Residence http://www.residencemagazine.se Svenskt inredningsmagasin med fantastiska hem, massor av inspiration och seriös läsning. Thu, 26 Nov 2015 06:23:31 +0000 sv-SE hourly 1 http://wordpress.org/?v=4.3.1 Betonggruvan byter lokal – och lanserar bord http://www.residencemagazine.se/betonggruvan-byter-lokaler-och-lanserar-nytt-bord/ http://www.residencemagazine.se/betonggruvan-byter-lokaler-och-lanserar-nytt-bord/#comments Thu, 26 Nov 2015 02:00:43 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8997 I dag klockan 10.00 slår Betonggruvan upp portarna till sin nya lokal på Roslagsgatan 25 i Vasastan. Från starten, som började i en källare, tar nu grundaren Josefine Halfwordson nästa kliv med sitt uppskattade företag. I samband med flytten lanserar Betonggruvan även ett nytt triangelbord, designat av driftiga ägaren Josefine. I vanlig ordning är enkla, tåliga material i fokus – och självklart är denna möbel, likt de möbler Betonggruvan formger, producerade av hantverkare runt om i Sverige. Residence fick en pratstund med Josefine inför den stora dagen.

Hej Josefine! I dag flyttar ni in i era nya lokal, berätta om hur det kommer sig att ni tog det steget!
– Det är fantastiskt roligt såklart, men också lite läskigt att ta nästa steg. Vi försöker ta ett steg i taget och växa i organisk takt men vi har helt enkelt vuxit ur den andra lokalen. Jag började i en källare i Vasatan för många år sedan som växte till att bli en butikslokal ovanför jord. Under tiden har jag hunnit anställa två personer och företaget har vuxit väldigt mycket. Vi har på den tiden breddat sortimentet och tagit in fler varumärken. Jag har också hunnit formge fler möbler som jag vill ska få mer plats. Vi har verkligen vuxit från butik till ett helt företag. Vi vill och behöver både ha en del för att vara företag och en del för att vara kreativa och skapa och det får vi nu när vi flyttar!

Vad hoppas du att den nya butiken ska bidra med?
– Jag hoppas att vi framför allt ska kunna visa upp mina möbler på ett bättre sätt – i en faktisk miljö. På Instagram får man en känsla för vad Betonggruvan är och det vill jag även kunna visa på plats i den nya butiken.

Läs även: Hanna listar veckans inredningsnyheter v. 47

Vad kan vi förvänta oss av den nya butiken?
– En större butik med ännu mer produkter, men som självklart följer samma tema som alltid: saker som håller och som man förhoppningsvis kan ha kvar för alltid. I den nya butiken har vi satsat på att ha mer inspiration och visa miljöer så att de som besöker butiken ska tänka: så kan ju även jag ha det hemma! Vi kommer också få in mer konst i butiken genom ett samarbete med Ed-art. Mimmi Staaf och jag kommer självklart fortsätta med våra kurser även här.

I samband med flytten släpper du ett nytt bord. Berätta!
– Ja, precis! Det är ett triangelformat bord som funkar bredvid soffan, som ett sängbord, på balkongen eller som ett blombord. Bordet följer temat för alla grejer vi formger: man ska kunna ha produkten på fler ställen och använda på olika sätt.

Betonggruvan_2
Betonggruvan_1

]]>
http://www.residencemagazine.se/betonggruvan-byter-lokaler-och-lanserar-nytt-bord/feed/ 0
Elin Lannsjö lanserar keramikshop http://www.residencemagazine.se/elin-lannsjo-lanserar-keramikshop/ http://www.residencemagazine.se/elin-lannsjo-lanserar-keramikshop/#comments Wed, 25 Nov 2015 10:00:37 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8950 Keramikern och bloggaren Elin Lannsjö har träffat helt rätt med sin keramik som just nu sprider sig som en löpeld genom inredningsvärlden. I december öppnar hon en webbshop på elinlannsjo.com med sin omtyckta keramik, dit även bloggen kommer att flytta på sikt. Vi fick en liten pratstund med henne om intresset för keramik, den nya webbshopen och framtiden!

Var i från kommer ditt intresse för keramik?
– Intresset växte fram när jag för sju år sedan anmälde mig till en grundkurs i keramik. Jag fastnade direkt för lera som material. Ett naturligt, äkta och ärligt material som kan ändra skepnad och utseende. Att den kan vara tunn, organisk, upplevas som mjuk och otroligt skör men också kännas som kompakt, ogenomtränglig och hård, gör att jag finner lera och keramik som något oerhört fascinerande.  

Hur har intresset för keramik utvecklats under åren?
– Jag har ett inneboende behov av att få vara kreativ och skapa och det har yttrat sig i perioder då jag experimenterat och lekt med olika material. Under några år var jag till exempel inriktad på och utforskade textila material och konfektion. Men när jag fick kontakt med lera som material, så var jag omedelbart fast. Själva utforskandet av lera och olika tekniker är mitt bränsle som fortfarande ökar nyfikenheten och mitt intresse för keramik.

Hur skulle du beskriva din keramik och din stil som keramiker?
– Jag har en ytterst småskalig keramiktillverkning och jag tillverkar allt själv och helt för hand. Varje produkt blir därför alltid unik i sitt slag. Jag älskar kontraster och därför varierar uttrycken på mina kollektioner. En kollektion kan vara ljus, tunn, skir och delikat. En annan kan vara rustik, mörk, ta plats och kräva uppmärksamhet. Jag jobbar också mycket med ytor och texturer, testar olika glasyrer, att kombinera en rå och matt yta med högblankt och att addera effekter på olika sätt som att bränna in äkta guld, handtecknade mönster eller sotade kanter.  Mina senaste kollektioner har främst varit olika inredningsdetaljer och bruksföremål.

Läs även: Residence bloggare Josefin Hååg inspireras av rustik keramik

I december startar du din webbshop. Berätta mer!
– Min grundtanke om att skapa få exemplar av min keramik åt gången, kommer inte att förändras så tillverkningen kommer fortsätta att vara att exklusivt småskalig. Med en webbshop kommer det dock att bli tydligare och mer lättillgänglig information om de utvalda kollektionerna som kan köpas just för tillfället. Webbshopen kommer även att öka möjligheten för de kunder som inte bor i Göteborg att kunna beställa min keramik. För mig är den oerhört viktigt att kreativiteten och det som känns lustfyllt får vara med och påverka mitt skapande och därför kommer jag inte att kunna garantera ett stående sortiment i webshopen. 

Till sist, hur ser framtiden ut för Lannsjö Ceramics?
– Just nu längtar jag efter att kunna avsätta mycket tid till produktutveckling. Jag har en mängd idéer som jag längtar efter att få pröva och jag drömmer om att finna tid till det. Annars har jag även några samarbeten som jag drömmer om, vi får se!

image1

Processed with VSCOcam with t1 preset

image4

]]>
http://www.residencemagazine.se/elin-lannsjo-lanserar-keramikshop/feed/ 0
Adventskalender: Vinn populär filt från Tingest http://www.residencemagazine.se/adventskalender-vinn-popular-filt-fran-tingest/ http://www.residencemagazine.se/adventskalender-vinn-popular-filt-fran-tingest/#comments Wed, 25 Nov 2015 09:07:26 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8972 Julstämningen börjar krypa sig allt närmare och redan på söndag är det första advent. Det vill vi på Residence fira tillsammans med dig genom att inför varje advent ge er möjligheten att tävla om produkter från formgivare och varumärken vi uppskattar.

Tingest

Filt Morse av Astrid Olsson gömmer sig bakom första adventsluckan. Foto (t.h): Martin Petersson

Från och med nu och fram till första advent har du möjligheten att vinna en filt från varumärket Tingest till ett värde av 1 990 kronor. Filten är formgiven av Astrid Olsson och genom att svara på en fråga och skriva en motivering till varför just du ska vinna den.

Astrid Olsson har hämtat sin inspiration till filten från morsealfabetet och har genom att återuppliva ett till synes bortglömt alfabete skapat ett grafisk uttryck med stark identitet som passar väl in i Tingest varumärke. Tingest är grundat av formgivaren Alexander Lervik och tillverkar exklusiva och designstarka produkter i naturmaterial och hämtar sin inspiration från skandinavisk formgivning. Förutom filten har Tingest bland annat ljusstakar, brickor och vaser i sitt sortiment. Alla produkter i sortimentet tillverkas i Sverige med ett tydligt miljö-, och hållbarhetstänk i fokus – så även denna!

Svara på frågan, skriv en motivering och fyll i ditt namn och adress i formuläret nedan så är du med och tävlar. Vinnaren presenteras på måndag på Residences sajt. Lycka till!

Tävla om Tingest populära pläd Morse.

    Genom att kryssa i rutan godkänner jag Aller Medias integritetspolicy och intygar att jag är över 16 år. När du fyllt i din e-postadress och ditt mobilnummer ger du oss tillstånd att använda dom i marknadsföringssyfte.

    Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren!
]]>
http://www.residencemagazine.se/adventskalender-vinn-popular-filt-fran-tingest/feed/ 0
Fotografiska öppnar butik i Stockholm http://www.residencemagazine.se/fotografiska-oppnar-butik-i-stockholm/ http://www.residencemagazine.se/fotografiska-oppnar-butik-i-stockholm/#comments Wed, 25 Nov 2015 07:26:05 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8934 Residence creative director, till lika stjärnstylisten Lotta Agaton, har sagt sitt: tavelväggen är årets inredningsaccessoar. Fotografier är ofta en viktig del i tavelväggens utformning och fotografi som enskild inredningsdetalj har länge varit populärt. Oavsett vilken plats fotografierna får i hemmet väcker det känslor, skapar stämning och ger hemmet en personlig prägel. Något Fotografiska tagit på allvar när de nu öppnar butiken F Concept på Sergels torg i Stockholm.

– Att det nu syns en tydlig trend att allt fler börjar samla fotografi och vill ha fotografi i sitt hem som en viktig inredningsdetalj, det har Fotografiska absolut bidragit till. Det är dags att fler vågar visa mer av sig själva i sina hem, mer än att de haft råd med ett visst kök, säger Karolina Modig journalist och skribent.

Läs även: 7 tavelväggar att inspireras av

Butiken öppnar redan på torsdag och kommer sälja produkter med koppling till Fotografiska specifikt och fotografi generellt. Allt från fotografier, populära posters, exklusiva prints till coffee table books och presenter i Fotografiska-anda. Inspirationskällan till butiken är The Museum of Modern Art (MoMA) och deras MoMA Store som säljer produkter med koppling till det populära museet.

– Självklart är MoMA en inspirationskälla för oss nu när vi startar vårt F Concept på Sergels torg, mitt under fontänen. Detta torg som med sin grafiskt svart/vita profil och kulturhistorisk intressanta arkitektur passar oss som handen i handsken. F Concept ska, på samma sätt som Fotografiska, vara lika mycket en plats för fotografi i världsklass som ett ställe för oväntade möten – med konsten, medmänniskorna, designade produkter av högsta klass – och sig själv, säger Jan Broman, vd och en av grundarna av Fotografiska.

Martin SchoellerClose Up series

Foto: Martin Schoeller / Close Up series

Läs mer:
Årets inredare 2015: Daniel Östman

]]>
http://www.residencemagazine.se/fotografiska-oppnar-butik-i-stockholm/feed/ 0
7 designalternativ till adventsljusstaken http://www.residencemagazine.se/7-designalternativ-till-adventsljusstaken/ http://www.residencemagazine.se/7-designalternativ-till-adventsljusstaken/#comments Tue, 24 Nov 2015 13:28:00 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8922 Första advent närmar sig med stormsteg och med det även jakten efter den perfekta adventsljusstaken. På Residence tycker vi inte att svaret på den ekvationen nödvändigtvis behöver vara en klassisk fyrarmad ljusstake utan att man kan mixa, matcha och kombinera riktigt snygga ljusstakar. Därför har vi listat 7 designalternativ till den klassiska adventsljusstaken.

GLORIA
1. Gloria, design Broberg & Ridderstråle, Klong.
Hälften ljushållare och hälften ögonfallande skulptur. Ljusstaken finns i två olika storlekar och är tillverkad i massiv mässing.

Folkform_candelcollage_blackbronze_res_m
2. Brass, design Folkform, för Skultuna.
Kombinera ljus med värmeljus i den här ljusstaken som designduon Folkform formgett för Skultuna. Finns i mässing, brons och aluminium.

Tingest_2015_HerrgÜrd 1_Black
3. Herrgård, design Alexander Lervik, Tingest.
Med klassisk lindningsteknik har formgivaren Alexander Lervik tagit fram en ljusstake i skinn och mässing med en stark identitet. Finns i tre olika storlekar.


68

4. Office candlestick, Skultuna.
Designklassikern formgavs redan 1630 och har funnits i Skultunas produktion sedan dess. Ett säkert kort till jul!

kubus
5. Kubus, design Mogen Lassen, By Lassen.
Den uppskattade ljusstaken, som formgavs redan 1962, finns nu även i mässing. En tidlös klassiker som med fördel pryder borden i jul.

 

TELURIA.svart_foto TM

Foto: Tom Martinesen

6. Teluria, design Note Design, Klong.
En grafisk utmanare till den klassiska adventsljusstaken signerad Årets designer 2015: Note Design Studio.

12161-73c6db8e04a14ce3a236e30b9886393c

Foto: Per Söderberg

7. NEB Candelabra, Per Söderberg, No Early Bird.
Ljusstake ur Per Söderbergs kollektion No Early Bird känns helt rätt i jul. Finns i fyra olika utföranden.

]]>
http://www.residencemagazine.se/7-designalternativ-till-adventsljusstaken/feed/ 0
Här är årets julklapp 2015 http://www.residencemagazine.se/har-ar-arets-julklapp-2015/ http://www.residencemagazine.se/har-ar-arets-julklapp-2015/#comments Tue, 24 Nov 2015 08:19:09 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8924 I fjol fick de klassiska julklapparna wokpannan, bakmaskinen och surfplattan sällskap av aktivitetarmbandet när Handelns Utredningsinstitut utsåg Årets julklapp. I år däremot tog utmärkelsen minst sagt en oväntad riktning när HUI presenterade 2015 års upplaga. Trots att 47 procent av svenskarna tyckte att ”välgörenhet” skulle bli årets julklapp 2015, enligt en undersökning från Sifo, gick HUI i en annan riktning och utsåg alltså robotdammsugaren till saken vi alla ska köpa i jul.

Årets julklapp – från 1988 till i dag
1988 Bakmaskin
1989 Videokameran
1990 Woken
1991 CD-spelaren
1992 TV-spelet
1993 Parfym
1994 Mobiltelefonen
1995 CD-skivan
1996 Internetpaketet
1997 Det elektroniska husdjuret
1998 Dataspelet
1999 Boken
2000 DVD-spelaren
2001 Verktyget
2002 Kokboken
2003 Mössan
2004 Den platta tv:n
2005 Ett pokerset
2006 Ljudboken
2007 GPS-mottagaren
2008 En upplevelse
2009 Spikmattan
2010 Surfplattan
2011 Den färdigpackade matkassen
2012 Hörlurarna
2013 Råsaftcentrifugen
2014 Aktivitetsarmbandet

]]>
http://www.residencemagazine.se/har-ar-arets-julklapp-2015/feed/ 0
Designduons 10 favoritlampor just nu http://www.residencemagazine.se/designduons-10-favoritlampor-just-nu/ http://www.residencemagazine.se/designduons-10-favoritlampor-just-nu/#comments Tue, 24 Nov 2015 07:07:05 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8895 Folkform är upptäcktsresande. Duon, bestående av Chandra Ahlsell och Anna Holmquist, startade för tio år sedan och påbörjade sin färd genom materialen, ofta sådana som andra rynkade på näsan åt: masonit, fuskläder, aluminium, mdf och lättbetong. De blev besatta av fabriker, stenbrott, glasbruk och gjuterier där de ympade in hantverk i de industriella processerna. Med förkärlek för det pixligt kantiga förvandlade de låga material till lyx i en sorts designalkemi, vred standard till ny skönhet i en pågående undersökning av hur vi läser och statusladdar föremålen i våra liv. Duon har även ritat fin belysning, till exempel Suburban skyline (Örsjö belysning) där inspiration kom från miljonprogrammets oglamorösa silhuett. Nu väljer Folkform tio favoriter från lampornas värld.

skyline

Suburban skyline, Folkform, 25 000:-, Örsjö belysning.

1. Suburban skyline, Folkform, 25 000:-, Örsjö belysning.
– Vi ville skapa en ny typ av kristallkrona, omodernt praktfull och stramt supermodern, en armatur som tar för sig. Lampan speglar en urban silhuett. Som ett skuggspel, en lysande stad som svävar i luften.

Captain Flint, Michael Anastassiades

Captain Flint, Michael Anastassiades, ännu ej prissatt, Flos.

2. Captain Flint, Michael Anastassiades, Flos.
– Vi såg Anastassiades nya arbeten för Flos i Milano i år och var tvungna att stanna upp lite extra och betrakta proportion och volym. Det ser enkelt ut, men det krävs enorm formkänsla för att landa rätt.

10 lampor_3

Crescent light, Lee Broom, 13 950:-, Artilleriet.

3. Crescent light, Lee Broom, Artilleriet.
– Hos Lee Brooms senaste gillar vi den svaga förskjutningen av den klassiska klotformen som skapar ett starkt uttryck.

 

phe-tl-mesh-1

Punched wire mesh lamp, 18 530:-, Piet Hein Eek.

4. Punched wire mesh lamp, Piet Hein Eek.
– Piet tar kompromisslöst fram sina egna kollektioner. Ofta i råa metalliska material som han sammanfogar med nitar eller synliga skruvar. En ärlighet i konstruktionen som har släktskap med det vi gör. Denna smått brutalistiska armatur blir en intressant kontrast i ett kliniskt kontorslandskap.

10 lampor_7

Cherry bomb cage, pris på förfrågan, Lindsey Adelman.

5. Cherry bomb cageLindsey Adelman.
– Vi upptäckte armaturen genom galleri Nilufar i Milano. I år presenterades galleriets samtida formgivare i en stor magasinsbyggnad sida vid sida med bland annat Giò Pontis klassiska verk. Armaturen tar för sig i rummet och fick oss att återupptäcka Lindsey Adelmans studio i New York. Hon jobbar delvis som vi och tar bland annat fram unika specialgjorda armaturer till sina kunder.

 

10 lampor_4

Fields, Vicente Garcia Jimenez, 18 055:-, Foscarini.

6. Fields, Vicente Garcia Jimenez, Foscarini.
– Väggarmaturen lanserades för några år sedan. Parallellt formgav vi de nya skåpen för Svenskt tenn. Då jobbade vi mycket med plan och ytors relationer till varandra. Våra skåp har ett formmässigt släktskap med denna väggarmatur.

 

10 lampor_2

Roattino, Eileen Gray, 12 540:-, Classicon.

7. Roattino, Eileen Gray, Classicon.
– En kvinnlig förebild som ger oss styrka, vi inspireras av hennes formkänsla och uttryck. Armaturen känns fortfarande samtida fast den formgavs på 30-talet. Den har starkt grafiskt uttryck, linjen skapar tredimensionell form i rummet. Det behövs inte alltid plan för att skapa form utan här bygger linjen yta.

10 lampor

Tratten, Hans Agne Jakobsson, 3 745:-, Örsjö belysning.

8. Tratten, Hans Agne Jakobsson, Örsjö belysning.
– Enkel konisk form från Örsjö belysning. Klassisk fin armatur, passar såväl inomhus som utomhus. Vill ha den som sänglampa!

 

10 lampor_6

Koholmen, 698:-, Karlskrona lampfabrik.

9. Koholmen, Karlskrona lampfabrik.
– Den flammande fotogenlampan är en fin stämningshöjare. En klassisk ikon, fortfarande i produktion genom Karlskrona lampfabrik. Handblåst klarglas och metall, som bjuder på en kollision mellan gammalt och nytt.

10 lampor_5

Collection Aballs, Jaime Hayon, Parachilna, 9 465:-, Asplund.

10. Jaime Hayon, Parachilna, Asplund.
– Jaime Hayon lyckas gång på gång skapa en poetisk känsla och igenkänning som är fascinerande. Små skiftningar gör att man känner hans hand bakom objekten. 

]]>
http://www.residencemagazine.se/designduons-10-favoritlampor-just-nu/feed/ 0
Skärma av med glas – 3 kreativa tips http://www.residencemagazine.se/inspiration-skarma-av-med-glas-3-kreativa-tips/ http://www.residencemagazine.se/inspiration-skarma-av-med-glas-3-kreativa-tips/#comments Mon, 23 Nov 2015 13:32:24 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8875 En välplanerad lägenhet med yteffektiva lösningar och avskärmningar kan vi aldrig få nog av – framför allt inte snygga sådana. För att inte skärma av helt är en vägg i glas en lösning som passar även den mest trendkänsliga. Lägg till en riktigt snygg glasvägg med järn eller blyinfattning så är den trendigaste avskärmningen din. Låt dig inspireras av Residence tre favoritstylingar där glasväggen är det centrala och ta del av kreativa tips på hur du själv kan lyckas.

SFD4A67A5B3E9814E50AABD971534D7CB96_2500x
SFD28313D26C0D34E45A1B9A298D3E3B004_2500x
SFDC9F53A6BFE0540DBA5C453BA8CAABF34_2500x
1. Skapa rum i rummet
Den här lägenheten, som under hösten såldes via Fantastic Frank, har alla rätt när det kommer till att skärma av med glas. Genom att skapa en hel vägg mellan sovrum och ateljé blir de två rummen självklara utan att kännas trånga. Här får ljuset flöda genom rummet på ett naturligt sätt och takhöjden förstärker känslan av rymd i båda rummen.

Foto: Emelie Laye
Stylist: Josefin Hååg

SFD9BD79589BB714F4FACF99055414BA3B7-700x524
Foto Jonas Berg
2. Platsbyggd avskärmning
Att använda avskärmning i glas till att dela av ett rum är en lösning som låter rummet behålla sin rymd. I den här lägenheten, som tidigare under hösten såldes på Stadshem, kommer det populära konceptet compact living helt till sin rätt – med luftigheten i behåll. Allt för att gipsskivan ersattes av glas. Här har den plastbyggda avskärmningen utnyttjats till max genom att låta underdelen även bli en avlastningsyta! Snyggt, tycker vi!

Foto: Jonas Berg

99024_blooc_065lev
3. Låt även dörrarna vara i glas
I början av året blev den här bilden omåttligt populär i nummer 2/2015 av Residence i form av reportaget om Blooc. Här inspireras vi av att även låta dörren bestå av glas för att skapa en helhetskänsla i rummet och att våga löpa hela linan ut när det kommer till att skärma av med glas.

Tips! För den som är på jakt efter en glasvägg kommer Blooc inom kort att återlansera sin webbshop med deras unikt framtagna produkter.

Läs mer:
Skärma av – 7 snygga vikväggar.
Färgstarkt hemma hos Bloocs grundare. 

]]>
http://www.residencemagazine.se/inspiration-skarma-av-med-glas-3-kreativa-tips/feed/ 2
Swedish Grace får julkostym av Katarina Brieditis http://www.residencemagazine.se/swedish-grace-far-julkostym-av-katarina-brieditis/ http://www.residencemagazine.se/swedish-grace-far-julkostym-av-katarina-brieditis/#comments Mon, 23 Nov 2015 08:20:30 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8881 Det tindrar kring Swedish Grace. Rörstrands tidlösa servis finns nu i en snökristallig version döpt till Swedish Grace Winter, med en dekor tecknad av textilformgivaren Katarina Brieditis, som tidigare gjort flera mönster för Rörstrand.

– Det var inget enkelt uppdrag eftersom servisen är så välkänd och populär, dessutom nästan fullkomlig, säger Brieditis.

Hennes vintermönster drar åt det svala.

– Inte grangrönt och knallrött, utan mer krispigt med blekare toner, som baksidan på löv.

Hon ville skapa något som kan hålla i många säsong­er.

– Jag försökte följa den befintliga linjeföringen, med det fina axmönstret som också liknar stickade maskor eller grankvistar.

Den aristokratiska Swedish Grace formgavs av Louise Adelborg och visades första gången under namnet Nationalservisen på Stockholmsutställningen 1930. Servisen blev snabbt folkkär och har under decennierna burit mer än 200 olika dekorer. 1999 återlanserades den som en mångfunktionell, modernare bruksvara. Swedish Grace har sedan dess både tappat delar och fått nya, senast av formgivaren Margot Barolo, samt delikata kulörer, de flesta passar fint med Winter-dekoren.

Se hela kollektionen nedan:

Swedish Grace_2

Gammal vän i ny kostym: Swedish Grace Winter.
Mugg, 149:-, tallrik, flat, stor, 239:-, tallrik flat, liten, 199:-, glöggmugg, 99:-, tallrik, oval, 449:-, skål, 199:-, Rörstrand.

Swedish Grace_3

Swedish Grace_4

Swedish Grace_6

Swedish Grace_7

Swedish Grace_8

]]> http://www.residencemagazine.se/swedish-grace-far-julkostym-av-katarina-brieditis/feed/ 0 Hanna listar: Veckans 9 främsta inredningsnyheter http://www.residencemagazine.se/hanna-listar-veckans-9-framsta-inredningsnyheter-2/ http://www.residencemagazine.se/hanna-listar-veckans-9-framsta-inredningsnyheter-2/#comments Sun, 22 Nov 2015 20:59:59 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8779 Varje vecka listar Residences chefredaktör Hanna Nova Beatrice de viktigaste nyheterna och lanseringarna inom inredning och arkitektur – och den här veckan är det inget undantag! Mycket nöje!

Foto: Mikael Axelsson

3
1. Styling med ung talang
Nu är en femrummare i Obelisken av Claesson Koivisto Rune till salu, påbyggnad av en existerande byggnad på Blekingegatan, se mer här. Tummen upp för möbelurvalet av Sofie Ganeva och stylingen av Linnea Salmen – väldigt kul att se produkter av unga formgivare sätta tonen i en mäklarstylad nyproduktion. Här med bland annat byrån Room av Erik Olovsson och Kyuhyung Cho, samt keramik av urduktiga Masayoshi Oya. Foto: Mikael Axelsson.

 

julemarked 1
2. Unika klappar
Design, konst och konsthantverk i liten skala. Nu är det nedräkning till de bästa julmarknaderna med det mest unika utbudet. En av våra favoriter är Konstfacks årliga som går av stapeln nästa helg (28-29 nov) i Stockholm. På lördag slår även pop up-butiken LAST XMAS upp dörrarna med försäljning av studioproducerade objekt av Åsa Jungnelius, Gustav Nordenskiöld och Fredrik Paulsen på Jakobsdalsvägen 15A i Örnsberg (lastedition.se). För dem som har vägarna förbi Oslo samarbetar duktiga stylistduon Kråkvik & D’orazio med Klubben i Norge (en organisation som samlar norska designer) och säljer handplockade produkter i sin butik Kollekted by i Grünerløkka i Oslo, 3-6 december. Snygg bildsvit av Siren Lauvdal.

 

Betonggruvan_2
Betonggruvan_1
3. Betonggruvan expanderar
På torsdag öppnar Betonggruvan en ny större butik på Roslagsgatan 25 och i samma veva lanserar butiken ett nytt triangelbord, designat av driftiga ägaren Josefine Halfwordson. Extra plus för att Betonggruvans möbler tillverkas i Småland. Håll utkik på sajten i veckan för intervju med Betonggruvans grundare Josefine!

 

RFS201588

Foto: Frida Möller / Studio Emma Svensson

Residence Stora Formpris Årets Designer Daniel Östman Foto (t.h) Erik Lefvander

Foto (t.h): Erik Lefvander

4. Årets formfest
I onsdags delade vi ut årets utmärkelser i Residence Stora Formpris, elva kategorier inklusive årets designer, årets arkitekt och årets inredare, som är en helt ny kategori och tilldelades Daniel Östman. Det blev en fantastisk hyllningsmiddag i Gamla riksarkivets vackra lokaler, vi är så tacksamma till alla som gjorde den möjlig, läs mer om vinnarna här. Vi är även glada över att anordna en årlig utställning med årets designer, i år med Note Design Studio, på Arkdes som startar under möbelveckan och håller öppet för allmänheten under tre veckor.

 

ECO_Front_Cut_Edge_Room
ECO_Front_Dots_CloseUp
5. Stjärndesigner på väggen
Förra veckan lanserades nya tapeter av spanska designern Jaime Hayon och svenska Front för Eco Wallpaper. Favoriten är Fronts kollektion med tredimensionella tapeter helt i vitt, tecknade för hand, och som är lite skuggade för att ge den tredimensionella känslan. Den vita tapetserien finns med löv, flätmönster och ett mönster som påminner om en veckad gardin. Det finns även en bård med utklippt papper, lite som att man sätter post it-lappar tätt. Väldigt fint! Försäljningsstart i början av januari.

 

Namnlöst-1
6. Lyxkäk med hemleverans
Snabbt och miljövänligt, med toppmat från Stockholms bästa krogar direkt till dörren. Det finns flera anledningar att älska Foodora, matleveranstjänten som lanserades i Stockholm i juni i år. Den som vill använda tjänsten laddar ner en app och beställer mat från diverse restauranger i en radie av 3 km från bostaden. Leveransen tar som längst 30 minuter och levereras av ett cykelbud till det överkomliga priset av 39:-. I Stockholm har bolaget samarbetsavtal med ett hundratal restauranger, bland dem Rolfs Kök, Taverna Brillo och restaurang AG. Och nu slopar Story Hotel på Riddargatan sin vanliga roomservice och erbjuder sina gäster middag på rummet via Foodora. Läs mer om tjänsten här.

 

Swedishrags_2
7. Skräddarsydda trasmattor
I veckan lanserades Swedish Rags, av Sofia Carlson och Lotta Ågerup, som gör trasmattor i smarta moduler av överblivna i textilier. Modulerna sätts sen ihop till större mattor, allt efter kundernas individuella önskan.

 

monica
8. Guldstolen
Utmärkelsen Guldstolen delas ut vartannat år av Sveriges arkitekter som årligen anordnar en heldag med givande föreläsningar i Aula Medica och som avslutas med en storslagen arkitekturgala med middag i Blå hallen i stadshuset på kvällen. I år gick utmärkelsen Guldstolen välförtjänt till Monica Försters stol Unna för Zanat.

 

lotta2
9. Ny blogg!
Nu har Lotta Agaton äntligen kickstartat sin nya blogg Lotta Agaton Diary hos oss. Det kommer att vara  en personligare blogg med mer bakom kulisserna-material, shoppingtips och nyhetsurval än ni är vana att se på hennes vanliga blogg. Lottas blogg är en del av vår stora digitala satsning och vi är verkligen jätteglada över att kunna hälsa henne välkommen till oss.

Läs även:
Hanna listar: nyheter v. 44
Hanna listar: nyheter v. 45
Hanna listar: nyheter v. 46
Hemma hos Residences chefredaktör Hanna Nova Beatrice

]]>
http://www.residencemagazine.se/hanna-listar-veckans-9-framsta-inredningsnyheter-2/feed/ 0
Vindsvåning med vy över Stockholms takåsar http://www.residencemagazine.se/vindsvaning-med-vy-over-stockholms-takasar/ http://www.residencemagazine.se/vindsvaning-med-vy-over-stockholms-takasar/#comments Sat, 21 Nov 2015 07:42:53 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8781 Rum med utsikt. Visst är det härligt att kunna gå ut på terrassen eller sätta sig i fönstersmygen och se ut över hustaken? Det tidigare lite försummade utrymmet vinden, förknippas numera ofta med flotta våningar, schyssta inredningar och lyx. Veckans Hemnetfavorit är denna stilrena och snyggt stylade vindsvåning av Residence bloggare Josefin Hååg där du har utsikt över taken från nästan alla rum.

Fotograf: Joakim Johansson.
Stylist: Josefin Hååg.

JoakimJohansson2 JoakimJohansson1JoakimJohansson6JoakimJohansson3
I den här lägenhet har du utsikt över takåsarna till och med från badrummet..

Hemnet 47Hemnet 47_5 Hemnet 47_6   Hemnet 47_8

Läs mer och ta del av hela annonsen hos Fantastic Frank.

]]>
http://www.residencemagazine.se/vindsvaning-med-vy-over-stockholms-takasar/feed/ 2
Lotta Agaton startar ny blogg på Residence http://www.residencemagazine.se/lotta-agaton-startar-ny-blogg-pa-residence/ http://www.residencemagazine.se/lotta-agaton-startar-ny-blogg-pa-residence/#comments Fri, 20 Nov 2015 14:17:55 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8774 Det har varit på gång länge – men nu det äntligen premiär för årets mest efterlängtade blogg här på Residence Magazine, nämligen tidningens kreativa ledare Lotta Agaton med hennes nya blogg Lotta Agatons Diary. Hennes nya blogg kommer komplettera hennes redan etablerade inspirationsblogg på Lottaagaton.se. Vi fick en pratstund med Lotta:

Välkommen tillbaka till Residence, Lotta! Hur kommer den nya bloggen skilja sig från din befintliga blogg?

– Jag startade min andra blogg för många år sedan när jag slutade jobba på Residence. Då var det ett sätt för mig att dela med mig av inspiration och tänket var lite detsamma som när jag gjorde tidning. Den nya bloggen kommer att vara en mer klassisk blogg där jag delar med mig av min vardag. Ni kommer kunna läsa en del skvaller om Residenceredaktion och om det arbetet med tidningen, ni kommer få ta del av behind the scenes-bilder från olika stylinguppdrag och förmodligen kommer jag även dela med mig av lite bilder hemifrån framöver. Tanken är även att den nya bloggen ska vara lättsammare och innehålla tips på sådan jag springer på i vardagen. Hittar jag en cool vedkorg på Biltema så skulle jag till exempel aldrig visat den på den andra bloggen men här kommer ni få den typen av oväntade tips blandat med nyheter från inredningsvärlden.

Du reser en del i jobbet, kommer vi även kunna förväntas oss tips på butiker, hotell och restauranger utomstädes?

– Absolut! Allt möjligt kommer kunna dyka upp i den nya bloggen, självklart kommer jag tipsa på allt fint jag springer på även utomlands. Det blir extra kul att göra det med egna bilder och historier från platserna.

Varför startar du bloggen nu?

– Dels är det en del av det förändringsarbete som jag är med och driver på Residencemagazine.se. Vi har sett över de bloggar vi har och kommer framöver att starta några nya. Sedan är det ju ett sätt att samla ihop alla fina saker jag springer på i mitt arbete. Tidigare kunde jag bland annat göra det i min butik Lotta Agaton Shop men sedan den stängde för några veckor sedan kommer detta bli ett nytt skyltfönster där jag delar med mig av diverse finheter och shoppingtips.

Här kan du läsa Lotta Agatons första blogginlägg!

]]>
http://www.residencemagazine.se/lotta-agaton-startar-ny-blogg-pa-residence/feed/ 0
Årets inredare: ”Jobbar med inredning som helhet” http://www.residencemagazine.se/arets-inredare-jobbar-med-inredning-som-helhet/ http://www.residencemagazine.se/arets-inredare-jobbar-med-inredning-som-helhet/#comments Fri, 20 Nov 2015 13:30:57 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8834 Residence Stora Formpris gick av stapeln i Gamla Riksarkivets anrika lokaler på Riddarholmen i onsdags. Då hyllades Sveriges främsta kreatörer, arkitekter och designers  för sina insatser i design- och arkitektvärlden i elva olika kategorier. En ny utmärkelse för i år var Årets inredare som instiftades för att visa vikten av en duktig inredare och skillnaden den personen gör för ett hem. Utmärkelsen gick till Daniel Östman som i och med det blev historisk.

– Jag är jätteglad, men framför allt är jag glad över att priset har instiftast, säger Daniel Östman.

Hör en hela intervjun med Daniel nedan och lyssna på spännande tankar om skillnaden mellan en inredare och stylist och hur han ser på framtiden.

Juryns motivering:
»Hans spektakulära inredningar, med smak för det modernt överdådiga, har gjort honom till ett hett eftertraktat namn bland privatkunder och företag. Han omdefinierar landet lagom till förmån för scenografisk surrealism och internationell lyx.«

Läs mer:
Alla bilder från röda mattan
De vann Residence Stora Formpris 2015
20 nya kollektioner på Ikea 2016
Årets Lauritz Icon: ”Det är stort för mig”
Vimmel: Residence Stora Formpris 2015
Årets designer: ”Vi är mycket glada och stolta”

]]>
http://www.residencemagazine.se/arets-inredare-jobbar-med-inredning-som-helhet/feed/ 0
Årets designer: ”Vi är mycket glada och stolta” http://www.residencemagazine.se/arets-designer-vi-ar-mycket-glada-och-stolta/ http://www.residencemagazine.se/arets-designer-vi-ar-mycket-glada-och-stolta/#comments Fri, 20 Nov 2015 12:23:50 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8813 I onsdags hyllades Sveriges främsta kreatörer, arkitekter och designers hyllades för sina insatser i design- och arkitektvärlden på Residence Stora Formpris som gick av stapeln i Gamla Riksarkivets anrika lokaler på Riddarholmen. Utmärkelsen Årets designer gick till Note Design Studio. Residence fick en pratstund med Johannes Carlström efter prisutdelningen om priset och vad som händer för Note Design Studio framöver.

– Vi är mycket glada och stolta, säger han.

Juryns motivering:
»Studion är designsveriges vitaminpiller i allt från möbler till processer. De sätter fyr på samarbeten med en gränsöverskridande attityd i grafisk form, inredning, produktdesign och art direction för företag i behov av nytänkande.«

Se hela intervjun nedan.

Läs mer:
Alla bilder från röda mattan
De vann Residence Stora Formpris 2015
20 nya kollektioner på Ikea 2016
Årets Lauritz Icon: ”Det är stort för mig”
Vimmel: Residence Stora Formpris 2015

]]>
http://www.residencemagazine.se/arets-designer-vi-ar-mycket-glada-och-stolta/feed/ 0
Årets Lauritz Icon: ”Det är stort för mig” http://www.residencemagazine.se/arets-lauritz-icon-det-ar-stort-for-mig/ http://www.residencemagazine.se/arets-lauritz-icon-det-ar-stort-for-mig/#comments Fri, 20 Nov 2015 09:40:27 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8807 I onsdags gick Residence Stora Formpris av stapeln i Gamla Riksarkivets anrika lokaler på Riddarholmen. Sveriges främsta kreatörer, arkitekter och designers hyllades för sina insatser i design- och arkitektvärlden i form av elva utmärkelser. En av utmärkelserna var Årets Lauritz Icon Award som delas ut i samband med auktionshuset Lauritz. Deras VD Mette Roda Sundström var på plats och delade ut priset.

I år gick utmärkelsen till stolen Ferdinand av Åke Axelsson.

– Det är stort för mig som en äldre formgivare att vara med de yngre och bli uppmärksammad och uppskattad.

Juryns motivering:

»Med karmstolen Ferdinand har Åke Axelsson kombinerat tradition och nytänkande – och skapat en möbelklassiker som sannolikt blir en eftertraktad ikon på auktioner i framtiden. Som en sann funktionalist låter han konstruktionen illustrera den hantverksskicklighet som sammanfogar de gedigna materialen och gör sittandet till en konstart.«

Se hela intervjun nedan.

Läs mer:
Kvinnan bakom Lauritz listar sina bästa auktionstips.

]]>
http://www.residencemagazine.se/arets-lauritz-icon-det-ar-stort-for-mig/feed/ 0
Vimmel: Residence Stora Formpris 2015 http://www.residencemagazine.se/vimmel-residence-stora-formpris-2015/ http://www.residencemagazine.se/vimmel-residence-stora-formpris-2015/#comments Thu, 19 Nov 2015 17:57:45 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8647 Foto: Frida Möller / Studio Emma Svensson

RFS20151 (kopia)
RFS2015115 RFS2015114 RFS2015113 RFS2015112 RFS2015111 RFS2015110 RFS2015109 RFS2015108 RFS2015107 RFS2015106 RFS2015105 RFS2015104 RFS2015103 RFS2015102 RFS2015101 RFS2015100 RFS201599 RFS201598 RFS201597 RFS201596 RFS201595 RFS201594 RFS201593 RFS201592 RFS201591  RFS201589 RFS201588 RFS201587 RFS201586 RFS201585 RFS201584 RFS201583 RFS201582 RFS201581 RFS201580 RFS201579 RFS201578 RFS201577 RFS201576 RFS201575 RFS201574 RFS201573 RFS201572 RFS201571 RFS201570 RFS201569 RFS201568 RFS201567 RFS201566 RFS201565 RFS201564 RFS201563 RFS201562 RFS201561 RFS201560 RFS201559 RFS201558 RFS201557 RFS201556 RFS201555 RFS201554 RFS201553 RFS201552 RFS201551 RFS201550 RFS201549 RFS201548 RFS201547 RFS201546 RFS201545 RFS201544 RFS201543 RFS201542 RFS201541 RFS201540 RFS201539 (kopia) RFS201538 RFS201537 RFS201536 RFS201535 RFS201534 RFS201533 RFS201532 RFS201531 RFS201530 RFS201529 RFS201528 RFS201527 RFS201526 RFS201525 RFS201524 RFS201523 RFS201522 RFS201521 RFS201520 RFS201519 RFS201518 RFS201517 RFS201516 RFS201514 RFS201513 RFS201512 RFS201511 RFS201510 RFS20159 RFS20158 RFS20157 RFS20156 RFS20155 RFS20154 RFS20153 RFS20152

Fler bilder väntar…

Våra sponsorer och samarbetspartners:

Sponsorervit

Läs mer:
Alla bilder från röda mattan
De vann Residence Stora Formpris 2015
20 nya kollektioner på Ikea 2016
Årets Lauritz Icon: ”Det är stort för mig”

]]>
http://www.residencemagazine.se/vimmel-residence-stora-formpris-2015/feed/ 0
Ikeas designchef: ”Ikea lanserar 20 nya kollektioner nästa år” http://www.residencemagazine.se/ikea-ni-kan-vanta-er-manga-nyheter/ http://www.residencemagazine.se/ikea-ni-kan-vanta-er-manga-nyheter/#comments Thu, 19 Nov 2015 12:00:12 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8638 I onsdags hyllades Sveriges främsta kreatörer, arkitekter och designers hyllades för sina insatser i design- och arkitektvärlden på Residence Stora Formpris som gick av stapeln i Gamla Riksarkivets anrika lokaler på Riddarholmen. Utmärkelsen Årets producent gick till Ikea som företagets designchef Marcus Engman fick ta emot under kvällen. Residence tog en pratstund med honom och pratade om framtiden på Ikea.

 

– Ni kan förvänta er ännu mer nyheter.

Juryns motivering:
»Är man störst måste man vara klok – och nyfiken. Det stora möbelvaruhusets välskräddade vanlighet kryddas nu med överraskningar som både spetsar och lyfter företaget in i finrummet med såväl designprat som miljötänk.«

Se hela intervjun nedan.

Läs mer:
Alla bilder från röda mattan
De vann Residence Stora Formpris 2015
Årets Lauritz Icon: ”Det är stort för mig”
Vimmel: Residence Stora Formpris 2015

]]>
http://www.residencemagazine.se/ikea-ni-kan-vanta-er-manga-nyheter/feed/ 0
Alla bilder från röda mattan http://www.residencemagazine.se/alla-bilder-fran-roda-mattan/ http://www.residencemagazine.se/alla-bilder-fran-roda-mattan/#comments Thu, 19 Nov 2015 11:42:59 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8582 Under gårdagen gick Residence Stora Formpris av stapeln på Gamla Riksarkivet på Riddarholmen. Här är alla gäster som stannade förbi på röda mattan.

Foto: Frida Möller / Studio Emma Svensson

_MG_9377

Åke Axelsson och Karin Sköldberg

_MG_9381

Åke Axelsson och Gerd Andersson

_MG_9386

Årets Laurtiz Icon Award: Stolen Ferdinand av Åke Axelsson

_MG_9387

Elin Gummesson

_MG_9390

Martin Videgård

_MG_9396

Mikael Axelsson, Em Fexeus

_MG_9399

Ulrika Ruding

_MG_9411

David Ericsson

_MG_9421

Christian Duivenvoorden, Jessica Signell Knutsson, Anya Sebton, Sofia Hellsing, Tina Hellberg, Marc Isitt

_MG_9428

Andy Liffner och Thomas Lingsell

_MG_9434

Maria Kangärde, ESNY och Mattias Stenberg 

_MG_9442

Sassa Antic, Kristofer Johnsson

_MG_9438

Marcus Engman, Mattias Webén, Jonas Pettersson

_MG_9445

Victor Pettersson, Michael Wallén

_MG_9453

Jenny Kåhre, Thomas Sandell

_MG_9456

Anders Färdig, Theresa Lundal

_MG_9459

Carolina Grahn

_MG_9462

Carina Seth Andersson och Christiano Pigazzini

_MG_9467

Sanna Wåhlin, Johannes Carlström, Charlotte Ackemar, Note Design Studio

_MG_9470

Mats Broberg, Johan Ridderstråhle, Dag Klockby

_MG_9474

Kristoffer Fagerström och Daniel Hecksher

_MG_9479

Hilda Hellström

_MG_9482

Gert Wingårdh

_MG_9486-(1)

Daniel Golling

_MG_9491-(1)

Jacob Wallner, Jonny Andersson

_MG_9493

Bolle Tham, Magnus Wässberg och Lotta Wässberg

_MG_9498

Nils Strøyer Christophersen, Jens Fager

_MG_9503

Chandra Ahlsell, Anna Holmqvist

_MG_9510

Stina Abenius

_MG_9513

Nick Ross, John Asbury

_MG_9516

Staffan Hellstrand och Monica Förster

_MG_9522

Emma Olbers och Stefan Nilsson

_MG_9527

Mette Rode Sundström

_MG_9537

Shatilla Holm, Josefine Hedlöf

_MG_9539

Cay Bond

_MG_9552

Sanna Fischer Nordström, Petra Tungården

_MG_9557-(1)

Andreas Martin-Löf

_MG_9564

Tobias Ivarsson och Elisabet Magnusson

_MG_9567

Mats Broberg, Thomas Asplund och Sandra Asplund

_MG_9580

Erik Lefvander, Hanna Wessberg, Louise Liljencrantz Sievers, Linda Lundgren, Daniel Östman

_MG_9594

Zena Fialdini, Hans Hjelmqvist

_MG_9405

Anna Bach Jansson, Alexandra Ogonowski, Charlotte Ljung

_MG_9372

Mattias Sandberg och Angelica Ringström, Riksbyggen.

_MG_9410

Sebastian Magnani

_MG_9425

Helena Carlsson

_MG_9449

Katarina Lundberg, Fredric Benesch

_MG_9532

Annica Henrikson, B&B Italia.

_MG_9545

Channa Rogsten

 

Våra sponsorer och samarbetspartners:

Sponsorervit

 

Läs även: 
De vann Residence Stora Formpris 2015
20 nya kollektioner på Ikea 2016
Vimmel: Residence Stora Formpris 2015

]]>
http://www.residencemagazine.se/alla-bilder-fran-roda-mattan/feed/ 0
De vann Residence Stora Formpris 2015 http://www.residencemagazine.se/har-ar-2015-ars-vinnare-av-residence-stora-formpris/ http://www.residencemagazine.se/har-ar-2015-ars-vinnare-av-residence-stora-formpris/#comments Wed, 18 Nov 2015 18:12:01 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8553 Tillställningen går av stapeln i Gamla Riksarkivets anrika lokaler på Riddarholmen. Residences chefredaktör Hanna Nova Beatrice är konferencier för kvällen och kommer dela ut pris i följande 11 kategorier: Årets samarbete, Årets matta, Årets belysning, Årets möbel, Årets konsthantverk, Årets nykomling, Årets inredare, Årets producent, Årets arkitekt, Årets Lauritz Icon Award, Årets designer.

ÅRETS SAMARBETE: Monica Förster och Zanat

Residence Stora Formpris Årets samarbete Monica Förster

Monica Förster i samarbete med Zenat.

Juryns motivering:
»Sällsam möbelpoesi uppstår när svenska formgivare inbjuds till ett möte med ett bosniskt familjeföretag. Det är säreget stiligt och smått suveränt när dekorlustan i ett 100-årigt träsnideri myllrar över nutidslinjer.«

 

ÅRETS MATTA: Horizon av Mattias Stenberg för Asplund

MattiasStenbergAsplundHorizon

Mattias Stenberg och mattan Horizon för Asplund.

Juryns motivering:
»Vart ska du? Mot horisonten! Blickar och tankar dras till sköna oändliga perspektiv. Fem mattor och väggbonader som är svindlande i material och idé.«

 

ÅRETS BELYSNING: W153 Île av Inga Sempé för Wästberg

Residence Stora Formpris Årets Belysning Foto (t.v) Marion Leflour

Vinnarna av årets belysning 2015. Foto: (t.v) Marion Leflour

Juryns motivering:
»Som en korsning mellan en fjäril och ett drinkparaply är denna lampa en delikat belysningsfigurin med hatten på magnetiskt svaj.«

 

ÅRETS MÖBEL: Stolen Madonna av David Ericsson för Gärsnäs

Residence Stora Formpris Årets Möbel David Ericsson

David Ericsson och Årets möbel 2015: Madonna

Juryns motivering:
»En möbel som är en sittbar balansakt av trä, lika lätt som stark, byggd med full koll på spänst och styrka. Dessutom en hyllning till danske mästaren Hans Wegners 100-års jubileum.«

 

ÅRETS KONSTHANTVERKARE: Hilda Hellström

Residence Stora Formpris Årets Konsthantverkare Hilda Hellström Foto Peter Claesson och Åsmund Sollihøgda.

Hilda Hellström 2015 års vinnare av Årets konsthantverkare på Residence Stora Formpris. Foto: (från vänster) Peter Claesson och Åsmund Sollihøgda.

Juryns motivering:
»Hennes konst uppstår i friktionen mellan naturen och det konstgjorda, mellan känslan och forskningen, mellan klippan och 3D-printern. Verk som förvandlar jordskorpans berättelser till gåtfull kalejdoskopisk skönhet.«

 

ÅRETS NYKOMLING: John Astbury

Residence Stora Formpris Årets nykomling

Årets nykomling på Residence Stora Formpris: John Astbury.

Juryns motivering:
»Hans föremål leker med oss. En spegel som speglar sig själv eller en lampa som inte vill bestämma sig. En minimalistisk klurighet som ger våra hem ett behövligt drag av Alice i Underlandet. «

 

ÅRETS INREDARE: Daniel Östman

Residence Stora Formpris Årets Designer Daniel Östman Foto (t.h) Erik Lefvander

Daniel Östman är den första vinnaren i kategorin: Årets inredare. Foto (t.h): Erik Lefvander

Juryns motivering:
»Hans spektakulära inredningar, med smak för det modernt överdådiga, har gjort honom till ett hett eftertraktat namn bland privatkunder och företag. Han omdefinierar landet lagom till förmån för scenografisk surrealism och internationell lyx.«

 

ÅRETS PRODUCENT: Ikea

RSF Årets Producent Ikea Marcus Engman

Årets producent på Residence Stora Formpris: Ikea. Till väsnter: Marcus Engman.

Juryns motivering:
»Är man störst måste man vara klok – och nyfiken. Det stora möbelvaruhusets välskräddade vanlighet kryddas nu med överraskningar som både spetsar och lyfter företaget in i finrummet med såväl designprat som miljötänk.«

 

ÅRETS ARKITEKT: Tham & Videgård Arkitekter

Residence Stora Formpris Årets Arkitekt Foto (t.h) Åke E-Son Lindman

Årets Arkitekt 2015: Tham & Videgård Arkitekter. Martin Videgård (t.v) och Bolle Tham (t.v). Foto (t.h): Åke E-Son Lindman

Juryns motivering:
»Deras nyfikna drivna arkitektur håller det arkitektoniska Sverige i framkant. Prestigeuppdragen haglar och deras privatvillor förenar wow-effekt med attityd och skandinavisk tradition.«

 

ÅRETS LAURITZ ICON AWARD: Ferdinand av Åke Axelsson för Gärsnäs

Årets Lauritz Icon Awards Åke Axelsson Ferdinand

Årets Lauritz Icon: Ferdinand av Åke Axelsson för Gärsnäs.

Juryns motivering:
»Med karmstolen Ferdinand har Åke Axelsson kombinerat tradition och nytänkande – och skapat en möbelklassiker som sannolikt blir en eftertraktad ikon på auktioner i framtiden. Som en sann funktionalist låter han konstruktionen illustrera den hantverksskicklighet som sammanfogar de gedigna materialen och gör sittandet till en konstart.«

 

ÅRETS DESIGNER: Note Design Studio

Residence Stora Formpris Årets Designer Note Design Studio Foto Simon Larsson

Årets designer 2015: Note Design Studio. Från vänster: Johannes Carlström, Sanna Wåhlin, Daniel Heckscher, Alexis Holmqvist, Cristiano Pigazzini, Charlotte Ackemar och Kristoffer Fagerström. Foto: Simon Larsson.

Juryns motivering:
»Studion är designsveriges vitaminpiller i allt från möbler till processer. De sätter fyr på samarbeten med en gränsöverskridande attityd i grafisk form, inredning, produktdesign och art direction för företag i behov av nytänkande.«

Läs mer:
Ny utmärkelse på Residence Stora Formpris 2015
Så gick det för sen för Årets arkitekt 2014

]]>
http://www.residencemagazine.se/har-ar-2015-ars-vinnare-av-residence-stora-formpris/feed/ 0
10 år i bilder – Årets designer på Residence Stora Formpris http://www.residencemagazine.se/10-ar-i-bilder-arets-designer-pa-residence-stora-formpris/ http://www.residencemagazine.se/10-ar-i-bilder-arets-designer-pa-residence-stora-formpris/#comments Wed, 18 Nov 2015 14:12:42 +0000 http://www.residencemagazine.se/?p=8441 I kväll går äntligen Residence Stora Formpris av stapeln. Priset består av en rad spännande kategorier och en av dem är Årets designer. Vem det är som tar hem denna kategori i år återstår att se. Tills dess: ta tillfället i akt och grotta ned dig i lite designhistoria och ta del av alla vinnare i kategorin sedan 2005 då Residence Stora Formpris instiftades.

2014 – Anna von Schewen.

2013 – Luca Nichetto.

2012 – Front.

2011 – Broberg & Ridderstråle.

2010 – Anna Kraitz.

 

2009 – Front.

2008 – Jens Fager.

2007 – Fredrik Mattson.

2006 – Monica Förster.

2005 – Claesson Koivisto Rune.

]]>
http://www.residencemagazine.se/10-ar-i-bilder-arets-designer-pa-residence-stora-formpris/feed/ 0