halmstads stränder. Och det är inte illa.

10. Skrea strand, Falkenberg

Den två kilometer långa stranden med höga sanddyner och västkustens längsta badbrygga lockar årligen både inhemska och turister till Falkenberg.

Skrea strand är långgrund, barnvänlig och rymlig – även under högsäsong.

falkenberg-skrea-strand

Foto: Artesia Wells/Shutterstock

11. Sandhammaren, Österlen

På Österlen, på Skånes sydostligaste spets, ligger en av Sveriges mest omtalade sandstränder; Sandhammaren. En lång strand bestående av vit och finkornig strand och böljande vågor. Vad mer behöver man?

osterlen

Foto: Shutterstock

12. Båstad strand, Båstad

Båstad erbjuder många vackra havsbad och på Bjärehalvön är samhället omgivet av hav till tre fjärdedelar.

Älskar du len sand mellan tårna är det Båstad du ska besöka och det är lätt att hitta sin egen favoritplats på någon av stränderna. På Skansenbadet finns det även ett kallbadhus.

13. Böda, Öland

Sveriges längsta sandstrand på hela 2 mil hittar du på Böda, Öland. Vit och finkornig sand tar dig långt ut i vattnet och det är både långgrunt och barnvänligt.

Tröttnar du på att steka på stranden finns det mängder av aktiviteter du kan göra.

oland2

Foto: Rolf_52/Shutterstock

Läs mer: Är det här världens 5 härligaste takpooler?

]]>
http://www.residencemagazine.se/13-bra-strander-och-havsbad-att-besoka-i-sverige/feed/ 0
DIY-tips: Häng upp dina köksredskap i taket http://www.residencemagazine.se/diy-tips-hang-upp-dina-koksredskap-i-taket/ http://www.residencemagazine.se/diy-tips-hang-upp-dina-koksredskap-i-taket/#comments Mon, 18 Jul 2016 09:29:11 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=19876 Det är snyggt, trendigt och praktiskt. Att använda höjden till förvaring är ett smart sätt att skapa mer yta och samtidigt få till en snygg touch på inredningen. IKEAs nya kök Knoxhult köps i färdiga moduler och i stylingen på pressbilden har man valt att hänga upp köksredskap i trådar som är fästa i taket.

Smart och snyggt tycker vi. Så här enkelt gör du en liknande variant hemma.

Läs även: 3 enkla steg – så gör du en hängande klädstång

Du behöver:

  • 5-7 krokar med ögla
  • En borr som fungerar till ditt tak
  • Valfri variant av snöre, gärna lite tjockare
  • 5-7 krokar

Läs även: 3 av de mest klickade lägenheterna på Hemnet just nu

Gör så här:

1. Borra hål i taket där du vill att köksredskapen ska hänga. Skruva i krokarna. Nu ska du ha 5-7 krokar med ögla i taket.

2. Måtta upp och klipp av 5-7 snören. Knyt ett varsitt snöre hårt i varje ögla.

3. Knyt sedan en varsin krok i varje snöre.

4. Häng upp köksredskapen i vardera krok.

Voilà!

Läs även: 7 smarta tips: Så homestylar du din bostad inför visningen

]]>
http://www.residencemagazine.se/diy-tips-hang-upp-dina-koksredskap-i-taket/feed/ 0
5 caféer i Visby du inte får missa i sommar http://www.residencemagazine.se/5-cafeer-i-visby-du-inte-far-missa-i-sommar/ http://www.residencemagazine.se/5-cafeer-i-visby-du-inte-far-missa-i-sommar/#comments Sun, 17 Jul 2016 14:15:45 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20380 1. ka:feit

Det familjära caféet med gotländsk stavning har en välkomnande känsla och bjuder på mycket hjärta i mitten av sommarens Visby. Här serveras det allt från goda matiga mackor, till hela vällagade rätter och utsökta fikabitar.

Caféet har också ett unikt samarbete med Gotlands bästa bryggeri, Barlingbo bryggeri. Bryggeriet har tagit fram en helt egen öl exklusivt för ka:feit, en smakrik klassisk kaffestout – bara en av många bra anledningar för dig att besöka Visbys trevligaste ka:fei i sommar!

kafeit

Öppettider: mån – ons 10–18, tors – lör 10–19, sön 11–17
Adress: Hästgatan 3
Hemsida: ka:feit

2. Skafferiet

Mitt på Adelsgatan ligger Skafferiet med sin mysiga 1700-talsmiljö och lummiga utegård. Här serveras fika, matiga mackor och varmrätter – och det går också utmärkt att ta en öl eller ett glas vin till.

Skafferiet har även väldigt god glass och du kan nypa en maffig marängswiss eller en kall strutglass.

Öppettider: mån – tors 11–17, fre 12–16, lör 11–16, sön 12–16
Adress: Adelsgatan 38
Hemsida: Skafferiet Visby

3. Ett rum för resande

”En kort resa långt borta”, brukar det heta när man pratar om Gotland och det uttrycket passar perfekt på pittoreska och härliga Ett rum för resande.

Njut på uteserveringen – som påminner om en grön park mitt i Rom där man sitter på kullerstenstrottoaren – och ät en superbt tillagad pasta. Eller luta dig tillbaka med en god kopp kaffe av kaféets egna rost som de blandat själva sedan 2008. Bella vacanza!

ett-rum-for-resande

Öppettider: mån – fre 10–17, lör 11–16
Adress: S:t Hansgatan 15
Hemsida: Ett rum för resande 

4. H10

Snygga H10 är ett café med puls som ligger i ett av de populäraste stråken i Visby innerstad. Här hittar du många goda och bra veganska och vegetariska alternativ, och de är kända för sina fräscha och goda sallader. Så ta en tugga av din rawfoodboll på uteserveringen och se människorna rulla ner över de soldränkta kullerstenarna.

Öppettider: mån – fre 08–18, lör 10–17, sön 11–17
Adress: Hästgatan 10B
Hemsida: H10

5. Märthas café

Anrika Märthas café på Östercentrum är det perfekta stället att ta en paus på i Visby en sällsynt, regnig dag (hur sällsynta de än må vara).

Ta en bit av deras klassiska smörgåstårta på terrassen eller bara en kopp välbryggt kaffe och en fikabit i väntan på att molnen spricker upp, då du kan åka till stranden igen.

Öppettider: mån – fre 06–17, lör 06–16
Adress: Scheelegatan 6
Hemsida: Märthas café på Facebook

Läs mer:
7 restauranger du måste besöka när du är på Gotland
7 hotell på Gotland – här är våra bästa tips inför sommaren
Fem Gotlandsprofiler om sin kärlek till ön

]]>
http://www.residencemagazine.se/5-cafeer-i-visby-du-inte-far-missa-i-sommar/feed/ 0
Är det här världens 5 härligaste takpooler? http://www.residencemagazine.se/ar-det-har-varldens-5-harligaste-takpooler/ http://www.residencemagazine.se/ar-det-har-varldens-5-harligaste-takpooler/#comments Sun, 17 Jul 2016 13:24:57 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20420 Resesajten hotels.com har listat några av de mest populära hotellen i deras nätverk, utifrån hotellens takpooler. Och vi är helt överens om att vi gärna hade tillbringat en dag – eller tio – på de här hotellen.

Läs mer: 9 infinitypooler att drömma sig bort till

1. Hilton Molino Stucky Venice – Venedig, Italien

Takpool med utsikt över Venedig, som har ett oändligt kulturellt utbud. Poolen med tillhörande bar är öppen mellan maj och september.

hilton1 hilton2 hilton3

Pris från 2 267 kronor. 

2. Splendid Hotel & Spa Nice – Nice, Frankrike 

Nice är en gammal stad där allt från gamla katedraler till toppmoderna shoppingcenter samsas. Allt kan inte upplevas från poolen, men när du trampat runt i Nice en hel dag är det härligt att avnjuta kvällen vid poolkanten.

nice1 nice2 nice3

Pris från 1 619 kronor. 

3. SIXTY Lower East Side – New York, USA 

För en stad som inte har särskilt många stränder är det extra skönt att kunna fly värmen och svalka sig. Den här takpoolen är omgiven av tropisk miljö och botten pryds av den kände konstnären Andy Warhol.

newyork1 newyork2

 Pris från 2 343 kronor. 

4. The Yeatman Hotel – Porto, Portugal 

Simma in i solnedgången i denna infinity-pool i Porto. Den kanske inte är den största, men utsikten över stadens hustak är verkligen storslagen.

yeatman1 yeatman2 yeatman3

Pris från 3 257 kronor. 

5. Grace Santorini – Santorini, Grakland 

Högt beläget på Santorini ligger det här härliga designhotellet vars evighetspool ger dig känslan av ett eget hörn i Egeiska havet.

grace1 grace2 grace3

Pris från 9 049 kronor. 

Läs mer: Arkitekterna ger sina 6 bästa tips till dig som vill bygga pool

]]>
http://www.residencemagazine.se/ar-det-har-varldens-5-harligaste-takpooler/feed/ 0
Hanna Nova Beatrice: ”Det här är mina 3 bästa lästips i sommar” http://www.residencemagazine.se/hanna-nova-beatrice-det-har-ar-mina-3-basta-lastips-i-sommar/ http://www.residencemagazine.se/hanna-nova-beatrice-det-har-ar-mina-3-basta-lastips-i-sommar/#comments Sun, 17 Jul 2016 12:46:35 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20187 Stäng av telefonen, lägg dig bekvämt och ta del av någon av följande böcker – perfekt för designnördar!

Läs mer: Hanna Nova Beatrice: ”Vilken roll spelar det välkomponerade fotografiet?”

1. Interiors for slow living av The kinfolk home (268 kr, Artisan division of Workman)

– Livsstilstiteln Kinfolks andra bok med fokus på inredning och slow living tar läsaren på besök i hem över hela världen, varvat med en del kåserier och reportage. Det är en matig bok, ibland med en överdos av lyckligt regisserade familjer som ler in i kameran, och kanske aningen för fullmatad med hem. Men ger man den tid, läser och tar in den i lagom doser är den utan tvekan både välgjord och inspirerande.

2. A frame for life av Ilse Crawford (371 kr, Rizzoli)

– Inredaren och designern Ilse Crawfords böcker är de mest inspirerande, alla kategorier. De varvar hennes tankar om hem, miljöer, inredningar och möbler hon skapat med generösa inblickar i hennes liv, filosofiska tankevärld, barndom, det egna hemmet och studion.

3. Greenteriors av Coffeeklatch (439 kr, Luster)

– Det ökade intresset för att inreda med växter i hemmet gav det belgiska onlinemagasinet Coffeeklatch idéen till en inredningsbok helt med fokus på detta. I deras bok Greenteriors möter vi 18 hem där gröna växter är en stor del av inredningen. Växter är den nya matlagningen. Vi börjar i allt större utsträckning att se växter som ett sätt att inreda inomhus, lite som en trendig accessoar, säger de själva.

Läs mer: 5 snygga bokhyllor som gör förvaring till en fröjd

]]>
http://www.residencemagazine.se/hanna-nova-beatrice-det-har-ar-mina-3-basta-lastips-i-sommar/feed/ 0
19 av världens vackraste stränder http://www.residencemagazine.se/19-av-varldens-vackraste-strander/ http://www.residencemagazine.se/19-av-varldens-vackraste-strander/#comments Sat, 16 Jul 2016 09:39:58 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20523 1. Whitehaven Beach, Australien

Whitsundays-öarna är en ögrupp utanför Australiens västkust, där du hittar stränder som denna.

Läs mer: 13 av Sveriges bästa stränder och havsbad

whitehaven strand australien

2. Monterosso Al Mare, Italien

Den här ”stads-stranden” ligger i La Spezia i norra Italien, och är den enda sandstranden bland de kända Cinque Terre-byarna.

Monterosso Al Mare strand italien

3. Maho Beach, St. John

St. John tillhör de amerikanska Jungfruöarna i Västindien, eller Karibien som det även kallas. På den här stranden kan du bland annat simma med havssköldpaddor.

Maho Beach St. John

4. Navagio Beach, Grekland

På ön Zakynthos hittar du den här välfotograferade lilla stranden som fått sitt namn efter det skepp som gick på grund där 1980. Den är omgärdad av höga klippväggar och nås endast från havet.

shipwreck beach navagio

5. Railay Beach, Thailand

Utanför Krabi i södra Thailand ligger den avskilda halvön Rai Leh. Dit kommer du endast med båt, vilket gör den till en otroligt lugn och fridfull strand.

Railay Beach thailand

6. South Beach, USA

Långt ifrån lugnet i den thailändska övärlden ligger Miamis South Beach, som är lika känt för sitt nattliv som den fina sanden.

South Beach, Miami

7. The Baths, Brittiska Jungfruöarna

Stranden ligger på ön Virgin Gorda, och är full av stora granitblock som bildar små ”pooler”, perfekta för att simma och snorkla runt i.

the baths virgin gorda

8. Clifton Beach, Sydafrika

Stranden i Kapstadens förort får lite konkurrens av de luxuösa husen, men det är ändå naturen som drar det längsta stråt här.

Clifton Beach sydafrika

9. Baia do Sancho, Brasilien

Sancho Beach ligger i ögruppen Fernando de Noronha, 350 kilometer ut i Atlanten från Brasiliens kust. Dess avlägsenhet gör den till en riktig paradisstrand som du sannolikt får ha nästan för dig själv.

Baia do Sancho, sancho beach brasilien

10. Rhossili Bay, Wales

Den här otroligt vackra stranden ligger betydligt närmre, men är också betydligt kallare än många av de andra på listan.

Rhossili Bay, Wales

11. Grace Bay, Turks- och Caicosöarna

15 kilometer vit strand som bryter mot det klaraste vattnet du någonsin kommer se.

Grave Bay turks caicosöarna

12. Tangalle Beach, Sri Lanka

Om du letar efter orörda stränder så bör du bege dig till sydöstra Sri Lanka.

shutterstock_176295854

13. Cabo San Juan de la Guia Beach, Colombia

Du behöver ta dig genom djungeln för att komma hit, men vilken belöning du får!

Cabo San Juan de la Guia Beach, Colombia

14. One Foot Island Beach, Cooköarna

Du behöver åka ungefär 300 mil nordost om Nya Zealand för att nå denna ögrupp mitt i Stilla havet.

One Foot Island Beach, Cookoarna

15. Playa Manuel Antonio, Costa Rica

Costa Rica har ungefär 120 mil kuststräcka, och den här stranden är en av de absolut mest populära bitarna av den.

Playa Manuel Antonio, Costa Rica

16. Champagne Beach, Vanuatu

Den här stranden ligger på vulkanön Espiritu Santo i södra Stilla havet, ungefär 175 mil öster om Australiens kust.

shutterstock_211200784

17. Zlatni Rat Beach, Kroatien

Du behöver inte åka ut mitt i Stilla havet för att hitta vita stränder och klart vatten. Den här ligger i Kroatien och kallas inte helt förvånande för Guldhornet.

Zlatni Rat Beach, kroatien

18. Praia Dona Ana, Portugal

Den lilla stranden ligger utanför Lagos i Algarveregionen i Portugal. Den är helt omgärdad av klippväggar vilket skapar en sagolik känsla.

Praia Dona Ana, Portugal

19. Anse Source d’Argent, Seychellerna

På Seychellerna går det att hitta en uppsjö av vita sandstränder, men klipporna och läget på denna strand gör den till en av de bästa.

Anse Source d'Argent, Seychellerna

Källa: Harpers Bazaar Foto: Shutterstock

Läs mer: 9 hotell vi gärna skulle vilja vakna upp på i morgon

]]>
http://www.residencemagazine.se/19-av-varldens-vackraste-strander/feed/ 0
5 bästa ställena att paddla på i sommar-Sverige http://www.residencemagazine.se/5-basta-stallena-att-paddla-pa-i-sommar-sverige/ http://www.residencemagazine.se/5-basta-stallena-att-paddla-pa-i-sommar-sverige/#comments Sat, 16 Jul 2016 07:30:30 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20383 1. Höga kusten: Paddling på hög höjd

Världsarvet Höga kusten har världens högsta kustremsa – 286 meter över havet – men det är också en skärgård med många öar. Att paddla här är populärt både bland nybörjare och mer erfarna paddlare.

Missa inte Högakustenbron – paddling under den är en speciell upplevelse! Passa även på att kombinera paddelturen med vandring så får du en riktigt aktiv semester.

Mer info: Höga kusten kajak

Läs mer: 7 restauranger du måste besöka när du är på Gotland

2. Skärgårdsleden: Äventyr i Östergötland

Östergötlands skärgård är fylld med tiotusentals öar och kobbar. Här har man slagit mynt av den fina skärgårdsmiljöns möjligheter och erbjuder massor av olika paddlingspaket. Varför inte kombinera paddling med yoga? Eller paddla på en månskenstur bland glittrande stjärnor.

Har du ingen att paddla med så anordnas singelpaddling hela sommaren, men det mest udda är nog ”tree tent-paddling” där du kombinerar paddling med att sova i tält uppe bland trädkronor.

Mer info: Skärgårdsleden

3. Åland: I vikingarnas farled

Runt Åland, som ligger mitt i Skärgårdsleden, finns det tusentals små öar att utforska. Här kan du paddla med speciella teman, såsom säl- och fågelskådning eller följ vikingarnas led, Långhundraleden.

Åland är framför allt ett fint resmål på sommaren. Orkar du inte paddla ända dit så går det många färjor – och väl på plats kan du paddla kortare sträckor och sova på hotell i Mariehamn.

Mer info: Skärgårdsleden

4. Bohuslän: Paddla i nationalpark

Det påstås att Sveriges allra vackraste paddlingsmöjligheter finns i Bohuslän. Här finns bland annat Sveriges enda marina nationalpark, Kosterhavets nationalpark.

Du kan även paddla genom Fjällbackas varierande skärgårdsmiljö med runda stenklippor, små fiskebyar och grunda vikar med klart vatten. Bo på mysiga värdshus och njut av västkustens alla fisk- och skaldjursrätter.

Mer info: Västsverige

5. Oskarshamn: Sveriges mest örika kommun

En av Sveriges mest örika kommuner är Oskarhamn med sina 5 400 öar. Och det är inte många – förutom paddlare – som känner till området.

Paddla österut från Klintemåla till Pannkakeudden och ha målet att ta dig till Istergås där du kan tälta, bada och fika. Om ni är ett stort gäng på cirka 20–30 personer kan ni boka ett traditionellt vikingahus att bo i. Sams Camp heter platsen och ligger i Älmhult.

Mer info: Visit Småland

Foto: Unsplash

Läs mer: 3 drömboenden i Italien som får oss att vilja boka en resa dit direkt

]]>
http://www.residencemagazine.se/5-basta-stallena-att-paddla-pa-i-sommar-sverige/feed/ 0
Stockholm är värt nästan lika mycket som halva Sverige http://www.residencemagazine.se/sa-mycket-mer-vart-ar-stockholm-an-ovriga-sverige-pa-bostadsmarknaden/ http://www.residencemagazine.se/sa-mycket-mer-vart-ar-stockholm-an-ovriga-sverige-pa-bostadsmarknaden/#comments Fri, 15 Jul 2016 14:26:53 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20370 Fyrtio procent. Så mycket av Sveriges samlade bostadsrättsvärde är koncentrerat till bara Stockholms kommun enligt Svensk Mäklarstatistik, och det innefattar alltså inte bostäder som ligger i Solna, Sollentuna eller attraktiva Nacka kommun.

– Om man tittar på hela Sverige så finns det bostäder för alla – det står massor av tomma hyres- och bostadsrätter runtom i Sverige. Men det är en enorm koncentration till Stockholms kommun, säger Hans Flink, försäljnings- & affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, till Residence Magazine.

Det är dyrt att bo i stan.

Det är dyrt att bo i stan.

Samtidigt som huvudstaden står för merparten så är övriga högt värderade bostäder i Sverige, som man kan ana, koncentrerade till storstäder som Göteborg, Malmö, Västerås eller Uppsala:

– De tio största städerna i Sverige står för 67 procent av det samlade bostadsvärdet i hela landet, säger Hans Flink.

Läs också: Experten: ”Prisökningen är inte normal – vi har blivit fartblinda”

Det här kan leda till smått absurda situationer. Till exempel så har Luleå förvandlats till en supermagnet på bostadsmarknaden – samtidigt så finns det ett överflöd av lediga bostäder åtta mil längre norråt, i Kalix, eller fem mil söderut i Piteå.

– Du kan få en herrgård för ett superlågt pris i Kalix och sedan bara pendla till Luleå, men det verkar inte folk vara intresserade av, säger Hans Flink till Residence Magazine.

]]>
http://www.residencemagazine.se/sa-mycket-mer-vart-ar-stockholm-an-ovriga-sverige-pa-bostadsmarknaden/feed/ 0
Det här knepet håller myggen borta i sommar http://www.residencemagazine.se/det-har-enkla-knepet-haller-myggen-borta-i-sommar/ http://www.residencemagazine.se/det-har-enkla-knepet-haller-myggen-borta-i-sommar/#comments Fri, 15 Jul 2016 12:19:54 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20573 Om det finns något som kan sänka humöret en varm sommardag så är det myggor, och det är inte helt lätt att bli av med dem. Myggnät kan hjälpa, om du lyckas täta det ordentligt. Även myggmedel med ämnet DEET kan fungera, men det luktar inte direkt lavendel.

Läs mer: 16 tjusiga tips som lyfter din trädgård

Däremot är det här knepet enkelt, fint, det luktar gott – och det håller garanterat myggen borta.

Du behöver:

  • 1-2 limeskivor
  • 1-2 citronskivor
  • Några kvistar rosmarin
  • Vatten
  • 7-10 droppar Citron/eukalyptusolja
  • Flytande värmeljus

Gör så här:

Lägg ingredienserna i en glasburk, fyll på med vatten hela vägen upp och placera sedan det brinnande ljuset i toppen. Klart!

Foto: Shutterstock

Läs mer: 4 tips för att grilla miljövänligt i sommar

]]>
http://www.residencemagazine.se/det-har-enkla-knepet-haller-myggen-borta-i-sommar/feed/ 0
”Prisökningen på bostäder senaste åren är inte normal – vi har blivit fartblinda” http://www.residencemagazine.se/prisokningen-pa-bostader-senaste-aren-ar-inte-normal-vi-har-blivit-fartblinda/ http://www.residencemagazine.se/prisokningen-pa-bostader-senaste-aren-ar-inte-normal-vi-har-blivit-fartblinda/#comments Thu, 14 Jul 2016 09:52:49 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20365 Det är siffror från analysföretaget Valueuard, som DI.se var först att rapportera om, som visar att bostadspriserna fortsätter att falla för andra månaden i rad. Totalt i Sverige sjunker indexet för privatägda bostäder med 1,5 procent där bostadsrättsindexet sjunker med 2,1 procent och villaindex backar med 1,1 procent.

Priserna och tillgången på villor och bostadsrätter sjunker alltid över sommaren men årets nedgång är ändå speciell efter att amorteringskravet infördes den 1 juni.

Läs också: Unika stadsradhus av stjärnarkitekterna Arrhov Frick till salu

– Det var många som ville handla och få friheten att inte behöva amortera innan juni – det gjorde att omsättningen var enormt stor då. Nu ser vi att det var 15 procent färre objekt på marknaden i juni månad i år jämfört med förra året, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik till Residence Magazine.

Samtidigt varnar Hans Flink för att vi har blivit fartblinda:

– Vi har vant oss vid en prisutveckling på tio procent, det är inte normalt när inflationen samtidigt ligger på noll procent. Vi har haft en enorm realprisökning senaste åren, framöver kanske vi får nöja oss med 5-8% vilket vore enormt bra med tanke på den låga inflationen. Vi har blivit bortskämda, säger han.

Är vi på väg in i en bostadsbubbla?

– Nej, det tror jag inte. Det står massor av bostäder tomma i Sverige och det byggs som tusan i det stora städerna – men det byggs inte tillräckligt för att mätta behovet.

Läs också: 7 vanliga inredningsmissar som får ditt hem att se mindre ut

Går man alltså i köp- eller säljtankar behöver man inte vara orolig för att värdet på ens bostad dramatiskt kommer öka eller sjunka varken nu eller efter sommaren. Enligt Hemnets statistik har antalet objekt på marknaden sjunkit konsekvent de senaste tre åren, medan priserna har legat stilla eller ökat något – en trend som går igen nu även efter amorteringskravet.

Vad du dock bör ha i åtanke är dock att det numera är ett lagkrav att amortera så se över din kalkyl när du räknar på hur mycket du har råd att lägga ut på din nya bostad.

]]>
http://www.residencemagazine.se/prisokningen-pa-bostader-senaste-aren-ar-inte-normal-vi-har-blivit-fartblinda/feed/ 0
9 goda matsvampar du kan plocka själv http://www.residencemagazine.se/9-goda-matsvampar-du-kan-plocka-sjalv/ http://www.residencemagazine.se/9-goda-matsvampar-du-kan-plocka-sjalv/#comments Wed, 13 Jul 2016 13:15:34 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20347 1. Trattkantarell

Utseende: gulbrun eller brunsvart hatt med gul undersida. Själva foten är ihålig och är brungul till gul.
Växer: oftast sent på hösten och kallas därför även för ”höstkantarell”. Finns i mossiga barrskogar över hela landet.
För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.

2. Kantarell

Utseende: färgen varierar från gul till mörkt gul-orange och hatten blir rödfläckig om skada uppstår.
Växer: juli-oktober i löv- och barrskog.
För matlagning: i allt från grytor, soppor och såser.

3. Sandsopp (även kallad Karljohansvamp)

Utseende: Gulbrun färg med små mörka fjäll. Hatten är välvd till utbredd och foten har samma färg som hatten.
Växer: juli-september. Trivs väldigt väl på tallhedar och bergig barrskog med renlav. Finns över hela Norden och kan även förekomma i mossig barrskog.
För matlagning: Alla delar av fruktkroppen kan användas (om de är fasta i konsistensen).

4. Stolt fjällskivling

Utseende: stor svamp med hög fot och vid, ljus hatt med gråbruna fjäll.
Växer: augusti-oktober. I skogsbryn och på ljusa platser i löv- och barrskog samt på betade ängar i södra och mellersta Sverige.
För matlagning: hacka foten i mindre delar då den kan vara ganska seg att tugga i stora bitar. Hatten ska helst inte vara helt utslagen, då smakar den bättre.

5. Sotvaxskivling

Utseende: sotbrun till gråsvart hatt, ofta med puckel. Glesa och vanartade skivor som till en början är vita men senare blir vitgrå. Vitt kött.
Växer: augusti-oktober, i mossig barrskog över hela Norden.
För matlagning: mild smak som gör att svampen passar bra i rätter med andra svampar.

6. Blomkålssvamp

Utseende: mycket liten fot och en hatt med många flikar. Påminner om en blomkål.
Växer: september-oktober i tallskog som parasit på roten eller stammen på gamla tallar.
För matlagning: låt svampen ligga i vatten ett tag för att rensa den, gärna med lite vinäger för att få eventuella inkrupna insekter att krypa ut.

7. Smörsopp

Utseende: gula rör, vit fot med ring och en brun hatt med slemmig hatthud (som bör dras av före tillagning).
Växer: augusti-september i tallskog över hela Sverige.
För matlagning: god att blanda med annan svamp i pytt, köttfärssås och grytor.

8. Blek taggsvamp

Utseende: både hatt och fot har en vit till vitgul färg. På hattens undersida finns spetsiga och tätt sittande taggar på cirka 0,5 centimeter.
Växer: augusti-oktober. Trivs i löv- och barrskog och uppträder ofta gruppvis.
För matlagning: används i princip på samma sätt som kantareller men har en väldigt mild smak.

9. Fårticka

Utseende: Hatten är cirka 10-20 cm bred och färgen är vit eller gulvit.
Växer: augusti-september. Trivs bra i mossig barrskog.
För matlagning: bör blandas med andra, godare svampsorter då Fårtickan inte är särskilt god att äta ensam. Används som ersättning för tryffel, till exempel i leverpastej.

Läs även:
3 inspirerande dukningar med materialet i fokus
8 inspirerande brunchbilder för alla matälskare
Så odlar du egna tomater – här är expertens bästa tips

]]>
http://www.residencemagazine.se/9-goda-matsvampar-du-kan-plocka-sjalv/feed/ 1
8 rumssprayer som får ditt hem att dofta ljuvligt http://www.residencemagazine.se/8-rumssprayer-som-far-ditt-hem-att-dofta-ljuvligt/ http://www.residencemagazine.se/8-rumssprayer-som-far-ditt-hem-att-dofta-ljuvligt/#comments Tue, 12 Jul 2016 14:25:17 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20224 1. Rumsspray Myrrhe Balthazar som har en kryddig, orientalisk doft. 750 kronor, Oliver Gustav.
hemmaspray 8

2. Orange & Bergamot Home & Linen mist. En rumsspray med doft av apelsin, bergamott och neroli. 290 kronor, Molton Brown.
hemmaspray 1

3. Day of memories No.2. 345 kronor, Day Birget et Mikkelsen.
hemmaspray 6

4. Rumsdoft Costes med inslag av lilja, ingefära och vit ceder ger en fräsch doft. 659 kronor, Fab lab.
hemmaspray 2

5. En doft av böcker och bibliotek, Bibliothèque har inslag av läder, patcholi och vanilj. 650 kronor (begränsad upplaga) Byredo.
hemmaspray 4

6. Doftspray för sängkläder The ritual of karma, med doft av vit lotus och bergamott. 180 kronor, Rituals.
hemmaspray 7

7. Spray för textiler Folie med doft av bland annat liljekonvalj, amber och bergamott. 450 kronor, Byredo.
hemmaspray 3

8. Aromasoul mediterranean spray. Doftar citron, enbär, salvia och geranium. 496 kronor, comfortzone.it.

hemmaspray 5

Läs även:
3 av de mest populära lägenheterna på Hemnet just nu
Upplev Stockholms vackra arkitektur med en Vespa
Arkitekterna ger sina 6 bästa tips till dig som vill bygga pool

]]>
http://www.residencemagazine.se/8-rumssprayer-som-far-ditt-hem-att-dofta-ljuvligt/feed/ 0
10 mest populära bröllopslåtarna http://www.residencemagazine.se/spotify-avslojar-10-mest-populara-brollopslatarna/ http://www.residencemagazine.se/spotify-avslojar-10-mest-populara-brollopslatarna/#comments Tue, 12 Jul 2016 09:12:02 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=20295 Spotifys flera bröllopslistor spelas som mest under tredje helgen i juli – ett tecken på att flest par gifter sig då? Sommartider är i allmänhet bröllopstider och för att fira det extra mycket avslöjar Spotify vilka låtar som spelar mest på bröllop – både i Sverige och globalt.

Topp 10 mest populära ”första dansen”- låtarna (globalt):
1. Ed Sheeran – Thinking Out Loud
2. Etta James – At Last
3. Ray LaMontagne – You Are The Best Thing
4. John Legend – All of Me
5. Christina Perri – A Thousand Years
6. Adele – Make You Feel My Love
7. Jason Mraz – I Won’t Give Up
8. Michael Bublé – Everything
9. Jack Johnson – Better Together
10. Lonestar – Amazed

När borden dras bort och volymen skruvas upp är det tre låtar som står ur – Journeys Don’t Stop Believin, The Black Eyed Peas I Gotta Feeling och Bruno Mars Marry You.

På vilka låtar som spelas i Sverige är det framförallt svenska artister – favoriter som Abba, Sarah Dawn Finer, Kent och Ted Gärdestad.

Topp 10 mest populära bröllopsfest-låtarna i Sverige:
1. Journey – Don’t Stop Believin’
2. Ted Gärdestad – För Kärlekens Skull
3. The Black Eyed Peas – I Gotta Feeling
4. Sarah Dawn Finer – Kärleksvisan
5. ABBA – Dancing Queen
6. Bryan Adams – Summer Of ’69
7. BlackJack – Inget Stoppar Oss Nu
8. Cajsa Stina Åkerström – Av Längtan Till Dig
9. Sonja Aldén – Du Är Allt
10. Kent – Utan Dina Andetag

Spotifys lista över de 50 mest populära ”första dansen”-låtarna hittar du HÄR!

Spotifys lista över de 50 mest populära bröllopsfest-låtarna hittar du HÄR!

]]>
http://www.residencemagazine.se/spotify-avslojar-10-mest-populara-brollopslatarna/feed/ 0