Annons

Annons

Färgstänk hemma hos Filippa K-aktuella konstnären i HornstullMalin Gabriella Nordin skapar tonsättande och livfull konst i ettan på söder som hon inrett med en mix av fynd från föräldrarnas lantställe, loppis och Ikea. Nu är hon dessutom aktuell med en sidensjal för Filippa K som lanseras i samband med Stockholm art week.

Text: Susanna Strömquist
Foto: Andy Liffner
Styling: Thomas Lingsell

– Färg är jätteviktigt! Jag fattar till exempel inte varför det är så många som går omkring svartklädda här i Stockholm. Särskilt på vintern när det är grått ute och man verkligen behöver muntras upp. Man blir så mycket gladare av färger och mönster, säger Malin Gabriella Nordin.

Själv klär hon sig lika färgstarkt som sina uppmärksammade målningar. För dagen tar hon emot i en färgkladdig, rosa klänning i en liten, charmig lägenhet där den egna konsten dominerar väggarna.

– Jag kan knappt öppna en färgburk utan att stänka ner hela mig så när jag arbetar försöker jag använda kläder som ändå råkat få fläckar, säger hon.

Om: Malin Gabriella Nordin
Född: 1988.
Gör: Konstnär.
Bor: Tillsammans med pojkvännen i ett rum och kök med så kallad Stockholmsdusch och liten balkong på Södermalm i Stockholm.
Aktuell: Med sidensjal i limiterad upplaga för Filippa K,
pocketbok med text av Clara Törnvall i förlaget Orosdi-Backs serie om svenska illustratörer och konstnärer. Utställningen Got it for cheap vol 2, 3, 4 öppnar 20/5 på Gallery Steinsland Berliner, Stockholm.

På vinterhalvåret håller hon till på golvet hemma i vardagsrummet i ettan på Södermalm i Stockholm som hon delar med pojkvännen. Under sommarhalvåret har hon tillgång till en ateljé vid Hornstull.

– Det blir som två helt olika perioder arbetsmässigt. Här hemma skapar jag storleksmässigt mindre collage, oljepasteller och teckningar. När jag är i ateljén blir det oftast måleri – större gester, kladdigare och mer kroppsligt.

Annons
Hemma hos Malin Gabriella Nordin__2

Malin lagar gärna mexikanskt från grunden, och har dekorerat köket med mexikanska pappersdekorationer.

Hemma hos Malin Gabriella Nordin_

Ibland arbetar hon vid det ärvda köksbordet, men oftast på golvet i vardagsrummet.

En av Malins abstrakta målningar från förra sommarens ateljéperiod fångade Filippa K:s creative director Nina Bogstedts öga och resulterade i ett samarbete: en sidensjal i begränsad upplaga som lanserades i samband med Stockholm art week.

– Det har varit kul att arbeta tillsammans med andra som omväxling. Det känns också spännande att skapa något som kanske kan nå ut till en helt ny publik. Det är roligt att göra konst mer tillgänglig ibland, säger Malin.

Malin Gabriella Nordin sjal for Filippa K

Malin extraknäcker som skivomslagskreatör och har alltid musik på i ateljén. När hon målade motivet som blev en Filippa K-sjal lyssnade hon mycket på låten Suboceana av Tom Tom club. ”Så den har säkert snurrat in sig i konstverket.”

Under våren är hon även aktuell i grupputställningen Got it for cheap vol 2, 3, 4 som bland annat har tillgänglighet som koncept.

– På öppningsdagen säljs alla verk för 30 dollar för att fler ska kunna köpa något av sin favoritkonstnär. Sedan höjs priserna till konstnärens normala nivåer igen.

Hemma hos Malin Gabriella Nordin__7_2

Hennes egen konst domineras av starka färger och abstrakta former.

Hemma hos Malin Gabriella Nordin__3

Malin får panik av vita väggar. Kreativiteten kickar hon igång genom att omge sig med mycket prylar och konst

Hemma hos Malin Gabriella Nordin__6

Färg och mönster muntrar alltid upp enligt Malin, som valt en grön sammetssoffa som blickfång i rummet.

Hemma hos Malin Gabriella Nordin__5_2

Gummiplantan, avokadon och passionsfruktsticklingen klarar sig så länge de får stå i sina vaser.

Det verkar hända mycket på konstscenen just nu, ett slags uppluckring av gamla hierarkier?

– Ja, det har blivit lättare för unga konstnärer att ta plats och att ta egna initiativ. Instagram har öppnat ett helt nytt sätt att kommunicera. Tidigare kunde det kännas så ouppnåeligt när man var tvungen att ta kontakt via galleriet. Nu kommer man närmare, kan ta direktkontakt med konstnärerna och får följa med i deras vardagsliv. Jag har hittat flera konstnärer som jag älskar genom Instagram och lägger själv ut mycket av det jag gör, säger hon.

Lägenheten är hennes första egna bostad, efter ett par kollektivboenden under konststudierna på Bergen national academy of the arts i Norge. Hon har inrett med en mix av fynd från föräldrarnas lantställe, loppis och Ikea och vill gärna omge sig med mycket saker. Hon är nöjd med sin stora gröna sammetssoffa och tycker om växter.

– Men jag är dålig på att ta hand om dem. Så länge jag bara har dem i vatten fungerar det bra, men planterar jag dem i jord dödar jag dem.

Hemma hos Malin Gabriella Nordin__5

Ett hem som känns ”pysselstuga” är idealet för Malin. Fåtöljen är ett fynd från föräldrarnas lantställe.

Hemma hos Malin Gabriella Nordin__7

Compact living med arkivet under sängen. Färgstarkt verk av amerikanske konstnären Joe Roberts till höger på väggen. Till vänster ett eget, ofärdigt verk.

Hon tycker själv att lägenheten känns hemtrevlig och gillar att det alltid är ”lite av en pysselstuga” när vännerna kommer på besök. Men om hon fick önska skulle hon bo högre upp.

– Med jättestora fönster som släpper in massor av ljus. Det ger en helt annan känsla att se himmel i stället för hus när man tittar ut. Ett loft i New York eller LA kanske …

Jämte de egna verken som fyller större delen av väggarna hänger även målningar och skisser av vänner och bekanta.

– Jag får panik av vita väggar och hade gärna haft mer av andras konst. Men nu när jag arbetar här hemma behöver jag ha mina egna verk runtomkring mig för att skapa min egen värld, säger hon.

Malin hämtar inspiration i allt från böcker om barndomens favoritkonstnärer Henri Rousseau, Matisse och Picasso till naturen, musik, drömmar och hallucinationer.

– Jag har haft sömnparalyser sedan jag var tonåring. Det kan vara sjukt obehagligt men också spännande. Det är som att komma till en parallell värld. Sömnparalyser kan också vara ingången till astrala resor – vilket är bland det mest fantastiska man kan uppleva. Att kunna lämna sin egen kropp och se landskap och färger man aldrig sett förut!

(16)
(4)


AnnonsLaddar