Kunglig glans

Nu kan vi snart inreda som på Slottet – drottningens 70-årspresent sätts i produktion.

Annons

Tänk dig en svävande stad. De flesta ser kanske Sagan om ringen-aktiga tinnar och torn, men Folkform såg en modernare skönhet i sin armaturserie Suburban skyline, en kantig, veckad, knixig uppenbarelse.

»Vi såg den som abstraherade satellitstäder svävande över matsalsborden, och kallade modellerna för Farsta och Husby«, säger Anna Holmquist som tillsammans med Chandra Ahlsell utgör designduon Folkform. Tre olika lampor ritades, inspirerade av miljonprogrammens arkitektur med elementbyggda längor, loftgångar och parkeringshus, en verklighet som tidigare mest har fått symbolisera tristess och förfall. Anna, som är uppväxt i Vällingby, har formspråket i ryggraden.

»Vi gick där på parkvägarna, trivdes inte riktigt, men miljön inspirerade.«

Nu får förortens formspråk en glänsande upprättelse. När drottning Silvia fyllde år i december 2013 fick hon en special­version av en Skyline-lampa i gåva av svenska folket. »Vi försöker utmana materialhierarkier i vårt formspråk, nu finns masonitskåpen på Svenskt tenn och förorten på Slottet«, skrattar Anna. Intresset för lamporna är stort och Folkform har inte själva kunna leverera alla beställningar. Därför tar nu Örsjö belysning över serien. Nyheter är att Skyline-serien också görs i vitlackerat aluminium, samt en ny modell inspirerad av punkthus där armaturen är högre och smalare. En unik, två meter hög lampa tillverkas just nu också för Fisksätra kyrka.

På utställningen Twelve på Stockholm furniture & light fair (4–8 februari) ska Folkform visa Folkform manufaktur, unika studioproducerade objekt som berättar om Sveriges småskaliga hantverksindustri, samt duons produkter för Svenskt tenn, Skultuna och Tärnsjö.

Publicerat 09 februari 2014
Annons