Attraktiva hyreslägenheter ska bli dyrare i Stockholm

Attraktivt läge och goda kommunikationer ska innebära högre hyra. Det menar bland annat Hyresgästföreningen som nyligen skrivit under en överenskommelse för att utveckla en så kallad Stockholmshyra.

Annons

Hyran i Stockholm speglar i dagsläget inte vad hyresgäster värdesätter i sitt boende, skriver Hyresgästföreningen och Stockholms stads tre kommunägda bostadsbolag i en debattartikel i Dagens Nyheter. De vill att hyran ska baseras mindre på produktionskostnad och fastighetens ålder, och mer på vad konsumenterna anser vara ett attraktivt boende, något som de kallar för Stockholmshyra.

Hyresgästföreningen har nu skrivit en överenskommelse med stadens kommunägda bostadsbolag för att utveckla Stockholmshyran. Den nya hyressättningen innebär att det blir dyrare att bo på de mest attraktiva adresserna i Stockholm, men även att hyrorna i mindre attraktiva områden kan komma att sänkas. Det hela kommer att ske långsamt och över tid, enligt Hyresgästföreningen. Detta för att konsekvenserna inte ska bli för stora för vare sig hyresgäster eller hyresvärdar.

Läs mer: Rekorddyrt att köpa lägenhet i Stockholm

Annons

Enligt en undersökning som Hyresgästföreningen har beställt anser hyresgästerna att närheten till kommunikation är det som är viktigast för boendets attraktivitet. Hur centralt lägenheten är belägen och hur fastighetsskötseln ser ut är andra viktiga parametrar. Dessa saker vill man alltså ska få större betydelse för hyressättningen framöver.

I Sverige tillämpas ett så kallat bruksvärdessystem för hyror. Det innebär att man bestämmer hyran utifrån bland annat standard, utrustning, service och läge. Stockholmshyran skulle med andra ord följa det system vi redan har idag, men sätta attraktivitet och läge i större fokus än tidigare.

Läs mer: 10 viktigaste faktorerna när vi väljer bostad

Kritiker till bruksvärdessystemet förespråkar marknadshyra, vilket skulle innebära att hyrorna sätts efter vad hyresgästerna är villiga att betala för en lägenhet. Systemet förordas av många privata fastighetsägare, men Stockholms bostads- och demokratiborgarråd Ann-Margrethe Livh (V) menar att det är ”avgörande att hyrorna fortsätter att sättas efter hyresgästernas uppfattning om sitt boende och inte efter den som har tjockast plånbok vilket skulle bli fallet om marknaden fick sätta hyrorna fritt”.

Källa: Dagens Nyheter, DN Debatt

Foto: Shutterstock

Publicerat 21 februari 2017
Annons