Annons

Annons

Råå Förskola, Dorte Mandrup

Råå förskola vann Träpriset 2016

Förra veckan delade det ett av Sveriges mest kända arkitekturpris ut i form av Träpriset. I år stod Råå förskola högst upp på prispallen – och vi förstår verkligen varför!

Annons

Träpriset tilldelas varje år den byggnad som på bästa sätt representerar god svensk arkitektur i trä och speglar och utvecklar den tid vi lever i. I år vann Råå förskola, ritat av Dorte Mandrup arkitekter, i Helsingborg med motiveringen:

”Råå förskola är ett gott exempel på hög ambitionsnivå från byggherre och arkitekt såväl i fråga om att forma en inspirerande miljö och skala på barnens villkor, tolka platsens förutsättningar och utnyttja träets möjligheter till lekfulla och nyskapande former och uttryck. Juryn värdesätter särskilt att denna höga ambitionsnivå tillämpats i en kommunal byggnad ägnad för barn. Det är en kategori byggnader som inte alltid ägnas störst omsorg och ambition. Byggnadens volym formar de inre rummen till nya världar att upptäcka och ger utblickar mot hav och land samtidigt som den yttre gestalten formar sig till landskap och ett alldeles eget och kongenialt tillägg till den existerande bebyggelsen i fiskeläget. Materialhanteringen och detaljeringen är noggrant genomförd och bjuder på en ny väg att utforma klimatskyddet liksom en rikt formad interiör som svarar mot funktionella behov och inbjuder till beröring och upplevelser. Råå förskola bidrar på ett övertygande sätt till att lyfta betydelsen av rum för barn och unga.”

Träprisjuryn bestod av Anders Svensson, arkitekt, Karolina Keyzer, arkitekt, Carmen Izquierdo, arkitekt, Rahel Belatchew Lerdell, arkitekt och Tomas Alsmarker, civilingenjör. De hade ett digert arbete att utse en vinnare bland de 139 inskickade förslagen. Av de tio nominerade utsåg slutligen en enig jury vinnaren Råå förskola.

 Jag tycker man ska vara extremt stolt över att vinna Träpriset för det är mycket hård konkurrens, det är högt ställda krav och det är bara var fjärde år, säger Anders Svensson juryordförande Träpriset 2016.

Råå Förskola, Dorte Mandrup
Råå Förskola, Dorte Mandrup
Råå Förskola, Dorte Mandrup

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar