Annons

Annons

Ateljéerna i Gustavsberg hotade – nu hålls demonstration


Ateljéerna i Gustavsberg hotade – nu hålls demonstration

Stockholmsområdets största ateljéförening G-studion är hotad – nu hålls en demonstration och namninsamling för att bevara studion.

Carina Seth Andersson i sin ateljé i Dekorhuset. Hon har nu flyttat till Chamottehuset bredvid,  som inte är hotat av försäljning. Sammanlagt  verkar 98 konstnärer i  de tre olika husen i Gustavsberg. Foto Felix Odell.

Under designveckan i Stockholm stod hennes vas Pallo i princip i varannan monter på möbelmässan i Älvsjö. Carina Seth Andersson är välkänd för Residence läsare, hennes vaser och kurkor är frekventa inslag i våra reportage. Carina är en av de formgivarna som engagerar sig i frågan kring den planerade utförsäljningen av fastigheterna som tidigare tillhört Gustavsbergs porslinsfabrik, där hon och ett 90-tal kollegor har ateljéverksamhet. Flera gånger om året öppnas ateljéerna för allmänheten som vallfärdar för att köpa keramiska verk i toppklass i den extremt inspirerande miljön.

Annons

Mia E Göranssons ateljé i G-studion. Foto Andy Liffner.

Ateljéföreningen G-studion har sedan början av 90-talet varit inhyst i de gamla fabrikslokaler som tillhört Gustavsbergs porslinsfabrik. Det är en viktig och unik produktionsplats för konstnärer i Stockholms län. Här är 98 konstnärer, formgivare och konsthantverkare verksamma med egen produktion, utställningar, konstnärlig gestaltning och formgivning för industrin. Medlemmarna är representerade nationellt såväl som internationellt på gallerier och museer. Nu hotas 50 ateljéer av försäljningen av lokalerna.

»Det är extremt svårt för konstnärer och formgivare att hitta lokaler i Stockholm som lämpar sig för skapande«, säger Carin Seth Anderson som  haft ateljé i Gustavsberg i 18 år. »Här verkar vi på historisk mark  med verksamhet som har direkt anknytning till fabriken som fanns här tidigare. Det är historielöst och kortsiktigt att sälja fastigheterna utan att säkerställa att det ska bedrivas konstnärlig verksamhet här.«

Carina själv har ateljé i ett hus som inte hotas av försäljning nu. »För mig är det oerhört viktigt att ha kvar kollegorna på den här unika samlingsplatsen med all kunskap och kreativitet på ett och samma ställe.«

»När Värmdö kommun nu vill sälja fastigheterna riskerar inte bara konstnärerna att förlora sina arbetsplatser. Ett levande kulturarv riskerar att gå i graven. Lokalerna är helt unika i Stockholmsområdet, både när det gäller det kulturhistoriska arvet och tillgången till lämpliga produktionsverkstäder för framställning av keramik, vilket är det material som majoriteten av konstnärerna i ateljéföreningen arbetar med«, skriver G-studios kreatörer i ett upprop.

»Kontakten med Gustavsbergs Konsthall och samarbeten med exempelvis statliga Bildkonstnärsfonden bidrar till en aktuell och kvalitativ utveckling av den verksamhet som bedrivs i lokalerna. Det är inte enbart en lokal angelägenhet för Gustavsberg, det är en större fråga om hur och var den konst, som vi medborgare demokratiskt beslutat ska vara en del av vårt samhälle, ska kunna produceras. Det handlar om konstnärernas förutsättningar att vara yrkesverksamma och att behålla sin arbetsplats«, skriver G-studions representanter.

Per B Sundberg i sin ateljé i G-studion.

Förslaget klubbas 21 februari i kommunfullmäktige och i samband med detta hålls en demonstration för att bevara G-studion och man har även inrättat en namninsamling som du hittar här.

Skulptur Pink platform i benporslin av keramikern Mia E Göransson i ateljén i Gustavsberg. Foto: Andy Liffner.

Läs också: Titta in i ateljén hos keramikern Mia E Göransson

(0)
(7)


AnnonsLaddar