hemma hos på hoby kulle herrgård

Vardagsliv vid Hoby Kulle – vi hälsar på

Tove Hammerin och Benjamin Forsman blev kära och köpte en rosa 1800-talsherrgård i ­B­lekinge. Alldeles bredvid sitt enorma renoveringsprojekt har familjen nu skapat en lugn och varm oas.

Styling
Annons
Sommarhuset i skärgården – Högt över havet
Sommarhuset i skärgården – Högt över havet
0:58

Tove Hammerin och Benjamin Forsman blev blixtförälskade i varandra, ni vet så som folk blir på film. Det var sommaren 2018. Tove var på besök hemma i Stockholm och Benjamin var barchef på en krog vid Stureplan. De möttes på en sommarfest och sedan dess har det varit de två. För två år sedan kom dottern Lova, men redan ett år in i Toves och Benjamins förhållande satte de relationen på prov genom en omvälvande gemensam investering: Hoby Kulle herrgård, med sina 11 hektar stora ägor.

Annons

I Benjamins familj har hela nio generationer haft sommarhus i Blekinge och släkten har således djupt gående rötter i Sveriges trädgård. Benjamins pappa jobbar med fastigheter och när familjen fick reda på att den rosa gamla herrgården i Bräkne-Hoby var till salu förmedlades nyheten genast till det nyblivna paret. Och de bestämde sig för att köpa Hoby Kulle herrgård tillsammans – byta liv och satsa på varandra, och på den gamla herrgården på 720 kvadratmeter. Inte ett givet val för många, men just då en självklarhet för det modiga paret som flyttade in i mars 2019. Då hade de båda sagt upp sig för att satsa allt på herrgården som hem, arbetsplats och livstil.

»Hade vi vetat där och då vad vi gav oss in på så hade vi backat. Men vi var så naiva och kära och kände oss ostoppbara, så det var självklart att bara köra på när den här möjligheten dök upp, och vi satsade verkligen hela vår själ«, berättar Tove.

Annons
I köket har Tove dukat upp med loppisfyndat porslin och servettringar av keramikern Jeanette Åkerberg.  
Tavlor på köks­bänken från Mrs Mighetto och citrongul tekopp från Byon.  
Annons

I dag, bara några år senare, är herrgården en välbesökt destination i Blekinge. Även om man hyr ut herrgården för privata evenemang och fotograferingar året runt är sommaren att betrakta som högsäsong.

»I år satsar vi ännu mer på privata tillställningar, eftersom det är det jag och Benjamin tycker är allra roligast. Vi har sju bröllop inbokade och tycker det är fantastiskt kul att få ta hand om en så viktig höjdpunkt i våra gästers liv. Vi lagar all mat, fixar alla dekorationer och skräddarsyr allt efter varje par. Det är ett verkligt hedersuppdrag som vi tar på största allvar.«

De driver Hoby Kulle herrgård tillsammans

Tove, som har en bakgrund inom marknad, sköter mycket av försäljning, marknadsföring och kontakter. Benjamin står för kreativa idéer och lagar middagar till gästerna. Att driva herrgården tillsammans har gått över all förväntan. Även om Hoby Kulle herrgård är ett välkänt landmärke i trakten, som betyder mycket för många Blekingebor.

Annons

»Vi är väl medvetna om att många har starka band till gården och i början var vi nästan lite för försiktiga, av respekt för platsen och huset. All renovering och restaurering är gjord med stor eftertanke och varsamhet, men med tiden har vi blivit modigare och säkrare på vad vi vill åstadkomma. På det stora hela har vi valt att behålla den ursprungliga och tidsenliga stilen i herrgården, men i sovrummen på övervåningen har vi tagit ut svängarna lite mer.«

Den mobila köksön är gjord av spillvirke från Österlen och var en 30-årspresent till Tove från Benjamin – som själv har adderat och monterat hjulen. Över köksön hänger en hylla från Det lilla mejeriet.  
Annons
Solen strömmar in genom fönstret ovanför kökets diskho, perfekt för den som gärna lyfter blicken från disken och ut i sommaren.  

Toves inredningsfilosofi kan verka spontan vid en första anblick, men är högst genomtänkt i allt från arrangemang av gardiner och blommor till textilier och kuddar. I herrgårdens sovrum väntar i stället en mix av nytt och gammalt, tänkt som en inspirerande överraskning till gästerna som checkar in. Allt i en väl avvägd och stilsäker balans.

»Jag brukar alltid säga att det finns jättemånga traditionellt inredda herrgårdar att besöka, men ju längre vi bor här, desto bättre lär vi känna våra gäster och vi märker att upplevelsen vi skapat här verkligen uppskattas. Rummen förändras hela tiden och min önskan är att även våra återkommande gäster ska känna att det hänt något nytt när de kommer hit.«

Annons
I det gamla orangeriet växer två gigantiska plantor med vinrankor som brer ut sig under det stora taket. Under sommaren befolkas orangeriet av bröllops­fester och kafégäster.  

Renoverade herrgårdens flyglar från 1600-talet

De första åren bodde paret i herrgården men när dottern Lova kom ville de ha något eget och började renovera en av gårdens två flyglar. Paret vet lite om flyglarnas bakgrund men de tror att husen flyttades hit någon gång på 1600-talet. Det skvallrar i alla fall märkningarna i stommen om, som kommit fram under renoveringen.

»Det finns mycket sägner och historier om alla husen men just flyglarnas historia vet vi inte så mycket om. Efter att ha renoverat har vi förstått att husen är flyttade hit för de är delade itu. Men var ifrån eller exakt när får vi nog aldrig veta«, säger Tove.

Annons

När renoveringen av herrgården var klar började de med flygeln som skulle bli bara deras hem. Medan herrgården har en sinnrik och föränderlig karaktär har familjens flygel en mer jordnära känsla. Med naturliga material som linne, rotting och åldrat trä, varma färger och lantliga detaljer. Bevarade trägolv och balkar från 1600-talet, innerdörrar de behållit och varsamt renoverat. Att bevara så mycket som möjligt av det gamla har alltid varit självklart. Det mesta har de gjort själva, målat, slipat och byggt.

Tove Hammerin

Ålder 32 år.

Bor Blekingska ­Bräkne-Hoby med sin fästman Benjamin Forsman och dottern Lova, 2 år, i en varsamt renoverad och restaurerad herrgårdsflygel från 1600-talet.

Gör Driver Hoby Kulle herrgård.

Tove och dottern Lova tittar ut över herrgården.  
Annons
Sovrummet är målat i en varm beige nyans. Sänggavel ifrån Ellos, tavlan är ett porträtt av Tove och Lova signerat Therese Lind och nattduksbordet är antikt  

»Det är ganska stor skillnad mellan de båda miljöerna. I herrgården lever jag ut med färger och mönster, men hemma tycker jag att det lugna, lantliga och gräddfärgade är härligare. Man vill ha en känsla av hem snarare än hotell, samtidigt som det är skönt för oss att separera de båda delarna. Nu blir det tydligt att herrgården är jobb och flygeln är vårt hem.«

Flygelns kök, som tar upp ungefär en tredjedel av planlösningen, badar i en varm ljusgul nyans med skira linnegardiner kring de låga fönstren. Hemmet känns väldigt harmoniskt och Tove, som älskar att hitta lite knasiga och lagom operfekta inredningsdetaljer, har en fin samling konst och skulpturer utspridd i hemmet.

Annons

»Det låter ju som en klyscha men köket är verkligen vårt hems hjärta. Det är här vi umgås och Benjamin, som dessutom älskar att laga mat, är i sitt esse här. Det är också lite mysigt att alla rum har två dörrar så man kan gå ett helt varv runt i huset, lite charmigt tycker vi.«

Vid den gamla herrgårdens entré har även två ståtliga palmer flyttat in, en otraditionell inramning som snabbt blev en hit i sociala medier.  

Nästa renoveringsprojekt på Hoby kulle

Nästa projekt blir att inreda ovanvåningen på flygeln med ett större badrum och att sovrummet ska få flytta upp dit. Som tidigare ska de göra det mesta själva, så det får ta den tid det tar.

Annons

»Nu går vi in på femte året med herrgården och det är väl först nu det börjar kännas lite mer ’normalt’. Det är vår vardag nu och vi vet inget annat. Vår dotter har hunnit fylla två år och hon är med oss överallt, om kvällarna kilar vi över till restaurangköket i pyjamas för att säga god natt till pappa. Att jobba hemma och tillsammans på det här sättet ger otroligt mycket kvalitetstid, samtidigt som man får ägna så mycket tid åt en plats man verkligen tycker om«, förklarar Tove och fortsätter:

»Att se våra gäster uppleva Hoby Kulle genom sina ögon gör att vi också hittar ny inspiration. Det är lätt att bli hemmablind, men när man ser hur andra kommer hit och omedelbart älskar den här platsen blir man själv påmind om hur fantastisk den är. Därför är det särskilt kul att arrangera de här bröllopen, när man ser att paren verkligen känner något för gården och väljer den som sin plats.«

I det långsmala rummet mellan kök och sovrum finns en bäddsoffa från Karup design och bordet är vintage från Stilbyrån. Tavlan på den råa väggen är ett loppisfynd.  
Annons
På piedestalen i kökets hörn står en lampa med skärm från Mimou, ett varumärke som ligger Tove varmt om hjärtat och som huserar i samma blekingska trakter.  

Sedan i maj räknas även Tove och Benjamin som ett blivande äkta par, efter ett romantiskt frieri i Italien. Men gifta sig vill de så klart göra på hemmaplan.

»Men vi är redan fullbokade hela nästa sommar, så det kanske blir 2025 då. Om vi ryms«, säger Tove och skrattar.

Gult på insidan och varmgul fasad på utsidan av flygeln från 1600-talet som Tove, Benjamin och Lova kallar hem.  
Annons
Bakom familjens flygel väntar en grönskande kryddträdgård.  
Publicerat 27 juli 2023
Annons