Annons

Annons

Här är utställningen för alla art déco-älskareNu kan du se tavlorna som syntes i filmen "The Danish girl". I helgen öppnar Millesgården i Stockholm en ny utställning med Gerda Wegeners vackra målningar.

Den danska konstnären Gerda Wegener (1885-1940) har fått stor uppmärksamhet under senare år, mycket tack vare Alicia Vikanders Oscarbelönade insatser för rollen som konstnären i filmen ”The Danish Girl”. I filmen gestaltar Alicia Vikander konstnären Gerda Wegener, som gifter sig med landskapsmålaren Einar Wegener (Eddie Redmayne) som identifierar sig som transkvinnan Lili Elbe. Lili var Gerdas favoritmodell och konsten blev deras fristad där Lili kunde leva ut sin kvinnliga identitet. Lili Elbe blev, med Gerdas stöd, sedan den första personen i världen som genomgick en könskorrigering.

Annons
Gilla Residence på Facebook
lili_solfjader_press

Lili med solfjäder. Foto: Morten Pors

I en ny utställning på Millesgården får vi se Gerda Wegeners vackra målningar i Art Déco-stil. Gerda Wegeners målningar är ofta erotiskt laddade med koketta damer och unga flickor som motiv. Wegeners tavlor ansågs på sin tid vara mycket dekadenta och pikanta. Hon var samtidigt en uppskattad porträttmålare och var dessutom flitigt anlitad av danska och franska tidningar och hon målade reklam- såväl som satir- och modebilder.
Utställningen som producerats av konstmuseet Arken i Danmark utforskar det konstnärliga utövandet där gränserna och de traditionella könsrelationerna mellan målaren, musan och modellen bryts ned, skriver Millesgården i ett pressmeddelande.

Läs mer: Här är nya tv-serien för alla konstälskare

Utställningen ”Gerda Wegener och The danish girl” visas på Millesgården från och med 4 februari till den 14 maj 2017.

två koketter_press

Två koketter. Foto: Morten Pors 

Läs mer: Nu kan du hyra kända konstverk

(79)
(0)


AnnonsLaddar