Annons

Annons

Årets snyggaste utebelysningSupersize me! Nu finns klassikerlampan Lampe Gras i XL för utomhusbruk.

Lampe gras_3

Lampan till vänster, 217XL 14000:-, lampan till höger, 214XL 16700:-. Cargocykel, nihola.com.

Tänd lampan som Matisse, Man Ray, Eileen Gray och Le Corbusier. Konstnärer och arkitekter, bibliotekarier och verkstadsjobbare, alla använde de Gras-lampan, den nu klassiska franska industrilampan som finns i produktion från DCW i massvis av varianter.

Tjugotalet var en ljusfattig värld där nakna glödlampor spred ett dystert sken över hem och arbetsplatser. Den franske ingenjören Bernard Albin-Gras (1886 –1943) ville ändra på detta.

Annons
Gilla Residence på Facebook

Hans vision var en lampa som både lyste riktat och var flyttbar. Med ett sinnrikt system av ledade stag utan skruvar och svetsfogar lyckades han balansera ergonomi och elegans.

Med ett patent 1921 kunde Gras-lampan utvecklas i olika varianter. Snart fick den draghjälp av superarkitekten Le Corbusier som utrustade sitt kontor och olika projekt med Gras-lampor. Hans påvelika ord om lampans perfekta effektivitet och skönhet samlad i en form blev dess välsignelse. Nu kan Lampe Gras även flytta utomhus, mycket passande när vi ställer samma krav på ute- som på innerum. Svensk agent är Smak design.

LÄS OCKSÅ

(14)
(0)


AnnonsLaddar