Annonssamarbete med Stöldskyddsföreningen

Med mörkret ökar också inbrotten – här är 6 tips som skyddar ditt hemTillfället gör tjuven, sägs det. För att minska risken att bli bestulen på dina favoritprylar finns det fler åtgärder du kan göra i ditt hem – här är 6 användbara tips.

Dyr sportutrustning, cyklar, datorer och åtråvärda köksprylar – är ditt hem också fyllt med dyrgripar du inte vill bli av med? För att avskräcka tjuven kan du ta till gamla beprövade knep men även ny smart teknik som är enkel att använda.

1. Överlista tjuven med MärkDNA

Att dutta på lite genomskinlig vätska och sätta fast en dekal – så enkelt är det numera att skydda dina mest stöldbegärliga prylar. Tekniken bygger på en unik och konstgjord DNA-kod som du penslar på dina värdesaker. Märkningen är näst intill omöjlig att ta bort och är dessutom spårbar för polis världen över vilket gör att du lättare kan få tillbaka dina stulna saker. Dekalen kan också avskräcka tjuven att ens försöka, då det är svårare att sälja märkta saker vidareLäs mer om hur MärkDNA fungerar.

Öka dina chanser att få tillbaka stulna värdesaker genom SSF DNA-märkning.

2. Lys upp ditt hem

En helt mörk bostad blir lockande för inbrottstjuven – installera därför timers på några av lamporna i bostaden. Sätt timern på dina vanliga tänd- och släcktidpunkter morgon och kväll. Se även till att installera utomhusbelysning med rörelsesensor då tjuven gillar att arbeta i mörker.

3. Töm posten och skaffa lås

Vare sig du bor i hus eller lägenhet – glöm inte att tömma din brevlåda varje dag. En full brevlåda eller en hög med post nedanför brevnedkastet signalerar att du är bortrest och risken att någon gör inbrott ökar. Se till att skaffa en säkerhetsbrevlåda till lägenheten eller en brevlåda med lås till villan, vilket försvårar både för inbrottstjuven och id-kaparen.

4. Stressa tjuven med larm

Installera ett bra inbrottslarm med skalskydd som du även aktiverar under natten – en bra investering som ökar chansen att upptäcka inbrott både när du reser bort och när du är hemma. När du ändå håller på så sätt även in en säkerhetsdörr eller brytspärrar samt förse fönster och altandörrar med certifierade lås.

5. Lås in oersättliga älsklingsprylar

Har du något speciellt arvegods, kanske några gamla vigselringar eller annat extra värdefullt som inte går att ersätta? Skåp för värdeförvaring finns i många olika storlekar, glöm inte att bulta fast det i golvet.

6. Ha koll på nycklarna

Är du på gång att flytta? Byt alltid lås innan du flyttar in i en ny bostad. Du kan aldrig veta säkert att du verkligen fått ta över alla nyckelkopior från den tidigare ägaren. Det kan vara frestande att märka nycklar med vart de går för minnets skull, men ge inte tjuven några ledtrådar. Och göm aldrig husnycklar nära huset, många vet exakt var de ska leta. Skaffa en nyckelbricka som ökar chanserna att få tillbaka förlorade nycklar. 

Blev du sugen på att göra livet lite surare för inbrottstjuvar? Läs mer om SSF DNA-märkning på Stöldskyddsföreningen

(49)
(0)

Laddar