Annons

Annons

Kika in i lyxfällan-Patricks natursköna hus i SörmlandNär Lyxfällans Patrick Grimlund och hans fru tillikatv-chefen Sara Grimlund byggde hus på landet uppfylldes en livslång dröm.

Vid en del tillfällen i livet måste man vända blad. Ta farväl av det som varit och börja om på nytt. Vågar man släppa taget finns allt att vinna. För mer än 10 år sedan skilde sig Patrick Grimlund, mest känd som programledare för Lyxfällan på Tv3. Vid tillfället var han strax över 30 och en mycket framgångsrik riskkapitalist och grundare till flera företag.

Annons

Efter IT-bubblan bestämde han sig för att göra bokslut över det som hade varit, tog en längre time-out från arbetet, sålde det fina 20-talshuset i Bromma och gjorde sig av med gamla möbler och prylar. Förutom att ge sig själv tid att fundera över hur hans drömframtid såg ut så gav han sig även en fysisk present – en bok om husbygge. Och på första sidan skrev han en hälsning till sig själv. En påminnelse om att hålla drömmen vid liv.

Patrick skrev in sig på Uppsala universitet för att doktorera inom företagsekonomi och ledarskap. Samtidigt startade han en coachningsverksamhet och föreläste och tog konsultuppdrag parallellt med sin forskning. Och det var där någonstans han blev scoutad av producenterna på Tv3.

14 säsonger senare är Patrick Grimlund fortfarande programledare för tv-succén Lyxfällan och har även gjort några säsonger som programledare för Draknästet, en realityserie där privatpersoner presenterar affärsidéer och uppfinningar för en jury av riskkapitalister.

Sara och Patrick Grimlund föll pladask för varandra och köpte en tomt i Sörmland efter andra dejten. Sedan dess har de fått tre barn på 27 månader.

Drömmen var att bygga en ladliknande bostad som skulle kännas som en uppdatering av de klassiska byggnaderna i det omkringliggande landskapet. Fasaden är gjord av träplank i tre olika bredder och taket av behandlade träskivor.

Forskningen vid Uppsala universitet fick efter hand ge vika för programledaruppdragen som Patrick i dag kombinerar med att föreläsa om ekonomi och ledarskap samt med produktionen av den nystartade podcasten Lyxfällan – en pengapodd med Patrick och Magnus. Den senare driver Patrick tillsammans med sin programledarkollega från Lyxfällan, Magnus Hedberg.

För drygt fyra år sedan träffade Patrick Sara Goldensohn. Hon var nybliven singel vid tillfället och hade sett till att få en bordsplacering bredvid Patrick på Kristallen, tv-branschens årliga prisgala. Tycke uppstod omedelbart och på parets andra dejt följde Sara med som smakråd och tittade på en tomt i närheten av Taxinge slott vid den sörmländska gränsen.

Patrick och Sara beskriver sig själva som antingen eller-personer. De är båda uppväxta i villaförorter men drömde om att dela sin tid mellan en lägenhet i stadskärnan och ett hus på landet. Den sörmländska tomten uppfyllde alla punkter på önskelistan: den ligger på pendlingsavstånd från Stockholms innerstad, har närhet till vatten och är omgärdad av lövskog.

Patrick hade inte gett upp tanken på att bygga ett eget hus och hade i flera års tid letat efter den ultimata platsen att uppfylla drömmen på. För att sälja in idén till Sara sa han:

»Jag har en romantisk idé om att bygga hus på landet men alternativt köper jag en Porsche och en vindsvåning i stan.«

Som tur är svarade Sara: »Den Patrick jag är kär i går i tjocktröja och gummistövlar på landet så jag tycker att du ska köra på med husbygget.«

Riktigt så blev det inte. När Patrick och Sara kom hem efter deras andradejtutflykt bestämde de sig för att köpa tre av tomterna – tillsammans! Ett år senare vigdes de i Taxinge kyrka och ytterligare en vecka senare togs första spadtaget till deras drömhus tätt följt av ankomsten av Jack, deras första gemensamma barn.

Sedan dess har paret hunnit få två barn till, och både hus och trädgård är färdigställda. Patrick förklarar deras rekordframfart:

»Vi är båda exekutiva personer. Bestämmer vi oss för något så genomför vi det. Sara är verkligen otrolig på att organisera, strukturera och planera.«

De är ett team med tydliga roller och stor trygghet i varandra. Sara tar hand om hemmet och köket och Patrick sköter inte helt oväntat ekonomin – »Och Sara shoppingen!

Vi hade nog träffats på ett eller annat sätt ändå om du förstår vad jag menar« – han har skött upphandlingen av allt som hör huset till och stått för stor del av den gedigna researchen.

»Vi har inte den gängse 2010-talsuppdelning där man delar 50/50 på precis allt, men vi tycker att vi är extremt jämlika.«

Matsalsbordet har en möbelhandlarvän hittat åt dem. Bordsskivan är byggd av ett enda träd som hittades i Rumänien. Plockar de bort barnstolarna så kan man sitta 16 personer här och äta tillsammans.

Mellan kök och matsal finns en eldstad som tänds med en knapptryckning. Här är husets nav. Medan Sara matar lille John-John sitter Jack och Josephine bredvid och lägger pärlplattor och bakar med trolldeg. Alla vitvaror kommer från Gaggenau och köket kommer från Vicco. »Jag har alltid gillat italiensk design och tyska maskiner« säger Patrick.

Som tur är har de alltid samma mål och under planeringen av deras husbygge var de överens om precis varje beslut och detalj.

»Vi tittade mycket på ladhus och skånelängor. Vi ville ha något som passade in i landskapet. Ett modernt grepp på en arketypisk lantbyggnad.«

Arkitekten Max Holst fick uppdraget att rita Patricks och Saras hus och han var den som föreslog att de skulle måla huset falurött. I dag är hela huskroppen målad i röd slamfärg, även alla knutar och det vackra sadeltaket som är gjort av behandlade träplankor. Till och med armaturer och fönsterramar har pulverlackats i samma kulör.

De hopslagna tomterna ligger på en sörmländsk halvö med Mälaren på båda sidorna och en hästgård till vänster och betesmarker med nyklippta får till höger.

»Vi har verkligen skapat vår drömtillvaro här. Sara är föräldraledig och jag försöker att ta pauser mellan produktionerna så att jag kan umgås med familjen nu när barnen är små. Behöver jag jobba så har jag ett hemmakontor och åker man vid rätt tid är man inne i Stockholm city på 40 minuter.«

Paret är otroligt nöjda med hallen som ligger i anslutning till köksdelen, en grovingång med tvättstuga och korridoren till sovrummen. Rummet är nästan 25 kvadratmeter och här kan barnen leka med bobbycars och spela minitennis.


För att det inte ska bli för varmt inomhus har en film lagts på alla fönster. Den reflekterande ytan gör dessutom att nyfikna förbipasserande inte kan se in och att den vackra naturen speglas i glasen.

Området runt tomten är otroligt naturskönt med både ett naturreservat, betesmarker och Mälaren. Dessutom ligger Taxinge krog på gångavstånd från huset och även slottet och ett museumtåg finns i omnejden.

Och det är inte bara familjeliv som bedrivs här. Det sociala paret har även byggt en gäststuga för de många övernattande gästerna. Patrick och Sara har faktiskt på ett avundsvärt sätt lyckats checka av alla punkterna på en husbyggares önskelista. Pendlingsavstånd till stan, sjöutsikt, naturskönt område, vedeldad bastu, pool, utekök, tvättstuga, walk-in-closet, matsal med utsikt, stort kök och en generös eldstad för ruggiga höstdagar.

Man skulle kanske kunna gissa att denna gedigna lista skulle räcka mer än väl för en ekonomiskt lagd person, särskilt en sådan som gjort en karriär av att visa privatpersoner vilka ödesdigra konsekvenser överdriven extravagans kan leda till. Men riktigt så ligger det inte till … Sara och Patrick har även lyxat till det med poolhus, gym, garage, boulebana, gäststuga, dubbelgarage, kontor och verktygsbod.

Dessutom har de kittat huset med centraldammsugare, ångkoksugn, vinkyl, grovingång, knx-system för fjärrstyrning av huset och ett ute-spa som är 38 grader året om. Till och med den automatiska gräsklipparen har fått ett litet bo med tak över huvudet. Men så kan det gå när man filat på en dröm i över tio år och man bara tänker genomföra den en gång.

»Vi är så nöjda med resultatet! Det enda som vi kanske planerade lite fel var handdukstorkarna. De var rätt dyra och går på direktverkande el. Det skulle såklart vara samma vattenburna värme som i golven.«

Parets sovrum är stort och luftigt med ett loft över klädkammaren och det tillhörande badrummet.

Förutom storstugan finns även ett poolhus med en vedeldad bastu, Patricks absoluta favoritdel av huset, gym och dusch. Utanför bild ligger dubbelgaraget med kontor på ovanvåningen, en verktygsbod och en lekstuga. Alla byggda i samma stil som huvudhuset.

Att lyckas bygga ett helt hem och bara göra ett enda misstag kräver sin planering. Att inte underskatta vikten av förarbete är Patrick och Saras råd till dem som går i byggtankar. De tipsar om att gå igenom så mycket man kan i förväg och vrida och vända på allt några extra varv. Att man planerar flera steg framåt: Hur ska trädgården se ut? Vill man ha pool? Kommer det att behövas ett gästhus längre fram?

»Det är lätt att man snöar in på huset och att det senare slår en: ’Fasen, om vi hade vetat att vi skulle ha pool då hade vi satt huset så här i stället.«

För att undvika att hamna i just en sådan fälla lät Patrick och Sara göra en solstudie i 3D. Där kunde de se solens rörelse under dygnets alla timmar, månad för månad.

»Det var till stor hjälp när vi skulle placera huset och poolen. Vi kunde se exakt hur skuggorna skulle falla i juli, i augusti. Hade till exempel poolhuset varit en meter närmare uteköket så skulle det ha skuggat platsen vi nu tar vår eftermiddagsrosé på.

»Fundera över vilka behov ni har; hur ser familjen ut? Hur ser er vardag ut i dag och hur kommer den att se ut framåt? Det är lätt hänt att man ser framför sig hur huset ska se ut när man har den där perfekta bjudningen. Men man får inte glömma att 90 procent av tiden så har man inte bjudningar …«

Ovanför köket finns en avdelning för de vuxna att återhämta sig i framför tv:n eller med en bok efter en lång dag. Taket är i träspont för att skapa en känsla av lada även inomhus.


Stockholms skärgård och Roslagen lockade inte Patrick och Sara som drömde om lövskog och stora ekar. När förbipasserande näsvist beklagar sig över att huset ser ut som en lada blir Patrick och Sara bara glada – det var precis det de ville att huset skulle se ut som.

De tipsar även om att lägga krut på upphandlingen! Patrick gjorde ett gediget och superspecificerat offertunderlag på 14 sidor och tog in uppåt åtta, nio offerter för hela projektet från rekommenderade entreprenörer.

»Gör det ordentligt! Du måste veta vad du frågar efter, för man kan inte jämföra äpplen med päron. I vårt fall skilde det flera miljoner på den högsta och lägsta offerten.«

Vidare tipsar herr Lyxfällan om att upprätta ett seriöst kontrakt, och att aldrig betala någonting i förskott och inte heller på bestämda datum.

»Betala i stället efter moment. Färdigställd grund, den här summan, resning av hus, den här summan, färdigt isolerat och stängt hus, den summan, kaklat och klinkat, den summan.«

Det kan låta som mer än ett heltidsjobb att ta så många avgörande beslut, göra ett så avancerat förarbete och att ha koll på så många olika parametrar samtidigt, men när man ser familjen Grimlunds drömhus och får smaka på hur en dag i livet kan se ut där så förstår man att det är värt det. Så håll drömmen vid liv. 

Grimlunds

Ålder: Patrick är 45 och Sara 42 år.
Bor: Lägenhet på Östermalm och hus i Sörmland.
Familj: Patrick har sonen Gustaf, 16 år, sedan ett tidigare äktenskap. Tillsammans har han och Sara barnen Jack, 3 år, Josephine, 2 år, och John-John, 1 år.

Gör: Patrick är programledare, föreläsare och konsult inom ledarskapscoachning. Nyligen startade han podcasten Lyxfällan – en pengapodd med Patrick och Magnus. Sara är föräldraledig från sin tjänst som utvecklingschef på mediebolaget MTG.

Foto: Andy Liffner

Styling: Thomas Lingsell

Läs också:

Arkitektritat sommarhus på Gotland – med magisk pool

Minimalisisk elegans hemma hos designern Kristina Dam i Köpenhamn

Blågrå toner och konst hemma hos yogadrottningen Estelle Nordenfalk

Gilla Residence på Facebook

LÄS OCKSÅ

(99)
(4)


AnnonsLaddar