emine topp

Kliv in hemma hos modestylisten Emine Sander

Emine Sander är modestylist med känsla för stil och uttryck. Hon inreder med loppisfynd och affektionsvärde.

Annons
Ålstensvillan från 50-talet
Ålstensvillan från 50-talet
1:14

Emine Sander hade egentligen siktet inställt på en mysig sekelskifteslägenhet när hon och Frippe Persson skulle flytta ihop i det första gemensamma hemmet. I stället blev det stram funkis med lyxig Manhattankänsla.

»När vi kom hit första gången och tittade på lägenheten kände jag direkt att det var här jag ville bo, trots att det då bara var en byggarbetsplats. Den öppna planlösningen och rymden i vardagsrummet kändes magiska. Och jag har inte ångrat mig en sekund«, säger hon.

Annons

Fyra år senare blir hon fortfarande lycklig över att komma hem till de imponerande panoramafönstren och den vidsträckta utsikten över Stockholms skyline.

»Det roliga är att utsikten växlar mellan två helt olika vyer, beroende på årstid. På sommaren är det en lummig lövvägg här utanför. När jag lägger ut bilder på Instagram ser det ut som om jag bor på bottenvåningen. På vinterhalvåret ser jag ut över hela stan«, säger hon.

emine utsikt
Utsikt från fjärde våningen, panoramavy och lummig grönska. Soffa från Bolia, soffbord från Annaleena interiors. Sittdyna i limited edition-tyg från Svenskt tenn. Herrbetjänten har tillhört Frippes farfar.  

Var tidigare beredskapssjukhus

Den totalrenoverade fastigheten från 1939 tronar på toppen av Ruddammsbacken i norra Vasastan och var en gång i tiden ett beredskaps­sjukhus. I dag är hela byggnaden omvandlad till exklusiva bostäder och går under namnet Biografen.

Annons

»Jag var först tveksam till att flytta in i en helt nybyggd lägenhet, rädd att det skulle känns för kantigt och kalt. För mig är det viktigt att ett hem är ombonat och personligt. En äldre lägenhet, som jag hade tänkt mig, har automatiskt mer karaktär. Det här blev mer av en utmaning«, säger hon.

emine fönster böcker
Modestylisten Emine Sander klär sig själv gärna i svart och vitt och trivs bland bokhögar och prylar i hemmet högt över Stockholms takåsar.  

Emine Sander är modestylist med fjorton år som moderedaktör på Café i bagaget. Frippe Persson har ett förflutet som säljchef på Wrangler och driver i dag det relativt nystartade svenska modemärket Adnym.

Annons

»Adnym är helt i min stil. Jag stylar ofta deras bilder och tycker gärna till, både när det önskas och inte«, säger Emine.

Det första hon och Frippe köpte till den gemensamma lägenheten var en stor och mysig soffa till vardagsrummet.

»Den är perfekt att sjunka ner i, och tar man bort kuddarna är den dessutom stor nog att använda som extrasäng«, säger hon.

Annars är det mesta av både möbler och prylar i hemmet, som de numera också delar med fyraåriga dottern Emmilou, antingen vintage eller arvegods.

»Jag trodde att det skulle bli svårare än vad det faktiskt var, att slå ihop två hem till ett. Men våra saker passade förvånansvärt bra ihop. Vi gillar båda två 50-tal och teakmöbler«, säger Emine.

När det gäller den egna garderoben föredrar hon en enkel och bekväm stil som är en mix av maskulint och feminint, och hon klär sig nästan uteslutande i svart. Hemmet är mer eklektiskt, och kanske inte fullt så fullbordat stilmässigt som hon hade önskat, ännu.

Annons
emine kök
Emines samling av Stig Lindbergs Gefyr pryder sin plats i ett stilrent ljusgrått kök från Kvänum. Vintagebord från Akantus i Visby. På bordet: loppisfyndad italiensk 50-talskeramik, Rimini blu av Aldo Londi. Vägglampa från antikbutik i Antwerpen.  
emine staty
Två kära loppisfynd: figurin och teakbricka.  
emine biografen fasad
Entréns utskjutande tak påminner om en äldre biograf – och huset har faktiskt en egen liten biosalong i källaren.  
Annons

Inredning knepigare än mode

»Det är så mycket enklare att få till en modelook med ganska små medel. Inredning är dyrare och det tar tid att skapa ett helt hem. Dessutom har vi det här med affektionsvärde!«

Emine beskriver sig själv som ett loppisfreak. Hon älskar att fynda prylar och möbler.

»Jag är helt besatt av att gå på loppis. Det är framför allt jakten jag går i gång på. Jag älskar spänningen när jag går hem och googlar upp mina fynd.«

Hon fastnar ofta för »ful-fina« saker från 50-, 60- och 70-tal, i brunt och grönt. Keramik, tunga askfat och unika vägglampor hör till favoriterna. Bland de senaste fynden som hon stolt visar upp när vi ses finns en vägglampa från en antikbutik i Antwerpen och en byst från den gigantiska loppmarknaden i Clignancourt i Paris. Karlaplans loppis tillhör också jaktmarkerna.

Annons

Den verkliga ögonstenen är samlingen av Stig Lindbergs Gefyr-servis från 50-talet som exponeras snyggt i ett öppet överskåp i det specialdesignade ljusgrå köket – som är integrerat med vardagsrummet.

emine tavelvägg
Tavelvägg med personlig mix av släktfoton och konst.  
emine högtalare
Ärvd Bang Olufsen och Transparent speaker på väggen, som Frippe köpt på kickstarterstadiet.  

»Jag älskar alla mina prylar och böcker! Men jag måste erkänna att jag städade undan en hel del inför den här fotograferingen, för bildernas skull. Det kan lätt bli lite mycket … Bokhögarna växer och prylarna invaderar. Jag kan verkligen avundas alla som lyckas ha det så där snyggt och stilrent hemma. Men själv trivs jag bäst med att ha ett hopplock av saker som jag samlat på mig genom livet. Jag tycker att ett hem är som bäst om det återspeglar vem som bor där.«

Annons

En relativt ny möbel i mixen av arvegods och loppisfynd, som hon håller extra kär och som kommer att få följa med resten av livet, är en Josef Frank-pall från Svenskt tenn klädd i tyget Notturno.

»Jag önskade mig den i trettioårspresent och fick den av i stort sett hela min bekantskapskrets, släkt och vänner, så det är affektionsvärde de luxe!«

På väggen över teakskänken i vardagsrummet hänger hennes mormors brudfoto sida vid sida med bland annat ett målat porträtt av Frippes pappa, en modeillustration av Lovisa Burfitt och ett hundfoto av fotografen William Wegman. På fönsterbänken vid panoramafönstret ligger en sittdyna som Emines mamma har klätt med ett annat tyg från Svenskt tenn.

»Det är ett limited edition-tyg. Det ser ut som Manhattan, men motivet är Stockholm. Mamma hade sparat det i massor av år innan hon sydde dynan till oss. Jag vaktar den som en hök från kladdiga små fingrar!«

emine soffbord
Emine ”älskar askfat men hatar rökning”.  
emine balenciaga
Personlig stil: Emines jacka kommer från Frippes modemärke Adnym, väska från Balenciaga, solglasögon från Celine och sjal från Acne. Överkastet från Sydamerika är ett loppisfynd. Den mörkt grönblå färgen i sovrummet skapar en ombonad och varm känsla.  
Annons
emine profil
 

Emine Sander och Frippe Persson

ÅLDER 35 respektive 38 år.

GÖR Emine är modestylist, Frippe driver modemärket Adnym tillsammans med Jonni Tadi och Stefan Söderberg.

BOR På fjärde våningen i fastigheten Biografen på Ruddammsbacken i Stockholm.

AKTUELLA MED Emine var tidigare moderedaktör på Café, som frilans representeras hon av agenturen Linkdetails. Genderneutrala modemärket Adnym säljs bland annat på butiker som Jus, Aplace och Åhléns.

Text Susanna Strömquist

Foto Andy Liffner

Styling Annaleena Leino Karlsson

Publicerat 24 februari 2019
Annons