Residence Svenskt inredningsmagasin med fantastiska hem, massor av inspiration och seriös läsning. 2017-03-24T14:51:49Z http://www.residencemagazine.se/feed/atom/ WordPress Alva Fierro <![CDATA[Nu öppnar restaurangen Tak på 1000 kvadrat – inrett av Wingårdh]]> http://www.residencemagazine.se/?p=22486 2017-03-24T13:54:02Z 2017-03-24T13:53:07Z Hotellet At Six, som blir Stordalens största hotellsatsning hittills, slår upp dörrarna i mars 2017 och kommer att bestå av fyra olika delar; en restaurang, bar, råbar och terrass.

Matkreatören Frida Ronge står för maten på restaurang Tak där inriktningen blir modern skandinavisk matkultur tillsammans med japanska tillagningsmetoder och smaker.

Läs även: 7 spektakulära hotell i Sverige utöver det vanliga

Prisbelönta arkitekten Gert Wingårdh står för interiören i restaurangen och har inför satsningen rekryterat ett designteam – för att skapa en upplevelse som ska matcha den spektakulära utsikten.

Designtemat är inspirerat dels av de japanska inslagen i matkonceptet och dels av byggnadens brutalistiska arkitektur. Inredningen kommer att präglas av lågmäld elegans i restaurangen, lite mer dekadent 70-tals feeling i baren och en fyllig och ombonad känsla på terrassen.

– Vår ambition med mat och dryck är att på alla sätt matcha den oslagbara utsikten och skapa en upplevelse som lockar både Stockholmare och internationell publik, säger Frida Ronge.

Tak är en del av Urban Escape Stockholm som växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg. 5 fastigheter, 4 gator och 2 torg med kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.

Läs även: Konst- och designhotellet At Six har öppnat – spana in interiören

Chirachi sushi av Frida Ronge.

Chirachi sushi av Frida Ronge.

Ett designteam med Gert Wingårdh i spetsen skapar Taks inredning som ska matcha den spektakulära utsikten.

Ett designteam med Gert Wingårdh i spetsen skapar Taks inredning som ska matcha den spektakulära utsikten.

Grillad bläckfisk av Frida Ronge.

Grillad bläckfisk av Frida Ronge.

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Stylisten väljer: 10 favoritmattor just nu]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32432 2017-03-24T13:35:16Z 2017-03-24T13:35:16Z 0 Alva Fierro <![CDATA[Konst- och designhotellet At Six har öppnat – spana in interiören]]> http://www.residencemagazine.se/?p=23037 2017-03-24T09:08:24Z 2017-03-24T09:02:07Z Hotellet At Six, som blir Stordalens största hotellsatsning hittills, slog upp dörrarna 23 mars 2017 i det gamla bankkontoret på Brunkebergstorg 6 i Stockholm.

Hotellet rymmer 343 rum varav en presidentsvit med privat takterrass och skottsäkra panoramafönster i tre väderstreck. De sociala ytorna breder ut sig över två plan med restaurang, barer, lounger och en eventarena på 2 000 kvadrat för runt 1000 gäster.

Londonbaserade Universal Design Studio står bakom inredningen, där målet är att sammanväva konst, arkitektur och design för att ge besökare en unik upplevelse.

Läs också: Här öppnar restaurangen Tak på 1000 kvadrat – inrett av Wingårdh

Hotellet kommer även att rymma en konstsamling med specialbeställda verk från flera stora internationella namn liksom exklusiva möbler och armaturer framtagna i samarbete med lokala och internationella designers. Här möts utvalda klassiker och djärva nya designobjekt, av exempelvis Barber & Osgerby, Cassina, Areti samt svenska Rubn och Kasthall.

I nära samarbete med konstkurator Sune Nordgren har arkitekterna utformat platser för hotellets konst. I konstsamlingen ryms verk av bland annat Olafur Eliasson, Sol LeWitt, Richard Long, Tacita Dean, Julian Opie, Marijke van Warmerdam samt svenska Dawid och Kristina Matousch. At Six signaturverk, en 2,5 meter hög staty placerad mitt i hotellets Hollywoodliknande lobbytrappa, är ett kvinnohuvud i Almeiramarmor av den katalanske konstnären Jaume Plensa.

Hotellen och restaurangerna är en del av Urban Escape Stockholm som växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg.

Spana in de första bilderna från interiören här:

Skulptur av Jaume Plensa. Foto: Andy Liffner.

”Quatemary” av brittiske konstnären Tacita Dean.

Master suite.

Standard room.

Minibaren i standardrummet.

Rummen är inredda med ett generöst skrivbord i marmor som dominerar en längsgående vägg i varje rum och bärs upp av ett drinkskåp i borstad mässing.

Rummen är inredda med ett generöst skrivbord i marmor som dominerar en längsgående vägg i varje rum och bärs upp av ett drinkskåp i borstad mässing.

Alla rum har en specialdesignad soffa av Edward Barber och Jay Osgerby (hedersgäster på Stockholm Furniture Fair 2016) som ramas in av ekpanel med tonade speglar och fönster i burspråkskänsla.

Rummen har en specialdesignad soffa av Edward Barber och Jay Osgerby (hedersgäster på Stockholm Furniture Fair 2016) som ramas in av ekpanel med tonade speglar och fönster i burspråkskänsla.

Presidentsviten har en privat takterrass och panoramafönster i tre väderstreck.

Presidentsviten har en privat takterrass och panoramafönster i tre väderstreck.

Lobbyn står i samspel med matsal, barer och lounge en våning upp genom en storslagen trappa i vit granit, en modern tolkning av den klassiska Hollywoodtrappan.

Lobbyn står i samspel med matsal, barer och lounge en våning upp genom en storslagen trappa i vit granit, en modern tolkning av den klassiska Hollywoodtrappan.

Läs även:

7 spektakulära hotell i Sverige utöver det vanliga

Guide: Så inreder du ditt hem som en stylist

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Gråskala hemma hos danske toppdesignern Oliver Gustav]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32408 2017-03-24T08:46:25Z 2017-03-24T08:46:25Z 0 Mikaela Råberg <![CDATA[17 snygga stylingtips för balkongen]]> http://www.residencemagazine.se/?p=13950 2017-03-23T10:10:07Z 2017-03-24T07:00:44Z Vi svenskar älskar våra balkonger och vill helst ha den inredd och klar när senvår- och sommaren kickar igång. Det finns många fina tips på hur du kan nyttja utomhusytan till max – oavsett storlek på balkongen. Vi har samlat de bästa.

1. Rotting är en balkongklassiker som stylas bäst med mjuka sittdynor och stämningsfull belysning. 

08. balkong-ikea

Foto: Ikea Via: Homegate

2. Ett inglasat uterum kan husera även väderkänsliga växter och nyttjas med fördel året om. 

3. Skydda dig från mygg under svala sommarkvällar. Ett hängande nät är både praktiskt och snyggt. 

4. Mjuka lädermöbler är inte bara för inomhusbruk, men kom ihåg att ta in dem under natten och regniga dagar. 

 

5. Glöm obekväma och hopfällbara stolar – skönast sitter man trots allt på en klädd madrass. 

6. Med några stora och stadiga balkonglådor på golvet kan du inreda med dekorativa och lättskötta klätterväxter. 

03. balkong

Foto: Ikea Via: La La Lovely

7. Amplar är inte bara en kul detalj, de skyddar också mot insyn. 

8. Satsa på utemöbler i ett material som tål både regn och fukt. Det finns många schyssta varianter på marknaden. 

9. Gröna bladväxter i all ära, men man ska inte underskatta blommande plantor som sprider doft morgon som kväll. 

10. En enkel stol i plast kan få ett lyft av en vacker pläd i konstpäls. 

07. balkong

Via: DKD

11. För att skapa en egen insynsskyddad oas är ett tips att hänga gardinlängder från taket, duschdraperier fungerar också bra och håller sig fina längre. 

12. Genom att blanda olika stilar och möbler med växter och ljuskällor får du en riktigt hemtrevlig utomhusboning. 

13. Ett ljusmålat balkonggolv skapar en fräsch känsla. 

14. Skippa de traditionella sittmöblerna för en hängmatta – du kommer inte ångra dig. 

15. Dynklädda bänkar och ett sidobord gör susen för en trång balkong. Enklare än att platsbygga dessutom. 

16. Höga krukor, rymliga lådor och generös grönska höjer mysstämningen och skyddar dig från nyfikna grannar. 

17. Ta hand om dina örter och växter genom att placera dem i ett balkongvänligt växthus. 

Läs också: 

Gör balkongen redo för våren – 5 enkla tips

6 compact living-idéer för den lilla balkongen

Så väljer du rätt möbler till balkongen – 3 tips

]]>
0
Mikaela Råberg <![CDATA[Så får du kvistarna att hålla sig fina längre – 5 tips]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32360 2017-03-24T14:51:49Z 2017-03-23T14:49:47Z Oavsett om du föredrar blommande kvistar som magnolia, kvitten eller körsbär – eller kanske grenar som eukalyptus, bambu eller vide – så är skötselråden i princip desamma.

Läs också: 11 fina sätt att vårstyla ditt hem med kvistar

Hemligheten är att snitta rätt, välja en passande temperatur och se över bladen och de eventuella knopparna.

Genom att följa de här råden kan du få dina kvistar att stå sig fina längre.

Skötseltips: Så tar du hand om kvistarna

1. Snitta

Använd en vass kniv och ge kvisten ett 3 centimeters diagonalt snitt, på så vis drar den vatten bättre.

2. Rensa

Nyp bort blad och eventuella knoppar som kommer hamna under vattenytan. Dessa ruttnar och bildar bakterier i vattnet.

3. Rätt temperatur

Kvistar och grenar behöver generellt högre temperatur än andra snittblommor för att kunna suga upp vattnet.

Eukalyptus mår bäst i 30 grader, alltså halvljummet, medan mer vedartade kvistar kan behöva så mycket som 50 till 60 grader.

4. Byt vatten

Ge kvistarna nya snitt några gånger per vecka, passa då också på att diska ur vasen och ge dem nytt vatten.

5. Duscha

Då torr luft kan få blad eller eventuella knoppar och blommor att torka och trilla av bör du ha som rutin att duscha dem med en blomspruta var tredje dag.

Större grenar kan med fördel spolas i duschen.

Källa: Odla, Blomsterlandet

Läs också: 6 knep som får kvistarna att blomma redan nu

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Här lanserar svenska världsartisten exklusiva bostäder]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32389 2017-03-23T14:23:09Z 2017-03-23T14:12:39Z Det har tagit sju år och flera omritningar innan projektet Slottsholmen i Västervik tagit form men i december 2017 ska allting stå klart.

Med ett unikt läge med 360 grader sjöutsikt, kommer Slottsholmen att erbjuda exklusiva bostadslägenheter, en marina och restaurangverksamhet. Ansvarig arkitekt är Thomas Sandell – en av Sveriges mest uppmärksammade arkitekter och formgivare.

– Vi vann arkitekttävlingen för sju år sedan och vårt förslag fick snabbt bygglov av kommunen, men bygget har stått stilla i nästan två år eftersom man hittade fornlämningar som skulle grävas ut och bevaras. Nu står det äntligen klart och jag är oerhört nöjd med resultatet. Bostäderna ligger mitt i stan vid en gammal slottsruin med fantastisk vattenkontakt och en otrolig utsikt, säger Thomas Sandell.

Läs också: De lanserar sekelskiftesvåningar med exklusiv konst och design

Slottsholmen, som är ett samarbete mellan Björn Ulvaeus och fastighetsbolaget ALM Equity, består av 38 bostadsrätter i varierande storlekar, varav 21 redan är sålda. Elva lägenheter kommer att hyras ut i ett lägenhetshotell och i bottenvåningen blir det restaurangverksamhet.

Visionen är att skapa en levande mötesplats året runt – ett vardagsrum för Västervikare och besökare.

– Invändigt har vi valt träpaneler på väggar, ekgolv och byggt generösa balkonger med havsutsikt från alla väderstreck. Eftersom bostäderna ligger vid vattnet är de väldigt utsatta för vind vilket krävt ett bygge i väldigt hållbara material: En stomme av betong samt tegel- och ekfasad. Huset ska helst hålla i hundra år, säger Thomas Sandell.

Priserna för de 17 bostadsrätter som inte är sålda ligger mellan 3,5 och 6 miljoner kronor och initiativtagaren Björn Ulvaeus, som är uppvuxen i Västervik, har redan köpt en bostad.

– Det man gör med hjärtat och som bärs av en stark vision lyckas inte alltid, men nu känns Slottsholmen som den framtidssatsning jag drömde om. Kanske ser vi Västerviks nya landmärke, säger Björn Ulvaeus.

Läs också: 4 spännande bostadsprojekt som står klara 2017

Läs också: De lanserar lägenheter – inredda av prisbelönta Note Design studio

]]>
0
Johanna Lejon <![CDATA[Danska designmässan FindersKeepers kommer till Stockholm]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32384 2017-03-23T12:36:41Z 2017-03-23T12:35:42Z FindersKeepers hyllar skandinaviska och nya designers. Bland de speciellt utvalda utställarna, som i år inkluderar bland andra Marie Chantear (keramik), Vandorff Studio (keramik/mode) och Johanne Welinder (mode), hittar man klädskapare, möblersnickare, konstnärer, fotografer och smyckesdesigners.

FindersKeepers.

FindersKeepers grundades år 2011 i Köpenhamn av danska entreprenören och designstudenten, Herle Jargaard Hansen.

Johanna Welinder.

Under sin tid på Danmarks Designskola, hade Herle hade en dröm om att samla aspirerande designers och ge dem en plattform att kunna sälja och berätta historien bakom deras produkter. FindersKeepers föddes och har sedan utvecklas från en god idé och dröm, till att bli marknadsledande designmarknad inom industrin och firar nu sex år.

Marie Chanteur.

– FindersKeepers har ambitionen att hjälpa framtidens designstjärnor och vara en plattform för att visa deras verk och testa hur produkterna fungerar i den riktiga världen, säger Herle Jarlgaard Hansen.

Vandorff Studio.

Foto: FindersKeepers

Läs också: 

Konstexpertens 5 måsten under Stockholm Art Week

Så inreder du hemmet med konst – 8 inspirerande tips

Arrivals är nätbutiken som ska göra konst mer lättillgänglig

]]>
0
Imke Janoschek <![CDATA[Kika in inredaren Daniel Östmans vackra orangeri mitt i stan]]> http://www.residencemagazine.se/?p=6566 2017-03-23T10:47:22Z 2017-03-23T10:10:23Z Dörren till Daniel Östmans 50-talsvilla i Stockholmsförorten Bandhagen är väderbitet ruffig. Om han under något av sina okristliga arbetspass skulle få för sig att snida en skylt skulle där kunna stå: Stig på. Här bor en stenhård estet.

Hans yrke: att förverkliga sina uppdragsgivares inredningsvisioner. Bland kunderna: företag som bostadsrätts­aktören Oscar Properties, där Daniel möb­lerar lägenheterna inför visningar och fotograferingar. Men han jobbar framför allt åt privatpersoner som vill ha hjälp med att total­inreda och renovera allt från lägenheter till hela hus. Från scratch till inflyttningsfest.

»Jag frågar inte mina kunder om vilken soffa de vill ha, jag vill veta hur de vill leva sina liv, och så väljer jag soffa efter det«, säger han på sitt drastiskt exakta vis. »Bra projekt får ta tid.« Det är framför allt i sin ateljé inne i stan som han håller till. Men också hela det nedre planet i det terrasserade huset andas praktiserad kreativitet. Symaskiner. Verktyg. I garaget drivor med träskivor, redo att förvandlas till hans arkitektoniska signum: vikväggarna, som trollar fram ett rum i rummet, på en sekund.

Läs också: Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård

Daniel Östman i ingången till sitt orangeriet, belägen i Bandhagen i Stockholm.

Daniel Östman i ingången till sitt orangeriet, belägen i Bandhagen i Stockholm.

Och nu kliver vi uppför trappan till övervåningen, där ett svartlackat järnräcke skapar känslan av att stiga ut på däcket på en båt. Och även om det inte stormar och allt står helt stilla i köket är det  rätt omtumlande att gå husesyn hos inredningsdesignern Östman. »Mycket av dagens inredande handlar om att slänga in produkter i tomma kuber, och det tycker jag är fullkomligt ointressant. Ängsliga klassiker i vita rum är inget för mig. Jag komponerar rummen som helheter i stället, både i jobbet och här hemma.«

Hur då, menar du? »Det är som när man gör en målning, har en duk att fylla: där behöver jag något ljust, där måste jag förstärka med färg. Det handlar om ett samspel mellan möbler, tyger och färger som skapar en känsla, en stämning.« Han berättar att han medvetet gör »fel«, testar saker som är på tvärs mot inredningsreglerna.

Fönster och dörrar i orangeriet är inköpta från rivningshus i Danmark. Orangeriet är sedan ritat och byggt utifrån dessa. Möbler och krukor är ett hopplock av auktionsinrop och en del egen design, eller »sammansamplade« av andra delar.

Fönster och dörrar i orangeriet är inköpta från rivningshus i Danmark. Orangeriet är sedan ritat och byggt utifrån dessa. Möbler och krukor är ett hopplock av auktionsinrop och en del egen design, eller »sammansamplade« av andra delar.

I sovrummet råder asketiskt lugn med lite lurv på sänggaveln. Säng och vikskärm är i egen design. Lampor inropade på auktion. Överkastet är en Kelimmatta.

I sovrummet råder asketiskt lugn med lite lurv på sänggaveln. Säng och vikskärm är i egen design. Lampor inropade på auktion. Överkastet är en Kelimmatta.

»Ta sängens placering«, säger han när vi stegat in i sovrummet, där väggarna är ljust träbruna och där den existentialistiske psykologen Rollo Mays bok Modet att skapa väntar på nattygsbordet. »Det är inte ’tillåtet’ att placera sängen med huvudänden mittför fönstret, som jag har gjort här, och så en vikskärm bakom, i stället för gardiner … Men jag är nöjd och sådant går inte att komma på genom att stirra på en ritning, man måste prova sig fram.«

Läs också: Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Stolar från formgivaren Ole Wanscher, ljusstakar Carl Malmsten, skål och fat från Upsala-Ekeby.

Stolar från formgivaren Ole Wanscher, ljusstakar Carl Malmsten, skål och fat från Upsala-Ekeby.

I stereohögtalarna: rapparna Wu-Tang Clan. Att han gillar den amerikanska hiphopgruppen är ingen tillfällighet. För likt dem »samplar« Daniel Östman gärna, plockar saker, idéer och inspiration »från överallt«. Redan rätt medtagen av hans sparsmakat nordiska men expres­sio­nistiskt inredda hem sjunker jag ner i en surrealistiskt långhårig stålfåtölj.

»Jag ropade in stommen på aktion, den var konstig och ful, men där fanns någonting, och så hittade jag en tysk leverantör av teddy­fluff … Jag tog alltså den här manligt kromade looken, och lurvade till den«, säger Daniel. Flera av hans möbler har genomgått en liknande påklädningsakt, och egentligen är det just så han vill arbeta med sina projekt. »Jag har alltid haft min händighet att falla tillbaka på«, säger han, och berättar hur allting började.

En inredare at work. Textilprover, skisser och en kopp kaffe. Men det mesta arbetet sker i alla fall på plats, »när man flyttar runt grejorna«.

En inredare at work. Textilprover, skisser och en kopp kaffe. Men det mesta arbetet sker i alla fall på plats, »när man flyttar runt grejorna«.

»Redan som liten snickrade jag och sydde och var igång. Mina föräldrar höll alltid på med renoveringar så det fanns alltid oömma material att använda och jag behövde inte vara rädd för att stöka till det. Och jag minns alla mina kompisars hem, kan fortfarande gå
igenom dem exakt i huvudet, planlösningarna, färgerna, möblerna. När jag tänker tillbaka är det egentligen självklart att jag skulle arbeta med det jag gör.«

Så småningom: Carl Malmstens skola, och utbildning i möbel­snickeri och design. »Det gav mig en förståelse och känsla för materialen jag använder i dag. Men det är när man jobbar som den egentliga utbildningen börjar.«

Läs också: Unikt penthouse – inrett med svensk och dansk design

De stora golvlamporna är designade av Hans- Agne Jakobsson för Markaryd. Vit urna, Anna Lisa Thomsom (Uppsala Ekeby).

De stora golvlamporna är designade av Hans-Agne Jakobsson för Markaryd. Vit urna,Anna Lisa Thomsom (Uppsala Ekeby).

I Daniels ateljé på Kommendörsgatan samlas diverse material­prover och böcker på skrivbordet. Stolar, Philippe Starck.diverse lampor. Prickig vikskärm, egen design.

I Daniels ateljé på Kommendörsgatan samlas diverse material­prover och böcker på skrivbordet. Stolar, Philippe Starck.diverse lampor. Prickig vikskärm, egen design.

 Daniel Östman
ÅLDER 45 år.
BOR Hus i Bandhagen söder om Stockholm.
FAMILJ Singel.
GÖR Inredningsdesigner och formgivare. Aktuell med möblering av Oscar Properties projekt Norra tornen och Industriverket. En totalrenovering av en större våning på Östermalm.

 

På inredningsaffären Room fick han praktisera sina kunskaper, och uppdrag att inreda och rita möbler till restauranger och andra miljöer. Men det var kontakten med ett visst klädmärke som förlöste honom: det visuellt medvetna, svenska modehuset Acne.

»När jag började jobba med scenografier till visningarna av Acnes kollektioner, och inredningen till deras butiker, och vi höll på tills det kändes rätt i magen, då kände jag, det är ju så här jag ska arbeta, men med inredning!«

Han förklarar, »min kund är ju en person som ska använda och röra sig i rummen som jag skapar. Och när jag klipper och draperar och syr, och provar och testar med möbler och färger, det blir ett inredande som påminner om när man nålar fast tyger på en modell.«

»Jag kände mig aldrig hemma bland arkitekternas skrivbord. Men i kontakten med modevärlden klickade det.«
Han är besatt av teater, älskar Ibsen, och ja, tänker jag, våra hem sägs ju vara ett slags scengolv, där vi spelar upp våra liv. I gästrummet väntar dramatiskt nog ett avhugget huvud. Nästan, i varje fall. Det är den kritvita fejan på en antik gipsbyst som han, tja, mejkat lite grann.
»Jag målade röda läppar på honom, han såg så allvarlig ut … Men en blöt kväll för några veckor sedan åkte han i golvet.«

Läs också: Kika in Elle-redaktörens renoveringsprojekt i Djursholm

De egendesignade dörrarna går ända upp i taket för att skapa en illusion av högre takhöjd. Handtagsknopp av brons, foto Hans Gedda.

De egendesignade dörrarna går ända upp i taket för att skapa en illusion av högre takhöjd. Handtagsknopp av brons, foto Hans Gedda.

Vi passerar dörren till toaletten som på »lagårdsvis« klätts med vertikalt uppskjutande brädor och går ända upp till tak. »Ett trick för att skapa höjdkänsla. Jag ska inte berätta hur många betsprover jag gjorde innan jag blev nöjd med träets nyans.«
Vidare ut i orangeriet. Det tillbyggda uterummet och växthuset som sväljer »de mest fantastiska kräftskivor«, och där Daniel ordnat en inomhusrabatt: en jordbädd med fikon, vildvin och tomater. Han återkommer till sitt arbete.

I biblioteket står en Howardsoffa i sammet, den prickiga lampskärmen i siden har han målat själv.

I biblioteket står en Howardsoffa i sammet, den prickiga lampskärmen i siden har han målat själv.

»Bra projekt börjar med att jag får drömma med mina kunder. Jag arbetar mycket med referensbilder, visar fotografier från konsthistorien och andra starka visuella källor, för att ringa in känslan de vill få fram. Det kan till och med hända att vi reser till olika städer och miljöer, besöker antikvitetsaffärer och möbelmässor. De tankar av sina idéer på mig, jag omvandlar dem till inredning.«

Dags för plåtning i trädgården. Och besiktning av den storslagna buskpionen: »Ni skulle se den när den blommar, kom tillbaka senare i sommar.« Drömförverkligaren Daniel Östman tänder en ljusbrun cigarill och ler listigt som en varietédirektör mot kameran. Blåser ut röken som skingras över de sömniga villakvarteren.

Egen textilklädd och målad vikskärm. Den lila pallen är ritad av den amerikanske möbeldesignern Milo Baughman, en av Daniels favoriter. Foto på skärm, Strömholm. Omklädd 70-talsfåtölj, sidobord i egen design, bordslampa, Jean-Michel Frank. Konst i bibliotek, Andy Warhol.

Egen textilklädd och målad vikskärm. Den lila pallen är ritad av den amerikanske möbeldesignern Milo Baughman, en av Daniels favoriter. Foto på skärm, Strömholm. Omklädd 70-talsfåtölj, sidobord i egen design, bordslampa, Jean-Michel Frank. Konst i bibliotek, Andy Warhol.

Läs också: Kika in hemma hos Kinfolk-grundaren Nathan Williams

]]>
0
Mikaela Råberg <![CDATA[Här är vårens 7 snyggaste Ikeahacks]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32362 2017-03-23T09:47:14Z 2017-03-23T09:46:49Z I vår är det trendigt att ha naturen nära och den svala, skandinaviska färgskalan blandas med fina tränyanser och mycket gröna växter. De här hacksen uppdaterar dina inredningsfavoriter från Ikea gör dem ännu mer personliga.

1. Ampelvas

Amplar är inte bara till för krukor. Genom att placera en enkel glasvas i en hemmagjord eller färdigknuten ampel skapar du en vacker behållare för snittblommor eller sticklingar.

Läs också: Lär dig knyta amplar i makramé – steg för steg

Du behöver:

 • Vas, Vårvind
 • Ampel eller snöre att knyta din egen ampel med

Gör så här:

1. Om du gör en egen ampel, börja med det.

2. När ampeln är klar, placera vasen i och se till att den sitter säkert. Fyll med vatten och valfri växt.

2. Spegel med läderupphängning

Naturmaterial som läder och trä blir en fin kombination som är både trendig och tidlös.

Foto via: Style me pretty

Du behöver:

 • Rund spegel, Stockholm
 • Läderband eller gamla läderskärp
 • Lim

Gör så här:

1. Måtta med lädret hur hög upphängning du vill ha.

2. Rengör träytan noga och limma på läderbandet. Torka bort eventuella limrester och låt torka innan du hänger upp den. Vill du ha en extra säker upphängning kan du fästa även spegeln på väggen.

3. Inmålade hyllplan

Tavellister fungerar inte bara utmärkt till tavlor, även böcker som du vill ha på display kan med fördel placeras i dessa. Inmålade i väggfärgen ger de rummet en fin harmoni.

Foto: Nina Holst/Stylizimo

Läs också: Måla om dina möbler – i 3 enkla steg

Du behöver:

 • Tavellister, Mosslanda
 • Valfri väggfärg, samma färgkod som väggen

Gör så här:

1. Måla tavellisterna och låt torka innan du sätter upp dem på väggen.

4. Somrigt insynsskydd

En vacker sänghimmel eller myggnät höjer mysfaktorn i sovrummet, men varför begränsa sig? Genom at flytta ut nätet kan du få balkongen att kännas som en härlig oas.

Foto: Ikea

Läs också: Gör balkongen redo för våren – 5 enkla tips

Du behöver:

 • Nät, Solig
 • Upphängning anpassad för balkongtaket

Gör så här:

1. Fäst kroken i taket. Följ anvisningarna på förpackningen och anpassa efter materialet i taket.

2. Häng upp nätet och placera möbler därunder.

5. Växtterrarium

Vi inreder med växter som aldrig förr och ett av de trendigaste sätten att plantera just nu är i terrarier.

Läs också: Här är årets 5 största växttrender

Du behöver:

 • Ljuslykta, Borrby
 • Grus, stenar, jord, mossa, aktivt kol och växter

Gör så här:

1. Tvätta insidan av ljuslyktan noggrant och börja med att lägga ut stenarna för dränering. Häll därefter ut ett lager kol.

2. Fyll med jord, plantera växter och smycka med dekorativa stenar och mossa.

6. Mörkbetsad byrå

Serien Malm finns i vart och vartannat hem och vill du haka på den senaste trenden med mörkt trä och bets är Malm en utmärkt kandidat att göra om.

Foto: Imeeshu

Du behöver:

 • Byrå, Malm
 • Mörk träbets
 • Pensel

Gör så här:

1. Rengör byråns ytor och måla på betsen. Låt torka.

7. Blomsterhängare

När växterna inte längre får plats på fönsterbrädorna är det dags att hänga upp dem. Med den här smarta hållaren kan du smidigt hänga upp ampeln.

Du behöver:

 • Hyllkonsol, Ekby Valter
 • Ampel, kruka och växt, gärna en slingrig.

Gör så här:

1. Skruva upp konsolen på valfri vägg och häng upp din ampel.

Läs också: 5 snygga och trendiga Ikeahacks

]]>
0
Mikaela Råberg <![CDATA[Guide: Så väljer du rätt bänkskiva till ditt kök]]> http://www.residencemagazine.se/?p=31611 2017-03-23T09:29:04Z 2017-03-23T09:27:39Z En ny bänkskiva kan göra underverk för köket och få det att kännas som nytt. Men att välja skiva är ibland lättare sagt än gjort.

Inte bara ska den nya bänkskivan passa in i köket – oavsett om det är nytt eller gammalt. Du bör också ha i åtanke vad du vill få ut av den. Ska den främst användas som avlastningsyta eller arbetsbänk? Kommer den att nyttjas varje dag eller främst fungera som en snygg inredningsdetalj?

Här är några av de vanligaste materialen och deras för- och nackdelar.

Massivt trä

Bänkskivor i massivt trä skänker en levande känsla till köket och det finns många fina varianter, nyanser och träslag att välja mellan.

Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar

Fördel: Det är enkelt att anpassa träskivor efter just dina köksmått och den tjocklek du behöver. När ytan blir sliten kan du enkelt bara slipa om den och får bänken att kännas som ny igen. Detta går att göra flera gånger om.

Nackdel: Träskivor kräver en del underhåll om de ska hålla sig fina och tåliga länge och bland annat bör de oljas regelbundet. Träet kan också få märken av varma objekt och fuktiga glas om de står på ytan under en längre tid. Detta eftersom den oljade ytan aldrig är 100 procent vattentät.

Rostfritt

Rostfria arbetsytor är supertrendigt och oavsett om du föredrar matt- eller blankpolerat finns det många bra anledningar att välja rostfritt stål som bänkskiva.

Foto: Bjurfors Styling: Moodhouse/mäklare: Lovisa Hedlund

Fördel: Rostfritt stål är lätt att putsa upp och fräscha till och tål näst intill hur mycket värme och fukt som helst.

Nackdel: En rostfri bänkskiva måste måttanpassas rätt från början, det går inte att beskära i efterhand. Vissa rengöringsmedel kan orsaka missprydande flammor på stålet, men dessa går dock att putsa bort med rätt medel.

Granit

Granit är ett klassiskt och hållbart material som blivit lite av en favorit i många hem. Beroende på vilken sammansättning graniten har kan både färg och hur kompakt den är skilja sig.

Foto: Shutterstock

Fördel: Granit består av olika sammansatta mineraler och är en fast bergart. Därför är hållbarheten lång och det krävs knappt något underhåll alls. Till skillnad från marmor och kalksten bryts inte graniten ner av försurningar, syror eller de flesta kemiska medlen som används i köket. Dessutom tål den höga temperaturer.

Nackdel: Ytan är känslig mot koffein, stearin och olja, särskilt granit med kornig ytstruktur. Blankpolerad granit är väldigt motståndskraftig, men vill du ha en mattpolerad yta är den dock känsligare.

Marmor

Bänkskivor i marmor är eftertraktat hos många och ger köket en exklusiv touch. Eftersom marmor är ett naturligt material finns det otaligt många variationer och nyanser att välja mellan.

Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för MOHV

Fördel: Marmor är ett klassiskt och vackert material som ger köket ett exklusivt intryck. Med rätt och regelbundet underhåll håller sig marmorn fin i många år.

Nackdel: Eftersom marmor är kristalliserad kalksten är den mer porös och mjukare än exempelvis granit.  Det blir lätt repor, ytan kan frätas av exempelvis kolsyra och sura livsmedel eller sura rengöringsmedel kan skapa fläckar.

Laminat

En bänkskiva i laminat är ett tåligt budgetalternativ som är lättskött och går att variera när det kommer till såväl mönster som färg och storlek.

Foto: Maria Sahlander för Bjurfors/mäklare: Zara Ek

Fördel: Laminatskivor är lätta och kan anpassas till både längd och bredd och valfritt mönster eller färg, som de får genom att ett foto pressas på skivan. En bänkskiva i laminat klarar höga temperaturer och fläckar och behöver i stort sett bara torkas av om du spiller. Priserna ligger dessutom i den lägre klassen.

Nackdel: Laminat slits med tiden och kanterna kan då bli mer känsliga för vatten och till slut spricka. Heta pannor direkt från spisen kan förstöra ytan, likaså kan skarpa knivar skära igenom ytan.

Komposit

Komposit, eller konststen som det också kallas, är känt för att vara tåligt och beständigt och passar därför utmärkt som bänkskiva.

Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Fördel: Komposit är nästan helt underhållsfritt och håller hög kvalitet i många år. Vassa föremål, smuts eller vätskor påverkar inte ytan som är helt kompakt. Om det mot förmodan skulle uppstå en skada så går det att slipa ytan försiktigt för att återskapa utseendet.

Komposit går dessutom att få i ett hundratal olika färger och olika typer av ytor, samt efter önskade mått, helt utan skarvar. Då komposit kan formas hur som helst finns det heller ingen begränsning när det kommer till utformningen och design.

Nackdel: Inköpspriset kan vara ganska högt, dock är det prisvärt med tanke på hållbarheten och den enkla skötseln.

Betong

Betong ger ett industriellt och ruffigt intryck och kan vara ett snyggt element i köket.

Foto: Alen Cordic Styling: Emma Fischer för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar

Fördel: Måttbeställs och tillverkas efter dina mått. Du kan också rita egna mönster eller gjuta in föremål i skivan om så önskas.

Nackdel: Eftersom betong är tungt rekommenderas inte längre skivor än 2,5 meter. Det finns alltid risk för sprickor och materialet är stötkänsligt. Precis som marmor är betong ett sugande material och därför känsligt mot sura livsmedel och bör regelbundet behandlas med vax, i förebyggande syfte.

Kvarts

Kvarts, eller kompositsten, består av mald natursten, bindemedel och färgämnen och finns i många nyanser och mönster.

Foto: Shutterstock

Fördel: Lättskött och varierande utseende som kan anpassas efter ditt kök eller stil.

Nackdel: Hörn och kanter kan vara känsliga för stötar, därför bör du välja rundade avslutningar på skivan.

Källa: Din byggare, Råd & Rön
Startbild: Pia Ulin Syns i: ”Mörka toner hemma hos Lotta Agaton”, Erik Lefvander Styling: Anna Mårselius Syns i: ”Kika in i stjärnarkitektens funkislya på Kungsholmen” 

Läs också: 

Residence listar: 6 heta kökstrender

7 inspirerande kök från Ikea – så kombinerar du det på olika sätt

Dags att måla om köksluckorna? Tänk på det här när du väljer kulör

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Veckans inspohem: Designsäkra detaljer i Ateljéhuset]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32352 2017-03-23T08:26:55Z 2017-03-23T08:26:55Z 0 Alva Fierro <![CDATA[Kika in i Victoria Skoglunds privata trädgård]]> http://www.residencemagazine.se/?p=22384 2017-03-22T20:41:34Z 2017-03-22T20:00:58Z Bilen pilar ut till förorten. En bit genom en sommarskog och in i ett stugområde där brevlådorna trängs. Sedan tar vägen en liten vändning och dyker ner, mot sjön. Precis intill ligger huset och trädgården, nästan i vattnet. Den här viken förefaller helt obebodd, blicken möts av vass, vattenytan och himmel vart man än tittar. Det är bara ett gång feta kanadagäss som simmar förbi i sakta mak.

– De kommer inte upp på tomten, för jag har det lite stökigt vid kanten och låter det växa. Jag skulle vilja snygga till, jag är ju perfektionist. Men då får man upp gässen och då skitar de ner allting, säger Victoria Skoglund, ägare till handelsträdgården Zetas utanför Stockholm och en av Sveriges största och mest kända trädgårdsprofiler, som medverkar i tv, tidningar, som bloggare och på Instagram med 67 000 följare.

I september släpps hennes tredje bok, som denna gång handlar om hennes privata trädgård. Min trädgård vid sjön heter boken som Victoria har skrivit själv, plåtat själv och gett ut på eget förlag. Hennes två första böcker har kommit ut hos Bonniers och Prisma.

–Men denna gång ville jag verkligen göra på mitt sätt. Boken är rätt privat, så det kändes viktigt att bestämma allt.

Victoria Skoglund har jobbat med trädgård i över trettio år och är uppvuxen på Zetas handelsträdgård utanför Stockholm, som hon numera driver och äger. Här står hon på bryggan vid sitt hus.Victoria Skoglund har jobbat med trädgård i över trettio år och är uppvuxen på Zetas handelsträdgård utanför Stockholm, som hon numera driver och äger. Här står hon på bryggan vid sitt hus.

Victoria Skoglund har jobbat med trädgård i över trettio år och är uppvuxen på Zetas handelsträdgård utanför Stockholm, som hon numera driver och äger. Här står hon på bryggan vid sitt hus.

Huset vid sjön köpte hon och sambon Johan för tre år sedan.

– Först flyttade jag till radhus efter min skilsmässa. Jag var väl så slut då att jag trodde att det var en bra idé att strunta i att anlägga en trädgård. Men jag längtade ihjäl mig efter att få gräva i jorden.

Det var kompisar som hittade huset och upplevde det som för litet för dem själva. Johan och Victoria frågade om de fick kliva in i budgivningen, och det fick de. Det lugna avskilda läget var en av anledningarna till att de slog till. Trädgården var bara en brant slänt, en gräsmatta ner till vattnet. En utmaning.

– I den här trädgården gör jag bara som jag vill. Den är utan prestationer, bara för mig, inte för att imponera på någon. På Zetas är det så mycket prestation, så mycket kunder, så mycket att arbeta i team. Här är det bara jag. Ingen får rensa, ingen får vattna, här vill jag själv hålla i spade, sax och vattenslang!

På den stora terrassen som ligger i söderläge har Johan och Victoria ställt två rejäla bord för alla gästabud. I taket hänger vassmattor som skuggar mot solen. I ekfaten i bakgrunden växer fliksumak och tulpanträd.

På den stora terrassen som ligger i söderläge har Johan och Victoria ställt två rejäla bord för alla gästabud. I taket hänger vassmattor som skuggar mot solen. I ekfaten
i bakgrunden växer fliksumak och tulpanträd.

Slänten terrasserades, och på den första nivån ligger Victorias köksträdgård som består av tre stora svarta trälådor, där det odlas jordgubbar, sallad, bönor och en hel rad borstnejlikor. Annars domineras tomten av en stor terrass, en myckenhet av krukor, och flera sluttande rabatter samt en terrassering för hennes köksträdgård.

I rabatterna märks hennes förkärlek för exotiska träd. Den grundlades under uppväxten i handelsträdgården Zetas i Huddinge, där först trädgårdslegenden Gösta Zetterberg och sedan Victorias pappa Folke Mattsson skapade en i  det närmaste botanisk trädgård med en mängd sorters växter.

Formklippta rödviden (Salix purpurea ’Nana’) växer som en häck i slänten. Rödfärgade grentoppar på hösten. Mellan rödvidsbollarna växer dvärgsyren, (Syringa meyeri ’Palibin’). I förgrunden bredvid bänken en japansk lönn, Acer palmatum ’Garnet’ i kopparkruka. Den får vattnas en gång per dag under sommaren.

Formklippta rödviden (Salix purpurea ’Nana’) växer som en häck i slänten. Rödfärgade grentoppar på hösten. Mellan rödvidsbollarna växer dvärgsyren, (Syringa meyeri ’Palibin’).

Men i den här helt egna trädgården där hon försöker låta bli att imponera finns det även sådant som pappa Folke fnyser åt. Det som kanske är lite
mindre odlingsvärt. Syren, borstnejlika, fingerborgsblommor. Den som följt Victoria och hennes trädgårdsbloggar, böcker och tv-framträdanden under de senaste tjugo åren vet att hon inte byter stil.
Zetas trädgård sköttes under hennes barndom av både mamma och pappa Mattsson. Mamma jobbar fortfarande två dagar i veckan i handelsträdgården, pappan håller sig mer därifrån, är mer rådgivare på avstånd. Det är nu när Victoria närmar sig 50 år som hon i sin egen, privata trädgård kan frigöra sig från att vara duktig flicka. Att bara lyssna på sig själv. Att inte prestera i rabatterna utan ge efter för en sentimental kärlek till borstnejlikor, till exempel.

– Och jag förstår ju själv att det blir ett litet motstridigt budskap när trädgården ser ut så som här, säger hon och nickar kort mot de rätt perfekta vackra rabatterna, de ståtliga perennerna, den sammetslena gräsmattan liksom de slående kompositionerna.

Utsikt över köksträdgårdens odlingslådor och en idegranshäck. Grusgångarna runt lådorna var ett måste. »Jag vill höra mina steg i gruset«, säger Victoria. Två städsegröna häckar av idegran (Taxus media ’Hillii’) skapar en tydlig form även vintertid.

Utsikt över köksträdgårdens odlingslådor och en idegranshäck. Grusgångarna runt lådorna var ett måste.

VictoriaSkoglund573-kopia

Trebladsspirea Gillenia trifoliata är en ny favoritväxt. Victoria planterar tre plantor i grupp. I augusti kan de klippas ner och blomma om. Jättefint i buketter.

Trebladsspirea Gillenia trifoliata är en ny favoritväxt. Victoria planterar tre plantor i grupp. I augusti kan de klippas ner och blomma om. Jättefint i buketter.

Stjärnflockan Moulin Rouge blommar hela hösten. Till höger: Fliksumak (Rhus typhina ’Dissecta’) är planterade i två stora ekfat på terrassen och ger fin skugga. En strök med i vinter och är nu ersatt av ett tulpanträd. Det stora fikonträdet är av sorten Bornholm som klarar vintern i ouppvämt garage.

Stjärnflockan Moulin Rouge blommar hela hösten.

I den nya boken, följer vi henne och trädgården under ett år. Det är korta, ibland personliga texter, fullspäckade med tips. Victoria är en van skribent, bra på att skapa en stämning med några få ord. Det hon delar med sig av i boken är hennes nära relation med en för henne jätteviktig plats.

Man får även möta en lite stökigare Victoria under den där ljuva timotejtjejen. Hon som ljuger om att hon alltid lyckas med myrtenträd (fastän hon har råkat ha ihjäl tre stora i rad). Och hon som har en hörna med kirskål i trädgården och som ber fotografen att undvika ogräset som letat sig upp mellan murgrönorna på slänten.

Hon ojar sig över vintern och oroar sig över alla följare och kunder som köpt likadana träd, placerat dem i ektunnor och nu kanske står framför samma dilemma med döda fliksumakar efter en hård vinter.

–Jag kan känna mig ansvarig för sådant.

Köket är platsbyggt av Kvänum och har målats i gråblått. "Det fanns ett helvitt kök i huset, men det kändes inte alls som min stil. Men det tog emot att riva ut ett fungerande kök."

Köket är platsbyggt av Kvänum och har målats i gråblått. ”Det fanns ett helvitt kök i huset, men det kändes inte alls som min stil. Men det tog emot att riva ut ett fungerande kök.”

Är det annorlunda att jobba i dag än för tjugo år sedan?

– Kunden är en annan. Då var man den unga jäntan som hjälpte medelålders kvinnor som kunde allt. Nu är det tvärtom. Kunden har blivit yngre och kan ofta absolut ingenting. Man får kliva ner från sin piedestal och förklara, att jodå, det är jättebra att ta bort krukan från växten om du ska plantera den i en rabatt. Hon ler ljuvt och skrattar sitt klingande skratt.

Sedan på kvällen, när hon har tagit en lång dusch och egentligen bytt om från arbetskläderna, går hon ut i trädgården och så åker gummistövlarna på igen, och det går ofta två timmar. Med ett tunnelseende som bara trädgårdsknarkare förstår.

”Jag kan inte lägga mig med ett ogräsbestånd på näthinnan”, börjar ett kapitel i boken. Det som skiljer en trädgårdsmänniska från en vanlig person. Vi som är besatta vet. Ser vi något så måste vi böja på knäna och börja rafsa. Spelar ingen roll om finklänningen är på eller om middagen bränner fast i kastrullen.
– Varför har inte jag handskarna på mig nu«, säger Victoria och fixerar en ännu ensam mördarsnigel som ålar sig fram mot hennes köksträdgårds-
lådor. Snart går intervjuaren och hon är äntligen själv igen, i samspråk med sin egen trädgård vid sjön.

Bästa verktygen. »Den stora saxen använder jag till fintrimning av mina formklippta klot. Havtorn, idegran, buxbom och ligusterklot. Märke Burgon & Ball. Dean är magisk. Som en dyr kockkniv. Felco sekatören no.2 använder jag till all slags beskärning.«

Bästa verktygen. ”Den stora saxen använder jag till fintrimning av mina formklippta klot. Havtorn, idegran, buxbom och ligusterklot. Märke Burgon & Ball. Dean är magisk. Som en dyr kockkniv. Felco sekatören no.2 använder jag till all slags beskärning.”

Victoria Skoglund

Bor: I hus utanför Stockholm, sommarboende i torp på Öland.
Gör: Äger och driver handelsträdgården Zetas i Huddinge tillsammans med före detta maken Rikard Skoglund. Victoria är trädgårdsexpert på
TV4 Nyhetsmorgon, bloggar på zetas.se  

Aktuell med:  Sin tredje bok, Min trädgård vid sjön, som ges ut på eget förlag. Boken handlar om ett år i Victorias  egen trädgård, med egentagna bilder. Porträtt av Lena Granefelt.

Läs även: 
Vinn Victoria Skoglunds signerade bok
Victoria Skoglund listar 5 höstfavoriter i trädgården
Kika in i Hem-grundarens lantliga oas – mitt i stan

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Spana in italienska stjärnarkitektens vackra inredningar]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32349 2017-03-22T15:47:13Z 2017-03-22T15:47:13Z 0 Alva Fierro <![CDATA[Arrivals är nätbutiken som ska göra konst mer lättillgänglig]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32343 2017-03-22T13:52:29Z 2017-03-22T13:52:29Z Arrivals webbshop erbjuder signerade originalverk och konst i limiterad upplaga av unga och oetablerade konstnärer.

På sajten finns i dag ett 70-tal svenska och internationella konstnärer representerade med verk i olika medium som print, originalmåleri, fotografi och skulptur.

– Vi är en digital och demokratisk konstplattform som säljer verk av en ny generation konstnärer. Vi vill öppna upp konsten för fler genom att på ett lättillgängligt sätt erbjuda ett kurerat urval av vad vi anser är kvalitativa konstnärskap. Vi tror att man behöver förtydliga och förenkla konstköp, många är idag intresserade och medvetna kring stil och design, men man vet inte riktigt vart man ska vända sig när man är intresserad av att köpa just konst, säger initiativtagarna bakom Arrivals.

Paper collage on wood, Camilla Björk.

På sajten kan besökare ta del av konstnärens idé bakom varje verk eller serie för att öka förståelsen för konsten, som för många kan verka som en sluten och svår värld. Priserna börjar på 500 kronor och Arrivals skickar konst över hela världen hem till dig.

Läs också: 

Så inreder du hemmet med konst – 8 inspirerande tips

Konstexpertens 5 måsten under Stockholm Art Week

Här är appen som ska bli konstvärldens svar på Hemnet

]]>
0
Ida Gustafsson <![CDATA[Här öppnar tillfälligt modebibliotek – låna designkläder helt gratis]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32337 2017-03-23T10:36:57Z 2017-03-22T13:36:04Z

Foto: David Thunander

I samband med Biblioteksstans och Kaplans auktioners modeauktion har man öppnat ett lånebibliotek av mode i deras pop up-butik vid Norrmalmstorg, som öppnar den 23 mars. Där kan den som vill låna plagg från flertalet varumärken som Stylein, Hope, Filippa K, Hermès och Marimekko. Utlåningen går till som på ett vanligt bibliotek, man uppger personuppgifter och får ett lånekort och ett återlämningsdatum.

Bibliotekstans och Kaplans modeauktion i Stockholm har nu avslutat sin insamling, bland objekten finns nya grejer som solglasögon från Céline, en nytillverkad limiterad parfym från trendiga Le Labo men också klassiker som en härligt röd klassisk Chanel 2.55 och en Kelly-väska från Hermès. Samtliga objekt går att se här, hos Kaplans Auktioner.

Som Femina tidigare har skrivit finns det även plagg som har donerats av varumärkena som finns representerade i Biblioteksstan, som Alice Bah Kuhnkes röda Rodebjerklänning. Under en pressvisning på onsdagen berättade Carin Rodebjer att hon hoppas att klänningen, som tog över 80 timmar att tillverka, hamnar hos någon som bär den på fler fester.

– Jag hoppas den får roligt, den förtjänar att få göra något kul. Den behöver dansa och hångla lite!

Foto: IBL Bildbyrå/Arkiv

Auktionen Library of fashion hålls den 29 mars klockan 17.00, på plats i butiken och med förhandsbud online via Kaplans auktioner.

Lånebiblioteket. Foto: David Thunander

I popup-butiken finns även inredning från Brandstationen, ett doftbibliotek från svenska doftföretaget Sniph och caféet Pom och Flora.

Inredning från Brandstationen. Foto: David Thunander

Läs även: 

Spana in Filippa K-butikens nya look – inredd av Lotta Agaton

Kika in hemma hos modedrottningen Nathalie Schuterman

Modeexperten: 9 trendiga ställen i New York

]]> 0 Mikaela Råberg <![CDATA[11 fina sätt att vårstyla ditt hem med kvistar]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32316 2017-03-22T08:33:27Z 2017-03-22T08:33:27Z

Växter och snittblommor hör hemmet till, men i vår väljer vi att byta ut – eller kombinera – den klassiska buketten med yviga kvistar.

Läs också: 6 knep som får kvistarna att blomma redan nu

Och det finns så mycket mer än den populära och älskade eukalyptusen. Våren bjuder nämligen på mängder av pigga trädgrenar, som du med fördel kan ta in och driva i blom.

Eller vad sägs om vackra videkvistar, fina beskärningar från fruktträd eller kanske den ståtliga magnolian med dess vackert rosa blommor?

Här är elva fina sätt att dekorera med kvistar.

1. Få kombinationer andas mer vår än tulpaner och grenar fulla i knopp.

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto för Alexander White/mäklare: Johan Franzon

2. Vacker vide och eukalyptuskvistar är en kombination som står sig länge.

Foto: Anders Bergstedt och Fredrik J Karlsson Styling: Studio Cuvier för Alvhem/mäklare: Sandra Guerrero

3. Ljuvlig magnolia gör sig fin på fönsterbrädan – tillsammans med dina övriga krukväxter eller bara som den är.

Foto: Anders Bergstedt för Entrance Mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Läs också: 7 stylingar som skapar vårkänsla

4. Blommande kvistar som färgmatchas med enstaka inredningsdetaljer – de rosa kuddarna i det här fallet – skapar en inspirerande helhet.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Team Sarah Widman för Alvhem/mäklare: Sofia Vansvik

5. Tunt och spretigt är en tjusig kontrast till de mjuka sängkläderna i sovrummet.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Anna Furbacken för Entrance Mäkleri/mäklare: Jessica Fridstedt

Läs också: 11 inspirerande vårdukningar

6. En rejäl kvist påminner om ett litet träd ger ett mäktigt intryck.

Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Charlotta Lenhammar

Läs också: 7 lättskötta träd att ha inomhus – expertens bästa tips

7. Fyll ut vasen med en blandning av eukalyptus och bambukvistar för att ge snittbuketten mer karaktär.

Fotograf: Anders Bergstedt Styling: Anna Furbacken för Entrance Mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

8. Magnolian är lika fin knoppig som blommande.

Foto: Åsa Lännerström Styling: Cream and navy för Erik Olsson/mäklare: Torbjörn Berglund

9. Varför bara ha en vas på bordet? Flera olika former i både vas och på blommor och kvistar skänker dynamik till rummet.

Foto: Henrik Nero för Alexander White/mäklare: Johan Franzon

10. Höga kvistar i ett ordentligt kärl gör sig bäst placerade på golvet.

Foto: Henrik Nero Styling: Monica Karlstein och Andreas Bratt för Svenska Mäklarhuset Södermalm/mäklare: Andreas Bratt

11. Glöm inte badrummet där en ensam kvist i en simpel glasvas kan göra stor skillnad.

Foto: Anders Bergstedt Styling: Team Sarah Widman för Alvhem/mäklare: Sofia Vansvik

Läs också: 12 inspirerande tips – så kan du förändra ett helt rum med snittblommor

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Toppinredarnas 10 favoritmöbler]]> http://www.residencemagazine.se/?p=23819 2017-03-22T08:09:29Z 2017-03-22T07:14:01Z 1. Vladimir Kagan

kagan

kagan2

Vladimir Kagans organiskt svängda möbler influerar samtida soffdrömmar världen över just nu. Efter 70 år av möbelsnickeri, design och inredning gick Kagan bort tidigare i år. I hans gedigna kundregister finns namn som Andy Warhol och David Bowie och han har inrett hem åt hela surven av Hollywoods köpsugna filmstjärnor. En organiskt rundad Kagan-soffa är varje en inredares dröm.

2. Vikväggen

ostman

Foto: Via Claes Juhlin.

Foto: Via Claes Juhlin.

En flexibel detalj som snabbt kan ändra rummets utformning och dölja eller förhöja olika delar av ett rum. Den klassiska vikväggen är tillbaka i en rad olika utformningar. Altos klassiska version har fått sällskap av en rad mer samtida diton skräddarsydda för att addera spänning i ett rum. Förra året visade vi inredaren Daniel Östmans hem, med hans egna vikväggar som han ofta använder i olika inredningar, och som han säljer efter kunders beställningar.

3. Modevibbar – Raf Simons och Rick Owens

Paustiansoffa

För några år sedan inledde modeskaparen Raf Simons sitt samarbete med textilföretaget Kvadrat, vilket resulterat i att en rad klassiker fått en uppdaterad look, däribland Paustians fantastiska soffa, som i Raf Simons textil blir hett åtråvärd. Rick Owens är också en modeskapare vars högst egensinniga möbler och objekt ofta används av inredare.

4. Spegelkuben

Perspectivestudio

HANNAW_4181

En del art Deco-vibb, en del åttiotalsflört; spegelkuben adderar både elegans och spänning i ett rum med reflektioner och laddade referenser. Årets mesta inredningsobjekt skapade ha-begär när vi visade den i Hanna Wessmans hem. Denna version finns hos Perspective studios. Den höga piedestalen kostar 6 000 kronor, den mindre 4 000 kronor och den avlånga spegelkuben kostar 12 000 kronor.

5. Pierre Jeanneret

_G7B4272_1

Årets mest eftertraktade stol är utan tvekan Easy armchair (modell PJ-SI-29-A) som designades på 1950-talet av Pierre Jeanneret. Han och kusinen Corbusier ritade många byggnader med komplett inredning för staden Chandigarh i Indien, och nu säljs möblerna dyrt på auktionshus världen över. Används av arkitekter och inredare med fingertoppskänsla och koll, nu senast såg vi dem i Oscar Engelbrekt och Giovanna Battaglias fantastiska hem. Easy armchair modell PJ-SI-29-A i teak och rotting ritades 1955 till en administrativ byggnad. Pris: 100 000 kronor på det svenska galleriet Maison Première.

6. Apparatus 

milano residence april 2016

milano residence april 2016

Designduon Apparatus kom från kommunikation- respektive modevärlden men ändrade kurs då deras egna armaturer började efterfrågas i allt större skala; idag är de en stor studio i New York som sätter samman all belysning för hand. Målet är att inte kompromissa på en enda detalj och med de bästa av material skapa lampor och pendlar som ger samma ”måste ha”- känsla som de bästa kreationerna i modevärlden. Idag syns de i de bästa toppinredningarna i världen. 

7. Piedestalen

07

En ny möbel i hemmet, direkt inspirerad av galleri- och museivärldens pampiga sätt att visa upp åtråvärda objekt. Vi har visat och besökt en rad hus och lägenheter under året som låtit piedestalen flytta in i privathemmet. I nästa nummer bjuder vi på ett inspirerande stilleben med piedestaler, bilden är en liten sneak-peak från detta, piedestal av Matti Carlson, fotograferad och stylad av Andy Liffner och Tomas Lingsell. Pris 3 500 kronor från matti.carlson.maker@gmail.com.

8. Sammetsgardiner 

06

Hanna sitter i sina auktionsfynd, två fåtöljer som kläddes om i sammet. Krukor Hannas egen design, kan köpas via hannasroom.com. Golvlampa, Serge Mouille.

Grå kalkfärg kombineras med en sammetsgardin i sovrummet.

För några år sedan näst intill ett tabu, idag en självklar detalj som adderar elegans i ett hem. De tunga draperade gardinerna är tillbaka, allra helst i sammet och gärna draperade inte bara runt fönster utan också för att dölja andra delar av väggen eller skapa enhet i ett rum, eller för att skapa illusionen av högre takhöjd och större fönster. I numret ute nu ger vi våra bästa tips.

9. Verpan 

stol

verpan2

 

Möbler som inte skriker på uppmärksamhet, men ändå adderar en elegant karaktär i ett rum. Det danska företaget Verpan har satt serie 430, som designades av Verner Panton 1964, i produktion. Möblerna har aldrig tidigare gjorts i en större skala, och når nu ut till en bredare publik. Stolen Series 430 används ofta runt matbordet i välinredda hem.

10. Lindsay Adelman 

adelman

adelman2

Drottningen av handgjorda ljuskronor gjorda av bara de mest utsökta av material; sedan starten för tio år sedan har Lindsay Adelman byggt upp sin Manhattan-studio till den hett eftertraktade samarbetspartner den är idag. De fantastiska armaturerna görs på beställning eller köps via hennes galleri/agent Nina Yashar i Milano.

Läs mer: 

Hanna listar: Veckans 8 främsta inredningsnyheter

Här är höstens 4 starkaste inredningstrender

Residence listar: 6 heta kökstrender i höst

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Amelia Widells nya showroom – ett sekelskifteshem i djupgröna toner]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32277 2017-03-21T13:35:09Z 2017-03-21T10:40:44Z Förra veckan öppnade Amelia Widells möbelmärke Meli Meli Home nytt showroom tillsammans med klädbutiken Simply Bollocks på Artillerigatan 16 i Stockholm.

– Vi kommer att samarbeta med Galleri Belenius som hela tiden kommer att uppdatera lokalen med spännande konst. Det är en sekelskifteslägenhet där vi kommer behålla hemma hos-känslan där du antingen kan testa möbler i vardagsrummet, känna på sängkläder i sovrummet eller testa kläder inne i garderoben, berättar Amelia Widell.

Meli Meli har nyligen utökat sin soffkollektion med nya soffan Dahlia och lekfulla puffen Flora, som också finns på plats i butiken tillsammans med tidigare kollektionen soffor, mattor från egna märket och sammetsgardiner från Gotain.

Spana in den vackra interiören i showroomet på Artillerigatan:

Läs också: 

Amelia Widell lanserar ny soffa som får oss att längta till vår

Amelia Widell listar sina 10 drömsoffor

8 trendiga och snygga möbler i sammet

]]>
0
Alva Fierro <![CDATA[Kika in i New Yorks designrestaurang Le Coucou]]> http://www.residencemagazine.se/?p=32274 2017-03-21T10:00:19Z 2017-03-21T10:00:19Z 0