Annons

Annons

Årets arkitekt: ”Vi är både varsamma och brutalistiska”


Årets arkitekt:

Från befästningar till säregna sommarhus. Skälsö arkitekter gick sitt genombrott med ett arkitektoniskt lappkast på gotländska Bungenäs. Bunkrar och värn förvandlas till tjusiga bostäder med höga ambitioner.

Det är arkitektur vi inte har sett i Sverige förut, insmugen i känslig miljö.

»Det var ett våldtaget landskap, men det har sin skönhet i era lager – naturen, bunkrarna, industrins lämningar och den mänskliga historien«, säger Joel Phersson på Skälsö arkitekter.

Annons

Kontoret startades 2011 för att utveckla Bungenäs. Det var en lyckosam start för ett ungt arkitektkontor, som dock efter några år blev stämplade som »bunkerarkitekter«.

Gilla Residence på Facebook

»När New York Times ringde var det bara bunkrar de ville prata om.«

Trots entusiastisk press och en gedigen kärlek till de gamla forten har kontoret lyckats arbeta sig ur betongkostymen.

»Bungenäs är och har varit vår skola, och de lärdomar vi vunnit tar vi med oss till alla våra projekt.«

För fem år sedan var Bungenäs 90 pro­cent av kontorets verksamhet, i dag börjar det bli tvärtom. De flesta jobben är på fastlandet: villor, flerfamiljshus, hotell, La Parrilla, en uppmärksammad restaurang i Uppsala, och Bar Agrikultur i Stockholm.

»Skälsö är både varsamma och brutalistiska arkitekter, det ena kan inte finnas utan det andra. Varje plats har sin själ och den måste vara med och formge.«

Materialstudie av Skälsö arkitekter.

Ett av årets mest upp­ märksammade privathus, sommarbostaden som skapades av en 200 kvadratmeter stor bunker på Bungenäs.

Text: Petter Eklund

Foto: Erik Lefvander

Styling: Lotta Agaton

(0)
(0)


AnnonsLaddar