Annons

Annons

Mäklarstatistik: Snabbaste boprisfallet sedan finanskrisen


Mäklarstatistik: Snabbaste boprisfallet sedan finanskrisen

Bopriserna har fallit under hösten i hela Sverige, allra mest i Stockholm. Enligt Valuegards boprisstatistik är prisnedgången den största sedan finanskrisen 2008.

Prisnedgången på bostadsmarknaden just nu är den snabbaste sedan finanskrisen 2008. Det enligt Valuegard som uppger att priserna har fallit under hela hösten, framförallt i Stockholm.

I oktober sjönk bostadspriserna med 3 procent jämfört med föregående månad, enligt Valuegards HOX-index. Under de tre senaste månaderna har bostadsrättspriserna i Sverige sjunkit 4,4 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, och villapriserna har sjunkit 1,7 procent – den snabbaste nedgången sedan hösten 2008.

Annons

Störst nedgångar ser man i Stockholm och för första gången sedan 2012 sjunker bostadsrättspriserna i Stockholm i årstakt och för första gången sedan 2011 är också tremånadersförändringen negativ för alla delmarknader.

”Historiskt har vi sett nedgångar under hösten under 2007, 2008 och 2011. Samtliga dessa år kännetecknades av nedgångar ända till årets slut och sedan en snabb återhämtning efter årsskiftet. Nedgången de senaste två månaderna är den snabbaste sedan finanskrisen 2008”, skriver Valueguard.

En anledning till fallet sägs vara att både köpare och säljare har ändrat beteende efter en längre tid med stort utbud. Trenden med en mer avvaktande marknad har då förstärkts även om utbudet inte ökat, enligt Erik Olsson, vd på Erik Olssons fastighetsförmedling.

– Höstens stora utbud och avvaktande köpare gör att även säljarna börjar ändra sitt beteende lite. Prisförväntningarna sänks och man tar inte en snabb försäljning till ett högt pris som lika självklar längre, säger han till Affärsvärlden.

Källa: Affärsvärlden, Valuegard

Foto: JM Bostäder

Läs också:

Mäklaren: 7 stora trender på bostadsmarknaden

Så väljer du rätt mäklare – 7 saker att tänka på

De lanserar lägenheter på ett av Stockholms mest natursköna lägen

Gilla Residence på Facebook
(0)
(0)


AnnonsLaddar