Kika in i familjens egenritade drömhus på Fårö

Som en rauk som rest sig ur havet. Så poetiskt beskriver Markus Moström sitt egenritade drömhus på Fårö.

Annons

Markus Moström började resa till Fårö, raukarnas ö, redan som femåring. Hans familj hyrde hus många somrar i rad och 1997 köpte hans föräldrar till slut ett eget hus vid Lauter som familjen kommit att älska för dess stenstränder, knotiga tallar, raukar och sällsamma lugn.

Titta in i egenritade drömhuset på Fårö
Titta in i egenritade drömhuset på Fårö
1:13
Som en rauk som rest sig ur havet. Så poetiskt beskriver Markus Moström sitt egen-ritade drömhus på Fårö.  

När en tomt plötsligt blev till salu 2012 i samma område bestämde sig Markus och Kajsa för att rita och bygga ett eget hus. I planerna ingick också svägerskan Anna, som bor i USA, som gärna ville vara med och dela hus för att umgås med familjen när hon kommer på besök.

»För att behålla en levande landsbygd vill Region Gotland begränsa utvecklingen av växande sommarstugeområden. Husen som byggs ska bjuda på kvalitet för fast boende, med allt vad det innebär av energi- och ytkrav och isolering. Men det passade oss då vi nyttjar huset året om och ofta är på plats alla sex.«

Annons

Många tror att de vitkalkade stenhusen är den traditionella byggnadstypen, men så är inte fallet. De äldsta husen på Fårö och Gotland är i trä, men när kalkstensindustrin kom i gång i slutet av 1800-talet använde man skogen som bränsle för att bränna kalk och det blev virkesbrist. Med stor tillgång till sten och kalk blev det ett naturligt och mer förekommande val av byggmaterial.

I stället för ett betonggolv valde familjen att lägga in ett grått linoleumgolv, det kändes mjukare. Kök från Ikea, pendelarmatur över köksön Beat light tall av Tom Dixon.  
Utsikten över naturtomten blir som en tavla genom det stora fönstret. Pendelarmatur över matbordet Semi av Claes Bonderup och Torsten Thorup. Braskaminen Cube från Stüv.  

»När jag ritade huset ville jag förhålla mig till miljön, byggnadshistorien och områdets höga natur- och kulturvärden. Det var naturligt att studera omkringliggande gårdar, byggnader och det närbelägna fiskeläget. Det finns en enkelhet och en funktionalism i arkitekturen som går rakt in i hjärtat och som man vill ta vara på.«

Annons

Valet av byggmaterial i stomme och fasad blev gotländsk kärnfuru. Den obehandlade fasadpanelen har grånat under de sju år som huset stått där. Kärnfurun är minst lika beständig som lärkträ. Den växer långsamt och står pall för vind, regn och sol.

Stenstranden dit familjen brukar gå för att bada eller njuta av solnedgången ligger på promenadavstånd. Vid horisonten syns Gamla hamns raukar och ”storön” på andra sidan Fårösundet.  

Tomten är en enkel, och ska så förbli. Här finns inga enorma trädäck eller tjusiga stenläggningar. Det är bara att kliva rakt ut i naturen. Huset ligger på den delen av Fårö som vilar på kalkstensgrund i nära anslutning till naturskyddade områden och den berömda rauk-kusten. Här är allt grått.

»Tanken var att huset exteriört skulle vara en del av landskapet, som att det har vuxit upp ur berggrunden. Så allt på huset utvändigt är grått. Till den grånade fasaden har entrédörr, plåttak, fönsterprofiler, väggarmaturer och plåtdetaljer lackats i samma grå nyans. Som en monolitisk byggnad skuren ur ett kalkstensblock, eller en rauk om du så vill, som rest sig ur havet och formats av höststormarna.«

Annons

Husets arkitektur är inspirerad av både de vitkalkade stenhusen och de grå ladorna och fiskebodarna i trä. Formen är enkel, som den grafiska symbolen för hus, med endast en antydan till takfot som är specifik för alla gotlandshus. Den lilla takfoten, som kallas gesims (tyska för takfot), är liten för att Östersjöns hårda höststormar inte ska få grepp om och lyfta taken av husen.

»Att ta fram bygglovsunderlag och arbetsritningar för byggentreprenaden tog nästan ett år. Särskilt på grund av att jag ritade på huset på kvällar och helger och att arbetet gjordes i Illustrator«, säger Markus med ett skratt.

»Men en tröghet i den kreativa processen gav tid för eftertanke och diskussioner med Kajsa och Anna för att landa i bra beslut. Och med ett underlag byggarna tyckte var det mest noggranna de sett gick byggnationen mycket smidigt. Jag hade bara tre byggmöten under hela arbetets gång.«

Husets arkitektur är inspirerad av både de vitkalkade stenhusen och de grå ladorna och fiskebodarna i trä. Formen är enkel, med endast en antydan till takfot.  

Huset är i ett och ett halvt plan på 135 kvadratmeter. På bottenvåningen finns Markus och Kajsas sovrum, kök och sällskapsrum och badrum. Där uppe finns två sovrum, pojkarnas och Annas, samt ett gemensamt utrymme med tv. På insidan har de valt att plocka upp fasadens grå färg i golvet. Vid första anblick tror man att det ligger ett betonggolv här, men icke. I stället har de valt ett grått linoleumgolv som täcker alla golvytor i båda plan. De tyckte att slipad betong var för hårt.

Annons

»Vi har ju en stram interiör, sparsam möblering och få textilier. Linoleumgolvet adderar till det visuella uttrycket. Men det är skönare att gå på och bidrar till en mjukare akustik än betong. Dessutom finns det en kompromisslöshet jag gillar i att ha samma golvmaterial. Golvet binder samman rummen utan brott av trösklar.«

Det var viktigt för Markus att öppna upp huset och skapa siktlinjer hela vägen igenom det. Nu sitter fönster och glasdörrar till precis så. Även takfönstret ovanför trappan bildar en siktlinje med fönstret nedanför. Trappan av vitoljad furu är centralt placerad och skär rakt igenom huskroppen och delar upp husets olika funktioner.

Köket är stort för att vara i ett fritidsboende, men det var viktigt att ha plats för alla bekvämligheter som diskmaskin etcetera eftersom de nyttjar huset året om.

»Vi ville ha en så effektiv planlösning som möjligt utan döda ytor. Inget enormt badrum, ingen jättehall, nätta sovrum. I stället låg fokus på att maximera gemensamma ytor där vi umgås, som ett stort kök och vardagsrum.«

Stairway to heaven! Vacker siktlinje från trappan upp mot takfönstret.  

Tanken har hela tiden varit att hålla nere kostnaderna med enkla lösningar och material. De har till exempel valt billigare kök, vitvaror, sängar och möbler från Ikea.

Annons

»Vi har lagt extra vikt vid designdetaljer som lyfter hela intrycket och upplevelsen av interiören. Ett exempel är det stora fönstret som ramar in utsikten mot väster och bjuder kvällarna vid matbordet eller i soffan på spektakulära solnedgångar.«

Svarta belysningsarmaturer och en vacker svart braskamin att elda i är andra detaljer som fångar blicken i en för övrigt sparsamt inredd miljö i vitt och grått.

Den svarta kaminen står i vardagsrummet och är synlig från både kök, matplats och soffhörn. När de kommer hit är det första de gör att tända den.

Innanför övervåningens tv-rum ligger ett större sovrum för sönerna Otto, Ville och Love. På pallen står Arne Jacobsens AJ-lampa i bordsmodell.  

Den branta vinkeln på taket är inspirerad av öns äldsta byggnader som lador och lammgiftar med agtak. Lutningen krävs för att regnvattnet ska rinna av agen och inte tränga in i byggnaden. Den uppåtsträvande taknocken ger huset en elegant vertikal sträckning och skapar extra rymd i husets övervåning. När man kommer upp möts man av en åtta meter lång vägghängd förvaringsbänk med en svartfärgad toppskiva av kompakt mdf.

Annons

»Jag vill att man ska fatta interiören och husets layout så fort man kommer in. Att du har siktlinjer och ljus som kommer in från takfönster och genom glasdörrar. Det är ljust även under den mörka årstiden. Det är ett väldigt trivsamt hus att vara i.«

 

Många besökare reagerar just på ljuset, att huset känns så öppet och välkomnande. Här finns inga prång. 2016 uppfördes också ett specialritat attefallshus för gäster och med förråd att ställa cyklar och grill.

»Vi blir lika glada varje gång vi kommer hit. Det är inget som vi skulle ha gjort annorlunda i dag. Och vi gillar att huset ligger på en ganska avskild och glest bebyggd del av Fårö. Särskilt under intensiva semestertider då ön får besök av turister från jordens alla hörn. Vi uppskattar lugnet här.«

Annons

Foto Karl Andersson

Styling Christina Breeze 

Markus Moström

Ålder 50 år.

Bor med hustrun Kajsa och de tre sönerna Otto, Ville och Love i ett hus ritat av Claesson Koivisto Rune i Saltsjö-Boo. Och i nästan tre månader om året i det egenritade sommarhuset på Fårö.

Gör Driver design- och varumärkesbyrån Brand essence.

Aktuell med Bokformgivning och en turistguide inför turistsäsongen på Fårö och i Fårösund.

Läs mer: 

Elsa Billgren skriver livsstilsbok om Gotland

Stjärnarkitektens trähus på Gotland

Kika in i Gotlandsgården med anor från 1600-talet

 

Publicerat 14 september 2020
Annons