Annons

Annons

Från fängelse till lyxhotell – 5 fantastiska förvandlingarAtt checka in på ett fängelse är det inte många som drömmer om. De här omgjorda anstalterna skulle vi dock mer än gärna tillbringa flera nätter på.

Fängelser är sällan förknippade med lyx, men efter att de här byggnaderna genomgått en rad renoveringar fungerar de numera som hotell – med riktigt hög stilkänsla och spännande originaldetaljer från fängelsetiden.

1. Four Seasons Sultanahmet, Istanbul

Annons

Vid en första anblick kan det vara svårt att föreställa sig att det här lyxiga hotellet i Turkiet var ett fängelse så sent som 1918. Kikar du närmare går det dock att utläsa av detaljerna.

Trädörrarna som leder in till lobbyn är original från fängelsetiden och i marmordetaljerna finns tidigare fångars namn inristade.

2. The Liberty Hotel, Boston

Foto: IBL

The Charles street jail stod klart 1851 och huserade under närmare 140 år några av Bostons värsta brottslingar. Men 1973 gjorde de intagna uppror mot den dåliga levnadsstandarden och 1990 förflyttades den sista fången därifrån.

När fängelset senare gjordes om till hotell valde man att behålla den ikoniska tegelfasaden och även en stor del av interiören består. Idag är The Liberty en blandning av modern design och fängelsehistoria.

3. Sofitel Hotel De La Paix, Luang Prabang

Före renoveringen var den här semesteroasen i staden Luang Prabang, i Laos, ett fängelse. Idag består byggnaden istället av 23 rymliga och fräscha sviter med privata trädgårdsdelar och pooler.

Kvar av stadsfängelsets originaldetaljer finns numera bara enstaka vakttorn kvar.

4. Malmaison Oxford

Den nästan 1000 år gamla hotellbyggnaden var tidigare ett slott, innan det förvandlades till Hennes majestäts fängelse i Oxford.

Fram till 1996 satt brottslingar fängslade i den anrika stenbyggnaden, därefter genomgick fängelset en stor renovering och idag är det ett boutiquehotell av rang.

Läs också: De fem snyggaste hotellen i Stockholm just nu

5. The Lloyd Hotel, Amsterdam

Foto: IBL

Designhotellet The Lloyd Hotel har en lång historia. Till en början fungerade fastigheten som flyktingförläggning, därefter som ett skyddsboende för judar som flydde Nazityskland. Mellan andra världskriget och fram tills 1963 var det ett fängelse och strax innan det gjordes om till hotell, ett ungdomsboende.

Idag består The Lloyd Hotel av 117 rum, vart och ett designat och inrett av holländska konstnärer. I några av rummen är trädetaljerna talande, medan andra är färgglada och några har till och med sängar som rymmer åtta personer.

Källa: Business insider

Läs också: Drömvilla till salu – på ett hustak mitt på Manhattan

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

 

(7)
(0)


AnnonsLaddar