Annons

Annons

10 snygga modeplåtningar i inredningsvärlden


10 snygga modeplåtningar i inredningsvärlden

Residence chefredaktör Hanna Nova Beatrice listar 10 inredningsfoton som inspirerats av modevärldens bildspråk.

Mer mode i inredningsvärlden! Hur plåtar vi inredning på ett inspirerande vis? Vad händer när vi tröttnat på de klassiskt dokumenterande inredningsbilderna – och mäklarna använder lika proffsiga inredningsfotografer som alla andra? Hur särskiljer man sig och hittar man ett nytt bildspråk? Allt fler kikar nu på modefotot.

1. Layered

Annons

Grundaren av Layered har en bakgrund inom mode och för sina bilder samarbetar de nästan uteslutande med olika modefotografer. Deras första kollektion fotades av modefotografen Christian Coinbergh, och den senaste kollektion dokumenterades från idé till slutresultat av modefotografen Tobias Lundkvist. 

2. & Tradition

”What makes an object more than an object? And a space more than merely a space?” Den frågeställningen startar &tradition sin nya fotoserie med, fantastiskt plåtad av Sacha Maric, med en modell som matchar möblerna. En fotoserie med nyheter som får oss att se och känna möblerna på ett nytt sätt. Nytänkande och vackert.

3. Familjen Frendberg

Foto: Elisabeth Toll, från nummer Residence 3/2015.

När vi fotade stilproffsen Marcus och Elin Frendbergs hem i Täby i Stockholm anlitade vi modefotografen Elisabeth Toll för att porträttera dem och huset på tidsenligt vis och med mycket fokus på stil och mode från 60-talet, eran då huset byggdes. Resultatet var ett hemma hos-reportage som skiljer sig markant från mängden, med inspiration från både mode och inredning.

4. Isadeco

Det helt nya varumärket Isadeco har låtit modefotografen John Scarisbrick fotografera sin kollektion med större krukor i olika material, för att få en större modegrad på bilderna.

5. Alexander Lervik

För några år sedan gjorde jag en bok tillsammans med designern Alexander Lervik, apropå hans 15-års jubileum som verksam formgivare. Fokus låg på 15 stolar han skapat under åren och vi bad lika många fotografer, från helt skilda genre, tolka stolen som de ville och berätta sin syn på inredningsbilden – som till skillnad från arkitektur- och modefotografi aldrig tagit sig in i finrummet.

6. Årets designer

Genom åren har jag varit involverad i en rad debatter och projekt där inredningsbilden på olika sätt diskuterats.  När vi gjorde förra årets utställning på Arkdes, Designer of the year med Note design studio, lyfte vi fram inredningsbildens vikt i kommunikationen av design. 

7. Modefoto

Foto: Jesper Brandt, från Residence nr 2/2014.

Foto: Fredrik Skogqvist, från Residence nr 9/2014.

I Residence är inredningsfotot alltid under luppen och vi lägger ut alla fotograferingar från redaktionen, och väljer fotograf och stylist efter uttryck. För det mesta handlar det om vilken stil eller färgskala vi vill pusha i det aktuella boendet, men någon gång ibland har vi känt att personligheterna kräver en annan typ av fotografering, eller att vi vill skaka om flödet i tidningen lite och anlitar en modefotograf.

8. Hay

Hays fotografier av sin största nyhet i år – återlanseringen av femtiotalsstolen från Ahrend – har fotats med helt nytt uttryck än de brukar använda sig av – istället stark blixt och foto med hög modegrad.

9. Swedese

Swedese har inlett en uppdatering av företaget, med ledning av deras nya creative director Monika Förster. Bland annat med en ny typ av möbelfotografering. Återigen med hög modegrad, och utan den klassiska stilleben-känslan som dominerat inredning i många år.

10. Bolon

”Jag ville hitta ett nytt uttryck i bilden”, säger Annika Eklund, ägare och creative på mattföretaget Bolon, som även fotograferar många av företagets kampanjer. Tidigare i år syntes de första bilderna i serien, som skiljer sig mycket från den klassiska inredningsbilden med starka färger, massor av energi och männniskor i bild. 

Läs mer: 

Hanna listar: Veckans 10 främsta inredningsnyheter

Layered lanserar ny möbelkollektion i årets hetaste material

Stylisten: De 5 största inredningstrenderna 2017

(0)
(8)


AnnonsLaddar