Annons

Annons

3 kreativa tips – inred vardagsrummet som Residences redaktionschefResidences redaktionschef Imke Janoschek är inredningsjournalisten med svaga knän för auktioner. Låt dig inspireras av hennes vardagsrum och ta del av hennes bästa tips i ämnet.

Imke Janoschek har jobbat i 20 år med design- och inredningsjournalistik. Men hon är inte i stånd att köpa en ny soffa eller att få ordning i bokhyllan.

Hur använder ni vardagsrummet?
– Barnen ockuperar med Fifaspel och olika installationer. Sedan får vi vuxna vistas där efter klockan halv elva på kvällen. Då brukar jag fösa undan alla barngrejor bakom soffan, och skapa en illusion av vuxenliv.

Varför är vardagsrummet så viktigt?
– Vårt vardagsrum är rätt oviktigt, vi har ett ganska stort kök, så allt socialt liv sker där. Vardagsrummet är ett mer privat rum, där vi ägnar oss åt intima fröjder som att titta på tv-serier och tröttsova med öppen mun.

Hur ofta gör du om?
– Sällan. Vi höjde nyss innertaket och bytte ut alla fönster, det var en rätt stor renovering. Men nu kommer det inte att hända något på tio år, jag måste vila upp mig.

Berätta om ditt auktionssajtberoende – hur märks det i vardagsrummet?
– Inte det minsta. För allt jag köper har hittills fått åka tillbaka, på grund av oduglig. Och jag letar fortfarande efter den perfekta vintagesoffan. Men det får ta tid, vägen är ju målet.

Annons
Gilla Residence på Facebook
Vardagsrum Imke Janoschek4

Två tryck av Jesper Waldersten. ”Som jag köpte efter att jag gjorde reportage för Residence i hans ateljé utanför Mariefred”. Bokstav HC Ericson. Kanna Coq, Stig Lindberg. ”Jag blev lite påverkad av all mörk keramik vi ser på jobbet nu och klickade lite förstrött på en auktionssajt, bara några minuter senare hade jag lyckats ropa in 94 delar av denna servis. Det var för snart ett år sedan, jag har fort­farande inte hunnit packa upp allt.” Svart kruka, Carina Seth Andersson, lampa, Jaime Hayon, Asplund, vas, Kosta Boda.

Vardagsrum Imke Janoschek1

Gammal skolaffisch från Tyskland som min mamma fyndade på någon loppis på 70-talet. Pianot står och väntar på det stora musikalitetsutbrottet hos barnen. Eskimåflicka, Lisa Larson, Lampa, Miss K för Flos.

Vardagsrum Imke Janoschek2

På bokhyllan, kruka, Carina Seth Andersson, lampa Aballs, Jaime Hayon. Kudde, Chhatwal & Jonsson, bord Tati, Asplund, matta Jessica Signell Knutsson. Marmorfat Hay. Rumslinden fick jag ta över från Anna Lerinder som bor för varmt i nyproduktion, lucky me!

Vardagsrum Imke Janoschek3

Imke Janoschek i den berömda 180-gradersvinkeln.

Imke Janoscheks bästa tips för ett mysigare vardagsrum.

1. Extra allt
– Bra belysning, bra filtar, inga fula grejor inom synhåll.

2. Maxat soffbord
– Ett generöst soffbord att ställa vinglaset på, där det står tryggt och säkert. Vi levde i åratal med en mjuk puff som soffbord, det var värdelöst. Allting man ställde på den vinglade, man satt jämt på helspänn.

3. Inget fult inom räckhåll!
– Dessutom: Tänk på synaxeln. Jag har en favoritplats i soffan där jag kan ligga i ryggläge och vrida huvudet 180 grader utan att jag tittar på något fult. Det är inredningskonst, det.

Foto: Ida Borg

LÄS OCKSÅ

(195)
(0)


AnnonsLaddar