Annons

Annons

Så vill mäklarna få tryggare budgivningarDet ska bli en tryggare bostadsmarknad för både säljare och köpare. Det är målet med Fastighetsbyråns initiativ att identifiera budgivare med bank-id.

Som det ser ut i dag är budgivningar oreglerade. Lagda bud är inte bindande och det finns heller inga krav på köpare att identifiera sig. Det räcker med ett namn och kontantkortsnummer för att delta i en budgivning. Detta förenklar riggade bud och kan locka oseriösa köpare, som drar sig ur efter vunnet bud. Något som oroar både säljare och spekulanter. För att sänka orosmomentet ser mäklarföretaget Fastighetsbyrån en framtid med obligatorisk identifiering.

Annons

– Om det utformas på rätt sätt kan det skapa större trygghet och inte minst ta bort problematiken med lockpriser, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Konsumentverket har i sin senaste konsumentrapport tittat just på fastighetsmäklarområdet och därefter kommit med förslag om förbättringar för att skapa tryggare budgivningar.

Regleringarna välkomnas av Fastighetsbyrån som nu är först ut med att införa obligatorisk identifiering genom bank-id. Om köparen inte har bank-id kommer identifiering ske på annat sätt.

–Vi i branschen måste våga ifrågasätta gamla invanda sätt och arbeta och bli bättre på att se konsumenternas behov, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Fastighetsbyrån föreslår även att regeringen inleder en utredning kring hur effekterna av bindande bud skulle se ut och hur ett upplägg skulle kunna utformas på bästa sätt för säljare, köpare och budgivare i Sverige.

Läs också:

8 knep för att öka värdet på din bostad

Vill du bo nära havet? Här är bostadssajten för dig

10 viktigaste faktorerna när vi väljer bostad

Få mer av Residence – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

Gilla Residence på Facebook
(43)
(0)


AnnonsLaddar