Annons

Annons

Schysst krämNej tack till kylarvätska i ansikte. Gör din egen kosmetik helt ekologisk!

Får det lov att vara lite dimethicone eller octylmethoxycinna­mate? De syntetiska substanserna i kosmetika är många och som konsument har man sällan koll på deras egenskaper. När man inser att det man smetar på sig är restprodukter från bensinindustrin, ämnen som används i kylarvätska eller som påverkar hormonnivåerna i kroppen känns inte den dyra krämen i den fina förpackningen lika lyxig längre.

Annons
Gilla Residence på Facebook

Några som tagit fasta på detta är paret Daniel Carlsson och Josefin Kvist i Malmö. Efter att Daniel experimenterat med hemgjord, ekologisk hudvård, eller oljenörderi som han själv kallar det, tog de först fram ett eget märke: The organic oil company.

Sedan ett år tillbaka driver de även Organic makers, en webbshop med produkter för alla som vill göra sin egen skönhetsvård. Här kan du köpa allt från bivax till arganolja. Daniel som är etikdoktorand har tidigare arbetat som journalist på Sveriges Radio. Han har säkerställt att alla Organicmakers ingredienser är helt ekologiska och har producerats på ett etiskt sätt.

Josefin som har en bakgrund i marknadsföring har jobbat i tio år med den alternativa bygg- och järnhandeln Byggfabriken. Båda vill jobba med naturliga och kvalitativa produkter som inte bara har en vacker yta. Josefin ansvarar för varumärkets design och förpackningarna, som har en apotekslook med lite industriell känsla.

På hemsidan finns en receptblogg för de som är intresserade av ekologisk hudvård. »Det är inte svårare att göra en hudkräm än att göra majonnäs«, står det i en av receptbeskrivningarna.

»I dag har vi cirka 20 000 unika besökare i månaden fastän bloggen bara är på svenska. Den typiska kunden är kvinna mellan 25–35 som funderar mycket kring etik och miljö. Kanske är hon nybliven förälder och vill undvika att använda gifter på sina barn«, berättar Josefin. Faktum är att det gått så pass bra att Organic makers nyligen öppnade en egen butik i trendiga Saltimporten i Malmö. Där kan besökare titta in under helgerna och både få experthjälp av paret när de köper med sig ingredienser för en hemgjord deodorant eller ett läppcerat.

organicmakers_ekologiskaoljor

Från 1775 till 1965 kunde man köpa Svenska farmakopén med recept på olika medikamenter att tillreda hemma av ingredienser från apoteket. Den gamla skolans krus och burkar var inspirationen när Josefin Kvist designade Organic makers snygga förpackningar.

hibiskus_rengoringscreme

På Organicmakers blogg finns inspirerande bilder till de olika recepten.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


AnnonsLaddar