Annons

Annons

Kaxiga kimchinMjölksyrat kan göra dig sund och salig – och besatt. Nu finns en ny bok om att syra själv.

Kimchi, ahhh, blotta ordet väcker minnen av Korea på 80-talet, då jag mötte den kryddstarkt kaxiga nationalrätten i ett osigt gatuvirrvarr av stekpannor, jättelika amerikanska soldater och skrikande försäljare. »Hey soldier, wanna buy jacket, want a woman ?«

Annons

Nej tack, det var de mjölksyrade grönsakerna som blev min bestående smak av Korea. Kimchins traditioner leder rätt in i centrum av landets mat­identitet. Sydkorea har ett statligt institut för kimchi och har även tagit fram varianter för astro­nauter.

Gilla Residence på Facebook

Nu får vi rättens historia och massvis av läckra recept i den snygga boken Kimchi och andra koreanska rätter (Natur & kultur) av systrarna Byung-Hi  Lim och  Byung-Soon  Lim, som driver restaurangen Arirang på Luntmakargatan – som varit igång sedan 1975 och som då var först med koreansk mat i Stockholm.

Yeolmoo-mul-kimchi

Tidig plockad rättika med stjälken kvar används i denna fräscha kimchi.

Yolmoo mul kimchi

Ingredienser

2 kg färsk rättika, helst små med blast
2 dl grovt havssalt

 

Kimchilag

1 dl risvatten
2 röda chili
8 vårlökar
1 hel vitlök
1/2 dl strimlad ingefära
1 dl grovt havssalt
2 liter vatten

Gör så här

1. Gör risvatten genom att koka 1 msk kokt rundkornigt ris i 2 dl vatten tills du får ett vatten som är vitgrumligt. Sila bort riskornen.

2. Tvätta rättikorna, stjälken kvar men rensa bort de fulaste bladen.

3. Lägg rättikorna i en bunke, salta och låt ligga några timmar i rumstemperatur. Skölj sedan rättikorna några gånger i kallt vatten.

4. Blanda alla ingredienser till lagen. Lägg rättikorna i burk med tättslutande lock och häll över lagen. Ställ in i kylen. Kimchin är klar efter ungefär en vecka och håller flera veckor.

Kimchi-och-andra-koreanska-ratter

Vi tävlar ut tre exemplar av boken Kimchi och andra koreanska rätter, Byung-Hi Lim och Byung-Soon Lim, Natur & kultur. Tävla här!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


AnnonsLaddar