Annons

Annons

Attefalls utmaningAlla får bygga 25 bygg­lovs­befriade kvadratmeter. Nu kommer boken med 25 förslag.

Det svenska arkitekturåret 2014 kommer att bli ihågkommet för en väldigt snabb och smidig förlossning: attefallshuset! Fritt fram för akropolistempel och byggfuttar på en tomt nära dig! Det kan bli bra och det kan bli fasa när grannen börjar spika på sin attefallare, full frihet råder. Men nu finns det viss hjälp och guidning att få. Lagom till julhandeln släpps boken som just heter 25 kvadrat av arkitekturjournalisterna Mark Isitt (även ständig skribent i Residence) och Eva Wrede. Duon har reagerat med nyhetsnerven och, redan när den nya lagen var i vardande, bett 25 av de mest spännande svenska arkitektkontoren att rita varsin helt ny variant på en 25 kvadratmeter stor boning. Resultatet är ett veritabelt idéfyrverkeri av snygga, smarta, eleganta, ibland lite fula, här och där helt skogstokiga, och i samtliga fall rätt häpnadsväckande, hus. Dock inte alltid hus! Läsaren får förslag på ett sfäriskt ägg som egentligen är ett orangeri, en husbåt som skuttar i sprutet av en permanent fontän, en svinstia, en skidbacke inklusive underjordisk koja/gillestuga för ungdomar att härja i (fasa!) och ett trevånings-hyreshus för 20 personer (mer fasa!).

Annons
Gilla Residence på Facebook

»Alla 25 kontor sa ja till att göra unika projekt. Det blev en spretig flora av uppslag som måhända kan te sig knasiga men faktiskt är fullt realiserbara, och många av dem är handikappanpassade. Det visar förhoppningsvis på vilken uttryckskraft den svenska arkitektkåren har i dag, och pekar på att det nordiskt strama nu nyanseras med mer expressiva tendenser«, säger Mark Isitt.

Boken bjuder inte minst på härlig läsning, lite som en kokbok. Dels får man ett who-is-who i vår samtida svenska arkitektur serverat i små aptitliga smakbitar, dels får man sig
25 lektioner i arkitekturens olika utmaningar. Och allt så föredömligt kort att även en helt och hållet twitterfördärvad läsare utan någon vidare uthållighet kan stava sig igenom texterna.

Cutting Cai tatueringsstudio Okidoki arkitekter,

Cutting Cai tatueringsstudio är ett av sex förslag från Okidoki arkitekter, som även skissat på ett surdegshotell och en svinstia.

­Jordens arkitekter attefall

Ett hus som kräver samarbete mellan grannar. I stället för att irritera blir huset själva tomtgränsen. En genial idé av ­Jordens arkitekter som kallar sitt förslag för, just det, På gränsen.

Jonas Waldemarson Paulina Berglund attefall

Jonas Waldemarson och Paulina Berglund har ritat ett underhållsfritt, kreativt hus i plåt lämpligt för en verkstad eller ett orangeri, som är lättplacerat även på en mindre tomt.

Johannes Norlander attefall

Skulp­tural paviljong av Johannes Norlander.

25 kvadrat

25 kvadrat, Mark Isitt och Eva Wrede, 289:-, Max Ström förlag.

 

LÄS OCKSÅ

(197)
(0)


AnnonsLaddar