Annons

Annons

Årets hantverk: ”Svensk snickarkonst på toppnivå”


Årets hantverk:

»KFK snickeri är svensk snickarkonst på toppnivå. I en tid när vi söker det unika och hållbara är KFK en stark inspiratör.«

Paket till Kuwait och Dubai, London, Danmark, Spanien och USA. Från ett industrihus i Sollentuna skickas svensk snickar­ konst till världen. KFK är sedan nästan tio år landets främsta leverantör av inredningssnickeri och enstycksmöbler.

Annons

»Allt är specialbeställt, skräddarsytt och one-­off «, säger Kalle Kemppainen, en av KFK:s grundare vid sidan av Jonas Fernaeus och Magnus Karlsson, alla utbildade på Carl Malmstens snickarskola.

Kundkretsen är köpstarka privatkunder och luxuösa varumärken, bland annat kedjan Byredo samt toppinredarna Christian Halleröd, Louise Liljencrantz och Hanna Wessman.

De tre supersnickarna arbetade med lyxinredningar på Krokstedt snickeri. När det stängde köptes maskiner: gröna gjutjärnsdrakar, »vissa 50 år gamla, men kan gå i 50 till«, men också en modern CNC-­fräs.

»Hälften av min tid sitter jag framför CAD:en och ritar och konstruerar. Du måste ta med träkunskapen in i programmeringen, känna materialet och dess olika egenskaper.«

Sex till tio personer jobbar KFK, de flesta är Malmsten­-elever. »Det är svårt att få tag på duktiga snickare som vill jobba konkret med händerna i dag. Många vill bli designer.«

Det unga pigga möbelsnickeriet KFK snickeri får pris för sina fantastiska möbler skapade med känsla och skicklighet på uppdrag av inredare, butiker och ett växande antal privat­ personer.

Text: Petter Eklund

(0)
(2)


AnnonsLaddar