Annons

Annons

Kika in hemma hos skådespelaren Ruth Vega FernandezSvenska skådespelaren Ruth Vega gav sig inte förrän hon fått sin efterlängtade tvåa i Paris sista bohemkvarter. Nu är hon aktuell som karaktären Maud i succéserien Gentlemen & Gangsters.

Gjutjärnsbadkaret köptes på Nacka Byggnadsvård och forslades ner till Paris med bil för att lyftas upp med kran till femte våningen. Man kan inte påstå att Ruth Vega Fernandez släpper in vad som helst i sin 40 kvadratmeters lya.

– Om man bor så här trångt väljer man ju varje grej med extra omsorg, skrattar Ruth, skådespelerskan som föddes av spanska föräldrar i Göteborg och som sedan de sena tonåren bott i Frankrike, där hon har en karriär parallellt med den svenska.

Just nu är hon aktuell som Maud i succéserien Gentlemen & Gangsters som går på SVT av Mikael Marcimain. Utöver det är hon mest känd för den hyllade teveserien Upp till kamp av samme Mikael Marcimain och 2011 års lesbiska kärleksdrama Kyss mig av Alexandra-Therese Keining samt filmerna Marcimains Callgirl där hon spelar bordellmamman Pernilla Augusts högra hand.

I Paris har hon även spelat Marianne i Scener ur ett äktenskap, som sattes upp av det belgiska teaterkompani, Tgstan, som hon 2012 var anställd hos.

Annons
ruth vega foto elisabeth roll2

Compact living i köket, och återanvändning av kära ting från släkten. Ruths sambo Ludvig tog med sig Redahyllan med glaslådorna från sin farfars hem.

Ruth och sambon Ludwig Dahlberg, trummis i The Noise Conspiracy, överlåter inget åt slumpen. Valet av lägenhet utfördes med precision i Belleville, Paris 20:e arrondissement, som Ruth kallar för ”det sista kvartersmässiga kvarteret i Paris” fyllt av multikulti och bohemliv. Att få köpa lägenhet där tog flera år, då paret hade märkt ut tre gator som enda möjliga.

– Nu har vi 3,20 meter i tak, en äkta parisisk balkong och ser himlen tack vare att vi bor på femte våningen!

ruth vega foto elisabeth roll3

Paret flänger till vardags jorden runt i sina respektive -yrkesliv och bor oftast på hotell när de är hemma i Sverige. Den känslan ville de också frammana i sitt eget hem.

– Vi kollade mycket på hotellbilder från 1930- och 40-tal när vi inredde och på lösningar i amerikanska mobile homes från 1950-talet. Stilmässigt är 1930–40-tal min favoritepok.

Tricket att snabbt få inbodd hemkänsla när man ställer resväskorna i hallen är att få i gång groddodlingen i köket. Både Ludvig och Ruth är vegetarianer så det blir mycket rawfood i det lilla köket.

– Så fort groddarna har börjat spira känner jag att jag har landat hemma, även efter en lång turné.

Text: Imke Janoschek

Foto: Elisabeth Toll

(56)
(2)


AnnonsLaddar