Annons

Annons

215 färgstarka kvadrat hemma hos pr-chefen Zena FialdiniPr-chefen för Nobisgruppen har ett förflutet som skulle fylla en hel tv-serie. Vi kikar in hemma!

Text: Michelle Meadows
Foto: Pierre Björk

Om: Zena Fialdini
Ålder: 37 år.
Gör Pr-chef med ansvar för 15 varumärken på restaurang- och hotellkoncernen Nobisgruppen.
Bor: 215 kvadratmeter stor lägenhet i en hotellbyggnad i Stockholm tillsammans med maken Ivan som är brottmålsadvokat, sonen Luca, 6 år, och dottern Stella, 2 år.
Aktuell: med Anordnar designtalk i samarbete med Residence, nästa gång i mars med Faye Toogood.

Hennes mamma rymde hemifrån vid 17 års ålder och var en av de första kvinnorna i Eritreanska folkets befrielsefront, en gerilla som verkade för Eritreas självständighet. Hennes pappa, tidigare afrikansk mästare i schack som talar nio språk flytande och snart släpper en självbiografi, var en av ledarna för ovannämnda gerilla och dessutom son till Tedla Bairu, en av de allra första afrikanerna att gå i Italiensk klosterskola – ”de fick smuggla in och ut honom”. Tedla kan även skryta med att ha varit premiärminister i Eritrea när landet fortfarande var i federation med Etiopien. Som då leddes av Haile Selassie, den tidigare kejsaren som dyrkas som en gud av rastafaritroende …

Själv har Zena Fialdini, 37, bott i Storbritannien, Libanon, Kuwait, Irak, Indien och Sverige, hon har varit frontfigur i ett tjejband som sattes ihop av Dr Alban i början av 2000-talet, har arbetat med innovation och riskkapital, varit redaktör och programledare för tv-programmet En timme musik på ZTV och har redan hunnit dricka upp sin livskvot av champagne, ”tål det inte längre, nu är det martinis som gäller!”.

Annons
Hemma hos Zena Fialdini_2_2

Foton av Helén Pe, Caroline af Ugglas och Isabell N Wedin från galleri Piqmo.

Hemma hos Zena Fialdini_5_2

Zenas man Ivan ville inte ha vita väggar utan valde olika pastelltoner i alla rum.

Precis som hennes släktingar har Zena hunnit se och göra mer än de flesta under sina 37 år. Med sin spännande historia är det tur för oss andra att hon dessutom är en erfaren och entusiasmerande berättare som bjuder på sig själv »storytelling is the shit« och som dessutom lyckas med konststycket att påbörja en ny anekdot innan man ens förstått att den tidigare börjat närma sig sitt slut.

Berättandet i kombination med hennes charm, sociala kompetens och totala avsaknad av blyghet (Zena kan prata med vem som helst, i vilket sammanhang som helst), gör henne perfekt för sitt jobb som pr-chef på Nobisgruppen, en hotell- och restaurangkoncern som bland annat äger Operakällaren, Stallmästaregården och hotellen Miss Clara, Skeppsholmen och Nobis.

Hon började på företaget för blott tre och ett halvt år sedan, ”på golvet på Nobis”, och arbetade sig snabbt uppåt. Hennes första år på jobbet skrevs det över 400 artiklar om hotellen hon arbetade med och koncernen ökade sin omsättning drastiskt.

Hemma hos Zena Fialdini_2

Fornasetti dyker upp i vart och vartannat rum. På fatet i sovrummet blandas bijouterier med barnens leksaker.

Hemma hos Zena Fialdini

Bild av Sanna Fischer Nordström på inredaren Hanna Wessman.

Hemma hos Zena Fialdini_6

Invigda vet att möbelmässans bästa efterfester hålls på Hotell Skeppsholmen där Nordens designelit samlas i korridorerna sent om nätterna. Även Hotell Miss Clara, som öppnade för ett drygt år sedan, har blivit ett populärt tillhåll för inredningsintresserade.

För att behålla denna marknadsposition anordnar Zena bland annat designluncher och designförläsningar. I vår kommer bland annat ett designtalk med Faye Toogood och Residence chefredaktör Hanna Nova Beatrice att hållas på Miss Clara.

Hur bor man då om man är en social världsmedborgare som älskar hotell och som umgås med designeliten till vardags? Jo, man bor helt enkelt på ett hotell. Typ i alla fall. Zena, maken Ivan, »vi träffades vid bardisken på nattklubben Kharma för tolv år sedan«, dottern Stella, 2 år, och sonen Luca, 6 år, bor tillsammans i en sekelskifteslägenhet som ligger på 5:e våningen i en hotellbyggnad i Stockholm.

Det är dock en vanlig bostad även om familjen antagligen skulle kunna beställa upp roomservice om de ville det. Hit flyttade de för ett och ett halvt år sedan, ”men med två små barn och workaholics till föräldrar har inredningen fått ta tid”.

Hemma hos Zena Fialdini_5

På hotell Nobis där Zena arbetar finns en exakt likadan kakelugn som i vardagsrummet. Ivan tror att det var därför Zena föll så pladask för lägenheten.

Hemma hos Zena Fialdini_4

Ett av lägenhetens sovrum är ombyggt till rymlig klädkammare där raderna av designerskor upptar cirka 25 procent av utrymmet

Zena beskriver själv inredningen som oavsiktligt minimalistisk, ”samtidigt som jag är väldigt klassisk i min smak och gärna vill ha det avskalat hemma.”

Många av möblerna och accessoarerna är italienska, till exempel lamporna från Flos och alla de kuddar, skålar, doftljus och fat som kommer från Fornasetti.

– Jag älskar mina italienare! säger Zena, som både är gift med en italienare och arbetar för en italiensk familj.

Det är klädkammaren som tydligast visar att det är här Zena bor. I fönstret står inramade fotografier av mamma och pappa med automatvapen och vakar över de långa raderna med klänningar, jackor och inte minst klackskor.

– Ivan överraskar mig ofta med sneakers, eftersom jag bara köper klackskor själv tycker han, men de får inte stå här på hyllan. Högt ska det vara!« Och det kanske är en bra sammanfattning på Zena och hennes liv. Hon är betydligt mer klack än sneaker.

(443)
(0)


AnnonsLaddar