Frukost på 20 kvadrat

Annons

Vad äter du  helst till frukost? 

Det går lite i perioder. Just nu är det mycket rostat dansk rågbröd med avokado, sumak och citronzest, eller bananpankakor med färska blåbär och lönnsirap. Självklart behövs riktigt gott kaffe och färskpressad juice. Men det kan vara lika härligt med en frasig croissant och en cappuccino. Det viktigaste är att det är bra grejer.

Josefin Haag frukost_5
Rostat dansk rågbröd med avokado, sumak och citronzest är en favorit hemma hos Emma och Josefin.  
Josefin Haag frukost_6
Liksom bananpannkakor.  
Josefin Haag frukost_8
 
Annons

Hur skiljer sig en helgfrukost från en vardagsfrukost hemma hos er?

Vardagsfrukostarna är mer eller mindre obefintliga tyvärr. En kaffekopp i ena handen och i bästa fall en macka i andra. Helgfrukostarna däremot, de är heliga! Jag ser alltid lika mycket fram emot helgmornar då man kan göra frukost i lugn och ro och hänga vid frukostbordet i flera timmar.

Skärmavbild 2015-03-16 kl. 09.28.46
Långfrukost på Buvette Paris där Josefin nyligen firade sin 30-årsdag.  

Hur viktigt är det med dukningen?

Annons

Eftersom det inte blir mycket till dukning på vardagarna är det desto härligare att göra det på riktigt när helgen kommer. Jag älskat att duka! Jag tycker det gör så himla mycket för helhetsupplevelsen av en måltid. Och eftersom jag samlar på porslin, och alltid köper på mig udda bestick, tallrikar och glas, brukar jag duka efter humör.

Skärmavbild 2015-03-16 kl. 09.32.26
Även restdelarna kan se vackra ut med rätt »dukning«.  
Skärmavbild 2015-03-16 kl. 09.30.46
Frukost hemma hos Josefin. Vardagsporslinet från Iittala matchas med loppisfynd och konsthantverk.  

Vad använder du själv för porslin?

Annons

Vårt basporslin är Teema i vitt från Iittala. Ett superfint, enkelt vardagsporslin som lätt kan kombineras med annat. Men eftersom jag är en riktigt loppisråtta och dessutom älskar keramik av alla de slag köper jag på mig både nytt och gammalt som jag fyller upp skåpen med. Jag älskar att blanda och ha många olika saker att välja mellan.

Skärmavbild 2015-03-16 kl. 09.31.09
Allt smakar godare med en snygg dukning. Här fikastund hemma hos Josefin och Emma.   
Skärmavbild 2015-03-16 kl. 09.30.18
Juice, kaffe, rågbröd och pannkakor – alla Josefins favoriter på en gång!   

Var går du helst ut och äter frukost och brunch?

Annons

Just nu är det helt klart Pom och Flora på Södermalm i Stockholm. Anna som driver stället tillsammans med sin man Rasmus har verkligt lyckats skapa ett mysigt litet krypin men fantastisk frukost, lunch och service. Jag bara älskar det!

Josefin Haag frukost_3
Disken på café Pom och Flora på Bondegatan 64 i Stockholm.  
Skärmavbild 2015-03-16 kl. 09.30.03
Typisk Pom och Flora frukost.  

Vad är det mest essentiella i en lyckad i en frukost?

Jag måste nog säga gott kaffe! Det är det bästa jag vet på morgonen. Men ett riktigt gott bröd med en lagrad ost och marmelad är ju också en klassiker.

Annons

Om du får drömma, var äter du frukost då?

Jag har ätit middag på Ett Hem hotell i Stockholm och det var bland det godaste jag har ätit, så en frukost där står helt klart på min önskelista. Men sedan jag hittade (och bloggade om) Le Marché St. George i Vancover, har jag inte kunnat sluta tänka på det fina stället. Så en frukost där någon dag, ja tack!

Kinfolk_CityGuide_LeMarcheStGeorge-2-613x408
Le Marché St. George i Vancover.  
Kinfolk_CityGuide_LeMarcheStGeorge-4-613x408
De udda vintagefaten gör detta till ett drömmål för frukostälskare.  

Drömprodukten till frukostbordet? 

Annons

Jag drömmer dagligen om en tekanna som Jonas Lindholms har formgivit. Även om jag inte är en tedrickare så är den kannan bara så himla vacker och självklar i sin enkla form att man baxnar. Kanske är det dags att slå till snart…

Var hittar du inspiration?

Jag måste säga att instagram är en fantastisk inspirationskälla. Det börjar med att man hittar något konto med magiska bilder, och så blir man direkt föreslagen ett likande minst lika fint konto och så där fortsätter det…  Vips har man bara massa snygg mat i flödet. Älskar’t!

Josefin Haag frukost
Buvette i Paris är ett nytt favoritställe.  
Josefin Haag frukost_7
Café Pascal i Stockholm passar perfekt både för helgfrukost och långa eftermiddagsmöten.  
Skärmavbild 2015-03-16 kl. 09.42.13
Café The Goddess and Grocer i Chicago besöktes när Josefin arbetade med Herman Millers katalog i fjol.  
Annons
Josefin Haag frukost_10
Heritage bicycle ligger även den i Chicago.  
Josefin Haag frukost_11
Café Pascale.  
Josefin Haag frukost_9
Astro coffee i Detroit.   
Annons

Ditt bästa frukosttips! 

Förutom att jag tycker att man ska lägga ner lite tid och kärlek på dukningen så skulle jag säga bra råvaror. Det känns kanske utjatat men faktiskt, att köpa riktigt bra mat är något jag verkligen prioriterar. Det ÄR godare att äta bra ägg, juice pressad i någon trädgård i närheten och bröd som är bakat runt hörnet.

Jag måste ju också passa på att tipsa om min favorit just nu: bananpannkakor! Lika delar mosade bananer och ägg, lite mald vaniljstång och ibland har vi lite kardemumma eller citruszest i. Stek plättar i smör eller olja och njut med massa lönnsirap och färska blåbär.

Viktigast av allt dock – låt den ta tid!

 

20kvmblogger
 

För ännu mer inspiration, följ Josefin Hååg på instagram eller bloggen 20 kvadrat. 

Publicerat 05 maj 2015
Annons