En fristad i fjällen

Annons

Två glamsmarta globetrottrar som jobbpendlar runt världen i konst- och designbranscherna. Första intrycket av paret Lars Nittve och Shideh Shaygan, som numera bor i Hongkong, är knappast att de också är passionerade skidåkare som älskar svensk fjällnatur. Som gått på tur och åkt utför sedan barnsben. Men så är det. Lars kommer från en spänstig familj som gärna semestrade i svenska fjälltrakter både när det var snö och barmark. Även Shideh, som är född och uppväxt i Iran, åkte mycket skidor som barn. I bergskedjan Elburz mellan Teheran och Kaspiska havet ligger snön cirka fyra månader om året, här är också perfekt för fjällvandring. Tillsammans har Lars och Shideh åkt mycket både i Åre och Alperna.

Hatthugan Edsåsdalen, Shaygan
Fjällstugan tornar upp sig över den branta fjällsluttningen, 700 meter över havet. Huset stod färdigt på sensommaren 2013. Foto Åke E:son Lindman.  

Därför kändes det naturligt för dem att slå ner sina svenska bopålar i Jämtlands fjällvärld, inte i kungliga huvudstaden. Ett fjällhus tänker man sig annars mest som ett rätt begränsat boende. Någonstans att åka skidor och mysa i vintermörkret. Och visst fyller deras rustikt eleganta chalet just de funktionerna. Men också många fler. För museichefsveteranen Lars Nittve och arkitekten Shideh Shaygan är fjällhuset i jämtländska Edsås­dalen, som Shideh har ritat, deras hem och plattform i Sverige. Det är här de har sin svenska hjärtpunkt, när de inte reser eller befinner sig i Hongkong. Lika mycket som att skida på vintern gillar de att gå rejäla turer när snön är borta, längs vandringslederna upp till de många fjälltopparna runt huset.

Annons

Lars Nittves kometkarriär i konstmuseivärlden är välbekant. Från konsthallen Rooseum i Malmö på 90-talet, via Louisiana i danska Humlebæk och uppbyggnaden av Tate modern i London, till en rekordlång chefstid på Moderna museet i Stockholm. Och nu, sedan fyra år tillbaka, ledare för den gigantiska museisatsningen M + i Hongkong, planerad att öppna för publiken 2018.

Hatthugan Edsåsdalen, Shaygan
Träkänslan är fundamental för upplevelsen av huset. Målningar av Lars Nittves farfar Arvid Nittve – och en röd monokrom duk målad av svenskamerikanska konstnären Anders Knutsson, målad på en jämtländsk dräll vävd av Hanna Kristin Isaksson. Kaminen är en dansk Scanspis DSA 5. På bordet ett litet glittrande horn, ett konstverk av den amerikanska konstnären Marc Swanson.Foto Åke E:son Lindman.  

Lars och Shideh träffades i London. Som 18-åring kom hon från Iran till Sverige. Utbildade sig på Konstfack i Stockholm där hon också verkade några år, innan hon drog vidare till egen arkitektverksamhet i London. Som hon yrkesmässigt aldrig helt har lämnat, även sedan paret gift sig och bosatt sig Stockholm. Heller inte nu, när de bor i Hongkong. Flera av hennes kontakter och uppdrag finns fortfarande i Europa.

Annons

Så, det är en bred mix av minnen från skidorter runt världen som huset i Edsåsdalen bär på. Från Elburz i Iran via Chamonix och Fjällnäs till

japanska Niseko, där Lars och Shideh ibland tar en weekend i kyla och snö, som avbrott från den ständiga sommaren i Hongkong.

»Kärleken till fjällnatur har jag med mig från uppväxten«, säger Shideh. Men det var framförallt när jag jobbade med Fjällnäs – hotellet i Tänndalen – som jag fick en känsla för det unika med svenska fjäll. Jag pratade med Lars om att vi borde skaffa ett ställe där.

Hatthugan Edsåsdalen, Shaygan
Köket är händelsernas centrum. ”Vi frossar i jämtländska delikatesser, favoritköttet ren, egenfångad fjällfisk, svamp, bär och fantastiska ostar.” Specialritat matsalsbord i ek med Hans Wegners CH 24-stolar. Foto Åke E:son Lindman.  

Efter flytten till Hongkong fick tanken på ett hus i Norrland nya dimensioner. Lägenheten i Stockholm var tömd och uthyrd. Men de längtade efter att ändå ha en bostad i Sverige. Varför inte i Åretrakten, likaväl som i Stockholm?

Annons

Så blev det. Parallellt med projekteringen av »Hatthugan« – som de kallar fjällhuset efter Lars smeknamn på älsklingsboken som barn, Hattstugan av Elsa Beskow – hade Shideh lämpligt nog ett uppdrag i Chamonix. Ett alphus som skulle ritas om. Erfarenheterna därifrån var värdefulla. Bland annat tog hon intryck av den kontinentala vanan att »koka« trä, bois chauffé. En ångbehandling som ger varm färgton och fint åldrande åt träet, en metod hon använt för träpanelen inomhus i »Hatthugan«.

Hatthugan Edsåsdalen, Shaygan
I övervåningens storstuga kombineras matplats och kök med vardagsrumsdel. Bord av Bruno Mathsson. Soffor från Ihreborn och Ikea, vägglampetter av Josef Frank. Pratbubbla av Jan Håfström. Foto Åke E:son Lindman.  

Huset är inte jättestort utan framförallt bekvämt och genomtänkt. Naturnära material och färger, mycket trä. En känsla av jämtländskt härbre, men med en modern, internationell twist. Anslående är valet av konst i huset. Lars Nittves nisch i konstvärlden har ju alltid lutat åt den mest

Annons

aktuella samtidskonsten. Något som också kom till uttryck i deras gemensamma hem i Stockholm. Men konsten därifrån har de nu mestadels tagit med till lägenheten i Hongkong, belägen vid havet i stadsdelen Repulse Bay.

Medan konsten i fjällhuset har en uttalad koppling till Norrland och

fjällnatur. »Vi vill ha en privat relation till all konst vi omger oss med«, säger Lars. »Både här och i Hongkong. Några verk i stugan är faktiskt

målade av min farfar, som inte var professionell konstnär utan konser­vator. Här finns också en annan av mina barndomsfavoriter, Renen Parrak, målad på 1950-talet av figuren Plupps skapare Inga Borg.«

Hatthugan Edsåsdalen, Shaygan
Här slutar vägen uppför fjällbranten. En liten bro leder över sluttningen rakt in i husets övervåning och stugans varma hjärta! Foto Åke E:son Lindman.  

En fristad. Så ser de på huset i jämtländska fjällen. Som för övrigt ligger högt upp i backen, bara något stenkast från närmsta pist. Den perfekta kontrasten till evig sol och hektiskt stadsliv i Hongkong.

»Även socialt perfekt«, säger Shideh. »Vi träffar nästan alla våra vänner här. Speciellt på påsken verkar det som halva Stockholm är på plats i Åretrakten, Sveriges mest internationella fjällhotspot.«

Text Ingrid Sommar, foto Åkes E:son Lindman

Publicerat 17 oktober 2015
Annons