En ode till teaken

Äntligen utesäsong för Fritz Hansen – tack vare enkelhetens mästare Povl B. Eskildsen – som inleder möbelåret med nya formstarka traditioner.

Annons
Emma Stocklassa - formgivare för Residence stora formpris
Emma Stocklassa - formgivare för Residence stora formpris
2:57

Våren ligger – nästan – i luften och Fritz Hansen lanserar för första gången en kollektion med utomhusmöbler, som fått namnet Tradition. En serie modulbaserade trädgårdsmöbler tillverkade av massiv FSCTM-certifierad kärnteak som noggrant formats och sammanfogats för hand, allt för att värna om materialets naturliga skönhet. Signerade av den danske designern Povl B. Eskildsen, känd för sin grafiska enkelhet. »En enkel form betyder att det är en möbel som är enkel att använda. Det är väldigt viktigt för mig att hålla det enkelt, eftersom ju enklare en möbel är – desto mer flexibel blir den. Och då passar den många«, förklarar designern från sin studio i Århus.

dansk design Fritz Hansen teakstolar utemöbler natur skog beigea dynor
Utomhusmöblerna Tradition har fått ny kostym i teak inför nya vårsäsongen.  Foto: Fritz Hansen
dansk design Fritz Hansen man designer möbelmakeri
Povl B. Eskildsen är född och uppvuxen i möbelbranschen.  Foto: Fritz Hansen

En flexibel kollektion

Povl B. Eskildsen är fast övertygad om att funktion och form är lika viktiga grundpelare när det kommer till design. Han har arbetat som oberoende formgivare sedan 1986, när han tog sin examen vid Arkitektskolen i Århus. På väggarna i hans studio hänger skisser, ritningar, fotografier på familjen och möbler som formgivits under åren. På skrivbordet står en modell från 1989 som låg till grund för Riviera, hans utomhuskollektion för Skagerak som blivit känd för sin genialiska enkelhet. En bit bort står prototyper av flätade lampskärmar som först testades i kartong, men sedan tillverkades i långa remsor av hyvlad teak.

Annons

»Jag har arbetat mycket med modulära lösningar genom mina år som formgivare och som koncept är de väldigt viktiga – dels för att de är enklare att transportera, dels för att de är flexibla och därigenom får en mer långsiktig hållbarhet. Man växer inte ur möblerna på samma sätt om de går att justera efter behov. Tradition är väldigt flexibel och kollektionen utgörs av bara ett fåtal olika enheter. En rak del, en hörndel, en fristående lounge-del och två bord. Men samtidigt är serien full av liv, man kan fortsätta bygga den i all oändlighet om man skulle vilja.«

dansk design Fritz Hansen teak former teakstol utemöbler beige dyna
»Redan som ung kunde jag titta på en bit trä och se exakt vad den klarar av.«  Foto: Fritz Hansen
dansk design Fritz Hansen teakstolar utemöbler möbelmakeri skiss
Designskisser av modulmöblernas finstämda sammanfogningar.  Foto: Fritz Hansen

Tradition blev på sätt och vis en del av Fritz Hansen redan 2021, när de köpte möbelföretaget Skagerak som tidigare producerat kollektionen – som då tillverkades i aluminium. Vid det laget hade man redan gjort ett par försök att få till modulmöbler för utomhusbruk, utan att lyckas. Det var kanske ingen överraskning att just den här danske designern skulle bidra med lösningen, det var bokstavligen hans egen bakgård efter åren på Gloster. »Tradition var redan 2015 tänkt som ett modulärt system för privatpersoners trädgårdar, även om det fungerar i betydligt fler utrymmen än så – eftersom det kan konfigureras och anpassas på så många olika sätt. Kollektionen var ursprungligen formgiven i aluminium, som ger ett helt annat uttryck. Det har visat sig vara mer utmanande att forma möblerna i trä, vi har varit tvungna att anpassa dimensionerna och teknikerna därefter.«

Annons

»Enkelhet handlar om att göra det enkelt i alla led, färre element innebär till exempel att återförsäljare kan ha en mer fokuserad lagerföring. Men då måste man se till att samma sak gäller för dynorna, ju fler avsteg man gör från grunden desto mer komplicerat blir det. Vill man frakta en serie utemöbler över hela världen måste man även göra transporten enkel – och hitta sätt som gör att en sorts dyna eller kudde passar alla moduler.«

Klassiskt skandinaviskt formspråk

Povl B. Eskildsen är i princip född och uppvuxen i branschen, han började arbeta i familjens lilla möbelfabrik tillsammans med sin pappa som ung. Bara fyra år efter examen från Arkitektskolen presenterade han Weston Folding Chair på möbelmässan i Köpenhamn. En fällstol som blev tongivande för sin samtid och 1995 följdes succén upp av kollektionen Madison och 1996 av de praktiska utematstolarna Kingston. Allt som allt arbetade Povl B. Eskildsen för danska Gloster i 30 år. Hans formspråk är fortfarande så nära klassiskt skandinavisk estetik man kan komma, men med en samtida touch. Under sina år hos Gloster hann han med att formge ett flertal kollektioner i varierande material, men främst i teak. Och har ofta uppmärksammats för sin förmåga att förena komfort och funktion utan att kompromissa på formen.

dansk design Fritz Hansen natur utemöbler teakstolar röda fönster träd beigea dynor
Kollektionen Tradition består av två sorters moduler, som mnteras samman med hjälp av en u-profil på möblernas undersida.  Foto: Fritz Hansen

»Jag växte upp med teak och har arbetat med materialet i princip hela min karriär. Det är ett fantastiskt material eftersom det är så tåligt, du kan slipa det och låta det ligga. Sedan är det bara att slipa igen om det blir fläckigt. Vilket annat material kan du bara lämna exponerat utomhus, plocka upp flera år senare och en lätt slipning senare är det fortfarande som nytt? « Även om träslaget blir grått av att vara ute i solen, är det alltså bara att slipa ytan för att återställa dess vanliga färg. I dag kommer i princip all teak från Indonesien, där produktionen styrs av staten. Med rätt certifieringar och långsiktig förvaltning av odlingarna.

Annons

I sitt mest naturliga tillstånd, det vill säga inte i formen av en mörkt betsad och välpolerad sideboard från 1960-talet, kan teak likna ett annat populärt träslag i möbelbranschen – ek. De båda materialen påminner om varandra, men skiljer sig åt på en viktig punkt. »Ek och teak har på något underligt vis samma känsla, men man kan inte ta ut eken i det fria på samma sätt. Det är helt enkelt inte ett lika motståndskraftigt material, porerna i träet är öppnare och därför åldras det mycket snabbare. Även om möblerna ser lika fina ut när de är nya.«

»Många har svårt att förstå varför utomhusmöbler är så dyra? Men det är just därför, att samtidigt som de håller samma höga estetiska standard som vi vant oss vid med vårt inomhusmöblemang – måste de även tåla och stå emot vädrets makter. Därför kräver möblerna ännu mer hantverksskicklighet och material av högre kvalitet, annars håller dom inte för jobbet.«

Annons