Annons

Annons

Mäklarstatistik: Bostadspriserna fortsätter att sjunka


Mäklarstatistik: Bostadspriserna fortsätter att sjunka

Nya mätningar från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna i Sverige på villor och bostadsrätter sjunkit. I Storstockholm har nivåerna inte varit så låga sedan 2015 - men prisfallet kan ha bromsat in.

Osäkerheten på bostadsmarknaden är fortsatt hög. Svensk Mäklarstatistik publicerade på onsdagsmorgonen nya siffror som visar att både villor och bostadsrätter har sjunkit ytligare i värde.

Jämfört med samma period för ett år sedan är nu prisfallet för bostadsrätter 1 procent i Sverige, 8 procent i Stockholm och 1 procent i Göteborg. Malmöområdets bostadsrätter sticker ut mot övriga siffror och ligger fortfarande på plus jämfört med januari 2017.

Annons
Gilla Residence på Facebook

I Stockholmsområdet är nu priserna på bostadsrätter i samma nivå som hösten 2015. Men i Storstockholm visar dock de nya siffrorna inga kraftiga fall efter nyår. I centrala Göteborg ligger prisfallet på hela 3 procent.

Men den underliggande trenden för januari är praktiskt taget alltid mycket starkare än för december. Säsongseffekter gör alltså januaristatistiken mer svårtolkad. Många bedömare menar att det är först i vår som vi vet vart bostadsmarknaden är på väg.

– Tittar vi på månadssiffrorna kan vi skönja en viss dämpning av nedgångstakten även om den allmänna trenden är fortsatt negativ, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik till SvD.

Man kan konstatera att bostadsrättsmarknaden är fortfatt påverkad av det höga utbudet. I Sverige låg 61 procent fler bostadsrätter ute till försäljning jämfört med januari i fjol. Utbudet var 64 procent högre i Stockholmslän samt 67 procent högre i Göteborgs kommun jämfört med förra året.

Men bostadsmarknaden står inte stilla. Tack vare stort utbud och lägre priser ökade antalet gjorda affärer – detta såväl för bostadsrätter som villor och i alla storstadsområden, jämfört med för ett år sedan.

Läs också:

Så ser det nya amorteringskravet ut som träder i kraft i vår

Mäklarstatistik: Snabbaste boprisfallet sedan finanskrisen

Så lyckas du med villaköpet – 5 frågor du måste ställa

(11)
(0)


AnnonsLaddar