Annons

Annons

Glaskonst är en av sommarens hetaste loppistrender


Glaskonst är en av sommarens hetaste loppistrender

Ska du ge dig ut och fynda på loppisar i sommar – eller kanske sälja det du inte längre använder? Om du är ute efter något trendigt i gammal tappning ska du hålla ögonen öppna för glaskonst från 70-talet, särskilt om det är finsk design.

Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här

Sommaren är högsäsong för olika loppmarknader runtom i landet och en av sommarens loppistrender spås bli glaskonst – framförallt glas som från populära finska 70-talsformgivare. Det är Tradera som sett att intresset för glas från finska formgivare som Tapio Wirkkala och Timo Sarpaneva fått ett tydligt uppsving på deras sajt under den senaste tiden.

Annons

Särskilt populära är Iittalas Ultima Thule-serie (reklamlänk via Apprl) som formgavs år 1968 av Tapio Wirkkala samt glasserien Niva och vasen Kantarelli som han även designade. Bland Timo Sarpanevas design är det ljusstakarna Festivo (reklamlänk via Apprl) och glasserien Kalinka, båda populära under 70-talet, som allt fler second hand-fyndare fått upp ögonen för igen.

Bild på tallrik Ittalas Ultima Thule-serie.

Tallriksklassiker i glas: Iittalas serie Ultima thule, formgiven av Tapio Wirkkala.

– Intresset för second hand har vuxit sig otroligt starkt under det senaste två åren och jag tror det finns flera förklaringar till detta. Dels är det modernt med saker som har lite patina. Vi uppskattar skönheten i en vackert sliten stol. Men jag tror också att många tänker på miljön. Man är mer öppen för att både köpa och sälja sina begagnade prylar. Då gör man något gott både för miljön och för plånboken. Återbruk är hett och rätt, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Bild på vasen Kantarelli från Iittala, formgiven av Tapio Wirkkala.

Kantarellkonst! Vasen Kantarelli av Tapio Wirkkala för Iittala.

Bland de trendigaste finska glasformgivarna på Tradera just nu är – utöver Tapio Wirkkala och Timo Sarpaneva – Oiva Toikka, Alvar Aalto, Heikki Orvola, Nanny Still och Kaj Franck.

I sommar gäller det alltså att passa på och fynda designglas, plocka fram sina gamla favoriter i hemmet eller sälja designglaset som man själv inte längre har användning för.

Foto: Iittala

Artikeln publicerades först på ELLE Decoration.

Läs mer:

Trendspaning: Snyggaste glasen för sommarens drinkar

Guide: Allt du behöver veta om att inreda med glasvägg

Gör det själv: så gör du ditt eget glasbord till vardagsrummet

Gilla Residence på Facebook

 

(0)
(0)


AnnonsLaddar