Annons

Annons

Hon blir årets unga konsthantverkare 2016Märta Mattson är en av Sveriges internationellt mest uppmärksammade smyckeskonstnärer. I november får hon priset som 2016 års Unga konsthantverkare.

Smyckekonstnären Märta Mattsson från Stockholm har utsetts till Årets Unga konsthantverkare och får ett stipendie på 100 000 kronor, som delas ut vartannat år av Bengt Julins Fond som ingår i Nationalmusei Vänner.

Annons

Tidigare i år  formgav hon en exklusiv kollektion för Svenskt tenn med naturinspirerande verk och juryns motivering till priset lyder:

”För det fantasifulla arbetet med att driva olika historiska traditioner inom smyckeskonsten till nya dimensioner. Fascinerad av naturens under ger Märta Mattsson det som annars skulle förmultna ett nytt liv. Smyckena pendlar skickligt mellan förförelse och känslor av krypande obehag.”

Läs mer: Smyckeskonstnär formger exklusiv kollektion för Svenskt tenn

Märta Mattson, Inside beetle. Foto: Märta Mattsson.

Märta Mattson, Inside beetle. Foto: Märta Mattsson.

Märta Mattsson är född 1982 i Stockholm och utbildad inom silversmide och smyckesdesign bland annat på Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg och Royal College of Art i London. Hon finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska museet, Schmuckmuseum i Pforzheim och Museum of Arts and Design (MAD) i New York.

Märta Mattsson, Wings, foto: Märta Mattsson.

Märta Mattsson, Wings, foto: Märta Mattsson.

Sedan 2007 har hon ställt ut sina smycken i både grupp- och soloutställningar över stora delar av världen. Under året har hon bland annat deltagit i utställningarna Open Space–Mind Maps Nationalmuseum DesignSmyckekonst på Svenskt tenn, Not Too Precious på National Craft Gallery på Irland och Juvelerarkonst på Läckö slott samt soloutställningarna Dödligt vackert på Thielska Galleriet och Death occupies the space between us på Galerie Marzee i Nijmegen.

– Jag ser det vackra i det som kan uppfattas som avstötande och till och med äckligt. Det finns en mänsklig dragningskraft till sådant som vi inte kan förstå och sådant som vi tycker är lite obehagligt. Jag gräver i den här känslan och gör den tillgänglig för andra i mina smycken. Jag delar med mig av min nyfikenhet och får andra att se skönhet i det som vi inte trodde var vackert. Jag omvandlar döda djur och insekter till smycken och ger dem på så vis ett nytt liv och ett nytt syfte, säger Märta Mattsson i ett pressmeddelande.

Stipendiet delas ut vid en ceremoni på Nationalmuseum Design den 14 november.

Läs mer: Dyrberg/Kern och Fyrklövern i unikt samarbete – se kollektionen här

LÄS OCKSÅ

(58)
(0)


AnnonsLaddar