Annons

Annons

SaraVideEricson_Martha-OssowskaPersson_KlaraLidenAndreas_Eriksson

Swedish Art: Now! ger dig koll på den samtida konstscenen under Stockholm Art Week

Just nu pågår Stockholm Art Week i Stockholm. Utställningen Swedish Art: Now! vill ge gemene man koll på den samtida konstscenen med hjälp av 40 unga samtida konstnärer.

Annons

”Nämn fem samtida svenska musikstjärnor! Nämn fem samtida svenska modedesigner! Nämn fem samtida svenska konstnärer!”

När medieprofilen Micael Elmenbeck (co-curator ”Svenskt Mode: 2000-2015”, grundare kulturmagasinet BON samt utställningsansvarig galleriet/art space C F HILL i Stockholm) testade kulturministern Alice Bah-Kuhnke under en privat middag, klarade hon två av tre galant, men torskade på samtidskonsten.

”Jag tycker att samtida konst måste vara folk som har debuterat efter 2000. Någon som slog igenom på 80-talet kan inte räknas som samtida, det är ju som att räkna Wham till samtida musik. Det är ju ingen som gör.”

Nu finns det möjlighet att plugga på, både för kulturministern och gemene man. Michael Elmenbeck är initiativtagare till utställningen Swedish Art: Now!, som presenterar 40 unga samtida konstnärer.

OscarCarlsson_MichaelElmenbeck2

Initiativtagare Michael Elmenbeck och curator Oscar Carlson, på Sven-Harrys konstmuseum. Foto: Dan Kullberg.

NathalieDjurbergHansBerg_FotoDanKullberg

Nathalie Djurberg och Hans Berg A Thief Caught in the Act. Foto: Dan Kullberg.

LinneaSjoberg_FotoDanKullberg

Linnéa Sjöberg The Remains of a Business, foto: Dan Kullberg.

Utställningen, som inleder Stockholm Art Week 2016, har som ambition att presentera de mest relevanta konstnärskap som etablerats de senaste fem åren. Flera verk har aldrig visats för en svensk publik tidigare som ett nyare verk av Nathalie Djurberg och en platsspecifik målning av Emanuel Röhss. Andra är speciellt utformade som en rumslig installation av Nanna Nordström och en intervention av Cajsa von Zeipel i Sven-Harrys ”hem” på taket.

Curator är Oscar Carlson (konstnärlig ledare för galleriet Issues, skribent och konstnär samt ena halvan av konstpodden Danielsson & Carlson).

Cajsavonzeipel_FotoDanKullberg

Verk av Cajsa von Zeipel. Foto: Dan Kullberg.

Swedish Art – Now pågår till den 6 juni 2016.

Stockholm Art Week pågår mellan den 19-24 april 2016.

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar