Arkitekterna som utmanar

Annons
Martin-Videgård-and-Bolle-Tham
 

1. Tham & Videgård

Trots sin ålder framstår Bolle Tham och Martin Videgård (Kasper Salin-vinnare 2008) som seniorer i det här sammanhanget. Deras södermalms-

baserade verksamhet har vuxit just tack vare villorna, knappast något annat kontor är mer synonymt med formatet. Utmärkande är en vilja att para en nästan schweizisk urmakarprecision med nordisk tradition, ett språk som hämtar sitt uttryck från omgivningen; pimpad lada i inland, stiliserade punsch­verandor i skärgården, slutet som en ringmur på blåsiga gotlandshedar. Nationalarvet omtolkat.

 

 

elding oscarsson
Mölles mest häpnads­väckande hus färdigställdes 2013 av Elding Oscarson som fick utmärkelsen
Årets arkitekt i Residence samma år. Foto Åke E:son Lindman för Residence nummer 4/2014.
 

2. Elding Oscarson

Annons
elding oscarsson
 

Ett ungt kontor, drygt fem år gammalt, som ritar som vore det femtio. Och det är det nästan – Jonas Elding och Johan Oscarson samarbetade redan under studie-åren på 90-talet, innan Oscarson drog till Stockholm och Sandell Sandberg, och Elding till Tokyo och självaste Sanaa där han ledde arbetet med New museum på Manhattan. Nyligen vann de uppdraget att bygga till Skissernas museum i gamla hemstaden Lund, ett hedersuppdrag som speglar deras främsta styrka, en förmåga att addera moderna volymer till det mest traditionstyngda sammanhang.

 

 

sprjs-95-originaljpg
Villa Spröjs av Vision division ingår i en hel familj av Spröjs-hus för husföretaget Sommarnöjen.  

3. Vision Division

Annons
Visiondivision-portrait
 

Anders Berensson och Ulf Mejergren har drivit kontor ihop i nästan tio år. De hör till landets mest uppmärksammade, särskilt för sitt förslag att förvandla Stockholm till ett mini-Manhattan och för sin entrébyggnad till konstparken i Indianapolis – en biljett­kiosk penetrerad av en 30 meter lång poppel. Men som villaarkitekter är de relativt oprövade. Först på senare år, med typhuset Spröjs (Sommarnöjen), har de visat att deras konceptuella experiment går att förena i en väl fungerande bruksarkitektur. Mer sådant!

 

 

marge arkitekter
Villa Ekros ligger på Lidingö. Foto Anne Nyblaeus, publicerat i Residence nummer 7/2011.  

4. Marge

Annons
marge-okt-2011
 

År 2002 startade fyra av Sandell Sandbergs främsta arkitekter eget. De döpte sitt företag efter Marge Simpson, inte så mycket för hennes bikupa som att de också var kvinnor i en mans­dominerad värld, och snart hade de gjort inredningen till Moderna museet, ett uppdrag de stal framför näsan på sin tidigare arbetsgivare. Redan där märktes deras karakteristiska formspråk: uppbrutna geometriska former i taktila material. Ett uttryck de renodlat i ett flertal villaprojekt sedan dess, men också i sitt mest kända verk, informationskioskerna på Strömkajen i Stockholm.

 

 

 

015_east_dusk2
Hus på Ramberget i Göteborg av Bornstein Lyckefors, 2006.Foto Johan Fowelin.  

5. Bornstein Lyckefors

Annons
BornsteinLyckefors
 

Hisingsbaserade Per Bornstein och Andreas Lycke­fors (ackompanjerade av Johan Olsson) var båda välkända när de startade sitt företag 2011. Främst genom sina inredningar – något som fort­farande märks i kontorets många restauranguppdrag – men också tack vare Bornsteins hyllade villa, en gyllengul furulåda som bland annat vann Kanal 8:s Hustoppen och prydde omslaget till amerikanska Dwell. Villan speglar väl kontorets största styrka, för­mågan att infria de boendes högt ställda krav inom ramen för en enkel och kommunicerande volym.

 

 

 

arkitekt Petra Gipp
Stupet – refugium vid en trappa. Ödeshög 2013 av Petra Gipp, foto Åke E:son Lindman.  

6. Petra Gipp

Annons
PetraGipp1@MikaelOlsson
 

Platsen är allt. Petra Gipps arbeten underordnar sig omgivningarna utan att lägga sig platt. Sedan kontorsstarten 2007, då hon svepte hem tidskriften Arkitekturs debutantpris för en skogvaktarstuga i Grimetons naturreservat i Varberg, har hon ofta fusio­nerat sina modernistiska volymer med vild natur – som den omskrivna betongpaviljongen för Kivik art centre. Verken framstår som inkilade i terrängen, inbäddade i grönska, balanserande vid stup eller på sluttning. Omsorgsfullt placerade öppningar ramar in utblickarna.

 

 

 

johannes nordlander arkitekt
Villa Älta i Nacka ritade ­Johannes Norlander 2007. Foto Rasmus Norlander.  

7. Johannes Norlander

Annons
johannes nordlander
 

Hans ritningar säger det mesta om hans villor. Enkla och lättlästa som vore de gjorda av ett barn. Arketyper. Bara det mest väsentliga har överlevt redigeringsprocessen: fönster, dörrar, kanske ett litet regnskydd över entrén. Ibland är husen så reducerade att de tecknar sig som neutrum, som siluetter utskurna ur landskapet, ett uttryck som förstärks av att han ofta väljer att måla sina fasader i mattsvart. Norlanders mod att skala av har han fått från sina studier i grafisk form och en framgångsrik karriär som möbeldesigner. Hans villor är som skrin.

 

 

 

alexander mork eidem
Huset på den nordnorska ön Vega är ritat av Kolman x Boye, prydde Residence omslag nummer 10/2013. Foto Åke E:son Lindman.  

8. Kolman x Boye

Annons
kolman x boye
 

Samarbetet mellan danske Victor Boye Julebäk och svenske Erik Kolman Janouch formaliserades 2013 efter flera lyckade projekt. Utmärkande för duon är – att den inte försöker utmärka sig. Deras verk smyger. Vid ett första ögonkast rör det sig om bruksarkitektur, varken mer eller mindre, men vid en närmare titt märks en om­sorg om både in- och utsida, om såväl detaljer som hur byggnaderna relaterar till platsen – flera av verken tycks närmast sprungna direkt ur terrängen. Dansk formkänsla möter svensk naturvurm.

 

 

 

strahattsfabriken
Stråhattfabriken för Oscar properties, av Andreas Martin-Löf. Foto Åke E:son Lindman för Residence nummer 3/2013.  

9. Andreas Martin-Löf

Annons
anderas martin lof
 

Det finns något bakvänt över ­Martin-Löfs karriär. 36 år gammal har han hunnit rita flerbostadshus i Hammarby sjöstad och Knivsta, och förvandlat såväl en stråhattsfabrik som ett gammalt postkontor till lägenheter. Men hans erfarenheter i det mindre formatet är begränsade. Än så länge. Skolad hos villamaestron Love Arbén är han väl bekant med uttrycksmöjligheterna, och som tidigare samarbetspartner till minimalisten John Pawson har han förstånd att utvinna mycket rymd ur liten yta. Snart är det hos Martin-Löf unga villaarkitekter kommer gå i lära.

 

 

tranholmen
Ett hus som ett bältdjur i Stockholms skärgård. Foto Åke E:son Lindman för Residence, publicerat i nummer 8/2013.  

10. Vasco Trigueiros

Annons
Porträtt-Vasco
 

Svensk arkitekturs största doldis? Trots att han varit involverad i flera högpro­filerade projekt – 2008 ritade han Sveriges paviljong på världs­utställningen i Zaragoza – är svensk-brasilianaren Trigueiros förvånansvärt förbisedd. Men knappast länge till. Internationellt skolad, med flera år under avantgardisten Anders Wilhelmson, har han utvecklat ett expressivt uttryck och en förmåga att skapa komplexa, men välfungerande rumssamband. Cone house i Stockholms skärgård är ett exempel – förra årets kanske allra finaste enfamiljshus.

Publicerat 17 juni 2014
Annons