Annons

Annons

Årets designer: ”Han slutar aldrig att im­ponera”


Årets designer:

Förra året utnämndes Massproductions till Årets producent. I år går utmärkelsen Årets designer till deras chefsdesigner Chris Martin.

Han har ritat möbler sedan han var 13, varit besatt av Philippe Starck och målat Jasper Morrisons hus. Chris är uppväxt i Hertfordshire norr om London, där mamman höll perfekt ordning hemma bland blommiga tapeter, porslins guriner och samlartallrikar, medan pappan byggde saker i gårdshuset.

Annons

Ordning och upp­finningar – kanske är Chris en mix av de bägge? I möbeldesign hittade han en egen passionerad värld.

»Jag ritade, läste magasin, jagade tid­ningsklipp, var nästan en Jasper Morrison­ stalker.«

Chris skrev brev till idolen och blev hans assistent.

»Först målade jag Jaspers hus, sen byggde jag en modell av ett badkar. Jag ck 20 pund om dagen, det räckte till tågbiljetterna hem.«

Efter Royal College of Art kom Chris till Sverige, jobbade hos omas Sandell och Ikea. Massproductions startades 2009 med Magnus Elebäck och växer nu succé­ artat. Den kurviga so an Dandy är en internationell hit. Chris är diskret belåten, men vill nog mest dyka ner i sina idéer och konstruktioner.

Ett 3D­print av en ny fåtölj, Rose, döpt efter hans dotter, ser ut att bli ett underbart nytag på mid­century­möblernas salongsattityd

»Chris jobbar på som vanligt«, säger Magnus, »och han slutar aldrig att im­ponera på mig.«

»Ahh«, säger Chris Martin och ser lite rörd ut.

Chris Martin skapar före­ tagets eleganta möbler och lyckas med att både fånga trend och tidsanda, samtidigt som de förblir tidlösa. Hans Spark lounge chair har inspirerats av den nordiska sparken. Med sin tydligt synliga balans av lätthet, styrka och en överraskande komfort på­ minner den även om äldre tiders flygplansteknik.

Massproductions Crown chair har synts flitigt i årets inredningar.

Text: Petter Eklund

Foto: Erik Lefvander

Styling: Lotta Agaton

(0)
(2)


AnnonsLaddar