Annons

Annons

Jotun_Frama_LADY_5030-St.Pauls-Blue

Färgexperten: ”Så inreder vi med färg 2016”

Färgföretaget Jotuns creative director Lisbeth Larsen summerar färgåret 2015, blickar framåt mot 2016 och delar med sig av trendspaningar, nya färgserien och vad som inspirerar henne.

Annons

Lisbeth Larsen är creative director för färgföretaget Jotun som gång på gång tar fram trendiga färger, framför allt med deras färgserie Lady. Residence fick en pratstund med Lisbeth om hur färgåret 2015 varit, vad vi kommer se för trender 2016, Jotuns nya kollektion och mycket, mycket mer. Mycket nöje!

Allt fler målar in hyllor, lister och tak, hur tror du att det kommer utvecklas i fortsättningen?
– Det är är trender som bara kommer att fortsätta. Att färgsätta ett helt rum på det sättet skapar ro i rummet som bidrar till att den övriga inredningen kommer till sin rätt.

Hur skulle du summera färgåret 2015 på Jotun?
– 2015 var helt klart det blå/grå/gröna-nyansernas år. Vi sålde väldigt mycket av en mintgrönfärg som heter Lady Pure Color 7163 Minty Breeze, en mycket vacker färg till till exempel ett sovrum. Den blåa färgen Lady 4477 Deco Blue har också blivit en favorit hos många. Vi utvecklade också en härlig blå färg i samarbete med designgruppen Frama. Den färgen har tagits väl emot och kallas Lady 5030 St Pauls Blue. Att vi väljer de blågröna nyanserna handlar också mycket om att det är färger som skapar ro i hemmet. Vi såg också ett stort intresse för rosa nyanser, Lady 2845 Bevegelse och Lady 2024 Senses är goda exempel på detta.

Hur färgsätter och kombinerar vi färg 2016? Vad är det nya och spännande?
– Vi fortsätter att följa den enfärgade trenden. De blå-gråa färgerna kommer att fortsätta. Även rosa kommer att fortsätta, gärna och ofta i de gråaktigt rosa tillsammans med gröna toner i läckra kombinationer. Lady 2024 Senses och Lady 10580 Soft Skin är två exempel på färger i den dova rosa nyansen som passar bra till gröna växter.

Jotun_Lisbeth-Larsen_Color-Manager

Lisbeth Larsen. Foto: Global Fargesjef.

Vägg-i-Lady-Balance-2856-Warm-Blush-og-Vegg-bak-Lady-Balance-10580-Soft-Skin

Färgen Warm Blush i förgrund och Soft Skin i bakgrund. Foto: Jotun A/S

LADY-Minerals-10683-Cashmere

Färgen Cashmere. Foto: Jotun A/S

Märker ni ett ökat intresse för färg i Skandinavien nu? I så fall: på vilket sätt?
– Vi ser det på försäljningen av färg och vi känner av det på de tusentals frågor om färg vi får via sociala medier. Våra återförsäljare i Sverige, Danmark och Norge förmedlar också ett enormt intresse för färg.

Läs också: 18 färgmatchade hem att inspireras av

Hur har våra smaker i färg svängt de senaste åren?
– Vi har helt klart blivit mer och mer intresserade av färg i hemmet. Från att nästan alla skulle ha vita väggar och lister ser vi nu att fler och fler väljer färg. Vi ser också att människor väljer olika färger i olika rum. Många önskar att skapa en personlig atmosfär.

4d940ca5c9251fae272a78539b4d4d03

St Paul Blue. Foto: Jotun A/S

Ni ska inom kort lansera den ny serien Lady Minerals, berätta!
– Vi har precis lanserat en kalkfärg som heter Lady Minerals. Detta är en produkt som bidrar till ett rå och industriell känsla. Vi har arbetat hårt med att hitta de rätta nyanserna och att färgerna skulle ”förtjäna” själva produkten. Resultatet är matta, kalkade väggar med ett unikt färguttryck. Strukturen blir mjuk och tidsenlig och skapar en helt egen ro i rummet. En av de viktigaste orsakerna till denna lansering är att vi ser ett intresse för struktur överallt: i textiler, metaller, stenar och så vidare. Lady Minerals bidrar till just denna tendens och dessutom är den en naturlig produkt.

Vad är din egen relation till färg och vilka nyanser dominerar hemma hos dig?
– Jag är nog väldigt beroende av färger och jag ändrar ofta färg på väggarna hemma och det beror på två saker: otålighet och det faktum att jag tycker att det är viktigt att testa de färger vi lanserar. Just nu har jag ett sovrum i färgen Deco Blue, en hall i den rosa färgen Senses, kontoret är i den mjuka mintfärgen Soft Mint och favoriten kalkgrå i köket och vardagsrummet. Snart blir det en den nya kalkfärgen i ett av rummen.

LADY-Minerals-8469-Green-Leaf-m-sealer

Green Leaf. Foto: Jotun A/S

LADY-Minerals-1877-Valmuefroe

Vallmöfrö från nya färgkollektionen i kalk. Foto: Jotun A/S

Vilka stylister och kreatörer inspirerar dig i ditt jobb med färger?
– Jag är så lycklig över att arbeta med den kreativa duon Kråkvik & D’Orazio. Jannicke och Alessandro är både mina kollegor och inspiratörer.  Jag inspireras av otroligt mycket: genom resor till spännande länder och mode. Vidare har jag många intressanta och duktiga medarbetare. En av mina främsta inspirationskällor är nog vardagen – det finns så mycket att se och lyssna på bara man får bort ögonen från sin iPhone.

Läs även: 5 tips – så inreder du bäst med färg

LÄS OCKSÅ


Annons


Annons

Laddar