Annons

Annons

shutterstock_23634250

Så många år tar det att få en hyresrätt i Stockholmsområdet

Har du alltid sett Stockholms bostadsmarknad som ett nödvändigt ont och ett förstahandskontrakt som en ren och skär omöjlighet? Lugn, det finns hopp – i alla fall om du har tålamod, kan tänka dig betala lite mer i hyra och inte har några problem att bo utanför tullarna.

Annons

Få saker är så eftertraktade som ett förstahandskontrakt på en hyresrätt i Stockholmsområdet. Kötiderna är ökända även utanför länet och för någon som inte har en handpenning i bakfickan och tvingas bo i mer eller mindre bra andra- eller tredjehandslyor är det lätt att vilja ge upp. Men kasta inte in handduken riktigt än, det finns några ljusglimtar i den här bostadssoppan.

Under 2015 förmedlades 14 procent fler hyresrätter än föregående år, enligt en rapport från Bostadsförmedlingen i Stockholm. Det är fler än någonsin tidigare och sammanlagt förmedlades 12 384 kontrakt i hela Stockholmsregionen. Även antalet studentlägenheter var rekordmånga, totalt 1 648 stycken och antalet nybyggda bostäder ökade kraftigt.

Men trots att det idag finns fler hyresrätter på marknaden är kötiderna fortsatt långa. För en majoriteten av allt som förmedlades 2015 var väntan mellan sex och tio år, något kortare för nyproducerade bostäder – som då dessvärre oftast har en högre månadskostnad.

– Generellt kan man säga att det behövs längre kötid för en lägenhet i innerstaden eller närförort jämfört med lägenheter längre ut från centrala Stockholm, skriver bostadsförmedlingen i rapporten.

Norrmalm är helt klart den attraktivaste stadsdelen och för att få ett kontrakt där krävs en genomsnittlig kötid på 16 år. Året innan var siffran 18 år. På andra plats kommer Södermalm med snittiden 14 år och på tredje plats, Kungsholmen med 13 år, vilket är en ökning med två år jämfört med 2014.

Kan du däremot tänka dig att bo längre bort från innerstaden minskar kötiderna och genomsnittet för ytterstaden är 9 år.

sthlm-line

Illustration: Mikaela Larsson

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar