Annons

Annons

Blocket: Andrahandshyrorna på väg att nå smärtgränsAndrahandshyrorna fortsätter att öka kraftigt i Stockholm, men nu ser Blocket tecken på att smärtgränsen kan närma sig.

Dagens Nyheter har låtit Blocket ta fram statistik över andrahandshyrorna och deras utveckling i Stockholm. På sex år har medelhyran för en etta i andrahand ökat med 55 procent i Stockholms stad. En etta i innersatsen kostar i snitt 10 000 kronor i månaden och dyrast i innerstaden är det på Kungsholmen med 10 200 kronor i snitt. Procentuellt har ökningen för andrahandsettor i hela Stockholm varit störst på Ekerö (76 procent), i Danderyd (71 procent) och på Kungsholmen (70 procent).

Annons
Gilla Residence på Facebook

– Vi blir själva förvånade varje gång vi går igenom datan varje kvartal att det fortsätter att stiga. Men uppenbarligen finns en marknad, eftersom även de dyraste lägenheterna på Kungsholmen blir uthyrda, säger Linnéa Aguero, pr- och presschef på Blocket, till DN.

Men Blocket ser tecken på att maxgränsen för vad folk har råd med snart kan vara nådd. Enligt dem blir lägenheterna i innerstaden inte uthyrda lika snabbt som tidigare. Dessutom har Uppsala blivit tredje största stad bland annonserna, vilket enligt Blocket kan bero på att människor väljer att pendla till Stockholm istället för att hyra i staden. Trots det syns inget slut på de stigande priserna än så länge.

– Baserat på att våra annonsörer fortsätter att få sina boenden uthyrda trots dyrare hyror, så tror vi att det kommer att fortsätta stiga om marknadsvärdet gör det. Det enda som skulle kunna råda bot på prisutvecklingen är om annonsörer inte får lägenheterna uthyrda, eller att bolåneräntan stiger så att folk är tvungna att hyra ut för att de inte klarar räntekostnaden, säger Linnéa Aguero till DN.

Personer som äger sin bostad får ta ut en kostnadsbaserad hyra, vilket innebär att de kan ta en högre hyra än innan privatuthyrningslagen infördes 2013. Prisutvecklingen kan även förklaras med bostadsrätters ökade marknadsvärde och dyrare nya hyresrätter, skriver DN.

Läs mer: 

Stockholms bostadskö rekordlång – nära kollaps

Mäklarna: Då ska du sälja din bostad för att gå med mest vinst

Rekordlågt utbud av bostäder till salu: ”Till säljarnas fördel”

(11)
(0)


AnnonsLaddar