Residence Svenskt inredningsmagasin med fantastiska hem, massor av inspiration och seriös läsning. 2017-08-23T19:00:15Z http://www.residencemagazine.se/feed/atom/ WordPress Ida Gustafsson <![CDATA[Han är årets vinnare av designpriset Formex Nova 2017]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37794 2017-08-23T13:45:08Z 2017-08-23T19:00:15Z I samband med inredningsmässan Formex delas utmärkelsen Formex Nova ut till en ung formgivare. Årets jury har tilldelat utmärkelsen till industridesignern Qian Jiang med motiveringen:

”Qian Jiang är industridesigner – poetisk och funktionell på samma gång. Han behärskar designerns hela verktygslåda men begränsas aldrig av den. Hans produkter visar inte bara en tydlig formmedvetenhet och kontrollerad lekfullhet utan är samtidigt snillrika i sin uppbyggnad”. 

Qian Jiang som är 31 år föddes i Kina och har efter sin kandidatexamen i industridesign vid Jiangnan University jobbat som industridesigner på byråer i Shanghai. Sedan 2011 har han haft sin bas i Sverige då han läste sin master i industridesign på Lunds Universitet. Han har sedan dess även jobbat i Köpenhamn på Nicolai Wiig Hansen Studio och Normann Copenhagen. För två år sedan öppnade han sin egen studio Dejawu som har fokus på design och vardagsföremål, se bilder här nedan.

– Design för mig är som att skriva dagbok, den hänför sig till mina minnen av människor och kära stunder. På sätt och vis är mitt arbete väldigt personligt. Slutresultatet är som att skapa en behållare för minnet; att dokumentera det jag upplevt och fortsätta utforska hur man förvandlar dessa erfarenheter till objekt som man kan relatera till. Denna tankegång ger mig kontinuerlig kraft. Inspirationen kommer från minnen och upplevelser i vardagen, i synnerhet glada och dyrbara barndomsminnen, berättar Qian Jiang i ett pressmeddelande.

 

I vinsten ingår bland annat en sponsrad aktivitet till ett värde av 50 000 kronor.

Formex Nova priset instiftades 2011 för att främja unga och relativt oetablerade formgivare som är verksamma i Norden.

Årets jury består av Lotta Lewenhaupt, journalist och författare, Kerstin Wickman, professor i designhistoria, Ewa Kumlin, vd Svensk Form och Anders Färdig, grundare av och vd på Design House Stockholm. Gästjurymedlem för i år 2017 är Mattias Stenberg, designer.

Läs också:

Årets formgivare utsedd: Han får Formex designpris 2016

Se succéutställningen med Årets designer på ArkDes!

De ställer ut på Formex Young Designers 2017

Artikeln publicerades först på Femina.

]]>
0
Imke Janoschek <![CDATA[Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37698 2017-08-23T05:29:56Z 2017-08-23T05:28:36Z

Poolen är 1,60 djup på sitt grundaste ställe. »Många tyckte att det var för djupt, för att ’man bara vill stå i en pool’. Men jag vill kunna simma«,säger Daniel.

Paret Hummel är den sortens människor som får saker och ting gjorda. Medan vi andra planerar, drömmer oss bort och ritar upp det ena luftslottet efter det andra blir det i Huset Hummel åka av.

Både Joanna och Daniel har eller har haft vd-positioner och har tydliga visioner kring vad de vill och inte vill. Så när Joanna, 41 år, insåg att hon hade semestrat klart på andra folks lantställen och behövde ett eget för att underhålla parets fyra barn på somrarna så gick det undan.
»Det började med att jag såg ett Facebookinlägg om att en lanthandel på norra Gotland skulle säljas.«

De sociala rummen i huset tar in brottet 
och havet, här är glasväggarna stora och öppningsbara med en sömlös övergång till det stora betongdäcket utomhus med matplats, pool och solhäng.

Daniel och Joanna chillar på uteplatsen tillsammans med mellandottern.

Två dagar senare satt hon och maken i bilen och åkte förbi samma lanthandel.

»Egentligen var Gotland inget måste. Det kunde blivit Skåne, Österlen, västkusten eller till och med Åre. Men ett lantställe skulle fram.«

Fast just denna lanthandel blev det inte.
»Redan när vi parkerade bilen utanför insåg jag att det var helt fel hus för oss. Jag hade behövt göra om allt. Fastän jag redan hade inrett hela stället klart i huvudet med moodboard och allt gick det lika fort att släppa det. Daniel var lite försiktig och vågade knappt fråga mig efter att vi hade sett huset, han trodde att jag skulle vara jättebesviken.«

Daniel ringde vännen och tillika Bungenäs-entreprenören Joachim Kuylenstierna, som 2007 hade köpt 160 hektar militärmark i det nedlagda kalkbrottet vid Bungenäs, som nu bebyggts med hittills 20 hus.

Kalkbrottet bjuder på ett dramatiskt landskap med oändliga möjligheter till lek för barnen. »Barnen cyklar runt på hela området och hittar gamla bunkrar och glider runt på stenbrottet med en flotte och berättar spökhistorier.«

 »Han visste att vi skulle titta på lanthandeln och sa redan innan, ’men kolla på den och ring mig sedan’. Han förstod ju direkt att det inte var rätt hus för oss. Sedan föreslog han att vi skulle åka förbi Bungenäs. Och redan när vi hade parkerat bilen, mitt i värsta ovädret dessutom, och började gå ner mot kalkbrottet kände jag att nu händer det, nu hittar vi huset.«

Det tog bara två veckor och så hade paret köpt en tomt och börjat rita på ett hus tillsammans med Joel Phersson från Skälsö Arkitekter, som är arkitektkontoret som tagit fram en detaljplan för hela Bungenäsområdet.

»Det var intressant att jobba med en beställare som hade så pass tydliga visioner kring hur huset ska se ut, det är inte så vanligt«, säger Joel.

De gamla kalkugnarna har blivit Bungenäs mest kända silhuett. I områdets hjärta finns en krog, en utställningshall och en liten lanthandel.

Det första ritade förslaget som han kom med fick inget gehör alls hos Hummels.
»Joel ringde och frågade om vi ville ändra några detaljer, men vi ville ändra allt egentligen«, skrattar Daniel.

Förslag nummer två blev sedan så exakt överensstämmande att spaden kunde sättas i jorden omgående.
»I en process där mycket handlar om valmöjligheter så tycker jag besluten vi tog gick snabbt och blev de rätta direkt. Oavsett beställare så handlar det om en balans – ibland testar man något helt annat än det givna – antingen blir det succé eller tvärtom. Men det är så man kommer framåt i arbetet«, säger Joel.

Att få till den öppna spisen tog några vändor. Insatsen hittade Daniel efter mycket research i Italien.

I sovrummet dominerar 
textilier från Linum. 
Takarmatur 
Vertigo Bird.

Tomten är kuperad i två nivåer, en lägre del med södersol i den glesa tallskogen och en högre belägen del som överblickar det dramatiska stenbrottet, havet i väst och kvällssolen. Utmaningen blev att ta tillvara båda dessa platser – och att få huset att smälta in utan att förlora de givna kvaliteterna på tomten.

»Vi ville ha ett kök med nära access till trädgården, flera sovrum på samma plan, inga trösklar, en pool som det är lätt att hålla uppsikt över från huset och två badrum«, säger Daniel.

Soffa, Hay, rotting-
fåtöljer, Sika, soffbord, Hay, matta, Kasthall i samarbete med Linum, 
gardiner Linum.

Matsalen intill barköket med matbord och bänk från No Early birds och stolar från Inga Sempé 
för Gärsnäs.

Det löste Skälsö Arkitekter med ett hus som klättrar i slänten, i två nivåer, inspirerat utifrån tomten.

»Den övre nivån med de sociala rummen tar in brottet och havet, här är glasväggarna stora och öppningsbara, en sömlös övergång till det stora betongdäcket utomhus med matplats, pool och solhäng. Den lägre nivån är den privata. Här sluter sig byggnaden och skapar samtidigt en skyddad gård där solen värmer blåsiga dagar«, säger Joel.

Poolen blev det en del diskussioner kring, inte minst för att den blev en stor post i budgeten.

»Även om poolen står för en stor del av budgeten så är det värt det. Det är poolen som gör vårt liv så oerhört mycket enklare. När man har fyra barn och alla ska utfodras med frukost är poolen chansen till att få äta sin egen macka när ungarna är klara med sitt. För då vill de gå iväg. Och om de kan slänga sig i poolen på tomten får vi till och med tid att läsa tidningen.«

Daniels poolvision var tydlig.

»Jag har alltid drömt om en pool i betong, med mörk botten. Sedan var det väldigt många människor som tyckte att de kunde allt om pool som hade en massa åsikter kring hur poolen skulle se ut, men jag höll fast vid mitt och det är jag väldigt glad för.«

Joanna hade en i det närmaste fix idé kring golven. Hummels bor till vardags i ett fantastiskt 60-talshus på Värmdö på 400 kvadratmeter, som kräver sitt när det gäller golvvård i och med att det ligger en ljus ullmatta på nästan alla dessa kvadratmeter.

»På Bungenäs var vi inne på ett helt underhållsfritt boende. Så jag ville ha betonggolv i samtliga utrymmen. Jag tycker också att det är viktigt med en sammanhållen materialkänsla«, säger Joanna.

»Vi ville inte att huset skulle vara för fint. Det ska vara lite ruff och extremt lättskött. Hemma är man livrädd att någon ska spilla. På ett betonggolv kan man hälla ut en hink rödvin, det är helt okej«, säger Daniel nöjd.

Efter första sommaren i huset är familjen så betagen i det skötselfria livet att de nu vill sälja huset på Värmdö och flytta till en lägenhet i stan.
»Jag har verkligen insett att för många saker och för mycket utrymme tynger en. I Bungenäs-huset har vi bara saker som behövs. Vi har inte tagit dit en enda gammal pryl utan inrett huset helt från scratch. Varje tallrik behövs.«

På Bungenäs får man varken odla en gräsmatta eller anlägga trädgårdsland. Omgivningen är således helt kravlös. »Det blir inga måsten över huvud taget här«, säger Daniel.

Det lite speciella livet i kalkstensbrottet, där bilarna parkeras vid ingången till detsamma och där man sedan cyklar runt i den mycket speciella naturen runt det gamla brottet, har båda omfamnat helt.
»Vi semestrar i huset året om, även på hösten och på våren. På sommaren är det verkligen ett Bullerbyparadis för barnen som cyklar till kompisar, köper glass på konto i kiosken och bygger koja i det nedlagda kalkbrottet.«

»Första året var jag utanför Bungenäs två gånger. Jag kom på mig att jag började undra vilket som var den riktiga världen, den inne i kalkbrottet eller den utanför«, skrattar Joanna.
Sättet att inreda i sommarhuset med lugna naturfärger och en enhetlig färgskala har börjat färga av sig på planerna för nästa boende.

»Jag har märkt att jag blir mycket lugnare när jag är i en miljö utan mönster och för många intryck. Så i nästa boende kommer jag definitivt att köra samma stil. Man kan säga att jag har moodboarden klar redan. Nu behövs bara en lägenhet.«
Det kommer nog inte att dröja alltför länge.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Joanna och Daniel Hummel

Ålder: Joanna är 41 och Daniel är 46 år.
Gör: Joanna är från och med hösten 
2017 vd för hår- och skönhetskedjan Lyko. 
Hon har tidigare jobbat på Kicks som CFO. Daniel har jobbat på Swedbank och som vd på fastighetsbolaget Fastator. Bor tillsammans med fyra barn i villa i Saltsjöbaden och sommarboende på Bungenäs.

Läs också:

Hemma i designern Annaleenas egenritade hus på Ekerö

Kika in i arkitektparets moderna drömvilla i Dalarna

Arkitektritad villa med utsikt mot Mälaren

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Mikaela Råberg <![CDATA[Tjuvkika på Ikeas samarbete med Hay – här är alla produkter]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37782 2017-08-22T14:28:32Z 2017-08-22T13:34:40Z Ikeas samarbete med det danska designföretaget Hay avslöjades i juni i fjol och nu äntligen börjar det dra ihop sig för kollektionsläpp.

Den 6 oktober 2017 har Ypperlig premiär i varuhusen och kollektionen kommer innehålla allt från större möbler för vardagsrum och matrum, till mindre inredningsdetaljer, bruksföremål och inte minst – uppdaterade versioner av den blå Ikea-kassen, som varit en av Ypperligs största snackisar.

Kollektionen ska finnas i varuhusen under en längre tid och lagren kommer fyllas på efter hand, så det finns ingen anledning att hänga på låset. Även om det kanske är svårt att låta bli.

Här är samtliga produkter ur Ikeas och Hays kollektion Ypperlig:

1. Stapelbar fåtölj, 699 kronor samt 899 kronor

2. Karmstol i förstärkt plast, 595 kronor/styck samt 795 kronor

3. Kasse, 15 kronor/styck

4. Hylla i massiv björk, lackat stål och klarlackad massiv björk, 995 kronor/styck

5. Förvaringsback med lock, 59 kronor, 39 kronor, samt 49 kronor

6. 3-sitsbäddsoffa med bäddmadrass, 5 995 kronor

7. Soffbord i lackat stål och massiv björk, 399 kronor

8. Smidig vägghylla i klarlackad massiv björk, 149 kronor

9. Satsbord i massiv bok, 599 kronor/set om 3

10. 2-sitssoffa, 5 995 kronor

11. 2-sitssoffa med vid sittvinkel, 2 995 kronor

12. Handmålad vas i stengods, 249 kronor samt 179 kronor

13. Spegel i lackat stål, 199 kronor, 119 kronor samt 149 kronor

14. Antinopp-behandlad pläd, 89 kronor/styck

15. Pappersservetter 30-pack, 15 kronor/styck

16. Ljushållare i lackat aluminium, 39 kronor/styck

17. Svartvitt kuddfodral, 49 kronor/styck

18. Rosa kuddfodral med prickar, 49 kronor/styck

19. Vinrött kuddfodral med ränder, 49 kronor/styck

20. Mörkrött kuddfodral med prickar, 49 kronor/styck

21. Mörkblått kuddfodral med ränder, 49 kronor/styck

22. Mörkblått kuddfodral med prickar, 49 kronor/styck

23. Ljusgrönt kuddfodral med prickar, 49 kronor/styck

24. Grönt kuddfodral med prickar, 49 kronor/styck

25. Blått kuddfodral med prickar, 49 kronor/styck

26. Golvlampa och bordslampa med LED, 549 kronor samt 449 kronor

27. Rutig bricka, 29 kronor, mörkröd bricka, 79 kronor, mörkblå bricka, 39 kronor och avlång bricka med rutmönster, 49 kronor

28. Pall i massiv bok, 249 kronor

29. Tidningshylla i lackat stål, 159 kronor

30. Värmeljushållare, 69 kronor/3 stycken

31. Matbord i massivt trä och stål, 1 995 kronor

32. Bänk i massiv bok, 399 kronor

33. Skrivbordsset, 99 kronor

34. Ljusstake med plats för tre värmeljus, 69 kronor

Ypperlig kommer finnas i varuhusen från den 6 oktober 2017.

Foto: Ikea

Läs också:

13 snygga favoriter ur nya Ikea-katalogen

12 favoriter från Ikeas höstkollektion

5 snygga sätt att uppdatera dina Ikea-möbler

Gilla Residence på Facebook

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Hanna Wendelbo lanserar tapetkollektion – se bilderna]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37766 2017-08-22T09:48:24Z 2017-08-22T09:46:42Z Hanna Wendelbo är formgivare med specialkompetens inom mönsterdesign och har under ett decennium lett det kreativa arbetet på Sandberg Tyg & Tapeter.

Nu har hon signerat sin första kollektion för Midbec under namnet Blomstermåla.

Kollektionen har hämtat inspiration från klassiska mönsterbilder samt trädgårdens blommor och mönstren går runt som årstidernas cykler.

– Att plocka in naturen som omger oss året runt är alltid en härlig känsla, det kan vara vårens
första snödroppar i en liten glasvas på bordet eller en stormönstrad sommartapet som fullkomligen tar över vardagsrummet, säger Hanna Wendelbo.

Blomstermåla består av 8 mönster, 33 artiklar och kostar från 599 kronor per rulle.

Se alla bilder här:

Läs också:

Hanna Wendelbo: Tapettrender vi kommer att se mer av

Se stjärninredaren Ilse Crawfords nya tapeter

Joy designdebuterade vid 94 – nu lanseras ny kollektion

Gilla Residence på Facebook

]]>
0
Residence redaktion <![CDATA[Kika in i Carl Eldhs magiska ateljé – en lantlig oas mitt stan]]> http://www.residencemagazine.se/?p=24509 2017-08-22T13:36:04Z 2017-08-22T09:01:53Z Det doftar tjära och rosor vid Carl Eldhs ateljé. Bara några steg från trafikbruset vid Norrtull ligger det lilla ateljémuseet, inbäddat i Bellevueparkens grönska. Det är en lantlig oas med August Strindberg i brons, nonchalant lutandes mot en skärgårdsklippa, en av Eldhs kända skulpturer.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Bland klippor, buskar och dammar ligger ateljén som ritades av Ragnar Östberg och uppfördes 1918–19. Här inne öppnar sig en gåtfull värld av gipsstoder, statyer och skisser i ett underbart ljus genom höga fönster. Det mesta står som det gjorde för drygt 60 år sedan. Carl Eldh (1873–1954) var en av de stora svenska skulptörerna under 1900-talets första hälft.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Residence fotograferade i Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevueparken vid Roslagstull i Stockholm. Huset som ritades av Ragnar Östberg, uppfördes 1919 och Carl Eldh använde det som ateljé och ibland som bostad fram till sin död 1954.

Porslin Tsé är ett sam- arbete mellan Pili Wu på Han Gallery i Taipei, Taiwan och danska Lyngby Porcelain, ljusstake, 599:-, tekopp med lock, 529:- båda i oglaserat porslin, Lyngby Porcelain. Till höger: Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Porslin Tsé är ett samarbete mellan Pili Wu på Han Gallery i Taipei, Taiwan och danska
Lyngby Porcelain, ljusstake, 599:-, tekopp med lock, 529:- båda i oglaserat porslin, Lyngby Porcelain.

Till höger: Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Stol Spade chair av Faye Toogood, i svartblå betsad ask, 3 800:-, Please wait to be seated. Minivariant Baby L av fåtöljen Utrecht av Gerrit Rietveld, 14 820:-, Nordiska galleriet.

Hans skulptur Ungdom står i många stadsparker och de hjälteladdade tolkningarna av Engelbrekt, Branting och Linné har präglat generationer. Men det är ljuset och detaljerna som fascinerar mest: modellen till Ett minne, den snabba synen av en kvinnas spöklika ansikte i Paris 1901 eller »rotundan«, ett trivsamt runt rum med dagbädd, askfat, kompisarnas tavlor och vardagligt småkrafs. Dottern Brita öppnade ateljén som museum i Stockholm på 60-talet och drev det själv i 30 år.

Museet är öppet torsdagar till söndagar under september och oktober.

Fåtölj PJ-SI-29-A av Pierre Jeanneret gjord i teak och rotting för byggnaderna i Chandigarh stad i norra Indien. Byggnaderna planerades av Le Corbusier och kusinen Pierre Jeanneret ledde teamet bakom uppförandet av de flesta byggnaderna. 100 000:-, Galerie maison première. Vaser i mässing Boule av Olivia Herms, liten 1 098:-, stor 1 798:-, Skultuna.

Fåtölj PJ-SI-29-A av Pierre Jeanneret gjord i teak och rotting för byggnaderna i Chandigarh stad i norra Indien. Byggnaderna planerades av Le Corbusier och kusinen Pierre Jeanneret ledde teamet bakom uppförandet av de flesta byggnaderna. 100 000:-, Galerie maison première. Vaser i mässing Boule av Olivia Herms, liten 1 098:-, stor 1 798:-, Skultuna.

Vaser av Carl Harry Stålhane, pris från 2 500:-, Sjöström antik. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Vaser av Carl Harry Stålhane, pris från 2 500:-, Sjöström antik. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Soffa Lustgården, formgiven av Kerstin Hörlin-Holmquist för NK 1958, 145 000:-, Sjöström antik. Lampa ExtracT av Michael Anastassiades, 5 188:-, Flos. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Soffa Lustgården, formgiven av Kerstin Hörlin-Holmquist för NK 1958, 145 000:-, Sjöström antik. Lampa ExtracT av Michael Anastassiades, 5 188:-, Flos. Skulpturer Carl Eldhs ateljémuseum.

Objekt Veckla i stengods med carraraglasyr från 1950, formgivna av Stig Lindberg för Gustavsberg. Från 1 500:-, Sjöström antik. Staty Ungdom från 1911, Carl Eldhs ateljémuseum.

Objekt Veckla i stengods med carraraglasyr från 1950, formgivna av Stig Lindberg för Gustavsberg. Från 1 500:-, Sjöström antik. Staty Ungdom från 1911, Carl Eldhs ateljémuseum.

Vas Unwant av sammanfogade återvunna glasburkar, formgiven av Finn Ahlgren, 18 000:-, Crooked concept.

Vas Unwant av sammanfogade återvunna glasburkar, formgiven av Finn Ahlgren, 18 000:-, Crooked concept.

Stol La Pipe med sits i borstad nubuck och ben i mässing, 6 625:-, ingår i Non-iconic collection av Ida Linea Hildebrand för Friends & founders. Staty Carl Eldhs ateljémuseum.

Stol La Pipe med sits i borstad nubuck och ben i mässing, 6 625:-, ingår i Non-iconic collection av Ida Linea Hildebrand för Friends & founders. Staty Carl Eldhs ateljémuseum.

För mer info se eldhsatelje.se.

Text: Petter Eklund

Foto: Charlie Drevstam

Styling: Cecilia Tivar

Läs mer:

Kika in i Tove Janssons fantastiska studio i Helsingfors

Mörka toner hemma hos Lotta Agaton – se alla bilder här

Exklusiva bilder från ikonen Alvar Aaltos hem i Helsingfors

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Anaïs González Cruz <![CDATA[Ikeas nya reklam är full av ljud som ger oss himmelsk gåshud]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37761 2017-08-22T08:03:05Z 2017-08-22T08:02:40Z Ikea dyker nu rätt ner i ASMR:s skruvade värld med sin senaste reklamvideo Oddly Ikea.

ASMR (avkopplande ljudstimuli från olika föremål) är omåttligt populärt på Youtube och i den nya reklamen har möbeljätten spelat in särskilt tillfredsställande ljud från diverse produkter inom sortimentet.

Reklamen riktar sig till den amerikanska marknaden i samband med höstens skolstart och inflytt till universitetens elevhem.

Läs också:

Pirrar det i kroppen av märkliga ljud? Då ska du testa ASMR!

Sommarens hetaste debatt: Hålen i Ikeas påslakan

Smygkika på Ikeas nya kollektion med succédesignern

Gilla Residence på Facebook

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[8 sätt att framhäva dina tavlor – som inte inkluderar en tavelvägg]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37757 2017-08-21T12:57:28Z 2017-08-21T12:57:28Z Det är detaljerna som gör ett hem och att inreda med tavlor kan verkligen skapa skillnad för ett helt rum.

Men innan du hamrar upp den första spiken till en klassisk tavelvägg kan du låta dig inspireras av de här fina sätten att framhäva tavlorna på.

1. På köksbänken

Foto: Johan Spinnell Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Att samla konst på köksbänken ser vi inte särskilt ofta, vilket är synd. För det är ju så snyggt.

Placera tavlorna direkt på bänken så slipper du både borr, skruv och vattenpass.

2. På golvet

Foto: Alen Cordic Styling: By Bon Interior för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar / Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för Notar/mäklare: Michel Kara

Vill du undvika att göra hål i väggen fungerar det fint att ställa stora tavlor på golvet.

Ju högre höjd på ramen desto mäktigare resultat.

3. På öppna hyllplan

Foto: Anders Bergstedt Styling: Stil & Rum för Alvhem/mäklare: Sara Wibréus

Öppna hyllplan fungerar inte enbart som förvaring, utan är ett utmärkt ställe att ställa sina tavlor på display.

Kombinera gärna lutande tavlorna i olika storlekar med vägghängd konst i olika nivåer för ett mer dynamiskt intryck.

4. I fönstret

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Angelica Rydström för Bo Sthlm/Cecilia Heikkilä

Små ramar eller konstverk är ett enkelt sätt att förgylla fönsterbrädan.

Kombinera med dina finaste inredningsaccessoarer, tjusig belysning och gröna växter i snygga krukor.

5. På skrivbordet

Foto: Johan Spinnell Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Skapa en inspirerande arbetshörna med konst som stimulerar sinnet.

Inred med flera tavlor och låt dem överlappa varandra en aning, det skapar ett charmigt och nonchalant uttryck.

6. På skåpet

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Oavsett om det är lågt, högt, öppet eller stängt så är en tavla placerad ovanpå skåpet ett fint tillskott i inredningen.

Det här knepet fungerar självklart lika bra på en byrå eller bänk.

7. På öppna spisen

Foto: Johan Spinnell Styling: Lindholm för Historiska hem/mäklare: Katarina Ljung

Låt inte ytan ovanför den öppna spisen förbli outnyttjad. Finast är att kombinera stående tavlor och färska snittblommor med enstaka prydnadsföremål och stämningsfull belysning.

8. I bokhyllan

Foto: Ikea

Frigör plats i den klassiska bokhyllan – antingen genom att flytta böckerna eller arrangera om och ta bort ett hyllplan – och ställ höga tavlor i luckorna.

Det här är ett smart och snyggt sätt att lätta upp bokhyllan på, utan vidare stor ansträngning.

Läs också:

Fixa den perfekta tavelväggen – Hanna Wessmans 4 bästa tips

8 prisvärda konstverk att pryda väggarna med i höst

Guide: 6 butiker med snygga motiv till dina väggar

Gilla Residence på Facebook

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[De ställer ut på Formex Young Designers 2017]]> http://www.residencemagazine.se/?p=34675 2017-08-22T08:05:37Z 2017-08-21T08:52:13Z Mässan, som går av stapeln 23-26 augusti 2017, presenterar det främsta inom design och inredning – och en hel del nyheter presenteras från både små och stora formgivare.

I höst deltar 21 nya talanger på Young Designers – Formex plattform för unga, oetablerade kreatörer och i årets upplaga har formgivarna inspirerats av kontrasten mellan form och material, mötet mellan kulturer och verktygen i hantverksprocessen.

Ladan Alipour, Camila Galdamez Garcia och Petra Landfors bildar tillsammans Moaré – design inspirerad av tre olika kulturer, stilar och erfarenheter som tillsammans skapar något nytt.

De har en bakgrund inom förpackningsdesign och inspireras av hantverkstraditioner från olika delar av världen. På Formex ställer de ut sin senaste kollektion tillverkad i washable paper – vaxat papper som tål väta.

– Vi inspireras av olika kulturer men försöker att göra en modern tolkning som gärna får utgå från papper och förpackningstekniker. Hållbarhet både för miljön och socialt är något vi aktivt arbetar med i vår design. Varje exemplar i vår kollektion är unik eftersom vi färgar dem med växtfärg.

Här är listan över Young Designers som ställer ut på Formex hösten 2017:

Aeand studio 
Sara Storm
E.Leijon
Imiform
Studio Joanna Günther
Annike Laigo
M Sahlberg Jewelry
Maria Sköldin
Matagofie
Matilda Svensson
Moaré
Moitoydesign
Mutant
Saga Melina
Sloydlab
Swart
Tooche
Ulrika Lavér
Whispers echo
Wintherland
Älvis

Läs också:

De inreder Formex trendrestaurang 2017 – i vårens 3 stora trender

Arne Jacobsens designhotell förnyas – se bilderna

De ställde ut på Formex Young Designers 2016

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Ida Gustafsson <![CDATA[Spana in Carin Westers första kollektion för Åhléns]]> http://www.residencemagazine.se/?p=33867 2017-08-21T07:35:14Z 2017-08-21T06:33:35Z Åhléns kommer i höst att ha den fösta kollektionen med Carin Wester. Den som handlat Carin Wester tidigare kommer känna igen hennes tydliga signaturplagg och kollektionen innehåller även vardagsplagg och accessoarer som väskor, scarfsar och kepsar.

– I augusti kommer herrinspirerade plagg och en urban känsla i blått, svart och gult. Senare på säsongen kommer en mjukare, mer feminin kollektionsdel med romantiska prints, festplagg och en palett som går i rött och rosa, säger Carin Wester, grundare av Carin Wester i ett pressmeddelande.

 

Marinblå kappa i ull och polyester, stl 34-46, 999 kronor

Vadderad bomberjacka i mörkblå sammet, 999 kronor.

Stickad klänning med volangärm i voskos och nylon, stl XS-L, 599 kronor.

Tunn lång svart kappa i viskos och polyester, stl 36-44, 999 kronor.

Kappa i oversizemodell i ull och polyester, stl 36-44, 1299 kronor.

Kappa i oversizemodell i ull och polyester, stl 34-44, 1299 kronor.

Stickad tröja i nylon/akryl/ull/mohair/polyester, stl XS-L, 399 kronor.

Lång svart kofta i nylon/akryl/ull/mohair/polyester, stl XS-L, 599 kronor.

Skjortklänning i viskos med v-ringad hals och utsvängda ärmar, stl 34-44, 599 kronor.

Det var i slutet av 2016 som Åhléns förvärvade modevarumärket Carin Wester och detta är alltså den första kollektionen som lanseras från det exklusiva samarbetet.

Plaggen och accessoarerna börjar säljas i början på augusti på samtliga Åhléns-varuhus samt online.

Läs också:

Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman

Spana in modexperternas inspirerande dukningar för Mateus

Kika in i modebloggaren Kenzas lägenhet

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook

 

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Designhotellet At Six öppnar takbar med panoramautsikt]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37682 2017-08-18T12:24:38Z 2017-08-18T12:23:41Z At Six och Hobo öppnade 23 mars 2017 på Brunkebergstorg i centrala Stockholm och har redan blivit en favorit bland stockholmarna.

Nu smygöppnar nästa del av Urban Escapes taklandskap högt ovanför Brunkebergstorg i Stockholm city – där ett nytt kvarter växer fram mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg.

Med en ny bro kan stockholmare och besökare röra sig över taken. Det nya takområdet står klart 2018 men redan nu lanseras en pop-up-version: en ny restaurang-, bar- och kulturupplevelse med 360-grader panoramautsikt mitt i city.

Pop-up-verksamheten i regi av hotellen At Six och Hobo går under namnet Tjugodagar och består av 20 varierande och inspirerande events under sju helger från 18 augusti till 30 september – med allt från livespelningar till internationella dj-bokningar, matupplevelser från hela världen och utomhusbio med Mälarens inlopp.

– Hotellens olika men till varandra kompletterande koncept kretsar kring sociala och stimulerande utbyten. Det är en unik möjlighet att få inviga det nya takområdet som en pop-up bland Stockholm citys takåsar. Vi ska samla så mycket input som det bara går under de kommande sju helgerna och kommer med oväntade kombinationer och aktörer höja Stockholms puls, säger Henrik Jacobsen, talesperson för Tjugodagar.

För events och kalendarium se facebook.com/tjugodagar

Läs också:

Konst- och designhotellet At Six har öppnat – spana in interiören

Nu öppnar restaurangen Tak på 1000 kvadrat – inrett av Wingårdh

Här är 15 av Stockholms bästa uteserveringar 2017

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Guide: Så väljer du rätt stenskiva till köket]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37645 2017-08-18T12:29:21Z 2017-08-18T07:15:36Z Vilka är de viktigaste faktorerna att tänka på när man ska välja stenskiva till köket?

– Det viktigaste är att du vet vad som är viktigast för dig: är det fläcktålighet, färg, värmetålighet, hållbarhet, tjocklek eller längd på skivan eller alltihop?

Foto: Bukowskis.

Om man använder köket ofta och vill satsa på ett slitstarkt och tåligt material, vad rekommenderar ni då?

– Då är det Dekton som är tåligast (produceras utifrån tekniker som används för att skapa glas, porslin och kvartsytor – innehållet är olika inorganiska mineraler som också är innehållet i vanlig granit) med Silestone därefter (kvartskomposit) och Sensa (skyddad granit) som trea.

Granitskiva. Foto: Shutterstock.

Sensa. Foto: Cosentino

Om man endast vill använda stenskivan som en avlastningsyta och är mer intresserad av att ha en vacker skiva som lyfter inredningen, vad ska man välja då?

– Dekton och Silestone funkar perfekt här med mycket olika designlösningar, de har bra egenskaper och kan vara tunnare än 20 millimeter. Granit, kalksten och marmor är mycket vackert men är inte rekommenderat i tunnare skivor och om de om det blir mycket vätskor och spill ska de ljusa grå eller vita naturstenarna också undvikas. Mörk Granit klarar mycket spill men inte för mycket syra- eventuella fläckar syns inte (graniten är mycket hårdare än kalksten och marmor

Dekton: Foto: Drommekjoekkenet.

Vilka är de vanligaste missuppfattningarna om sten som ni stöter på?

– Att det alltid är för dyrt, det finns ett otroligt stort prisspann inom våra olika naturstenar, Silestone och Dekton och spannet är brett från dyrare ytor likväl som att vi har design som ger valuta för pengarna. Sedan är kunskapen relativt låg och materialen och stensorterna blandas lätt ihop.

Silestone. Foto: Cosentino.

Vilken stenskiva är minst tålig?

– Det är de mjukaste och porösaste kalk- och sandstenarna.

Om man har en begränsad budget, vilken stenskiva är ska man satsa på?

– Vi brukar lyfta fram en vit, två grå och en svart Silestone- White Storm, Cemento Spa och Marengo samt Negro Tebas som prisvärda. Går man även ner i tjocklek till 20 millimeter på skivan så blir det billigare. Mest design för pengarna är nya färgerna Coral Clay, Nymbus, Iron Bark samt Royal Reef. De är väldigt vackra kalkstensliknande färger för den näst lägsta prisgruppen i Silestone.

Vad ser ni för sten-trender i höst?

– Vi säljer fortfarande otroligt mycket helvitt och vitt med marmorkaraktär, men den gråa trenden med kallgrått, grågrönt, gråbrunt, gråbeige säljer väldigt bra.

– Trendigast är väl brunt, så färger i brun marmor, Silestones Calypso, Iron Bark samt Dektons Kadum, Keranium är helrätt. Överhuvudtaget ser vi de mörka murriga kökens återkomst med mörka luckor ton i ton med mörka bänkskivor. Svart och mer stormönstrad exotisk marmor har också kommit tillbaka.

Foto: Henrik Nero.

Så sköter du de 3 vanligaste stensorterna

Silestone och Dekton

Klarar det mesta. Rengör med så mild rengöring som möjligt och skölj bort såparester ordentligt samt avsluta med en torr bomulls- eller fibertrasa.

Värmetålig men grytunderlägg rekommenderas för att skydda mot termochock alternativt att den lilla procent bindemedel i Silestone kan ta skada och missfärgas av riktigt heta föremål. Man bör tänka på att flisor kan slås av om den producerats med för raka kanter, som på grund av kraftiga slag kan förlora ett stycke. Man ska heller inte ska stå på ytan beroende på tjocklek samt hur väl bänkskivan är stöttad undertill.

Svart granit

Är väldigt tålig och man behöver inte göra någonting speciellt för att dagligen underhålla din bänkskiva. Man kan använda en fuktad trasa och vid behov med diskmedel som är löst med vatten.

Det finns vissa saker man behöver tänka på som mekaniska skador och värme. Du ska till exempel aldrig stå på en granitskiva då vissa utsågade smalare partier skulle kunna brytas av en människas tyngd.

Att skära direkt på granit kan ge metallmärken som inte är helt lätta att ta bort. Nötning med en panna som har något vasst under alternativt en trasa med partiklar som nöter kan skada polering eller repa.

Man bör tänka på att flisor kan slås av om den producerats med för raka kanter, som på grund av kraftiga slag kan förlora ett stycke. Det är möjligt att reparera stenen, men resultatet blir inte det samma.

Marmor och kalksten

Är otroligt vackra och omtyckta stenar men porösa och får ibland inre sprickbildning. Undvik färgade vätskor som kaffe, te, rött vin (alkohol generellt), oljor och syror som frukt (citron, apelsin) och juicer. Det bästa sättet att undvika fläckar är att rengöra bänkskivan direkt efter man har spillt någonting – ju längre stenskivan lämnas orengjord, desto större är möjligheten att det blir en fläck som är svår att tas bort.

Man skall vara mer försiktig med ljusa stenar än med mörka. Slipade stenar är också mer känsliga än polerade. Marmor kräver mest noggrannhet. Hur man ska ta bort fläckar beror mycket på typen av sten och ämnet som har orsakat fläcken.  De flesta stenproducenter har bra guider online eller medsänt vid köp som man ska ta hjälp av.

Läs också:

Så väljer du rätt bänksskiva

11 snygga sätt att inreda ett compact living-kök

7 inspirerande kök från Ikea – så kombinerar du det på olika sätt

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Mikaela Råberg <![CDATA[13 snygga favoriter ur nya Ikea-katalogen]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37641 2017-08-21T06:24:44Z 2017-08-17T11:36:03Z Den 17 augusti är det Sverigepremiär för Ikeas nya katalog och veckan efter räknas den nå en majoritet av de svenska hushållen.

Ikeas fokus 2018 ligger på vardagsrummet och mycket handlar om att strunta i konventioner, inreda för det man älskar att göra och som man vill leva.

Med hela 328 sidor kan man verkligen räkna med inredningsinspiration – och inte bara för vardagsrummet.

1. Sideboard, Stockholm, 3 995 kronor

Design: Ola Wihlborg

Vintageinspirerat och mörkt trä är en av de stora trenderna just nu, så det här skåpet i betsad massiv ask ligger helt rätt i tiden.

2. Skåp, Billy med vitrindörrar, 1 495 kronor

Design: Gillis Lundgren

Ett snyggt sätt att uppdatera Billy-hyllorna är med dörrar. Ett par med glasfront sätter prydnadsföremålen på display.

3. Väggmonterad förvaringskombination, Svalnäs,  4 390 kronor

Design: Jon Karlsson

Smart förvaring med öppna och dolda ytor. Kombinationen kan också köpas med skrivbordsdel.

4. Skåp med fack, Eket, 450 kronor/4 fack

Design: Jon Karlsson

Trendig och samtidigt klassisk färg som bryts av med underrede i ek.

5. Arbetsstol, Kullaberg, 499 kronor, förvaringslåda Ikea PS 2017, 599 kronor

Design: Sarah Fager, Gustav Carlberg

Svart är en fin kontrastfärg och den avskalade stolen passar in i de flesta rum, precis som den smidiga förvaringslådan.

6. Kök, Metod med luckorna Askersund, 22 999 kronor

Design: Ikea

Ljus ask ger köket ett öppet intryck och kan ibland skapa en varmare känsla än luckor och skåp i vitt.

7. Soffa, Färlöv, 5 995 kronor, fåtölj med plymå, Stockholm, 2 295 kronor

Design: Francis Cayouette, Nike Karlsson

Den tidlösa soffan med rundade armstöd finns i flera olika storlekar och kommer i avtagbar och tvättbar klädsel.

8. Soffa, Söderhamn, 2 995 kronor, brickbord Gladom, 149 kronor

Design: Ola Wihlborg, Chenyi Ke

Fin rosa soffa med djup sittdel som kan kombineras efter tycke, smak och storlek på rummet. Brickbordet är en smidig favorit.

9. Lådfronter och dörrar till bestå, Hallstavik, 150 kronor, 250 kronor samt 300 kronor/styck

Design: Ikea

Blågröna och mönstrade fronter är ett snyggt sätt att förnya Bestå-möbler med.

10. Stol, Odger, 595 kronor/styck

Design: John Löfgren och Jonas Pettersson

Skålformad sits och rundad rygg skapar komfort, och det skadar inte att stolarna dessutom är tillverkade i förnybart trä och återvunnen plast.

11. Fåtölj, Strandmon, 2 495 kronor

Design: Ikea

Trendig färg och trendigt material höjer intrycket i vilket vardagsrum som helst.

12. Sittmöbel, Delaktig, pris kommer snart

Design: Tom Dixon

En nyhet som vi länge väntat på är Ikeas samarbete med Tom Dixon. I nya katalogen visar möbeljätten ett sätt att kan tolka möbelplattformen.

13. Stol 699 kronor, tidningshylla, 159 kronor, soffbord, 395 kronor, bäddsoffa, 5 995 kronor, golvlampa, 549 kronor, Ypperlig

Design: Hay

Ikeas samarbete med Hay är en annan efterlängtad kollektion och möblerna känns både stilrena, avskalade och funktionella.

Läs också:

Så ser hösten 2017 ut på Linum – se hela kollektionen

5 snygga sätt att uppdatera dina Ikea-möbler

Ikea har släppt nya bilder från samarbetet med Hay

Gilla Residence på Facebook

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Så ser hösten 2017 ut på Linum – se hela kollektionen]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37617 2017-08-17T11:25:40Z 2017-08-17T11:22:41Z Den nya kollektionen Stockholm är en hyllning till vår huvudstad, där mönster och färger har tagit inspiration från husfasader, gatustrukturer och kartbilder.

Färgerna på textilierna går i turkos-grönt, grå-beige, mörkrött och blått och bland höstens nytillskott hittar vi det nya mönstret Eken och den nya randen Slussen men även en sittpuff med avtagbar klädsel i läder eller sammet, den håriga ullkudden Nobel och den mjuka bomullspläden Drottningholm.

Dusty Decos grundare Edin Memic Kjellvertz står för stylingen av miljöbilderna och Jonas Ingerstedt har fotat.

Se hela kollektionen:

Läs också:

5 nya varumärken med stilrena sängkläder

Guide: Här är svenska designernas smultronställen

12 snygga inredningsdetaljer från Dusty Decos hem

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Här öppnar Svenssons i Lammhult ny butik]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37612 2017-08-17T08:56:46Z 2017-08-17T08:56:46Z Den 7 september invigs den nya butiken på Siroccogatan 5 i Stockholm, som med ny butiksutformning och utökad service ska göra det smidigare för inredningsfantaster att navigera bland designfavoriterna.

Satsningen Studio Svenssons – en inredningstjänst med professionella inredare – kommer även att husera i de nya lokalerna. Tjänsten hjälper den inspirerade att fånga rätt känsla i bostaden genom gedigen kunskap om möbler och hemmiljö.

– Vårt nya butikskoncept är inspirerat av scener, mässor och teaterns värld, där huvudpersonerna står i rampljuset, precis som våra designklassiker och kvalitetsmöbler ska göra. Den nya butiksupplevelsen kommer att komplettera vår E-handel på ett mycket bra sätt, säger Christian Resell, vd för Svenssons i Lammhult.

Läs också:

Guide: Här är svenska designernas smultronställen

Här är inredningsbutiken som samlar framtida designklassiker

Snart lanseras toppdesignade hem – inredda av Louise Liljencrantz

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[5 nya varumärken med stilrena sängkläder]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37569 2017-08-18T13:55:16Z 2017-08-16T14:13:34Z 1. Midnatt

Nya sängklädesföretaget Midnatt, med inredningsjournalisterna Josephine Blix och Louisa Hammarbäck vid rodret, lanseras i höst med fokus på prisvärda ekologiska sängkläder med stor trendkänsla. Sängkläderna tillverkas i Bangladesh och kommer till att börja med att säljas via webbshopen midnatthome.com

2. Noy road

Matfotografen Lina Eriksson har tillsammans med sin man Karl startat företaget Noy Road med textilier som är både rättvist producerade och miljövänliga – och helt producerade utan el. Allt från kuddar och handdukar till kimonos och handvävda ullmattor samsas i sortimentet.

Företaget som startades för ett år sedan fick namnet Noy Road, »den lilla gatan« på laotiska. Sortimentet utvecklas långsamt och anpassas helt efter produktionsförutsättningarna i Laos, och nu på senare tid även i Indien, där Lina har hittat ett annat kvinnokollektiv som tillverkar tyg utan el.

Än så länge finns lagret hemma i lägenheten på Södermalm. Produkterna säljs via en webbshop, det mesta till Tyskland och England.

3. Tekla

Tekla grundades av Charlie Hedin, som lämnade sin bakgrund inom mode och konst för att helhjärtat satsa på sängkläder i linne och finkammad bomull.

”Det bästa med sängkläder och textilier i allmänhet är att de är så demokratiska, det finns något för alla. Min farmor älskar produkterna, men min yngre syster också. De är tillgängliga och det är det viktigaste med Tekla”, säger han till Scandinavian standard.

Sängkläderna går att köpa på teklafabrics.com och Artilleriet.

4. Magniberg

Magniberg består av  Christo er Koenitzer, Heather Koenitzer, Nina Norgren och Bengt Thornefors, som alla har en bakgrund inom mode och har arbetat med stora modeföretag som Acne studios, Burberry och Yves Saint Laurent.

Deras sängkläder kombinerar textiler såsom poplin, mesh, silk, satin, jersey, spets och linne och tänker utanför boxen när det kommer till färg, form och material.

5. Ogland

Ogland startades 2014 av Andy Johnsson, Brian Meese och Emma Smedberg och har kommit att bli en stilren favorit i premiumsegmentet.

Emma, som står för designen, har varit verksam som designer i över 25 år och har bland annat sålt sina textilprodukter på Svenskt tenn.

Stilen är modern skandinavisk och klassiskt tidlös och sängkläderna är tillverkade av den renaste egyptiska Giza-bomullen som finns. All bomull är helt ekologisk och biodynamiskt certifierad av Demeter, Gots och Fairtrade.

Läs också:

Joy designdebuterade vid 94 – nu lanseras ny kollektion

5 inspirerande sovrumsidéer

Så skapar du en ombonad stil i sovrummet

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Mikaela Råberg <![CDATA[5 vanliga gardinmissar som drar ner intrycket]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37669 2017-08-18T12:37:35Z 2017-08-16T12:31:26Z Snygga gardiner kan ta ett rum till nya nivåer och ge ett exklusivt intryck, men det gäller att göra rätt. Annars kan gardinerna ha motsatt effekt och dra ner ett i övrigt snyggt inrett rum.

Ett vanligt misstag är att hänga dem för tätt, för lågt eller att ha helt fel längd på gardinerna.

Här är fem gardinmisstag – och tips på hur du undviker dem – för att få rummen i hemmet att nå full potential.

1. Du hänger för tätt

Till skillnad från vad många tror är det inte fönstrens mått du i första hand ska följa när du väljer längd på gardinstång.

Att låta gardinerna hänga nära fönstrets sidor – eller att till och med täcka en del av fönstrets sidor – skapar en förminskande effekt och är inget att eftersträva.

Låt inte gardinlängderna skymma fönstret. Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto för Alexander White/mäklare Wilhelmina Bonde Alfvén

Tips:

För att öppna upp ett rum är knepet att låta gardinstången vara längre än fönstrens bredd och låta gardinerna hänga vid sidorna av fönstret.

På så vis kommer gardinerna inte att skyla fönstret, utan rama in och släppa in maximalt med dagsljus, för en luftigare och rymligare känsla.

2. Du hänger för lågt

En maxad takhöjd är något de flesta önskar, det ger helt enkelt ett lyxigare intryck. Men även om din takhöjd inte är något utöver det vanliga finns det sätt at lura ögat och skapa illusionen av en generös takhöjd.

Ett vanligt misstag är dock att hänga gardinstången långt ner – nästan i kant med fönstrets ovansida. Det skapar intrycket att takhöjden är lägre än vad den faktiskt är.

När du hänger gardinstången bör du sträva efter att sätta den så nära taket som möjligt. Du kan också välja en takskena för dina gardiner. Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för MOHV/mäklare: Linus Johansson

Tips:

Knepet är att placera gardinstången högt, så nära taket som möjligt.

Ännu snyggare blir det om du väljer att hänga gardinerna från en skena i taket. Det skapar rymd och ger intrycket av ett högre rum.

3. Du glömmer funktionen

Vilken stil du eftersträvar med gardinerna är viktigt, men du bör också tänka på vilken funktion dina gardiner ska ha. Detta är däremot något som ofta glöms bort.

Gardiner med syftet att rama in får gärna släppa in dagsljus i rummet. Foto: Henrik Nero för Ekenstam/mäklare: Thomas Herzog

Tips:

Är det sovrummet det gäller kanske du önskar att mörklägga med gardinerna och då är det bra att kunna dra dem fram och tillbaka utan problem.

Att välja ett tjockare och mörkare tyg – eller kanske en riktig mörkläggningsgardin – kan också vara aktuellt, likaväl att välja en gardin som är så pass bred att den kan täcka hela fönstret.

Ska gardinerna endast rama in fungerar det fint med ett tunnare tyg som släpper igenom dagsljuset eller om du önskar, raka panellängder.

4. Du väljer fel storlek

För korta gardiner ger ett komiskt intryck och kan liknas vid för korta långbyxor. För långa gardiner som veckas på golvet och samlar damm är inte heller särskilt mycket bättre. Dock är det här inte en ovanlig syn i många hem.

Hellånga gardiner bör sluta precis ovanför golvet. Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Thomas Lingsell för Alexander White/mäklare: Wilhelmina Bonde Alfvén

Tips:

Mät rätt från början och anpassa gardinlängderna därefter. Sträva efter att hellånga gardinen nästan ska nå golvet, men ändå inte släpa i.

5. Du skippar strykningen

Nyköpta gardiner kommer någorlunda släta, oftast bara med enstaka vikmärken som är enkla att hänga ut.

Om du däremot tvättar dina längder blir resultatet oftast skrynkligt och då bör du stryka dem släta innan hängning för bäst resultat. Ett – ofta medvetet – misstag många gör är dock att strunta i strykningen.

Linnegardiner är undantaget från regeln och kan vara fina både strukna och ostrukna. Foto: Ellos home

Tips:

Slarva inte med strykningen, även om det är tråkigt. Inte bara slipper du vecken i tyget, gardinerna faller dessutom mer naturligt.

Detta är så klart beroende på tyg, med vissa material finns det en charm om de är lite skrynkliga, linne till exempel.

Läs också:

Hon lanserar art déco-inspirerade gardiner i sammet – se kollektionen

7 stora inredningstrender i höst – enligt budgetkedjorna

Före och efter: Så stylades hemmet till en designsäker dröm  

Gilla Residence på Facebook

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

]]>
0
Mikaela Råberg <![CDATA[Färgerna du ska måla sovrummet med för bättre sömn]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37557 2017-08-16T11:36:00Z 2017-08-16T07:48:09Z Ett sovrum som utstrålar lugn och harmoni skänker också oftast god nattsömn. Och här har färgen stor betydelse för hur rummet upplevs.

Varma och pigga kulörer är toppen för kreativiteten, men just i sovrummet brukar svala skogstoner i grönt, havs- och himmelnyanser i blått, jordnära beige och – inte minst – lugnande grått göra susen för hur bra vi sover.

Här är de bästa färgerna att måla sovrummet med:

1. Grått

Foto: Fredrik J. Karlsson Styling: Team Sarah Widman för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

Mörk blyerts, lätta regnmoln eller knappt kännbara, ljusa gråtoner ger rummet en harmonisk och dämpad känsla, men utan att tynga ner.

Grått har länge varit – och är fortfarande – en av de populäraste färgerna att måla rummet med och är ett utmärkt färgval för ett lugnande sovrum.

2. Grönt

Grönt associeras med välmående och psykisk hälsa, men det är inte allt. Färgen – som vi hittar i skog och natur – sägs också fungera naturligt stresslindrande.

Ljus grågrön som eukalyptus, oliv, frodiga skogstoner eller mintiga nyanser ger alla den lugnande effekten.

3. Blått

Blå nyanser för tankarna till svalkande vågor och en lugnande himmel och det är just därför tonerna skänker en avslappnande stämning till sovrummet.

Djupt och mörkt som havet eller ljust som skyn en tidig sommarmorgon – alla blå toner verkar lugnande. Tänk dock på att mörka färger upplevs förminskande för ett rum, så är sovrummet litet kanske det är bättre att satsa på en ljusare nyans.

4. Beige

Naturens palett får gärna vara närvarande i sovrummet och ljusa, jordiga toner skapar värme och trygghet.

Mörka nyanser som drar åt det bruna hållet kan dock få motsatt effekt, då färgen kan bli att upplevas nedtyngande.

5. Rosa

Foto via: Varpunen

Rosa toner skapar intrycket av trygghet. Det här gäller främst ljusa nyanser i färgskalan – gärna med grå pigment – för att undvika att sovrummet känns barnsligt.

Smutsiga pasteller eller ljus gammelrosa som drar mot vitt är idealt för ett sovrum som du vill ska utstråla stillhet.

Så inreder du sovrummet för bättre sömn – 3 tips

Färgerna gör sitt, men även inredningen påverkar hur lugnt och harmoniskt du får sovrummet att upplevas.

Här är tre inredningstips för sovrummet som skapar bättre sömn.

1. Dämpad belysning

Tända lampor med starkt sken gör dig pigg. Välj därför gärna dimmerbar belysning och tona ner på kvällen, på så vis hinner kroppen ställa om och förbereda sig.

2. Dofter

Vissa dofter sägs bidra till bättre sömn, däribland bergamott, lavendel och kamomill.

3. Personlighet

Att känna trygghet i sovrummet kan göra att du sover bättre. Ett sätt att göra det på är att framhäva personliga detaljer och dina favoritföremål, oavsett om det är ett inramat foto, en souvenir från semestern eller en gåva som ligger dig extra varmt om hjärtat.

Källa: House beautiful, Byggahus, My domaine

Läs också:

9 knep som gör sovrummet svalare

Förvandla sovrummet till ett 5-stjärnigt hotellrum

7 fina compact living-lösningar för ett litet sovrum

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

]]>
0
Residence redaktion <![CDATA[Hemma i designern Annaleenas egenritade hus på Ekerö]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37488 2017-08-15T13:03:59Z 2017-08-15T12:52:11Z Sorry, jag måste ta det här, det är Tokyo som ringer, säger Annaleena, och medan jag väntar funderar jag på hur Annaleena Leino-Karlsson får tiden att räcka till. Och på hur hon kan se så förbannat pigg ut när hon gör det. När hon inte inreder paradvåningar och skapar virala bildsuccéer för mäklarfirmorna Alexander 
White och Eklund Stockholm New York komponerar hon ha-begärliga miljöer och insta-vänliga bilder för välrenommerade möbelföretag.

Hon producerar handsmidda klädhängare, ritar egna möbler och om kvällarna målar hon gärna på den stora tavlan som ska hänga i hennes vardagsrum. Ungefär var fjärde år bygger hon dessutom ett nytt hus till sig själv och sin familj. (Sa jag förresten att hon har fyra barn?)

Vi befinner oss på Ekerö bara några mil från stan, men de öppna fälten jag passerade strax efter Drottningholms slott på vägen hit uppmanade mig att genast dra ner bilrutan, höja musiken och njuta av att jag var på landet.
»Alldeles nyss såg jag en gubbe med ett metspö glida förbi helt ljudlöst i ögonvrån, tog lite tid innan jag fattade att han stod i en eka, haha … så surrealistiskt.«

Annaleena och Jonas ritar sina hus tillsammans och målbilden är oftast tydlig. Jonas står för det byggnadstekniska men överlåter utan problem det stilistiska till sin hustru »Den största utmaningen för honom ​är att lägga band på mina idéer och se till att de faktiskt går att genomföra.«

Annaleena står på sitt kontor i kamelfärgad linnerock och blickar ut över hamnen i Ekerö sjöstad. I det svala, näst intill ljusterapeutiska nybygget intill håller hennes drömmiga projekt Anna Lena Interiors på att ta form.

»Min man är från Bohuslän så för honom är Mälaren bara en liten lerpöl, men jag kan inte låta bli att tycka att det är lite magiskt att ha min arbetsplats här bland svanfamiljerna«, säger Annaleena.


I hallen hänger klädräcken från Annaleena design på display som i ett privat showroom. Soffa inropad på auktion. Sidobord, Hem. Piedestal från Studio Matti Karlsson med hand köpt på Nordiska galleriet.

Det är inte första gången den finskfödda stylisten och bloggaren Annaleena gläntar på dörren till sitt stilbildande hem. I samma veva som hon packade sin stora familj och lämnade den egenritade villan i Varberg (som visades i Residence 11/2011) för att komma närmare huvudstaden och satsa på sin business rekryterades hon till det handplockade bloggstallet på Residencemagazine.se.

Kort därpå knackade teamet på dörren till det tillfälliga hyrtorpet på Färingsö (nr 5/2014.)
Efter att ha tittat på otaliga tomter på ön slog de till och det riktiga husprojektet drogs igång. Snart stod det smakfulla betonghuset på sin plats i den lilla byn i Troxhammar. När Annaleena tänker tillbaka på vilka tomter de höll på att köpa osedda innan de i stället bestämde sig för att hyra torpet är hon väldigt glad över att de liksom lärde känna sin stig innan de drog igång.

»När vi flyttade hit hade jag ingen som helst relation till platsen, visste bara att vi ville åt lite Hallandskänsla och 
riktig lövskog. I dag äger jag ön känslomässigt, ungarna 
älskar sin skola och jag kan liksom inte tänka mig att bo någon annanstans. Att åka från stan, köra över bron och se slottet dyka upp som en overklig kuliss är som en av och på-knapp mellan jobbet och allt det andra i livet. En sådan 
naturlig antistressfaktor.«

Drömmen var att 
vardagsrumsdelen skulle vara helt 
kubisk, men det planlagda området tillät inte en sådan ritning så i dag sluttar taket något motvilligt. För den som inte vetat om visionen är det precis lika vackert. Soffor i vitt skinn, utgående modell från Ikea. Bord, Annaleena design.​ Puff, Annaleena interiors. Det vackra pianot är ärvt. Stol och golvlampa från Muuto. Matta, Annaleena interiors. Konstverk av finsksvenska Kristiina Haataja.

Badrummet på övervåningen är helt inklätt i stenliknande klinkers. »Jag tog alla plattor och la evighetspussel med dem för att få någorlunda jämna linjer, det var svårt och sjukt tålamodskrävande men blev ju himla bra till slut.«

Innan vi lämnar hamnen med de slående masterna för att ta bilen tio minuter bort till casa Leino-Karlsson tar vi vägen genom Annaleenas drömprojekt. Vägg i vägg med kontoret som hon delar med fem kreativa frilanskollegor ligger lokalen som hon den senaste tiden lagt ner stor omsorg på att förvandla till sitt nya showroom: Annaleena interiors.

»Här ska jag konceptualisera all min kreativitet, i dag är min plattform något mycket mer än den oskyldiga bloggen jag startade för över tio år sedan. Det här blir som en fysisk förlängning av den. En lugn oas dit man ska komma för 
inspiration. Allt jag ställer här går att köpa eller beställa, och känslan ska vara som ett komplett hem.«

Hon visar mig in i det kalkmålade rummet med det lilla 
valvet mot Mälaren, här ska hon bädda upp ett sovrum i veckan. Det ska bara specialdesignas en gavel i något fint träslag först. Och på den tomma ytan ute i det stora rummet ska det stå ett färdigt kök om två veckor. Inga problem. Annaleena slår ut med båda armarna:

»Här kommer det snart att stå ett jättestort matbord med plats för tolv personer, i samma träslag som köket. Tänk vilka fantastiska middagar vi ska ha!«

Huvud av Kristiina Haataja.

Samling favoritböcker på 
serveringsvagn 
från Smd design. Brun skulptur av Kristiina Haataja. 
De andra figurerna fick följa med hem från en Egyptenresa.

Vi tar trappan upp på taket, kisar mot solen och kliver ut på det snygga stentaket. Annaleena visar var uteköket och de nya stolarna Tio från Massproductions ska stå.

»På samma sätt som man cyklar till äppelfabriken eller tar en utflykt till Rosenhill tänker jag mig att det här ska vara ett härligt stopp för den som vill dricka gott italienskt kaffe och titta på vackra saker i deras rätta miljö. Jag vill ha massor av fin konst här också. Stora verk! Fast man måste kunna plocka ner dem och måla om väggarna om det behövs.«

Överallt i hemmet 
syns givetvis de handsmidda klädhängarna från Annaleena design 
i olika former. 
Här i sovrummet med den magiska jackan av Faye Toogood.

Uppdukat med 
porslin från Duka, linneservetter 
från Himla och 
glas från Design 
house Stockholm. 
Marmorfat, 
Stenhuggardottern.

Matbordet med bänk ritade Annaleena för tolv år sedan med en vision om att det alltid skulle följa med familjen. »Jag tänkte att vi skulle göra det så hållbart att det skulle kunna hänga med oss i hela livet. Fyra barn och sjukligt mycket O’boy-spill senare får man säga att det har klarat uppgiften.«

Den stora sällskapsytan övergår sömlöst till kök där borstad aluminium 
har lagts ovanpå stommar från Kvik. Dessutom är det tåligt mot finger avtryck och lätt att sköta om. Stor glasvas av Carina Seth Andersson. Svart porslin från Duka. 
Taklampa, Artek. Stolar från Muuto.

När vi anländer till Leino-Karlssons hus tar en katt lika vit som den målade betongfasaden emot oss i den stora hallen. Här är precis lika stilistiskt och sobert attitydigt som bilderna Annaleena skapar. Köket i borstad aluminium övergår i en enorm matplats i svartmålad ask som helt naturligt glider in i en vardagsrumsdel omgiven av de öppna fälten. Takhöjden är svindlande.

Den betonggjutna uteplatsen används för tillfället mest som en skejtpark för kidsen och deras kompisar, och framför den öppnar sig snart en färdig pool. En våning upp ligger barnens rum på rad och när jag är på besök är deras dörrar målade i en dov rosa nyans.

»Vad himla fint!«, utbrister jag.

»Jaså det där, det är bara något vi målade för en plåtning häromdagen, det ska snart målas över igen, jag har bara inte hunnit.«

Skatepark eller uteplats? Det gjutna betonggolvet bjuder in till både och. Snart finns här även en pool att svalka sig i eller vila ögonen på om kvällarna. Tio-stol från Massproduction. Bordet är egen tillverkat för en väldig massa år sedan. Keramikskål, Ikea.​

I slutet av den övre korridoren ligger Annaleenas och 
Jonas fullkomligt ljuvliga sovrum. Som en lyxig hotellsvit större än en normalstor etta på södermalm. Siktlinjen där vi står är fantastisk.

»Jag är medveten om vilken lyx det är att ha ett så stort sovrum, men faktum är att vi verkligen använder det. Vår familj rör sig som en liten flock, vi gillar att vara på samma ställe. Det är inte ovanligt att mina tre yngsta fortfarande smyger in och lägger sig här på natten«, säger Annaleena och nickar mot madrasserna med svarta överdrag som står lutade mot väggen.

Det här är Leino-Karlssons andra husbygge och de vet 
redan nu att det inte blir det sista. Från huset i Varberg tog de med sig mycket. Som att det kan vara lockande att bygga fina utrymmen som sedan inte används, för vem vill ha ett bibliotek som ingen är i?
»Vi kommer såklart att ta med oss en del grejer från det här huset också. Det måste betyda att det tredje huset blir helt perfekt?!«

Annaleenas förkärlek för en lugn färgskala dominerar även i sovrummet.

Den svartmålade trätrappan med svetsat räcke är specialritad och går att beställa 
via hemsidan 
Annaleena.se.

Annaleena Leino-Karlsson

Ålder 39 år
Gör Stylist, designer och influencer.
Bor med mannen Jonas och de fyra barnen Alisa, 19, Liv, 13, Matteus, 10, och Kaleb, 9 år, i ett egenritat betonghus om 250 kvadratmeter i Troxhammar by på Ekerö utanför Stockholm.
Aktuell med Annaleena interiors, ett nyöppnat showroom i Ekerö sjöstad där du kan handla möbler och beställa specialritad inredning till ditt hem, uppmärksammade lägenhetsinredningar för Alexander White och Eklund Stockholm New York samt samarbeten med bland annat 
möbelföretaget Massproductions.

Text: Josephine Blix
Styling: Annaleena Leino-Karlsson
Foto: Kristofer Johnsson

Läs också:

Kika in i unika arkitekthuset – inrett av stylistduon Kråkvik D’orazio

Hemma hos modedesignern Yvonne Kone i Köpenhamn

Kika in hemma hos modekungen Daniel Lindström

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Kika in i unika arkitekthuset – inrett av stylistduon Kråkvik D’orazio]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37507 2017-08-15T10:10:55Z 2017-08-15T09:56:52Z I våras visade Residence upp årets bästa design i utställningen Designed to last  som arrangerades tillsammans med Arkdes och toppstylisterna Kråkvik & D’Orazio.

Sedan en tid tillbaka samarbetar de även med Fogia, som blev Årets producent i Residence stora formpris 2014, och i juni i år reste de till Köpenhamn tillsammans med fotografen Jonas Bjerre Poulsen, grundare av hajpade designstudion Norm Architecthts och Fogias marknadschef Anders Nelander – för att gestalta det som kan beskrivas som det moderna och samtida Fogia.

I det unika huset, som ligger i Köpenamn, har stylistduon tolkat skandnavisk design tillsammans med inredning från Fogia.

Temat beskrivs som ”Drömmen om ljuset” och det var just de stora ljusinsläppen och fönstren i kombination med trä och betong, som gjorde att teamet fastnade för villan.

– På våra nordliga skandinaviska breddgrader är just ljuset en så viktig faktor eftersom en stor del av året är det mörkt och grått eftersom solen sällan visar sig. Vi drömmer om platser och miljöer där ljuset flödar och gör att livet känns enklare. Det är den här drömmen som vi har försökt definiera, berättar teamet.

Huset som skapades för att ge ett hem åt den lokala scoutkåren, ritades av arkitekt Sophus Søbye och stod klart 2015.

I interiören har man använt sig av möbler från designers som Lucca Nichetto, Taf Arkitekter, Andreas Engesvik, Monica Förster, Note design studio och Carina Seth Andersson.

Se alla bilder från stylingen här:

Soffa Jord, design Lucca Nichetto, pall Tiki, design Andreas Engesvik, matta Ropemaker, design TAF Arkitekter, glasvaser Pluto, design Andreas Engesvik.

Soffa Dini, design Andreas Engesvik, bord Bowl, design Andreas Engesvik, matta vintage.

Stol Figurine, design Note DesignStudio, matta Ropemaker, design TAF Arkitekter, soffa Retreat, design Monica Förster, hylla Arch, design Note Design Studio, lampa Gatto från Flos.

Soffa Retreat, design Monica Förster, hylla Arch, design Note Design Studio, kruka Ceramics, design Carina Seth Andersson, stol Bollo, design Andreas Engesvik, soffbord Tabula, design Note Design Studio, hylla Arch, design Note Design Studio, matta vintage.

Stol Bollo, design Andreas Engesvik.

Puff Poppy, design Nina Jobs.

Foto: Jonas Bjerre Poulsen

Styling: Kråkvik & D´Orazio 

Åsiktsmaskin: Anders Nelander, Fogia

Läs också:

Spana in vårens nyheter på Fogia – med fyra nya formgivare

Årets accessoar 2016: Serien Ceramics av Carina Seth Andersson

Se danska möbelmärkets stilrena showroom – inrett av Norm architects

Gilla Residence på Facebook
]]>
0
Mikaela Råberg <![CDATA[3 snygga växter som tar över våra hem i höst]]> http://www.residencemagazine.se/?p=37481 2017-08-15T07:50:12Z 2017-08-15T07:50:12Z Lättskötta, storbladiga, blommande och spretiga växter är alla helrätta element i inredningen, men det finns så klart några sorter som är mer populära än andra.

Fiolfikus, monstera och elefantöra är tre favoriter som hängt med länge nu, men i höst spås de få konkurrens av tre andra, inte lika välbekanta, växter.

Foto via: Planete deco

Enligt livsstilssajten My Domaine och Chris Satch, växtforskare på trädgårdscentret The Sill, även känt som New Yorks växtmecka, kommer de här snygga växterna ta över våra hem – och Instagramkonton – i höst.

1. Marmorblad (Calathea lancifolia)

Vacker och lättskött kalatea med dekorativa och mönstrade blad. Undersidan är ofta mörkröd.

Trivs bra i skugga, men vill gärna ha värme och hög luftfuktighet. Därför är det bra att duscha bladen regelbundet.

2. Mossimo (Aegagropila linnaei)

Den här söta ”mossbollen” är egentligen inte någon mossa, utan en grön alg som bland annat hittas vilt i kolonier i sjöar på Island, Skottland, Japan och Estland.

Mossimo, även kallad moss balls, lake balls eller marimo, kan bli upp till tio centimeter i diameter och ytan känns ungefär som sammet.

I Asien är algbollen redan populär och nu spås trenden inta västvärlden.

Bollarna placeras inte i kruka, utan i en klar glasskål, terrarium eller vas som fylls med rent och klart vatten och placeras ljust.

3. Vårtaloe (Aloe humilis)

Utöver det oangenäma namnet är vårtaloe – hedgehog aloe eller spider aloe på engelska – en lättskött växt som passar i de flesta hem.

Vårtaloe tillhör aloesläktet, där den mer kända aloe veran också ingår, och bladen är gröna med vita, taggiga kanter. Bladen bildar små rosetter och blommorna är till en början röda, innan de gradvis blir gula.

Läs också:

3 trendiga sätt att odla på under 2017

12 inspirerande hem med växter i fokus

7 växter som renar din luft hemma

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

]]>
0