Annons

Annons

ingegerd-raman

Ingegerd Råman: ”Jag blir faktiskt lite imponerad själv”

I maj lanserar Ikea kollektionen Viktigt av den uppskattade glasformgivaren Ingegerd Råman. Med enkelhet i fokus och utmaningen i att jobba i helt nya material är Råman själv imponerad av den nya kollektionen.

Annons

En av de ledande inom svensk formgivning, Ingegerd Råman, har tillsammans med Nike Karlsson och Wiebke Braasch formgett den mest omtalade kollektionen från Ikea på länge, och snart är den äntligen här för allmän beskådning.

Residence fick en pratstund med Ingegerd om den nya kollektionen, hur samarbetet började och resultatet. Men att Ingegerd Råman skulle samarbeta med Ikea var aldrig varken ett solklart ja eller nej. Det krävdes en ordentligt utmaning för att Ingegerd skulle hoppa på tåget.

– När Ikea frågade om jag ville jobba med dem svarade jag varken ja eller nej. Jag ville träffa de människor jag skulle komma att arbeta med. Då kom designchefen Marcus Engman och projektledaren Jutta Viheriä och förklarade att de ville att jag skulle arbeta med material som jag inte jobbat med tidigare: bambu, gräs och vattenhyacint, säger Ingegerd till Residence och fortsätter:

– Det är en otrolig glädje att börja med nya material, men resultatet var tvunget att ha samma höjd som de material jag har jobbat med i 40 år. Jag blir faktiskt lite imponerad själv över kollektionen.

Det resulterade i en kollektion i 40 delar vilket är en bred kollektion av hushållsförmål av rotting, trä, keramik och glas. Kollektionen utgår från gediget hantverk och produkterna har tillverkas i ett nära samarbete med hantverkare i Vietnam.

– På väg i bilen till en fabrik som gjorde bambuprodukter var jag väldigt tveksam. Väl inne i fabriken mötte jag en underbar syn: en stilig herre i blå kostym som stod och matade in bambu i en puttrande maskin. Den lät som en moped ungefär och var den mest poetiska maskin jag sett. Tre hantverkare anslöt och när dagen var slut hade vi gjort klart prototypen till de bambufat som finns med i Viktigt-kollektionen.

För Ingegerd Råman var det viktigt att samarbetet med hantverkarna fick den plats det förtjänade.

– Fabriksledningen ville att jag skulle signerad korgen, men sånt brukar jag inte göra. Men om hantverkaren som gjorde korgen signerade tillsammans med mig, ovanför mitt namn, då var det okej tycker jag. Den dagen hade han cyklat hem, men kom tillbaka tio minuter senare och signerade.

Läs även: Här kan du se bilder från kollektionen.

Samarbetet med hantverkarna i Vietnam och Ingegerds klassiska och gedigna hantverk har verkligen skapat en fantastiskt och exklusiv kollektion i all sin enkelhet.

– Sakerna är handgjorda. Jag vill att man ska känna exklusiviteten i föremålen, den närhet och lilla osäkerhet som är själva upplevelsen i det handgjorda. Keramiken är gjord i en liten fabrik i Vietnam, en gång startad av en kvinna i 18-årsåldern som nu är i 40-årsåldern. Glaspjäserna är blåsta i ett polskt glasbruk som till min glädje kunde göra kolsvart, tunt och fint glas.

– Det är ett projekt mellan hantverkarna och designern. Den har mycket energi, och när jag tittar tillbaka på kollektionen nu, och allt vi gjort, representerar det kärlek för mig, säger Ingegerd Råman.

Man känner igen Råmans strama, minimalistiska formspråk. Inga blomster eller geometriska retromönster. Balansen i föremålen är viktigast.

Har du själv någon favorit ur kollektionen?

– Jag har absolut inga favoritföremål, det är omöjligt att välja.

Förutom kollektionen kommer även Ingegerd Råman släppa boken Det är ingenting men det är ändå något på 14 olika språk världen över. Boken handlar om Ingegerds kunnande och mångåriga produktion.

Foto: Ikea press

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar