Annons

Annons

Gröna trender 2015Residence träffar hortonomen Johan Orre och tar reda på allt inför den kommande trädgårdssäsongen.

Johan Orre är hortonom och butikschef på Plantagen Frescati.

odla dina egna kryddor

Vilka odlingstrender kan du se inför sommaren 2015? 
»Det finns en tydlig korrelation mellan rådande mattrender och trädgårdstrender. Till exempel så vill vi odla superfoods till våra smoothies så gojibär, havtorn och hjortron är nya favoriter. Även det som nyttigt i salladen står högt på listan. Blomkål är årets trendigaste grönsak och finns i flera olika färger och former. Även grönkålen är fortsatt populär. Tidigare så har besökarna i handelsträdgårdarna främst varit kvinnor över 40 år och när det kommer till införskaffande av blommor så stämmer det fortfarande. Intresset för grönsaker och örter ökar dock bland män och unga matlagningsintresserade killar är en ny målgrupp.

Annons

Finns det några fler intressanta trender?
»Många av de äldre svenska hemmen har utrustats med balkonger de senaste tio åren och idag har 90 procent av den svenska befolkningen tillgång till antingen trädgård, balkong eller terrass. Det finns ett stort intresse för att inreda dessa uteplatser och folk lägger ner mycket pengar på fina utemöbler. Nytt för i år är möbler med integrerade växtbehållare, och innovativa piedestaler och amplar – perfekt för den som vill odla på balkongen.  Det  kan vara värt att tänka på att man kan odla det mesta i kruka, inte bara pelargoner. Med andra ordkan  även den med en liten balkong kan få till en grön oas.«

Vilka är de populäraste trädgårdsväxterna?
Precis som inomhus så är det utseendet på växten som är det avgörande när man väljer plantor. Plantagens trendrapport visar att det estetiska till och med är viktigare när det kommer till uteväxter. Just nu är det populärt med olika sorters gröna bladväxter som förhöjs med växter i accentfärger. Självklart måste man dock utgå från läget på trädgården när man väljer planta.

large

Monstera.

För de tio procent som inte har möjlighet till odling utomhus, vilka är de trendigaste krukväxterna i år?
Det går i vågor precis som med alla andra typer av mode och trender.  Just nu är det en stor revival för monstera och elefantöra.

(13)
(0)


AnnonsLaddar