Monica bekänner färg

Annons

Tänk på vår internationellt sett största design­stjärna, Monica Förster, och tänk sedan på falukorv à la svennebanan. Lirar det? Inte så värst, eller hur? Denna renommerade designer förknippas mer med eleganta uppdrag för internationella företag, högkvalitativt hantverk och innovativa lösningar på hightechnivå. På hennes meritlista finns nyskapande kontorsstolar för kvinnor, exklusiva möbler för italienska lyxmärken som Cappellini, Poltrona frau och De padova, utmanande nattsvarta bestick för Gense. Lampor som bygger på komplicerade ­fysikaliska experiment ingen vanlig människa förstår. Hennes senaste projekt, som länge var topphemligt, är en avancerad förarsits för en konceptuell grävmaskin hos Volvo Lastvagnar. Hennes favoritprogram i tv är klassikern Snillen spekulerar …

Så att Rörstrands kontaktade just Monica Förster för att skapa en ny vardagsservis för bland annat det som svenskar äter mest – nämligen falukorv och köttfärssås – är kanske en aning otippat. Å ena sidan. Men Monica sa ja direkt.

Inblue_Bowl55cl_Imonika forster
Skål In blue. Perfekt för frukostflingorna.  

»Att skapa en ny servis med ett eget existensberättigande i en värld där det redan finns tusentals tallrikar är ju jättesvårt, en utmaning jag tyckte var intressant att ta mig an«, säger Monica när hon premiärvisar servisen Inwhite och inblue i självaste Rörstrands vagga, på det före detta fabriksområdet i Lidköping. Vi sitter högst upp i tornet där direktionen förr i tiden brukade ha sina luncher. Sedan fabriken lades ned 2005 – numera sker all tillverkning utomlands – huserar nu olika designbutiker och ett Rörstrandsmuseum på området.

Annons

Under dagen får den lilla utvalda skaran på tre journalister som har fått en exklusiv förhandstitt på Monicas porslin, även kliva ner i det allra heligaste och normalt stängda arkivet i Rörstrands källare, där tusentals serviser, kannor och keramikskulpturer travas på hyllor och i långa gångar. Folkliga klassiker som Gröna Anna, Mon amie, Swedish grace, Qvint och Ostindia står bredvid experimentella skulpturer från 70-talet och gigantiska skrytpjäser från porslinets glansdagar runt förra sekelskiftet. Detta något över­väldigande arv fick Monica förhålla sig till.

»Fast jag var väldigt snabbt på det klara med åt vilket håll jag ville gå. Även om servisen skulle relatera till Rörstrands historia skulle den ju också andas mitt eget formspråk.«

»Vi gjorde väldigt ingående research innan vi gav briefen till Monica«, berättar Martina Hansson, pr-ansvarig för Iittala och Fiskars, som i dag äger Rörstrands.

Annons

»Numera dukar man inte längre ett bord, till exempel, utan man dekorerar. Man blandar olika serviser, och ofta äter man inte ens vid bordet, utan intar sin middag i soffan. Maträtterna som fortfarande ligger på topplistan över vad vi stoppar i oss är mestadels pasta, korv stroganoff, tapas, köttgrytor och tacos.«

Monika forster inwhite in blue
Monica valde ut tre Rörstrandsföregångare som fick bilda rötter till Inwhite och inblue. Serviserna Amanda, Koka Blå, Blå eld och 1940-talsser­visen Blanche  

 

Inwhite och Inblue omfattar endast sex delar. Det blev en mattallrik och en pastatallrik med lite högre kant, en stor skål, en kopp och ett mindre fat för frukost, samt en mindre skål för müsli, soppor, flingor. I briefen från Rörstrands ingick också att servisen skulle ha ett mönster.

»Det var nog det svåraste för mig«, säger Monica, »Jag är ju en ganska svart och vit person.«

Det blev inte bara ett utan hela sex mönster i färgen blödande blått som hittades hos Koka Blå och Blå eld. Mångfalden i den lilla servisen gör att alla kan sammanställa personliga blandningar på mat­bordet – eller för den delen för taco-dinnern i soffan.

rorstrand in white in blue
En blandning av det blåa och vita porslinet gör sig fint i hyllan.  

På frågan vilken som är Monicas egen favorit, får man ett litet snett leende:

»Tja, alltså jag tror nog att jag kommer plocka hem många av de vita delarna till mitt eget kök. Det är helt enkelt mer jag.«

RST_InWhite01_hi
Först förväntade sig Monica att själv bara använda sig av det vita porslinet. Men när hon testlagade en middag för sambon Staffan »Jag är inte van att laga mat så det blev lite för många olika rätter« tog det vita porslinet slut och hon fick använda det blå och insåg att mönstren tillförde något spännande till dukningen.  
Inblue_Plateflat19cm rorstrand
 
Publicerat 12 september 2014
Annons